Macron vill öka medborgarnas inflytande i EU

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 5 juli 2017
- NewsVoice redaktion
Emmanuel Macron, 2017 - Foto: Europeiska unionen
Emmanuel Macron,  2017 - Foto: Europeiska unionen
Emmanuel Macron, 2017 – Foto: Europeiska unionen

Den franska presidenten Emmanuel Macron (39) sa under ett tal i måndags i Frankrikes parlament att EU tappat kursen och att en ny generation kommer att ”återföra den europeiska idén till sitt ursprung”. Han vill tillsammans med Tyskland lansera demokratiska konvent i medlemsländerna där invånarna ska kunna komma till tals om EU.

“Det europeiska bygget är i dag försvagat av en byråkratisk utbredning och av den växande skepticismen som är en följd av detta. Jag tror fullt och fast på EU men jag finner inte alltid denna skepticism oberättigad.”

Han vill befria EU från: ”agendornas och kalendrarnas tyranni”.

Macron vill se en ”radikal ny riktning” för sitt hemland.

“Alltför ofta har vi valt fel väg. Vi har föredragit procedurer framför resultat, regler framför initiativkraft”.

Macron vill reformera det franska valsystemet som i dag ger oproportionerlig fördel till stora partier och banta ned antalet ledamöter i det franska parlamentets båda kamrar. Om hans krav inte gått igenom inom ett år vill han utlysa en folkomröstning.

Emmanuel Macron ser även två nya utmaningar för EU: klimatomställningen och digitaliseringen av samhället och arbetsmarknaden. Han ser kravet på social rättvisa i EU som mycket viktigt. Det skriver Fredrik Haglund på Europaportalen.

Terrorismen i Frankrike

Den franska presidenten sa att undantagstillståndet som infördes efter Parisattackerna 2015 ska tas bort i år. Han vill införa mer kraftfulla lagar för att komma åt terrorister, men ”individens friheter garanteras full respekt”.

Rewrite: NewsVoice | Källa: Macron ger sig i uppdrag att reformera EU, Europaportalen

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Macron
 • Politiker som “lyssnar” på folket är populistiska oduglingar som tar över den politiska scenen med floskler och förskolelogik. Macron är en sådan floskelmaskin, mycket snack och lite verkstad. Dagens politik styrs av medborgare som röster med sina mestadels okunniga, kortsiktiga och självförhärligande tankegångar.
  Dagens politiska marknadsplats för tankarna till Fritjof Nilsson Piratens Kivik, forna tiders återkommande marknader var både en viktig handelsplats och ett nöjesfält. Bilderna från marknaderna med stora sedelbuntar, kreatur och varor som undersöks och vägs, i ett tält fanns Skäggiga damen, i annat fanns världen starkaste man och en tunna med gratis brännvin ställdes mitt på marknadsplatsen för att affärerna skulle komma igång. EU-parlamentet är vår tids stora politiska marknadstorg, där går allt igen.
  Folket borde istället lyssna på politikerna, sätta sig in i de program partierna presenterar och alla de i befolkningen som vill rösta borde först få avlägga ett prov för att verifiera sin kunskap om politik och endast de som fick godkänd skall slappas in i vallokalerna.
  Om ett lands befolkning inte kan lära sig att förstå olika politiska program så räcker det med ett program! Varför skall vi ha demokrati och flera partier när det inte finns någon kompetens, att göra de politiska valen, hos en majoritet av befolkningen?
  Macron är en representant för det gamla politiska etablissemanget, samma floskler som förr men fyra nya år vid köttgrytorna för de sluga populisterna. Det är väljarnas fel!

 • Var det inte Macron som, förea veckan, inte ville tala med populasen för att de inte skulle kunna förstå hans enormt intelligenta tankar?

 • En bankir har talat! Är det bubbel speak i vanlig ordning eller…?
  Var banker står i förhållande till folket syns i praktiken när du skall flytta ett belopp kanske över 10K sek.
  Jag hörde härom dagen en gammaltant som skulle flytta en livstids besparingar, att hon måste visa kvitton på alla inkomster inför banken! Hur många har lönespeckar sedan 60 år tillbaka redo för att visa en bank, när inte ens skattemyndigheten bryr sig.
  Snacka om vilka konfiskatoriska vibbar det ger. Skall de kvarhålla kontanterna inför nästa bail-in?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *