Recept på havregrynsgröt

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 8 maj 2017
- Torbjörn Sassersson


Häromdagen lade jag på Facebook upp hur tacksam jag är för denna havregrynsgröt och vägen till mitt bord. Lägger den texten efter bildspelet nedan som visar receptet. Här kommer receptet:
1. Häll vatten i kastrull ca 2 dl som väl ska täcka havregrynen.
2. Koka upp vattnet och stäng av plattan.
Under tiden har du:
3. Mätt upp en dl ekologisk havregryn
4. en halv tesked salt
5. Under tiden vattnet kokar på eftervärme häller du i havregryn och salt
6. rör ned blandningen i det lagom kokande vattnet
Skulle du ha haft för lite vatten skvätta i så det drygt täcker och skulle det bli för mycket vatten så blir grynen bara lite fluffigare då de får koka längre tills vattnet är borta.
7. Under tiden gröten kokar skummar du mjölken tillsammans med en matsked lingonsylt (nåja jag tar en och en halv).
8. När gröten är klar och ligger i skålen häller du över den skummade mjölken.
Njuter av frukosten.
Klockan är 06. 15
Orkidén som knoppade i förrgår har slagit ut 6 blommor.
Talgoxar och blåmesar hänger i våra korgar med fågelmat
Snöfallet tilltar. Det är den 8 maj och våren har tillfälligt stannat upp igen.
Börje

Känner mig tacksam! <3 Tack du bonde som har sått och plöjt havre så jag får min morgongröt. Och tack du bonde som har kor som gör att jag får min mjölk till gröten. Och tack du som plockar lingon så jag kan få en härlig frukost. Idag är det 40 år sedan den rutin startade efter råd från hälsokostare som menade att mina problem med kistan skulle försvinna. Det tog kanske en vecka sedan kunde jag sluta med "novalucol" och annat medicinskt. Så tack alla länkar; transportörer, distributörer och livsmedelsaffärer som för denna juvliga frukost till mitt bord. Och tack du som uppfann spisen så jag lätt kan koka gröten. Och tack ni som uppfann vatten och avloppssystem så att jag kan enkelt få vatten i kastrullen. Och tack för kastrullen och ni som producerat min grötskål … Ja tacksamheten har inga gränser.

Facebook 7 maj
Börje Peratt

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq