Expertpanel tror inte på cannabis – Sverige självförsörjande på cannabis

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 24 november 2017
- Torbjörn Sassersson red.
En trygg familj med basinkomst
En trygg familj med basinkomst
Temabild: En frisk, kunnig och glad familj i Sverige som älskar evidensbaserad medicin från utlandet.

Torbjörn Sassersson, juli 2017, selfieVÅRDDEBATT. Seminariet “Cannabis som medicin – vad säger vetenskapen?” arrangerat av Läkemedelsvärlden och Apotekarsocieteten samlade en liten skara intresserade. Expertpanelen kom fram till att det saknas vetenskapliga bevis för att cannabis har medicinsk nytta annat än för smärtlindring för en begränsad patientgrupp.

Samtidigt har flera medier under flera år meddelat att Sverige är självförsörjande på cannabis. En del använder cannabis socialt och andra av medicinska skäl. Vissa missbrukar hasch, en ofta oren och skadlig produkt.

NewsVoice har tidigare skrivit om hur medicinsk cannabis används för tex barnepilepsi och för att behandla cancer, med stor framgång, i andra delar av världen. Det är något som expertpanelen inte vill att allmänheten ska tro på.

“Ingen av panelens deltagare, Torsten Gordh, Claes Hultling eller Fred Nyberg, tror på någon bred användning av medicinsk cannabis i framtiden.”

Svensk vård ett slutet system

Stora medicinska framgångar i andra länder gäller inte i Sverige. När NewsVoice ställde en fråga till en vårdsanställd vid ett Stockholmssjukhus om varför Sverige verkar vara ett slutet system när det gäller vårdmetoder svarade denne:

“Varje sjukhus är ett slutet system”

Den vårdanställde fick då frågan om varför inte dennes avdelning inte hämtar intryck från andra länders kunskap om framgångsrika vårdmetoder. Den vårdanställde svarade då med en nedslagen blick att det knappast ens är värt ett försök.

Det är en intressant insikt att Vårdsverige är ett slutet system bestående av flera slutna system. Inom psykologin kallas detta för “compartmentalization”.

“Compartmentalization is a subconscious psychological defense mechanism used to avoid cognitive dissonance, or the mental discomfort and anxiety caused by a person’s having conflicting values, cognitions, emotions, beliefs, etc. within themselves.” – Wikipedia

Medicinsk cannabis - Foto: Crestock.com
Medicinsk cannabis

I artikeln “Medicinsk cannabis under lupp” på Läkemedelsvärlden förklarar tidningen hur seminariets expertpanel är enig, men de selekterade personerna är sannolikt valda eftersom de just har samma uppfattning, att cannabis bara kan hjälpa vid smärta och att det behövs mer vetenskaplig forskning för annan användning, heter det. Det slutna Vårdsverige ska förbli sin egen ekokammare och bilden av eniga “experter” förblir intakt i charaden. För att lyckas med det måste bevisen för annan cannabisanvändning än för smärtlindring flyttas fram i all oändlighet, för att vinna tid och för att hålla ställningarna.

Lektion 22 i Skeptikerskolan: Skapa illusionen av en aldrig nåbar ”bevishorisont”

“Hävda att något sensationellt måste bedömas utifrån ett ”särskilt” vetenskapligt perspektiv, utifrån ”särskilda regler” vilka du undviker att definiera. Säg att extraordinära påståenden kräver extraordinära bevis.

Var noga med att aldrig förklara var det ordinära slutar och det extraordinära börjar. Denna metod kommer att tillåta dig att skapa en illusorisk ”bevishorisont” bortom vilken bevis aldrig kommer att nås.

I praktiken innebär det att oavsett vilket bevis (evidence) som än har skapats ska du påstå att det inte är tillräckligt extraordinärt för att bevisa det extraordinära. Du kan på det viset höja ribban i all oändlighet.”

Swisha Sassersson valfri summaSeminariet som Läkemedelsvärlden och Apotekarsocieteten arrangerade verkar mest handla om “damage control” för etablerad vårdindustri, men enbart ett 80-tal personer kom till mötet. Samtidigt är Sverige självförsörjande vilket antyder ett mycket hög grad av självmedicinering. Kunskapen om hur cannabis kan användas seriöst inhämtas från sociala medier, utländsk press, intresseforum, kliniker och vetenskaplig forskning i utlandet.

Sverige förblir dock ett slutet system, men enbart för en mycket liten skara grindvakter vid en grind längs en liten grusväg. 100 meter bort ligger en motorväg av kunskap, vetenskap och beprövad erfarenhet kring nya vårdmetoder, funktionell medicin och alternativ.

Läs mer i NewsVoice: Cannabis som läkemedel

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Cannabis
Stöd NewsVoice 2024
 • Man har delvis förstört den medicinska marknaden för cannabis genom att tillverka syntetiska blandprodukter på labb. Nixon skapade War On Drugs på order av CIA och GW Bush. Genom att samtidigt kriminalisera lättare droger som marijuana skapades smuggelvägar för de tyngre droger vilkas distribution senare togs över av samma CIA. I mitten av 1990-talet var operationen klar och CIA är sedan dess planetens största operatör i branschen. Marijuana liksom kokabusken är rena medicinalväxter som i det militärindustriella komplexet blivit kemiska kassakor. Att sedan till exempel försöka skylla heroinepidemin i USA på receptutskrivningar av läkare är propaganda och politiska utspel av rädda ansvariga. En överproduktion av opiater från ockuperade Afghanistan är det grundläggande problemet, skapat av samma grupper av giriga knarkhandlare. En parentes kanske, men man måste alltså börja med att skilja knarket cannabis från medicinen cannabis. Laddade upp en bra kanadensisk film i ämnet https://www.bitchute.com/video/bboYjywPKPdN/

 • Dr Merolas senaste artikel om opoider handlar mest om Purdue Pharma, den tidigare stämda firman som gått från miljoner till miljarder dollar i omsättning med hjälp av ofta dödliga Oxycontion och Fentanyl.
  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/11/22/meet-sackler-family-making-billions-from-opioid-crisis.aspx
  Här finns verkligen plats för Cannabis, även om BARA för smärtlindring.
  Om sekundära botande effekter finns måste vi förstå att inget läkemedelsföretag vill undersöka ett opatenterbart medel som både är billigt och dessutom LÄKER! Ett läkemedel som läker är inte förenligt med dagens affärsmodell. Idag skall det helst vara symptomdämpande eller förebyggande livstidsmedicinering. Endast patienter tjänat på att bli friska.

  Alltså ett helt nytt område för Crowdfunding: Opartiska studier om billiga naturläkemedel, vitaminer och spårmineraler. Eftersom inte läkemedelsverket är “intresserade” krävs det mer direkta metoder. Kan själv tänka mig att ge 10,000 Sek direkt!

 • En fråga man måste ställa om expertpanelen är hur många med anknytning till Läkemedelsindustrin ingick där? Har alla namn och bindningar publicerats?
  I de stater i USA som medicinst Cannabis legaliserats lär kraftiga försäljningsminskningar av de andra smärtstillande och mycket vanebildande opoider som Oxycontin, Fentany etc. sjunkit kraftigt. Just dessa är samma som sägs ha orsakat en dödsfallsepedemi pga bl.a. starkt vanebildande effekt. Min fru fick det ett tag efter en operation. en mycket negativ erfarenhet.

  Den största tillverkaren blev stämd och tvingades betala ca 600 miljoner USD i settlement då man påstått att risken för vanebildning låg runt 1%, trots att egna siffror visat 25%!
  Att man inte drog in medlet med sådana lögner är otoligt; vittnar om en fasansfull korruption.
  Cannabis olja etc. för just smärta verkar helt ofarligt i jämförelse. Mercola har skrivit mycket om detta. Vem med sunt förnufta litar på vad läkemedelstillverkaren själv säger om sina produkter?
  Tydligen FDA i USA och läkemedeldverket i Sverige. Dom begär aldrig oberoende tester av oberoende konsulter. Trots det enorma mygel som pågår, där böter betraktas som omkostnader.
  Dansken Peter Götzsche har skrivit mycket om detta i flera böcker.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *