Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Människans historia förstörs genom digitalisering, inkompatibilitet, PK-radikalisering och slarv

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 maj 2017
- Torbjörn Sassersson
Vinton Gray Cerf - Foto: The Royal Society, Wikimedia Commons
Vinton Gray Cerf - Foto: The Royal Society,   Wikimedia Commons
Vinton Gray Cerf – Foto: The Royal Society, Wikimedia Commons

Människans historia förstörs trots teknologins utveckling. Det sker genom digitalisering eventuellt i kombination med korrigeringar av texter och tolkningar. Därefter förstörs många fysiska böcker. Situationen förvärras av att gamla digitala format inte är kompatibla med nya och att digitalt material självförstörs. Slarv och PK-radikaliseringen kräver även sina bokoffer. 

Text: Torbjörn Sassersson

Internetpionjären och vice president på Google Vint Cerf kallade enligt en artikel i BBC: “Google’s Vint Cerf warns of ‘digital Dark Age'” destruktionen av böcker för en digital mörk period (Digital Dark Age). Han tror till och med att framtida generationer kommer att ha en dålig insyn i vårt århundrade när de försöker förstå historien.

Vint Cerf har inte en stor tilltro till att samtiden ska klara av att spara ned alla böcker på ett sätt som kan läsas i framtiden beroende på den digitala utvecklingen i sig. Han förklarar att det kan vara nödvändigt att spara operativsystemen och detaljerade beskrivningar av hur gamla datorer fungerar vid sidan av att spara ner digitala kopior av alla böcker.

Bild: Gamla datorer, arkivfoto, ursprung okänt

NewsVoice konstaterar att till och med NASA förlorade det mesta av sin videodokumentation av Apolloprogrammets månlandningar. Reuters skriver i artikeln: “Moon landing tapes got erased, NASA admits” att en mycket stor del av dokumentationen hade förstörts och det hade skett medvetet för att spara pengar. Om människans slarvar till och med med mänsklighetens första steg på en annan himlakropp hur ska då politiskt inkorrekta litterära verk tas om hand idag och i framtiden?

100,000-tals böcker flyttas och förstörs

Weston Williams som skriver för Christian Science Monitor larmar för att stora amerikanska universitet som UC Berkeley överger den fysiska boken som format för att spara kunskap. Han berättar om hur biblioteket (Moffitt Library) vid universitetet beslöt att flytta 135,000 böcker för att ge plats för nya lokaler som var mer modernt anpassade för dagens studenter. Det uppstod en debatt där vissa ansåg att bibliotek inte längre behövs och att allt ändå får plats i en läsplatta. Böckerna kan ju digitaliseras resonerar man.

Williams skriver i sin artikel:“As colleges ditch books, the future of the campus library is changing” att många av böckerna som flyttades också förstördes.

Weston Williams - Pressfoto
Weston Williams – Pressfoto

“The removal of 60 percent of the physical collection at the science library of the University of California, Santa Cruz, for instance, caused an uproar after it was reported that many of the books removed had been destroyed.”

Mercury News publicerade 2016 en artikel om ett annat bibliotek “The Science and Engineering Library” som förlorade 80,000 böcker som förstördes eller flyttades till avlägsna förvaringsställen, enligt artikeln “Montgomery: On UCSC’s outrageous mass destruction of books”.

Digitaliserade texter kan ha förändrats

Kit Daniels skriver i artikeln: “College destroys books after digitization, sparkling fears of 1984-style censorship” att krafter med en politiskt korrekt agenda dessutom kan passa på att korrigera texter och tolkningar i böckerna i samband med digitaliseringsarbetet.

Oron för omskrivningar av historien, världsbilder och kunskap är ett känt problem för alla historiker. Människans förflutna epoker är fyllda med exempel på historierevision och omtolkningar i linje med maktfullkomliga agendor. Den som skriver historien är dessutom oftast vinnaren. Oppositionella beskrivningar av historiska händelser, sakfrågor och personer förtrycks inte sällan. Se bara på det moderna redigeringskriget på Wikipedia, ett kontroversiellt uppslagsverk där det bara får existera en version av varje faktapost. Gissa om dessa måste vara PK.

Kit Daniels påpekar att det är relevant att dra en parallell till Orwells bok 1984 där karaktären Winston Smith på Sanningsministeriet arbetade med att förändra texter i dokument och böcker och samtidigt förstöra originalen för att dölja textmanipulationerna.

PK-radikaliseringen ett gift för vår historia

Daniels varnar för att PK-radikaliseringen som idag snabbt sprids inom universitetsmiljöer kan utgöra grogrunden för att försöker avlägsna texter som kan trigga “micro-aggressions” eller uppfattningar som eventuellt kan kränka vissa individer eller grupper i samhället.

Quintus Curtius
Quintus Curtius

Den amerikanska advokaten och författaren Quintus Curtius, förmodligen ett taget namn efter den romerska historikern Quintus Curtius Rufus, skriver i artikeln: “The Digitization Of Classic Books May Lead To A Dangerous Form Of Censorship” att vi inte kan lita på att våra institutioner förser framtida generationer med historiskt kompletta och oförändrade samlingar av verk.

Han frågar sig hur vi kan vara säkra på att inte UC Berkeley en dag beslutar sig för att förhindra tillgång till alla verk före tex 1950 för att de kan “kränka” eller för att de inte ligger i linje med en framtida politisk korrekthet?

“When it comes to our precious cultural heritage, we cannot place our faith in the same institutions that have been betraying that same heritage for the past forty years.” – Quintus Curtius

I Sverige har vi Bibliotekstjänst (BTJ) som fungerar som ett filter som förhindrar att vissa böcker inte ens kommer ut på hyllorna i biblioteken. Undertecknad gjorde en undersökning 2008 för att se hur några Stockholmsbibliotek handskades med ett par kontroversiella ämnen. Det visade sig att nervösa bibliotekarier smög undan dessa böcker och att BTJ:s lektörer ofta inte släppte igenom “felaktiga böcker” så att de aldrig blev en del av det ordinarie utbudet på hyllorna. Många olämpliga böcker åkte ned i arkiv och frågan är hur länge de fick ligga kvar innan de förstördes.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq