Facebook utstängde Katerina Janouch – Går över till ryska VK.com

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 oktober 2017
- NewsVoice redaktion
NewsVoice montage: Foto av Katerina Janouch och Facebooks logo
NewsVoice montage: Foto av Katerina Janouch och Facebooks logo
NewsVoice montage: Foto av Katerina Janouch och Facebooks logo

Debattören och författaren Katerina Janouch blev idag utestängd av Facebook från sitt användarkonto på lös grund. Hon väljer därför att från och med idag börja använda den ryska Facebook-utmanaren VK.com som liknar amerikanska Facebook, men kan vara ett säkrare val ur yttrandefrihetsperspektiv. Om fler väljer att komplettera sina kontaktforum med nya friska alternativ återstår att se, men avhoppandet från Facebook har varit på gång länge för många.   

Text: Katerina Janouch | Text återpublicerad med tillstånd och hämtad från Katerinamagasin.se | NewsVoice har lagt till mellanrubriker

Att värna det fria ordet är vår tids viktigaste kamp

Katerina Janouch - pressfoto
Katerina Janouch – pressfoto

Så har det hänt igen för andra gången på kort tid, att jag blivit avstängd från Facebook. ”Avstängd” på ett rätt raffinerat sätt som skapar en känsla av djup olust och är ett hugg mot självkänslan. Den som får smäll på fingrarna på det här viset får visserligen fortfarande gå in på det sociala nätverket, men storebror bestämmer att du bara får se, inte vara med fullt ut.

”Brottet” mot ”communityreglerna” denna gång var att  lyfta det faktum att en kvinna vid namn Fredrika Johansson ifrågasatte ”av nyfikenhet” varför hennes bekant, en Kristin Mårtensson, lajkat  mitt reportage om pappan vars 13-åriga dotter gängvåldtogs av fem utländska män. Detta innebar, enligt åsiktspoliskvinnan Fredrika, att jag ”lyckats hetsa upp en vidrig stämning”. Responsen blev att Kristin, som kritiserats, tackade förfärat för att hon uppmärksammats att hon ”kommit åt gillaknappen”.

Jag tog en skärmdump och publicerade kommentarerna ihop med ett sarkastiskt inlägg om gestapo.

Utfryst

När du stängs av på detta sätt innebär det att du inte kan skriva till dina vänner i Messenger, du får inte lajka och kommentera andras inlägg, du får inte heller göra egna inlägg. Du får helt enkelt stå vid sidan av och titta på när de andra umgås, men blir osynliggjord.

Du sitter i utvisningsbåset på obestämd tid, får stå i skamvrån och skämmas. Någon leker med dig, någon roar sig med dig och du har ingenting att säga till om. Härskartekniken i detta är faktiskt ytterst obehaglig. Ett slags mental elstöt som ska lära den olydiga veta hut.

Utfrysning där det sociala mediets chefer avgör att du är olämplig och hur länge du ska vistas i frysboxen. Ett slags sofistikierad mobbning där den utsatte får känna av överhetens makt. ”Communityregler” talas det om, men vad är det för nyckfulla regler egentligen? Begreppet är såväl luddigt som godtyckligt. Det är inte det Facebook jag känner igen, inte det Facebook jag gick med i för åtta år sen. Att klimatet har förändrats beror säkert delvis på EU:s krav på Facebook.

Det är nämligen så att EU-kommissionären meddelar att man överväger skarpa rättsliga påföljder om inte företagen visar en väsentligt bättre utveckling framöver, skriver SVT.

Vidare (jag citerar ur artikeln):

”Och det kan bli en dyr historia. EU har tidigare krävt miljardbelopp i böter av företag som inte följer unionens regler. Och det är inte bara den europeiska unionen som hotar nätjättarna med dryga böter: Redan i april i år godkände Tyskland ett förslag som ställde tuffa krav på Facebook och Twitter inför valet. Om de inte tog bort innehåll med hat och ”fake news” inom 24 timmar skulle de tvingas betala böter på upp till 50 miljoner euro, motsvarande närmare 500 miljoner svenska kronor.”

Att kritisera Sverigebilden = hate speech?

Det är inte särskilt långsökt att dra slutsatsen att vi även ser konsekvenserna av detta här i Sverige. Det som har skett är att helt vanliga samtal, reportage och kritik numera slentrianmässigt sorteras in under kategorin ”hat, hot och fake news”. När det i själva verket många gånger är kritik av migrationspolitiken och ett konstaterande av att Sverige förändras till det sämre. Eller när man rättmätigt protesterar mot orättvis behandling, åsiktsförtryck, eller påpekar det vridna i människors ängslighet och censurbeteende.

Åsiktsförtrycket i det gamla Tjeckoslovakien

Några tankar: För det första har politikerna lyckats söndra effektivt när privatpersoner börjar bevaka varandra. Att man ger stöd från högsta politiska ort till en organisation som den åsiktsförtryckande jag-är-här-rörelsen, innebär att man stöttar det beteende som i slutänden resulterar i ökad polarisering och splittring av medborgarna i landet. Det var det som skedde i till exempel mitt gamla hemland Tjeckoslovakien, i Ryssland och i DDR.

Familjemedlemmar kunde ange varandra, grannar agerade åsiktspolis, angiveriet frodades. Det var otäcka tider. Vi bodde granne med en pensionerad dam vars enrumslägenhet vägg i vägg med vår förvandlades till sambandscentral för hemliga polisen.


Kostymklädda män kom och gick och jag avskydde den falskt flinande tanten, som låtsades vara snäll och försynt men som fick betalt för att den hemliga polisen skulle använda hennes etta som sin värmestuga för att kunna spionera på vår familj.


Hon kände sig säkert duktig och sedd, en laglydig kamrat i statens tjänst, som hjälpte till att kartlägga mina föräldrar, de förhatliga rebellerna som var mot kommunismen och diktaturen. För det var så de styrande jobbade, de skaffade sig fotsoldater som hjälpte till att vakta och som skvallrade mot betalning.

Det var den typen av ryggradslösa fega kräk som angav Anne Frank, som avslöjade hennes gömställe. Det finns sådana människor i alla läger. Ett slags självgoda sadister som njuter av att förstöra folks liv.

Facebook en fiffig databas för angivare

I dag håller de reda på vad du lajkar på Facebook. Som till exempel Fredrika som öppet ifrågasätter varför Kristin lajkat en artikel jag skrivit. Och Kristin svarar skräckslaget att hon ”råkat” komma åt gillaknappen… (Att man kan ångra sig och ta tillbaka sin lajk verkar hon inte känna till…)

Jag har hört det mesta vid det här laget. Hur folks arbetsgivare kontaktas, hur barn blir osams med sina föräldrar, hur föräldrar säger upp bekantskapen med sina barn, hur människor skiljer sig för att den ene ser problemen medan den andre förnekar. Vi blänger misstänksamt på varandra och själen urkolkas allt mer.

Det andra är vad censuren utifrån gör med yttrandefriheten och med de människor som på olika sätt straffas för att de öppnar munnen. När du får en mental elstöt aktar du dig. Dina fingrar har blivit brända och du blir mer försiktig. Du börjar tänka preventivt, för att inte bli ännu mer skadad, kan jag verkligen skriva så här? Kan jag ens tänka dessa tankar? Jag kanske är en ond, psykiskt sjuk individ som resonerar i de här banorna?

Du börjar ifrågasätta dig själv och dina känslor och tankar. Du som tillhör dem som aldrig hotat någon och du hatar inte nämnvärt heller, men du måste numera kryssa försiktigt, försiktigt för att inte gå på grund. Att skoja om vissa politiker går inte för sig. Att lägga upp vissa bilder är uteslutet. Att komma med kritik – tja, det beror på vad du kritiserar. Ja, du ifrågasätts när du faktiskt fylls av avsky, inför till exempel barn som blir mördade av terrorister, du får då veta att dina känslor av maktlöshet, ilska, förtvivlan och vrede är ”fel”.

Risken finns att du blir väldigt trött av detta. Du tappar geisten, sugen. Du känner dig ensam, isolerad, kanske börjar du tvivla på ditt eget förnuft. Du tänker, motståndarna är för många. De anmäler, de ser till att jag blir blockerad. Jag kanske måste sluta vädra mina åsikter offentligt för att överleva.

Jag får väl börja lägga upp harmlösa selfies, bilder på kattungar och frestande maträtter. Jag får reducera mig till att fortsättningsvis dela träningstider och skryta om att jag har myskvällar med vänner. Det politiska samtalet får jag flytta från sociala medier till ett undangömt hörn där ingen kan höra. Eller behålla mina tankar för mig själv. Jag får låtsas tycka något annat.

Många anser att priset för att säga vad man vill blir för högt. Man blir inte längre bjuden på fester, vänner sluta att höra av sig. Avstängningen från sociala medier är bara ett av alla straffen och konsekvenserna. Livet förändras, kanske förlorar man jobbet, kanske blir man stämplad som en person ingen vill stå bredvid. Det skapar en känsla av att man är dålig. Att man inte duger. En svagare individ kan börja känna avsmak och förakt för sig själv.

I alla dessa fall har samhället som önskar strypa friheten vunnit. Segern över de oliktänkande är en vinst. Man slipper kritik. Man får fortsätta låtsas som att allt är i sin ordning, att situationen är under kontroll. Charaden får fortgå. Men det är en ytlig vinst, ett spel för gallerierna. För inte utplånar man känslan av orättvisa och övergrepp, av lögn och falsarier genom att kväva och skrämma till lydnad. Tvärtom förstärker man känslan av svek och ilska.

Men det som frodas i utanförskapet är exakt det man vill motarbeta. I utanförskapet, i utkanten av etablissemanget, samlas de utstötta, de förbittrade, de som anser sig orättvist behandlade. Där kan både konspirationsteorier samt mer extrema avarter av politiska rörelser växa sig starka. Oavsett vad så är en begränsad yttrandefrihet ett konkret hot mot demokratin och det öppna samhället.

Men dessa mönster kan vara svåra att urskilja, i synnerhet i det läger som för stunden åtnjuter maktens gillande. Av historien bör vi dock lära att mathavare är nyckfulla och kan bytas ut. Demokratin är inget som kan tas för givet. Frihet är ingen självklarhet.

I framtiden kan det i Sverige bli förbjudet att publicera nyhetsartiklar som innehåller personuppgifter om ”etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse” eller uppgifter om ”att en enskild har begått lagöverträdelser genom brott, förekommer i fällande domar i brottmål eller har varit föremål för straffprocessuella tvångsmedel”.

Vidare föreslås att ”det ska bli möjligt att i lag föreskriva om förbud mot offentliggörande av vissa särskilt integritetskänsliga personuppgifter om de är tillgängliga på ett sätt som innebär särskilda risker för intrång i enskildas personliga integritet. Det som kan hända är att den här typen av information i massmedia inom kort kan förlora grundlagsskydd enligt en lagrådsremiss från 22 juni 2017, undertecknad av bland annat Morgan Johansson.

VK.com – En rysk “Facebook”


Är du liksom jag utelåst från Facebook? Paradoxalt nog är ryska motsvarigheten, www.vk.com, ett friare socialt forum. VK står för ”V kontakte” det vill säga, ”i kontakt” Där finns idag 400 miljoner användare och det fungerar ungefär som Facebook.


Jag har startat ett konto där och har noterat en strid ström av nytillkomna svenska användare. Välkommen över du också, kanske kan denna ryska plattform erbjuda ett friare samtalsklimat än dess amerikanska storasyskon? Traditionellt har USA stått för frihet medan Ryssland varit känt för det motsatta, men vi lever som sagt i upp-och-ner-vända tider. Att värna det fria ordet är vår tids viktigaste kamp.

Text: Katerina Janouch | Text återpublicerad med tillstånd och hämtad från Katerinamagasin.se

Bidrag gärna till Katerinas skrivande mha Swish till 0733-289 122


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Har nu gått över till VK. Har blivit blockad nu för andra gången bara för att jag säger som det är.
  Vad tycker ni är detta rätt av Facebook ??

  Det verkar som att något du har publicerat inte följer våra communityregler. Vi tar bort inlägg som pekar ut individer på grund av rastillhörighet, etnisk grupp, religion, sexuell läggning, kön eller handikapp.

  Karin Tiderman
  Men var är tacksamheten någonstans ?? De eldar ju upp bilar och förstör/våldtar så ni kan ju inte ha gjort så bra tydligen. Så var inte så glada ni kommer få mer bekymmer när de nya områden blir så som Gottsunda och Valsätra så lycka till. http://24uppsala.se/2017/11/22/extra-polisen-begar-in-extra-resurser-vi-ser-valdigt-allvarligt-pa-detta/ http://www.gp.se/nyheter/sverige/polisen-misst%C3%A4nker-ton%C3%A5rspojke-gruppv%C3%A5ldtagen-1.4190024

  VAD TYCKER NI ??

 • VK är ju spännande då de släpper användardata till ryska polisen och ryska myndigheter, grundaren och förre VD:n sparkades ju – enligt egna uppgifter – från VK när han vägrade gå med på att överlämna anvädardata till polisen. Så nog finns det kopplingar till ryska myndigheter! Jag förvånas inte över att VK är ett alternativ för högerkonservativa och så kallade “etniskt lojala” motståndare till mångkultur, den ryska regeringen står ju bakom “traditionella familjevärderingar” enligt ryska ortodoxa kyrkan och med en klart högerkonservativ nationalistisk profil. Jag tycker det är bra att FB skärpt till sina regler, förr var ju anmälningsantalet en faktor men nu kan man inte tjata sig till en manuell granskning längre och det är bra för då blir organiserade anmälningsaktioner meningslösa, istället räcker det med en röst. Ett forum behöver vara en trygg plats, och på FB finns mycket verbalt våld, verbala aggressioner, rasism, sexism, nedsättande epitet mot olika folkgrupper, olika hatgrupper med uthängningar av persondata och så vidare. Det skulle inte behövas regler om människor kunde bete sig vänlig och respektfullt mot varandra oavsett politisk färg, etnisk eller kulturell bakgrund, religös tillhörighet, sexuell läggning eller könsidentitet. Nu är det uppenbart så att FB har blivit en mångfald av konfliktytor fullt med aggressioner, det är inte hållbart i längden så ett stramare och därmed schysstare FB välkomnar jag.

 • Nu tror jag att jag definitivt har blivit utslängd från facebook (ja, jag fortsätter kategoriskt att skriva facebook med liten bokstav, för de är inte värda en stor). Då jag efter ett evigt sökande och experimenterande lyckades att säga upp mitt konto fick jag besked om att det kommer att ta två veckor att avsluta (helt otroligt!) och att vissa sparade detaljer kan ta upp till 6 månader att ta bort. Så här har man verkligen inte lagt ner någon större energi för att tillse att ett avslutande går fort. Att öppna ett konto tar emellertid bara några sekunder.
  Nåväl, jag provade just att logga in igen på mitt facebookkonto och fick då ett meddelande om att ”den senaste aktiviteten kan ha påverkat kontots säkerhet”. Jag har med all sannolikhet ögonen från facebook på mig nu. Detta blir spännande tycker jag själv!
  Fortsättning följer.

 • Har hört från förälder att områdets barn utfrågas på låg/mellanstadieskolan om sina föräldrars partisympatier!?!!!

 • Nu har jag äntligen skaffat ett konto på VK.com. Håller nu på att avsluta mitt Facebookkonto. Trodde först att jag skulle bli utslängd, det hade ju varit det enklaste, men jag fanns tydligen kvar. Men inte länge till, för nu avskaffar jag det. Kommer även att rekommendera mina bekanta att göra detsamma.

  Känns faktiskt riktigt skönt!

 • # Torbjörn C,
  Bekräftas fullt ut! Har själv vandrat den dalgången i 30 år och är nu igenom vid 80. Kroppslig bonus blev att Apoteket inte sålt ett enda piller på dessa år och inte nu heller. Andlig bonus, man kan välja sina problem.

 • Känn ingen sorg att bli dissad av FB, det är snarare en komplimang!
  Facebook har reducerats till ett mugglarnäste och gradvis kommer fler och fler tänkande individer lämna plattformen.

  Det är de på Arenan som räknas, de fegisar som sitter på läktaren och tittar på har gjort sitt val.
  Den skärseld som Katerina nu går igenom har jag själv erfarit. Att bli lämnad att dö ensam i diket medans andra tittar på kan antingen döda dig eller göra dig starkare.

  Det fanns ingen som kom till undsättning då man verkligen behövde det. De insikter jag erhöll under min ‘dark night of the soul’ är obetalbara! Det djup man når inom sig själv är i själva verket en skattgömma.
  Kunskap! Kunskapen om självet, omgivningen, socialpsykologi, värdemätare, vem räknas? vilka ska offras?

  Var inte rädd att vandra i Dödsskuggans Dal, den stärker dig, den lär dig, den gör dig visare…
  No Fear!

  När man väl kommit ut på andra sidan så tycker man, märkligt nog, att det var värt det! Styrka och Urkraft!

  ♤ I spit in the eye of Satan, I spit in their eyes too ♤ NeverSurrender ☆

 • Fullkomligt absurt lagförslag!

  Finns det inga etniskt Engelska medborgare alls i Englands regering längre — är (((elitens))) representanter i majoritet och har fria händer att terrorisera Englands medborgare med vilka galenskaper som helst?!!?

  OM det är SÅ illa är jag rädd att England är dömt till undergång och en snabb återgång till medeltida förhållanden a’la Lenin- och Stalin-terror…..

 • Själv är jag lite av en klåpare vad gäller internet. Är det någon, exempelvis du Torbjörn som kan beskriva hur jag får ett konto på VK. Jag har försökt men kommer bara till en sida för att skaffa en app. Tack!

 • Att “kritisera Sverige” är missvisande vad gäller “hate speech”. Däremot får man inte kritisera den svenska staten och dess nuvarande värdegrund. Bilden av deras Sverige får man inte kritisera. Däremot får man öppet kritisera och hänga ut alla dem som vill skydda Sverige och dess kultur och befolkning och historia. Dags sedan länge att lämna FB.

 • Det verkar mest som om EU blivit rena maffian med syftet att stifta lagar så man kan bötfälla och pressa ut pengar av folk i rent vinstsyfte. EU skall väl nu “mjölka” kontinenten torr liksom man gör med USA republ.

 • Nu har jag för gott sagt upp mitt konto på FB pga deras Censur och allt trängre yttrandefrihet. Kanske börjar jag på VK?

 • Facebook borde ha lärt sig av kinerser: När man ändrar i ett förhållande för att uppnå vissa effekter, då bör man tänka noga efter om det inte kan bli andra, oväntade och oönskade effekter. Som att en massa tänkande FB användare släpper skiten och går till en sund konkurrent. Haha!!

 • Jag fick liknande meddelande som jag svarade på och då togs min delning bort,
  nästa gång ingnorerade jag det och då rörde dom inte det de anmärkt på.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *