Camilla Elfving: Healing förkastas av skeptiker men fortsätter att fungera i hela världen

publicerad 6 juni 2017
- Camilla Elfving
Camilla Elfving
Camilla Elfving diskuterar healing
Camilla Elfving

Intresset för healing har vuxit fram organiskt, bit för bit och allt fler människor inkorporerar healing och energimedicin som en del av sin livsstil. Inte som en ersättning för vanlig sjukvård utan som ett komplement. Healing används komplementärt, tillsammans med andra vårdinsatser, på både amerikanska och brittiska sjukhus.

Text: Camilla Elfving

Men alla är inte lika positiva. Dagens Medicins bloggare Mats Reimer behandlade ämnet styvmoderligt häromveckan. Journalisten Ann-Charlotte Marteus hängde på i en krönika i Expressen, och här hade debatten kunnat ta fart och kanske blivit ett riktigt getingbo, men gruppgrälet uteblev och min tolkning är att för få vet något om healing för att kunna ge sig in i diskussioner.

Healing är underrapporterat

Trots att healing faktiskt visat effekt vid kontrollerade försök. Ja, du läste rätt. En del forskning på healing har givit intressanta resultat. Därför tänkte jag att vi kunde titta lite närmare på vad healing är och ställa några enkla frågor:

 • Vad är healing?
 • Hur funkar det?
 • Kan vem som helst ta del av det?
 • Utföra det?
 • Finns några ekonomiska incitament för healing?
 • Är healing en fri, ”gratis” universell tillgång som inte kräver något tillbaka?
 • Vad säger forskningen?
 • Finns det mer forskning i pipeline?

Låt oss börja med själva definitionen, innebörden. Som en första definition av ordet healing kan nämnas intention, avsikt. Avsikt att åstadkomma ett helande, bota sjukdom genom att åstadkomma en förändring i fysiologin hos en människa, helst utan att beröra människan fysiskt.

ArcanumSkolan 2024

För distans-healinghealing på avstånd, är ur forskningssynpunkt den bästa formen att studera. Detta för att utesluta att t.ex. beröring i sig, kan ge effekt.

Vid kontrollerade försök med distans-healing är testen dubbelblinda. Healern och patienten/försökspersonen är isolerade i olika rum. Man mäter främst hudmotstånd, puls och blodtryck hos patienten. Med hudmotstånd menas en elektrisk process i huden. DMILS, Direct Mental Interaction with Living Systemsdistans-healing, har visat effekt vid kontrollerade försök*.

Men det finns fler studier. Biologen Bernard Grad vattnade planterade frön med saltlösning som ”behandlats” av en healer. Man har gjort tester av sårläkning hos både möss och människor och gjort försök med påverkan efter att sjukdom har inducerats.

Biologen Carrol Nash forskning visade att tillväxten av cancertumörer dämpades, att komplikationer av hjärtbesvär minimerades med hjälp av healing samt att påverkan av bakteriers tillväxt kunde studeras. När det gäller den kända healern Matthew Manning påverkades cancerceller i försök som genomfördes av William Braud.

Sedan finns forskning på sk. självhealing, där Jeanne Achterbergs försök kan nämnas. Janet Mentgens ”healing touch” blev känd och används vid amerikanska sjukhus. Detsamma gäller Dolores Krieger, vars resultat av healing också har accepterats som en metod i amerikansk sjukhusmiljö.

Elisabeth Targ
Elisabeth Targ

Elisabeth Targ, dotter till kända parapsykologen Russel Targ, fick positiva resultat av healing-forskning på AIDS. Elisabeth Targs healing-studier visade att de som fick healing var mindre sjuka, gjorde färre läkarbesök och spenderade mindre tid på sjukhus. Elisabeth Targ testade healers och healing-metoder med helt olika ursprung – kristna, buddhister, indianer, shamaner och olika healing-skolor, och healing-försöken pågick under 10 veckor.

Den kända parapsykologen och professorn Gary E Schwartz har också banat väg för uppmärksammad forskning på healing och mediumskap. I min nya bok ”Medium – ditt liv med andevärlden” berättar Gary E Schwarz exklusivt om både grundforskning och kliniska studier på energi-healing, men påpekar att anslagen för healing-forskning är minimala.

Frånsett överlappande metoder som mindfulness, ayurveda, akupunktur, homeopati och kinesisk medicin så finns renodlad energi-healing. Eric Pearls reconnective healing, reiki healing och vit tids-healing är några healing-metoder som blivit kommersiella och används av människor världen över.

Bioenergiska fält som innehåller information

Vidare finns den klassiska spiritualistiska, andliga healingen och här bör tilläggas att många betraktar healing-kraften som sprungen ur samma källa, med samma energimässiga egenskaper. En generell attityd är också att vem som helst kan lära sig att ge healing till en annan människa. Det är inte en unik gåva.

När man studerar healing så fokuserar man på ett bioenergiskt fält.


Healing är överföring av en okänd energi, sk. bioenergi, men på senare år har man börjat se processen som en överföring av ”information” snarare än energi.


En sammanfattande beskrivning om hur andlig healing och energihealing ofta tillämpas:

 • Healern balanserar patientens egen energi.
 • Healern drar sjukdomen ur kroppen.
 • Healern strömmar energi över till patientens kropp.
 • Healern har ett shamanskt tillvägagångssätt med inre resor och ritualer.
 • Healern använder bönens kraft – healern söker enhet med patienten via bön eller meditation.
 • Healern inkorporerar entiteter, sk. psykisk kirurgi/andlig operation.
 • Healern får information om patienten via intuition och medialitet.

I min nya bok “Medium – ditt liv med andevärlden” berättar Gary E Schwartz personligt om vad som motiverat honom att forska på healing och mediumskap.

Gary E Schwartz
Gary E Schwartz, pressfoto

Gary E Schwartz säger:

”för egen del drivs jag av de oändligt viktiga konsekvenser som vårt arbete får för människans förståelse, överlevnad och evolution – och även för vår arts och planetens välbefinnande”.

Ja, ger man sig tid att fundera ett slag så kan man komma fram till att det är på goda grunder vi bör uppmärksamma healing och forska vidare på healing. Det återstår nu att se om det kommer mer donationer, anslag och vilja till forskning på healing.

Swisha Camilla ElfvingSjälv är jag både användare och utförare av healing och sätter mycket högt värde på denna tillgång. Healing är för mig en av de viktigaste universella krafterna som helt hänger ihop med mitt livselixir. Jag älskar healinghealing älskar mig.

Text: Camilla Elfving, Elvfing Institute | Läs mer om Camilla Elfving på Vetapedia

Relaterat och referenser

*Experimental research on distant intention phenomena”, British journal of Psychology, 2004.

"Medium - ditt liv med andevärlden" av Camilla Elfving
“Medium – ditt liv med andevärlden” av Camilla Elfving

Ett varmt tack till till Göran Brusewitz och Sällskapet för parapsykologisk forskning som bidragit med många källor till vetenskapliga studier på healing som framgår i denna artikel.

”Medium – ditt liv med andevärlden” av Camilla Elfving

Min nya bok ”Medium – ditt liv med andevärlden” släpps via LivsEnergi bokklubb och förlag den 7 juni, 2017 och via Vattumannen förlag den 7 september, 2017.

Källor och relevanta forskare på healing: William Braud, Marilyn Schlitz, Bernard Grad, Oscar Estebany, Olga Worral, Dolores Krieger, Daniel Benor, Anita & Graham Watkins, Elisabeth Targ, Jean Achterberg, Lourdes, Gary E Schwartz m.fl.

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Jag har nog börjat vakna redan för flera år sen men de är fler och fler pusselbitar som har fallit på plats. De började mest troligt när jag var med i ett avsnitt av de ökända och sen var de små steg och uppvaknanden till där jag är nu. Utvecklas i healingen varje dag också känns de som. Klistrar in från min Facebook om hur de var när jag upptäckte mina helande händer. Kolla på den om du är nyfiken.

  För alla som undrar vad jag sysslar med så tänkte jag förklara hur jag upptäckt min gåva. Mitt barn hade ont i ögat en kväll för några månader sedan och som vilken annan förälder som helst så lade jag min hand där de gjorde ont. Hade den där en stund och låtsades dra ut värken. De slutade göra ont fick jag till svar när jag frågade hur de kändes när jag haft min hand där. Nästa morgon vid frukosten frågade jag om de gjorde ont? Då var de onda tillbaka. Men de hade blivit mjukt i ögat när jag hade tagit bort smärtan kvällen innan. Tänkte att de kändes skumt. Min sambo hade ont i halsen på kvällen efter. Jag provade att lägga mina fingrar/händer på de onda. De som gjorde ont började vandra uppåt och ut mot munnen. Hon kunde och ville spotta/hosta ut de onda. Sen dess har jag tagit bort ryggont, huvudvärk, benvärk och värk på alla tänkbara ställen på kroppen och även dämpat ångest. Kan även hur konstigt och absurt de låter kunna lindra på distans. De här är en gåva jag fått till mig. Jag vet inte varför och hur de fungerar. Jag bara gör och kan de. Förstår om de är många som skrattar och kallar de bluff. De är deras fulla rätt att göra de. Jag fokuserar på de som fått hjälp och kommer att få hjälp. De är min drivkraft. Kan man hjälpa hjälper man. Jag använder ju mitt namn och lämnar ut mig själv när jag finns här inne och berättar att jag kan hjälpa människor med smärta. De är många gånger jobbigt och jag undrar själv om jag borde göra de eftersom de jag gör inte är “normalt” Men eftersom jag har fått den här gåvan så känner jag att inte bara kan sitta hemma och inte hjälpa de som behöver hjälp. Finns en anledning till att jag kan de här. De vore rent fel att inte använda detta för att hjälpa så många som möjligt. Med risk för att folk är elaka och nedsättande mot mig. Men jag försöker som sagt inte tänka på dem utan ta åt mig av de som jag har kunnat mildra värk och smärta ifrån. Jag tror att om vi alla ler och respekterar våra medmänniskor så finns de hopp för den här världen som ofta känns som en mörk plats. Fokusera på de fina och positiva som händer så blir världen en lite ljusare plats att leva på. De är inte lätt att vara annorlunda och bryta de “normala” mönstret. Men de går och jag gör de jag kan. Som sagt: Kan man hjälpa hjälper man ❤

 • Hej Johan, roligt att höra. Säg till om du behöver några tips. Beskriv gärna närmare varför du har “vaknat” under det senaste året// lycka till och broderliga hälsningar till dig

 • Hej. Intressant läsning. Jag är helare och de här har bara kommit till mig. Har inte utbildat mig eller något. Jag bara kan både irl och på distans. Jag undrar om alla har liknande styrka i helingen. Jag kan jämnföra min healing med honom i dokumentären: mannen från Snåsa. Jag är dock bara i början av min resa och kunnat de här i ca 9-10 månader. Men jag drar ut smärtor och ångest med mina händer.

  Ha en fin dag /Johan Haapala

 • Barn och djur använder telepati, det gör även andar, aliens med flera. Demagogisk vetenskapstänkande borde beivras tänk på tiden då vetenskaporienterade individer trodde att Jorden är platt, att något som är tyngre än luft kan inte flyga mm.
  En paradigm är på gång och gamla värderingar som har etablerat sin existens med hjälp av maktspråk, typ idiot förklara allt som de inte fattar…. tiden är inne att tro på andar, andra existenser, healing, karma djurkommunikation osv. Den som inte vågar öppna sina sinnen kan förbli tyst i sin påtagna sinnesmörker. Vakna vetenskapsmännisko och sök hjälp hos dem ni inte tror på, det kommer att spara resurser och miljö, både inre och yttre. Börja med att ha tillit.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *