Vatikanen och feminism bromsar effektiv kontroll av befolkningsexplosionen

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 september 2017
- Torbjörn Sassersson
Befolkningsexplosionen

Befolkningsexplosionen

Carl Wahren Foto: Torbjorn Sassersson
Befolkningsexpert Carl Wahren – Foto: Torbjörn Sassersson

NOTERAT. Befolkningsexperten Carl Wahren höll ett privat föredrag i januari 2014 i en Riksdagslokal. Han sa bestämt att vissa statistiska modeller för befolkningsutvecklingen är helt orealistiska. De visar inte verkligheten utan speglar den så typiska teknokratiska framtidstron och föreställningen om att allt bara blir bättre och bättre.

I artikeln “Befolkningskrisen inte över” i SvD från 2005 refereras Carl Wahren med orden:

På senare år har familjeplanering enligt Carl Wahren också mött motstånd från en framväxande “ohelig allians” mellan Vatikanen, några extrema islamistiska stater och USA:s presidentadministrationer under Reagan, Bush den äldre och Bush den yngre. Detta har ofta underblåsts av “önsketänkande och oreflekterad framtidstro”.

Jag ställde frågan till Carl Wahren i januari 2014 vad som idag hindrar att världens stater inte genomför en global och genomtänkt kontroll av befolkningsexplosionen. Han menade att en krets av blårockar inom Vatikanen anser att bara Gud ska ha rätten att råda över liv och död.

En annan hindrande faktor är den starkt framväxande feminismen som tycks anse att befolkningskontroll är ett manligt övergrepp mot alla kvinnor, menar han. Wahrens svar är rimligen i första hand associerat till västvärlden. I Kina med sitt ett barns-policy har befolkningsexplosionen inbromsats, men inte avstannat.

Befolkningsexplosionen som graf

befolkningsexplosionen

Grafen visar en låg, medium och hög projektion på befolkningsökningen åren 1800-2100. Den blå linjen visar den faktiska befolkningsexplosionen. Enligt den mest skrämmande prognosen kan jordens befolkning nå 16 miljarder personer år 2100, men mängden människor kan samma år även ha minskat till 6 miljarder människor, färre än vad som finns idag. Läs mer på Wikipedia

Text: Torbjörn Sassersson

Carl Wahren var tidigare Universitetslektor i statskunskap och internationell politik och byråchef på Sida. Han startade ett forskningsprogram på OECD kring befolkning och resurser. Wahren var konsult för UNFPA och WHO. Han satt i svenska UNICEFs styrelse och var generalsekrerterare i IPPF (London), chef för OECDs Aid Management Division (Paris), huvudsekreterare i SOU 63:34 kring U-länder och Utbildning. Wahren arbetade då även med Olof Palme.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq