Hur länge tål vi mediaetablissemangets interna neuros?

publicerad 10 juni 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
Anna Hedenmo och Fredrik Virtanen - Foto: Public Service och Aftonbladet
Anna Hedenmo och Fredrik Virtanen mitt i mediaetablissemanget - Foto: Public Service och Aftonbladet
Kollage: Anna Hedenmo och Fredrik Virtanen – Foto: Public Service och Aftonbladet

OPINION. Fredrik Virtanen på Aftonbladets ledarsida, som enligt tidningen är “oberoende socialdemokratisk” (hur nu en ledarsida kan vara oberoende om den är politisk) skriver om vänster- och högertidningarnas interna neuroser kring migrationsfrågorna. 

Text: Torbjörn Sassersson

Huvudpersonerna är SVT-profilen Anna Hedenmo (Publistklubben nya ordförande) och Jan Helin, fd publisher på Aftonbladet och numera SVT:s programdirektör.

Virtanens ledarartikel: “Hur mycket Anna Hedenmo tål Sverige?” (10 juni) centrerar kring frågeställningen: “Misstroendet mot medier när det gäller frågor om invandring är stort. Vad beror detta på?” Hedenmos svar finns redan i debattartikeln: “Jan Helin har ett ansvar för misstron om invandring” (7 juni).

Virtanen tar parti för Helin i sin text och Expressen-skribenten Anna Dahlberg omnämns också. Dahlberg som är politisk chefredaktör på Expressens ledarsida har gått längst av alla bland “mainstream-medias mörkläggningsteoretiker”, skriver Virtanen som fortsätter:

“Vi som svarar att det inte finns någon mörkläggning anses då bekräfta att det finns en mörkläggning. Det är lika roligt som hopplöst. Samtidigt kan konspirationsteoretikerna inte bevisa mörkläggning. Det är en känsla som känsliga högerskribenter har.”

Virtanens artikel vittnar om konflikterna inom mediaetablissemanget där man tydligen internt kallar varandra för konspirationsteoretiker och främlingsfientliga, kors och tvärs. Även orden “åsiktskorridor” och “politisk korrekthet” används som invektiv och vapen.

By the way, läs Anna Dahlbergs artikel från den 7 maj 2016: “Så kan du stå emot Putins propaganda” som omnämner NewsVoice. Vi ska replikera henne så småningom. 

Mediaetablissemangets dysfunktionalitet

Det framkommer även att Hedenmo ska ha sagt att priset är för högt för att kritisera invandringspolitikens öppna famn och att man hellre äter kakor på Publicistklubben än att skriva vad man tycker, enligt Virtanen. Det blir övertydligt varför högertidningarna fick all skuld för all kritik mot den öppna famnens migrationspolitik. De inom gammelmedia klarade inte av att hantera frågorna. Det behövdes ett svart får och varifrån känner vi igen detta beteende? Kan det vara från den dysfunktionella familjen som bär på inre störningar och hemligheter som familjen inte klarar av att hantera internt? Media behöver sannerligen terapi.

Fredrik Virtanen avslutar med orden:

“Jag kan faktiskt trösta Hedenmo och Publicistklubben: Visst gör journalister misstag och är dåliga ibland, men detta låga förtroende i just invandringsfrågan har mycket lite med journalistik att göra. Det är politik. Det är politisk strategi. Mycket framgångsrik sådan.”

Enligt Virtanen är det alltså inte alls fel på vad journalisterna skriver utan på att de tvingas skriva som de inte tycker. Hur kan det då inte vara fel på journalistiken, undrar säkert många?

Sedan faller Virtanen baklänges ned i det gamla vänsterhålet igen i slutet av sin artikel. Trump och högerpopulisterna får mekaniskt skulden igen. Suck.

Hur länge tål Sverige mediaetablissemangets interna neuroser? När ska media nå komplett sjukdomsinsikt istället för att vackla mellan neuros och klarhet?

 

Eftersom gammelmedierna inte vill ha en publik debatt utan bara debattera inom sina egna led får du debattera Aftonbladets och Expressens artiklar i NewsVoice.

Text och psykoterapeutisk analys: Torbjörn Sassersson, varken höger eller vänste