Tvångsvård av friska och sexuellt utnyttjande av sjuka sker inom svensk psykiatri

publicerad 18 maj 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
Lisbeth Salander tvingas till sexuella tjänster av sin förmyndare advokat Nils Bjurman
Lisbeth Salander tvingas till sexuella tjänster av sin förmyndare advokat Nils Bjurman
Karaktären Lisbeth Salander tvingas till sexuella tjänster av sin förmyndare advokat Nils Bjurman – Från romanen och filmen: “Män som hatar kvinnor” av Stieg Larsson

Medier varnar varje år för övergreppen inom svensk psykiatrisk tvångsvård. Mycket lite verkar göras för att stoppa försök att stoppa sexuella övergrepp av de som fastnat i tvångsvården. NewsVoice tar upp några fall.

Text och sammanställning: Torbjörn Sassersson

SVT skriver 2012 att överläkarnas makt mot den enskilde är i det närmaste absolut. Det framkommer även att de ombud som ska förra den inspärrades talan kan vara värdelösa. Carin Aissa tvångsvårdades under 1990-talet på Danderyds Sjukhus. Hon fick nog av misslyckade advokatinsatser och valde att föra sin egen talan. Först då kom hon ut.

“Jag har upplevt mycket traumatiskt och jobbigt som aldrig bearbetats, som spännbälte, tvångsinjiceringar och övergrepp av olika slag”, säger Carin Aissa.

Trots övergrepp blev hon bättre, men när hon hävdade att hon därför ville komma ut var det ingen som lyssnade på henne. Hennes juridiska ombud sade inte många ord för att få till en utskrivning.

Agenda gick igenom de senaste 200 domarna som handlade om patienter kunde släppas ut eller riskerade att fortsätta vara instängda. Blott en enda gång fick chefsöverläkaren inte igenom sin vilja. Situationen gäller i hela landet, enligt artikeln: “Svårt att motsätta sig tvångsvård”, på SVT.se.

Dagens Medicin (DM) skriver 2013 i en artikel om en läkare vid en vårdcentral som förordade psykiatrisk tvångsvård för en kvinna som var frisk efter påstötningar från hennes make. Han hade kontaktat en vårdcentral. Kvinnan följde med enbart för att visa att hon egentligen var frisk och mådde bra, men ju mer hon hävdade att hon var frisk, desto mer tolkades det som att hon var akut sjuk och läkaren skrev ut en remiss för psykiatrisk tvångsvård, skriver DM som hänvisade till en artikel i Blekinge Läns Tidning.

När kvinnan kom in till sjukhuset fick hon veta att hon skulle läggas in tillsammans med parets spädbarn och att elchocksbehandling kunde bli aktuell. En överläkare konstaterade snabbt att kvinnan var frisk och hon skrevs ut. Hon anmälde händelsen och det konstaterades att det var fel på “bemötandet”.

Sveriges Radios kanal Kaliber undersökte 2016 tvångsvården och fann att unga tjejer inom psykiatrin blir utsatta för sexuella övergrepp av andra patienter och enligt tidigare anställda som Kaliber pratat med tas inte övergreppen på allvar av personalen. När Kaliber pressade personalen med frågor medgavs att det brustit i säkerheten.

Dennis Aberos kommenterar i sin debattartikel “Det som inte får hända, händer ändå” om vad Kaliber funnit i sin undersökning. Aberos skriver:

“Jag vårdades på Karsuddens sjukhus mellan 2005 och 2015 och känner till flera övergrepp: våldtäktsförsök, tafsande och äldre män som genom hot tvingar unga tjejer att umgås med dem eller vara ihop med dem.”

Han fortsätter med att påstå att personalen gör mycket lite för att stoppa det som sker och om en utsatt flicka klagar får förvaren lätt reda på det.

“Kvinnor i tvångsvård har dessutom ofta varit utsatta tidigare i livet. De har blivit svikna av föräldrar, familjehem, skolor och kuratorer. Nya övergrepp spär på deras misstro. Tjejer som har självskadebeteende kanske t.o.m. använder övergreppen för att tillfoga sig skada. Man får inte heller glömma bort att rent allmänt i samhället är sexuella övergrepp det brott som har lägst anmälningsfrekvens.”

Den 11 maj skriver Aftonbladet om våldtäktsoffret Emma som tvångsvårdades på en psykiatrisk klinik av en misstänkt sexualförbrytare trots att mannen parallellt åtalades för liknande övegrepp mot 18 andra flickor och kvinnor. Emma polisanmälde honom för sexövergrepp på den låsta avdelningen, men polis, åklagare eller sjukhuset agerade inte.

Emmas mamma var döende i cancer, en sjukdom som även hennes pappa dött i. Kort tidigare hade Emma blivit utsatt för en våldtäkt. Hon hamnade därför i en djup depression och hon sökte sig själv till akut psykiatrisk hjälp 2015. En läkare beslutade att Emma skulle läggas in på S:t Görans sjukhus i Stockholm, skriver Aftonbladet.

När Emma vårdades på kliniken pågick parallellt en polisutredning mot en vårdaren för 18 fall av sexuella övergrepp. Mannen hade försökt sälja alkohol mot betalning i form av sexuella tjänster. Trots brottsmisstankarna kunde han fortsätta att jobba som vårdare på akutklinken.

Emma berättar att mannen varit våldsam och försökt tvinga henne till sex. Han hade stängt in henne, tryckt ned och hotat henne om hon inte gick med på oralsex.

Aftonbladet som gick på djupet med fallet skriver att åklagaren som drev det omfattande åtalet mot mannen aldrig fick kännedom om Emmas anmälan. Kliniken gjorde aldrig någon anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

“Jag tror att ignoransen berodde på att jag utsattes för övergrepp inne på en psykiatrisk klinik”, säger Emma.

Text och sammanställning: Torbjörn Sassersson