Lösgör dig från den makt som appar och sociala medier har över ditt liv

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 juli 2017
- Torbjörn Sassersson
Tristan Harris, expert på sociala medier - Foto: TimeWellSpent

En handfull personer i ett litet antal teiknikföretag styr tankarna och beteendet hos miljarder människor varje dag, säger Tristan Harris, som brukade arbeta i ett av kontrollrummen på Google. Alla företag som arbetar med sociala medier slåss om att  dra uppmärksamheten till sina tjänster. Hur kan vi bryta deras makt över våra liv?

Tristan Harris berättar hur dessa företag manipulerar våra hjärnor och stimulerar reptilhjärnan för egen profit. Personerna i kontrollrummen på medieföretagen vill att du ska konstant reagera på något utan att reaktionen har någon annan mening än att försöka hålla dig fast vi en skärm som attraherar dig till reklam och som skapar beteenden som teknikföretagen stimulerar.

Appar och sociala medier drar i mycket hög grad vår uppmärksamhet, vår vakentid och våra liv till aktiviteter som inte ger våra egna liv egentligt värde.

Harris vill skapa medvetenhet om hur det går till och han vill att vi istället tar kontrollen över vår egen “time line”. För att förändra vårt beteende och hur dessa teknikföretag agerar startade han organisationen Time Well Spent.

Det tar i medeltal 23 minuter att återfokusera på vad du höll på med efter att du störts av något på en skärm eller något annat i vår omgivning, varnar Harris. För att förändra situationen för alla användare på nätet i samarbete med teknikföretagen medarrangerade Tristan Harris ett möte mellan dem och buddhistmunken Thích Nh?t H?nh, en expert på nuets närvaro och meditation. En sak som kom fram i mötet var att en ny app kanske kan fånga upp vår dagligt utövade medkänsla för andra människor.

ArcanumSkolan 2024

NewsVoice kommentar

Swisha Sassersson valfri summa

Kan vi verkligen stanna kvar online “tillsammans” med de sociala medierna och samtidigt lösgöra oss från deras makt över våra liv? Tristan Harris verkar sitta fast i apparnas värld och utifrån dem vill han lösa problemen som de skapar. Är det överhuvudtaget möjligt?

Text: Torbjörn Sassersson

Läs mer om Tristan Harris

Källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Finns andra delar i livet som är klart mycket skadligare än social media som ex. Facebook, dock är det inte många som ens funderar över dessa saker alls eller är det så att man inte orkar bry sig…

  Se denna film och fundera över om du verkligen känner dig säker i din tillvaro, glöm inte bort att MSM är den ultimata hjärntvättaren och tillåter endast den information som eliten tillåter. Detta är mycket väl investerade minuter,

 • Ser mina syskonbarn tjata på deras mamma på om o använda mobilen mindre samma sätt som jag tjatade på mina om att röka mindre. Jag tror smartphones är vår tids ciggarett (ångestdämpande medel) som vi använder för att fly verkligheten när den är för jobbig. Livet är rätt tufft så ganska ofta m.a.o.

  Att våra barn får med sig detta och till stor del uppfostras av en iPad tror jag kommer få stora konsekvenser. Dom kommer fråga oss, “hur fan kunde ni låta mig sitta framför den där?”. (detta gäller såklart inte alla upplysta personer här).

  Kan tänka mig en framtid där det kommer en varningstext högst upp och blinkar rött på skärmen när ens “tidslinje” är inställd på att maximera tiden vid skärmen. Precis som varningstexten på cigarettpaket. Detta kommer såklart dröja många år då det dels finns ett stort ekonomiskt intresse bakom och att människor tror sig kunna styra sina liv själva och inte vill erkänna att dom skulle göra något självdestruktivt.

  Kanske vore fint om man fick välja känsla. Nu vill jag ha medkänsla och appen omsluts av en grön varm ram och prioriterar bilder/texter som talar till din medkänsla. Nu vill jag se positiva nyheter. Släktingar, etc.

  Jag tror på sociala medier och att det leder till ett öppnare samhälle, så småningom. Därför information och förhoppningsvis efterföljande debatt är väldigt viktigt.

 • Jag har, tacksamt nog, en fot i vardera värld. Det är först de senaste sju åren som jag varit verksam på nätet i en större omfattning. Jag var på Facebook i några år, men gick ur för drygt två år sedan.

  Den största delen av mitt liv har jag tillbringat i den analoga värden, först bakom grytor o lock, för att sedan fokusera på musikinstrumenten, canvasduken och skrivande(med papper och penna).

  Jag betraktar sociala media som något nödvändigt för kommunikation, samt hålla mig uppdaterad gällande händelser i världen. Annars är jag ‘old-school’, är inte intresserad av ytligt skvaller, c-kändisar eller annat trivialt.

  Efter ett ganska kringflackande liv bakom grytorna med mycket festande och ytliga kontakter, så fick jag en möjlighet till introspektion då jag låg på eftervård efter en komplicerad ryggoperation 2009.
  När man ligger förlamad i en sjukhussäng så hinner man tänka efter en hel del…

  Jag lyckades, tack vare ett kompetent kirurgteam, få tillbaka känseln i benen och därmed kunna gå igen.
  När man varit med om stora, omvälvande saker i livet, samt fått kontakt med sin inre röst, så bryr man sig inte så mycket om oväsentligheter längre.

  Att bli slav under det digitala utbud som finns är inget alternativ för den som är vaken på ett ‘analogt’ sätt. Vi har själva möjligheten att surfa via meditation och tallkottkörteln, vi är själva organiska datorer och har all nödvändig utrustning inom oss själva.

  It all starts with the Man in the Mirror…

 • Har varken smartphone eller facebook. Bär med mig mobilen. Uteslutande meddelande från frun. Fastnar dock emellanåt på Newsvoice 😉

 • Jag stänger av mobilen allt mer. Har den ofta i flygläge.

  Använder inte Facebook annat än för att posta lästips. Jag kollar iofs av meddelandena i Facebook, men bara några få gånger per vecka.

  Läser av min Gmail en gång i kvartalet eller i halvåret (de som mailar dit får ett automatiskt meddelande om det).

  Ordinarie mail är svårare att hantera. De slukar mest tid för mig.

  Använder i övrigt, bara när det är viktigt, tjänster som Whatsapp och Signal. Skype är dock en viktig kanal för videomöten.

  Testar periodvis vissa appar för diverse ändamål som tex Samsung Health vilken hjälpt mig att gå ned 5 kilo på drygt ett par månader (äntligen). Återkommer om det. Spanar även på appen från Newsvoice.com (fristående nyhets-feed-tjänst).

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *