Hur länge tål vi mediaetablissemangets interna neuros?

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 10 juni 2017
- Torbjörn Sassersson red.
Anna Hedenmo och Fredrik Virtanen - Foto: Public Service och Aftonbladet
Anna Hedenmo och Fredrik Virtanen mitt i mediaetablissemanget - Foto: Public Service och Aftonbladet
Kollage: Anna Hedenmo och Fredrik Virtanen – Foto: Public Service och Aftonbladet

OPINION. Fredrik Virtanen på Aftonbladets ledarsida, som enligt tidningen är “oberoende socialdemokratisk” (hur nu en ledarsida kan vara oberoende om den är politisk) skriver om vänster- och högertidningarnas interna neuroser kring migrationsfrågorna. 

Text: Torbjörn Sassersson

Huvudpersonerna är SVT-profilen Anna Hedenmo (Publistklubben nya ordförande) och Jan Helin, fd publisher på Aftonbladet och numera SVT:s programdirektör.

Virtanens ledarartikel: “Hur mycket Anna Hedenmo tål Sverige?” (10 juni) centrerar kring frågeställningen: “Misstroendet mot medier när det gäller frågor om invandring är stort. Vad beror detta på?” Hedenmos svar finns redan i debattartikeln: “Jan Helin har ett ansvar för misstron om invandring” (7 juni).

Virtanen tar parti för Helin i sin text och Expressen-skribenten Anna Dahlberg omnämns också. Dahlberg som är politisk chefredaktör på Expressens ledarsida har gått längst av alla bland “mainstream-medias mörkläggningsteoretiker”, skriver Virtanen som fortsätter:

“Vi som svarar att det inte finns någon mörkläggning anses då bekräfta att det finns en mörkläggning. Det är lika roligt som hopplöst. Samtidigt kan konspirationsteoretikerna inte bevisa mörkläggning. Det är en känsla som känsliga högerskribenter har.”

Virtanens artikel vittnar om konflikterna inom mediaetablissemanget där man tydligen internt kallar varandra för konspirationsteoretiker och främlingsfientliga, kors och tvärs. Även orden “åsiktskorridor” och “politisk korrekthet” används som invektiv och vapen.

By the way, läs Anna Dahlbergs artikel från den 7 maj 2016: “Så kan du stå emot Putins propaganda” som omnämner NewsVoice. Vi ska replikera henne så småningom. 

Mediaetablissemangets dysfunktionalitet

Det framkommer även att Hedenmo ska ha sagt att priset är för högt för att kritisera invandringspolitikens öppna famn och att man hellre äter kakor på Publicistklubben än att skriva vad man tycker, enligt Virtanen. Det blir övertydligt varför högertidningarna fick all skuld för all kritik mot den öppna famnens migrationspolitik. De inom gammelmedia klarade inte av att hantera frågorna. Det behövdes ett svart får och varifrån känner vi igen detta beteende? Kan det vara från den dysfunktionella familjen som bär på inre störningar och hemligheter som familjen inte klarar av att hantera internt? Media behöver sannerligen terapi.

Fredrik Virtanen avslutar med orden:

“Jag kan faktiskt trösta Hedenmo och Publicistklubben: Visst gör journalister misstag och är dåliga ibland, men detta låga förtroende i just invandringsfrågan har mycket lite med journalistik att göra. Det är politik. Det är politisk strategi. Mycket framgångsrik sådan.”

Enligt Virtanen är det alltså inte alls fel på vad journalisterna skriver utan på att de tvingas skriva som de inte tycker. Hur kan det då inte vara fel på journalistiken, undrar säkert många?

Sedan faller Virtanen baklänges ned i det gamla vänsterhålet igen i slutet av sin artikel. Trump och högerpopulisterna får mekaniskt skulden igen. Suck.

Hur länge tål Sverige mediaetablissemangets interna neuroser? När ska media nå komplett sjukdomsinsikt istället för att vackla mellan neuros och klarhet?

 

Eftersom gammelmedierna inte vill ha en publik debatt utan bara debattera inom sina egna led får du debattera Aftonbladets och Expressens artiklar i NewsVoice.

Text och psykoterapeutisk analys: Torbjörn Sassersson, varken höger eller vänste


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jo, Morgan, men direktdemokratin måste vara öppen och deliberativ och dess funktion måste tryggas av intelligenta människor. Så är de inte i de flesta internt direktdemokratiskt styrda partier idag, tyvärr.

  Oförnuft, girighet och kortsiktighet styr oftast alltför mycket och positionerna blir oftast sekteristiska och extrema, ibland rent ovetenskapliga, men det är klart om direktdemokratin utövas såsom i Schweiz, d.v.s. är obligatorisk, så blir den sannolikt bättre.

  I Schweiz styr vanliga hederliga medborgare med fungerande hjärnor, som ofta har arbeten och faktiskt talar med varann, helt utan repressalier, om vad politiken faktiskt innehåller och då vågar människor tänka, känna och tala själva och då förstår folket faktiskt vad de röstar om.

  Det märker man faktiskt på Schweizare. De har oftast både ett välutvecklat förnuft och en frisk nivå av känsla samtidigt, både kvinnor och män.

  I Sverige är det så att partier (de flesta partier är direktdemokratiska) ofta skapar en osammanhängande politik byggd på argumentationsfel och floskler, som oftast kommer från de vilseledande medierna, samtidigt som partier och politiker ofta ställer sig i extrema motpositioner och biter sig fast i dem, vilket leder till dum pajkastning.

  En politik måste vara positiv, självkritisk, kreativ, konstruktiv, prestigelös, pragmatisk och konsekvent i en sund balans. Vanliga människor med någorlunda förnuft och känsla som till slut blir motiverade att göra det enda rätta är mitt stora hopp.

  Vad är då rätt? Jo. Jag anser att vi behöver starta nya förnuftiga toppstyrda partier med olika grundvärderingar som sedan valsamverkar sig in över 4% och sedan faktiskt kan hålla sina nya grundvärderingar intakta även inuti riksdagen (utan infiltration och förstörelse) och det är därför jag anser att Valsamverkanspartiet är rätt väg att gå för vår demokrati idag, men även nya öppna medier som Newsvoice.

 • Jag undrar om det inte är etablissemangets skam över sina egna otillräckliga hjärnor som vi ser.

  I sin interna kamp om att framstå som kortsiktigt känslomässigt goda eller ställa sig i en extrem motposition till de växande folkliga missnöjet så har etablissemanget alltmer blivit avslöjade som inkompetenta just p.g.a. bristen på långsiktigt förnuft, d.v.s. det man förväntar sig av en styrande elit, med rätta.

  Nu när den inkompetensen är avslöjad visar de så ytterligare en inkompetens nämligen oförmågan att lära av misstag. D.v.s. dubbel inkompetens.

  Folkets insikt om att det kortsiktiga som etablissemanget sade var gott egentligen var ond rasism, samt även ledde till mer ond rasism är nu besvärande. Tilliten är borta, medan det som kallades “rasism” visade sig vara långsiktigt mer gott på riktigt, samtidigt som det långsiktigt goda hade hjälpt fler människor av andra “raser” mer långsiktigt på rätt sätt.

  Folket kommer nog rätta till saken, men frågan är nog mest när och hur? När och hur kommer folket vara motiverat att agera och hur effektivt kommer det bli? Det beror nog på vilka de väljer som nya ledare och på den fronten har inte folket direkt visat någon god kompetens de senaste 30 åren, men jag tror att Internet faktiskt kan vara räddningen, även om man helt klart bör se upp med direktdemokrati och låta människor med kompetens utforma och styra systemen så att demokratin blir deliberativ och kan mota bort entrism och ren idioti.

  • Vi behöver mer än någonsin ett nytt politiskt system för att engagera fler i politiken och Direktdemokrati i någon form underlättar se bara på Schweiz. Elit politikerna har tagit för sig väl mycket av alla andras välfärd och är mer korrupta än vad många vågar erkänna, se bara alla undermåliga upphandlingar som kostar många miljarder helt i onödan.

 • Själv tar jag fram popcornen och läser hur de alla absolut inte någonsin förnekade att det kanske kunde vara vissa problem med att så många från länder med en helt annan kultur kom hit. Intressant med dessa svängningar och också just förnekandet att man har skrivit något man faktiskt har gjort. Jo, det har (och finns) en stark åsiktskorridor. Nej, det finns ingen konspiration, det handlar “bara ” om att visa sig som en “god” person som hyllar mångkulturen och vägrar att se dess negativa konsekvenser.
  Det räcker ganska bra med den inställningen.

 • Fredrik Virtanen borde läsa denna artikel av Alexander Bard. Där säger han bl a:
  “””Problemet är inte att tidningarna fått konkurrens av bloggare och twittrare som påstår en massa saker. Problemet är att tidningarna är för dåliga på att leverera sanning. Journalister påstår att deras sanningar är vidimerade. Men det är de inte alls”””.
  https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2017/02/25/alexander-bards-harda-dom-branschen-ar-dod/

 • “Oberoende” – i fråga om ledarsidor – är egentligen en äldre kvarleva sen tiden det fanns partipress, alltså tidningar som ägdes direkt av partierna. En oberoende socialdemokratisk ledarsida sympatiserar således med Socialdemokraterna, men är inte direkt underställd/beroende av partiet. Det verkar som du misstolkar ordet till att betyda opartisk eller något liknande, men det är alltså inte samma sak.

 • Mest oroandeinför framtiden är att de flesta människor överhuvudtaget inte orkar bry sig mindre om hela denna maktkamp om sanning och konsekvens idag. Först när diktaturen öppet visar sitt förakt mot enskilda människor kommer några fler börja protestera men då är det väldigt mycket för sent som att citera Martin Armstrong som satt fängslad i USA under 7år utan brottsrubricering. – Slutkampen mellan demokrati och ett företags styrt diktatur samhälle sker precis här och nu. Se bara bilden på statsministern som skakar hand med makten i Saudiarabien efter Wallenbergs vapenaffär, han Wallenberg använder vår demokrati för sina affärer. Nu får Centerledaren precis som Löfven, Reinfeldt m.f.l visa sin lojalitet gentemot Bilderberggruppen och det borde straffas med landsförräderi men i Sverige kan vi inte längre ställa politiker till svars, tvärtemot alla medborgare som betalar deras lön. Vi blir granskade i detalj och ve den småföretagre som fick 42 000kr i månaden utan redovisningsplikt för kontoret som våra kära EU parlamentariker får varje månad skattefritt..

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *