Regeringskrisen kan leda till statsministerns avgång – Ödesmättat beslut meddelas idag kl 10:45

publicerad 27 juli 2017
- av NewsVoice
Regeringskris 2017 - Foto: SVT
Regeringskris 2017 - Foto: SVT
Regeringskris 2017 - Foto: SVT - Se hela inslaget

IT-SKANDALEN PÅ TRANSPORTSTYRELSEN. Idag torsdag ska den rödgröna regeringen lämna besked om hur de ska agera efter att Allianspartierna valt att rikta en misstroendeförklaring mot de tre ansvariga statsråden. Kommer statsministern att avgå eller är han "Too big to fail"?

Kl 10.45 idag håller Stefan Löfven en presskonferens. Se direktsändning nedan.

Bakgrunden är att Transportstyrelsen läckt uppgifter om svenska agenter i utlandet och i Sverige, som arbetar för rikets säkerhet, kan ha röjts till främmande makter. Flera ministrar som i den rödgröna regeringen var medvetna om säkerhetsriskerna valde att inte informera statsministern. Därför vill Alliansparterna fälla tre statsråd i Regeringen.

Stefan Löfven har två val:

  1. Sparka de tre ministrarna och ersätta dem med tre nya.
  2. Avgå som statsminister och arrangera ett nyval som ska hållas tre månader efter beslutet.

"The "too big to fail" theory asserts that certain corporations, particularly financial institutions, are so large and so interconnected that their failure would be disastrous to the greater economic system, and that they therefore must be supported by government when they face potential failure." - Wikipedia

De tre ministrarna är infrastrukturminister Anna Johansson (S), inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).

"I ett hårt slag riktar Alliansen misstroendevapnet mot tre av regeringen Löfvens statsråd – men har ingen kontroll över hur historien slutar. Bristerna i regeringens hantering av säkerhetsläckan har skapat ett politiskt läge där båda sidor vill tilldela varandra maximal skada." - Göran Eriksson, SvD

"Socialdemokraterna anmäler nu den förra regeringen till Konstitutionsutskottet.
S-ledamoten Hans Hoff vill att KU granskar om Alliansministrar gav sitt godkännande till outsourcingen hos Transportstyrelsen." - Jonathan Jeppson, Aftonbladet

Expressen direktsänder

Direktlänk till sändningen