Studie: Framgångsrik c-vitaminbehandling vid cancer

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 11 november 2017
- NewsVoice redaktion
C-vitamin
C-vitaminbehandling
C-vitamin

En tidigare studie vid Kansas Medical Center i USA visar att det går att framgångsrikt behandla äggstockscancer med höga doser av c-vitamin som ges intravenöst i samband med kemoterapi. NewsVoice tar upp studien trots att den är 3 år gammal.

I en fem år lång studie på både laboratorieråttor som fick mänskliga äggstockscancerceller och 27 patienter med äggstockscancer fann forskarna att vid en kombination av c-vitaminbehandling i högdos och kemoterapi stannade cancertillväxten i råttor och de toxiska effekterna av cellgifter hos patienterna minskade.

Oralt intag av c-vitamin har i tidigare cancerstudier inte visat sig ha effekt, men denna studie visar att höga doser av c-vitamin som tillförs intravenöst kan ge tillräckligt höga koncentrationer av vitaminet i blodet och andra vävnader för att kunna döda cancerceller utan att skada andra vävnader. Studien är publicerad i Science Translational Medicine, 2014.

“Resultaten har gett oss bättre förståelse  av hur c-vitamin fungerar innan cancerbehandling. Tillsammans ger våra data starka bevis för att rättfärdiga större och mer robusta kliniska försök med c-vitamin innan konventionell cancerbehandling”, sa dr Jeanne Drisko i samband med publiceringen av studien.  

Läkare skeptiska

I Norge är det inte vanligt att c-vitamin används för behandlingsändamål. Ledare i norsk onkologisk förening och överläkare Stein Harald Sundstrøm skriver i ett mail till TV Helse i Norge:

“Jag vet att detta bland annat marknadsförts tidigare som bra vid cancer och cancerbehandling, men så vitt jag vet har det gjorts forskning som förkastar möjliga effekter. Idag är detta inte aktuellt vid cancerbehandling innan skolmedicinsk behandling och det används inte på sjukhus i Norge.”

C-vitaminbehanding innan komplementär medicin

Redan på 1970-talet användes askorbinsyra (c-vitamin) vid cancerbehandling. Metoden ansågs vara säker, men det var mest anekdotiska vittnesmål som bekräftade klinisk effekt. Efter att två kliniska studier bevisade att orala doser av c-vitamin inte hade effekt slutade onkologer att använda vitaminet vid behandling. Läkare som däremot praktiserar komplementär eller alternativ medicin fortsatte att använda vitaminet.

Läkaren Henrik Mathiesen vid Balderklinikken i Oslo menar att det finns en stor potential i användandet av c-vitamininfusion vid en rad olika sjukdomar, men han säger att denna typ av behandling ligger utanför vanlig läkarpraxis i Norge.

“Vid Balderklinikken använder vi inte denna behandlingsform, men vi ger ofta råd om användning av vitaminer och mineraler samt rekommenderar c-vitamintabletter som ett komplement till behandlingen av bland annat infektionssjukdomar”, säger Henrik Mathiesen.

Text: Randi Solstad | Översättning: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Erik 15 Nov, 2017 at 08:31

  Det är vanligt att man torkar nötterna och fröna igen efter själva blötläggningen. Då blir de återigen knapriga men är betydligt nyttigare. Den sista länken ovan leder till en informativ film på 17 minuter, som ger bra information i ämnet blötläggning av nötter och frön.

  Födoämnen som ger fettlösliga vitaminer informeras det om i de tre första dokumentationerna som jag länkade till i “per 14 Nov, 2017 at 21:48” ovan. Saken är lite komplicerad när det gäller mat och vitamin K2, man behöver fördjupa sig något i ämnet för att riktigt hitta rätt. Dock kan sägas att natto ger mycket vitamin K2, så också en specifik fermenterings-teknik av grönsaker, samt vissa mjölkprodukter från gräsuppfödda djur, bland annat Goudaost.

  Förutom i lever och smör från djur uppfödda uteslutande på gräs, samt i ål, tonfisk, och äggula, så finns A-vitamin (retinol-formen är vi ute efter) även i torskleverolja.

  Kosttillskott med K2 som kan rekommenderas är:

  Nature’s Plus, Source of Life, Garden, Vitamin K2, 60 Vegan Caps

  Dessa två är fina, men behöver köpas från USA:

  Garden of Life, Vitamin Code, Raw K-Complex, 60 Veggie Caps
  Dr. Mercolas vitamin K2-produkter

  Svenska företag är till exempel:

  Holistic
  Alpha Plus

 • @per Wow…Mycket att ta in. Tack! Ska specialgranskas, så klart.
  “Muskulaturen på djuret är avsevärt mindre intressant ur näringssynpunkt än buljongen och inälvorna, framförallt levern.”

  En nyhet för mig.
  Kan bara inte få i mig lever. Mår ill av att enbart tänka på smaken, tyvärr.

  Diverse nötter och frön gör jag musli av och rostar de som låter sig rostas – för smakens skull. Känns lite äckligt att blötlägga nötter och frön och seden göra musli – blir liksom mer kall gröt att ha i muslin 🙁

  “Det finns bra kosttillskott, men också födoämnen, som ger dessa fettlösliga vitaminer”. Är av naturen lat, så har du exempel?

  På minussidan måste tilläggas att vår alkoholkonsumtion (lågkolhydrats öl) är en aningens för hög; sällan för många men kanske för ofta? Men nåt skit skall man väl ha också 🙂

 • Erik 14 Nov, 2017 at 17:57

  Roligt att få ta del av din hälsosamma livsstil och seriösa inställning, Erik.

  Det känns lite petimeter att fråga, men har du funderat på att även ta vitamin K2 och vitamin A (det vill säga den animaliska retinolformen, inte betakaroten, som absolut inte kan kallas vitamin A, utan heter provitamin A. Mycket fusk med detta i kosttillskottsbranchen)? Vitaminerna K2 och A är synergister till D3 och hjälper bland annat till med en adekvat omsättning i kroppen av kalcium och andra mineraler.

  Det finns bra kosttillskott, men också födoämnen, som ger dessa fettlösliga vitaminer.

  Bristen på vitaminerna K2 och A i vegansk kost är en av anledningarna till att denna kosthållning är vansinnig.

  Kan också rekommendera hemmagjord buljong kokt på skelettet från det djur du äter, därifrån får man i sig viktiga mineraler, kollagen och fettlösliga vitaminer. Muskulaturen på djuret är avsevärt mindre intressant ur näringssynpunkt än buljongen och inälvorna, framförallt levern.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/11/13/vitamin-k2-for-heart-bone-health.aspx

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/01/02/what-are-the-benefits-of-vitamin-k2.aspx

  Det känns också som att den här informationen inte är bortkastad på dig:

  https://www.youtube.com/watch?v=7ixsBn_lfXE

  Personligen skulle jag blötlägga frön och nötter innan intag, eftersom detta förfarande tar bort för ämnesomsättningen störande ämnen och gör näringsämnena i nötterna och fröna betydligt lättare att ta upp:

  https://www.youtube.com/watch?v=pK355ZfivWs

 • Måste delge er vad vi intar varje morgon: En shot bestående av ekologisk gurkmeja, äkta Ceylon kanel, ingefära samt svartpeppar. Vidare ekologisk yoghurt med ekologiska: sesamfrön, mandlar, hasselnötter, chiafrön, linfrön, pumpafrön samt valnötter. Till detta sköljer jag ner två Elexir D3-vitamin 2500 IE tabletter med kinesiskt Matcha (grönt) te och ekologisk kaffe.

  Är LCHF-are och köper bara köttlådor direkt från ekobonden och tallriksmodell är tredelad: Fett, kött samt grönsaker. Filtrerar allt diskvatten. Tränar minst ett pass per dag. Går aldrig senare till sängs än kl 21.30. Sover som en gud 6 – 8 timmar var natt. Kolloidalt Silver när jag eventuellt blir sjuk (händer ytterst sällan – peppar peppar …). Ingen kontakt alls med någon representant från den kem/tekniska sjuka vården. Efter träning intas aminosyror, MSM samt askorbinsyra.

  Det ligger många, många års studier bakom allt detta. Hoppas på en ålderdom som frisk, men man vet aldrig. Skulle jag få en så kallad obotlig sjukdomsdiagnos, skulle jag aldrig söka mig till den sjuka vården – möjligen för provtagning, för att visa dem att det går bra att bota eller lindra sjukdomar själv. Dör jag, så dör jag hemma. Uppmanar alla att göra det samma.

  Bra diskussioner.

 • Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet 12 Nov, 2017 at 20:12

  Ekologiska bär och frukter respektive enbart c-vitamin är intressanta på olika sätt. Högdosbehandling med enbart c-vitamin möjliggör intag av oerhört mycket större mängder c-vitamin än bär och frukt, vilket effektivt tar bort patogena angrepp, som till exempel kikhostebakterien, se min kommentar ovan.

 • De mäktiga läkemedelsbolagen slår ner på varje ny insikt med naturella och alternativa behandlingar.
  I EU opererar tusentals lobbyister på att få unionen att förbjuda vitaminer och antioxidanter som botemedel. Man vill bli av med konkurrenter. Friska människor blir man inte rik på. Mediciner gör sällan någon frisk, det tar bara bort smärtan och symtyomen i bästa fall. Alltid förknippat med biverkningar. Varning för läkemedelsbolagen !

 • Vid vissa åkommor är oralt intag av c-vitamin överlägset intravenöst c-vitamin, säger läkaren och vaccin- och c-vitaminexperten Suzanne Humphries:

  US Health Agency’s Child Death Panel! — HighWire Episode 29 med Del Bigtree (Humphries om kikhosta och c-vitamin cirka 46.00 minuter in i programmet fram till cirka 1.05.00) https://www.youtube.com/watch?v=D9O5b1s5Vuw

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *