What you need to know about the slave trade in Africa and Libya

publicerad 27 november 2017
- av Lilian Neg
Human Marketplace in Libya - Photo: Narciso Contreras
Human Marketplace in Libya - Photo: Narciso Contreras
Human market place in Libya – “Illegal female migrants queue in the prison yard as they are loaded onto buses to be transferred to another detention centre, after having been sold by the militia group ruling the Surman detention camp in the west of Libya.” – Photo: Narciso Contreras
Lilian Neg - Dec 16 2015 Bamenda Cameroon - Photo: NewsVoice.se
Lilian Neg, NewsVoice

Slave trade is considered to be the worst trade human beings have ever encountered. That is why it was abolished several decades ago by governments and institutions across the world. However this inhumane phenomenon is back. Situated at the north east of Africa Libya is becoming the turntable of the modern slave trade. How does the world get back to this?

By Lilian Neg, Africa correspondent for NewsVoice

All this started in early 2000 when migrants in huge numbers decided to transit through Libya to get to Europe. These migrants allowed certain mafia groups of Libyan origin to create a point of attraction of illicit and illegal trade which was condemned, reprimanded and banned in Libya under the reign of Muammar al-Gaddafi in 1969. People dealing with this practice were executed.

Muammar al Gaddafi, 1970 - Foto: Public domain
Muammar al-Gaddafi banned slave trade in Libya – Photo: Public domain, 1970

The migration overflow and the lack of management policy by African governments have driven many youth out of their various countries to seek for solutions and a better well-being. African youth are ready to join Europe at all costs in spite of the adversities.

Unfortunately, the tribulations of the journey and the realities met are factors they should have taken into consideration before making these trips of no return.

The majority of migrants came from sub Saharan African countries such as Nigeria which counts around 60%, Ethiopians, Sudanese, Malians, Senegalese, Ivorian, and Cameroonian etcetera. Before the discovery of this trade through the western media, people had the firm conviction that the worst challenge for these migrants must be the dangerous crossing of the Mediterranean sea. In reality before arriving the coastal area, they are captured in the desert by unidentified men who keep them in prisons for months and as they are let out, they are sold at auctions as merchandise.

Slave auction in Virginia 1861
Slave auction in Virginia 1861

Slave trade an ancient practise

Slave trade is an ancient practice dated since the 13th century. Youths from Africa were captured without their consent and taken to other continents to serve in plantations. They were forced, tortured, maltreated, chained and humiliated. After the Declaration of Human Rights and citizenship 1789, the world experienced revolutions led by Toussaint Louverture to the abolition of slave trade in 1793 in St Dominguez, followed by the French colonies 1794.

From 1802 to 1880 a series of countries joined the abolition movement such as America, Denmark, Argentina, Great Britain, Saint-Barthelemy (Sweden), Holland, Portugal, Brazil, Paraguay, Haiti, Chili, Costa Rica, Honduras, Panama, Belize, Salvador, Guatemala, Bolivia, Mexico, Uruguay, Nicaragua, Colombia, Ecuador, Venezuela, Romania, Peru, Porto Rico, Cuba, and the Ottoman empire.

Slaves of General Thomas F. Drayton - Photo: Henry P. Moore
Slaves of General Thomas F. Drayton – Photo: Henry P. Moore

In the early 1900 much of the gulf nations did the same. The League of Nations created in 1919 finally sealed the new era. On the 10th of December 1948 the Human rights Universal Declaration, clearly indicate the basic value of human race as such.

The slave trade in modern times

Nowadays, it is a voluntary departure of Africans, but poorly managed because most people leave their countries merely with the family blessings, the migration is destroying entire families in Africa. How can we understand the gravity of the deaths registered so far at the Mediterranean Sea and the urgency of people to exceed the corridor of death? It is hard to understand the urgency of people to go to Europe at all costs, beyond the obvious risks.


In reality Libya is just the bottleneck of this malicious mafia network that begins in sub Saharan Africa. It is obvious that blacks sell their own brothers and relatives.


It is nevertheless the narrative of a young Cameroonian victim of this abuse named Fabrice Essomba who left Cameroon two years ago for an unknown destination. Essomba described the scene which led to his arrest as complicated. After leaving Cameroon, he was sold to Nigerians who in their turn sold him to Algerians who finally sold him to Libyans but he was lucky to be rescued by an United Nations organization.

Jean Jack Ekane Lobe did not have the same opportunity. The slave masters are demanding a sum of 500.000 CFA franc [7500 SEK] for his release.


This is the daily life of thousands of Africans due to the death of Mohammar Kadhafi in 2011 and the subsequent crisis in Libya. This country has since then been very unstable and disorganized with the rise of extremists and radicals.


 

Read more: The [Swedish] Government, Parliament and Military Forces of Sweden reported for War Crimes in Libya

Libya is soiled by fraud, corruption, higher bid and diversion. That’s the reason why peace is compromising. The total chaos is in view. The situation is all the more destabilizing as the overcrowded population of other origins becomes a concern, and evil intentions by Libyans to profit and grow rich by practicing this shameful trade.

Immediate measures

African countries have to find immediate solutions. Cries for help will not be enough because migrants have already been sold to the oil monarchies. Kuwait, Qatar and Saudi Arabia turn out to be the arrival points of this trade. The lives of the slaves are constantly put in danger.

The African Union needs urgently to implement laws regarding the traffic of humans and the increasingly number of slaves. Not standing the fact Mauritania opted for the abolition of slavery. There are at least 100.000 slaves in that country.

African Human rights organizations, civil societies, governments have to take immediate actions because actions speak louder than speeches.

By Lilian Neg, Africa correspondent for NewsVoice

Related

SO-rummet: Svensk slavhandel (Sverige har under perioder varit inblandat i den grymma slavhandeln över Atlanten. Kring mitten av 1600-talet bildades det Svenska Afrikakompaniet som köpte slavar i Afrika för att sedan sälja dem i Västindien, och i slutet av 1700-talet var den svenska staten ägare till en egen “slavö”, Saint-Barthélemy, i Västindien.)


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Slavliknande arbetsförhållanden har funnits i Sverige sedan decennier, förnekelsen om den egna historien är kolossalt i detta land. Flyktingar från andra länder har under slavliknande förhållanden utnyttjats länge. Ditt exempel Torbjörn med fallet Anna är inget undantag.
  Sverige har alltid varit mästare i att har en fin fasad utåt, men verkligheten har i många fall sett helt annorlunda ut. De som slutligen kunde etablera sig i detta land har hållit tyst, men om det skulle behövas, kunde säkert får en liknande chockerande storm som kampanjen #metoo#
  Också den så kallade välfärden har mest funnits som en propaganda i huvuden på de flesta, då den inte kunde hålla för en jämförelse med andra europeiska länder.
  Att det ser nu så bedrövligt ut som det är , är bara en följd av att fler blir drabbade är tidigare. Redan 70 talet fanns det fattigpensionärer som inte kunde betala flera besök ( då 50 SEK) på vårdcentralen då deras pension inte räckte till.

 • Angående Newsvoice avslöjande av pågående slaveri så har Aliansen medvetet planerat att återinföra en modern form av feodalism inpackat med glitter, empati och företagsförmåner.

 • Sverige har också slavlöner för framför allt svarta människor eller vad sägs om 20 kr per timme inom Stampen Group, en av Sveriges största mediahus? NewsVoice skev om fallet “Anna”.

  Jag hade kontakt med en asylsökande kvinna ”Anna” som bar ut tidningar i välbärgarde Täby kommun. Trots framförda önskemål under mer än 6 månader om att få ut korrekta löneuppgifter förfalskade löneadministratören på Samedio arbetsgivarintyget med den tydliga avsikten att dölja en slavlön på ca 20 kronor per timme. Istället för att ta hänsyn till den faktiska arbetstiden kalkylerade Samedio fram egna siffror som baserades på en ”fin” lönepolicy (60 kr/tim).

  Enligt ”schablonen” som S-post tillämpade skulle en postutdelare alltså hinna dela ut försändelser till 200 hushåll för endast 60 kronor i timmen före skatt, redan det kan anses vara en undermålig lön för ett mycket fysiskt ansträngande jobb.

  Till saken hör att Stampens dåvarande VD ringde upp mig och hotade med juridiska repressalier om jag inte såg till att denna artikel nedan försvann från Googles förstasida när man sökte på hans namn.

  https://newsvoice.se/2013/08/12/slavlon-magdalena-kock-och-kattarina-eriksson-vill-ej-erkanna-slavlon-inom-stampen-media-group/

 • Jag är välmedveten om Soros människohandel och hur penningspolitiken författigar västvärldsbefolkningen. Individen i västvärlden har dock mycket bättre möjligheter att bilda kärnfamilj för att frigöra sig från statens falska trygghetssystem, och är man två som jobbar i ett hushåll så är det inte alls svårt att spara ihop på 10 år för ett hus på landet. Men västvärldens befolkning är ”fucked up” i sitt eget sätt att hantera systemets svagheter. Vi är mycket friare än vad vi tror. Problemet är att skyhöga lån och ett liv i skuld är normaliserat.
  Afrikanerna och araberna är brickor i spelet. Brickorna kallat för flyktingar – antigen hatobjekt eller Empatiföremål. För mig är de dock levande människor. Förrän man själv förlorar all, vet man ej hur det känns på riktigt. Eftersom hela världekonomin är Babelstorn och alla ekonomiska kriser är mer eller mindre kontrollerade för omplacering av förmögenheter, så sitter inte jag ock anklagar flyktingarna för våra problem. Att stämga gränserna är dock ett problem för globalisterna. Problemet är att inga nationalister från Le Penn till Åkesson vill reformera sina respektive centralbanker. De sysslar bara med en hets mot flyktingarna.

  Å andra sidan ser jag massor med svarta unga män och kvinnor som pysslar om den svenska arbetsklassens trädgårdar och hus. Lönen för det arbetet är mat och tak över huvudet. Är inte detta slaveri, frågar facket?

 • Och angående konsekvenstänk så är det inte bara jag som tycker att t.ex. regeringen är amatörer.

  ” Bristande konsekvensanalyser inför migrationspolitiska propositioner

  16 november 2017

  Konsekvensanalyserna inför regeringens migrationspolitiska propositioner har haft brister, visar en ny granskning från Riksrevisionen. Bland annat har det saknats ekonomiska analyser, trovärdiga skattningar av antalet asylsökande samt beskrivningar av hur förslagen påverkar människor, myndigheter, kommuner och landsting.”
  http://riksrevisionen.se/sv/OM-RIKSREVISIONEN/Pressrum1/Nyheter1/2017/Bristande-konsekvensanalyser-infor-migrationspolitiska-propositioner/

 • Att anklaga det förslavade svenska folket för att ha varit deltagare i slavhandel är fullständigt lögnaktigt!

  ≈ 1650 bildades Svenska Afrikakompaniet av den invandrade affärsmannen (från Liège i Belgien) Louis de Geer med tillåtelse av drottning Kristina och Axel Oxenstierna. Några i högadeln anslöt sig.

  Vanliga svenskar var som slavar under adeln.

  Det var endast en liten affärsdrivande grupp som berikade sig.

  http://www.slavevoyages.org/static/assessment/intro-maps/09.jpg

 • @stanb. Det är klart man ska hjälpa sin näste i den mån man kan, men man kan inte vara självutplånande god utan ett uns av konsekvenstänk. Våra vidriga maktfullkomliga makthavare har skapat ett riktigt skitsamhälle där svensken har blivit degraderad till en rättslös andraklassens medborgare med en skyldighet att betala skatt. Polisen fungerar inte som den ska. Sjukvården fungerar inte som den ska. Sjukförsäkringssystemet fungerar inte som det ska. Och då är det ändå högkonjunktur och “det går bra för Sverige”. Undrar hur alla dessa instanser kommer fungera när det blir lågkonjunktur och “det inte längre går så bra för Sverige”. Men vi får väl se det från den positiva sidan. Nu ska snart ändå få arbeta tills vi dör, så vi kommer i alla fall inte behöva oroa oss över pensionen.

 • Peter, du har nog rätt att den mentala blötheten håller hela flyktingkarusellen vid liv. Vi blir fattigare och det relativa värdet på pengar för oss höjs vilket betyder att vi blir ytterligare lättstyrda, medans Soros ler i hemlighet.

 • @Stella. Det är ju självklart att denna slavhandelshistoria är ett led i att försöka öppna upp gränserna även om det inte uttryckligen står just det. Precis som alla historier om drunkningsdöden på Medelhavet var och fortfarande är. Svenska kustbevakningen d.v.s. svenska staten var ju nere och skeppade över dessa flyktingar till Europa. Hade de istället patrullerat Medelhavet och tvingat tillbaka alla flyktingsmugglarskeppen så hade både flyktingströmmen som drunkningarna upphört. Svenska staten och andra Europeiska stater är skyldiga till alla dessa onödiga dödsfall.

  I en begränsad ekonomi så kan man inte ta in hur mycket människor som helst. Varför tror du det är kaos i vårt s.k. välfärdssystem? LSS ska bantas för det kostar för mycket. Försäkringskassan dumpar över sjukskrivna på kommunen för att staten behöver spara och så vidare. Men samtidigt tar de ett beslut om att låta 9000 st ensamkommande unga vuxna män, och en handfull dito kvinnor, stanna i Sverige till en kostnad av minst en miljard per år. Nu är det en artificiell högkonjunktur, uppblåst av minusräntor och annat ekonomiskt mumbojumbo, men vänta tills nästa lågkonjunktur kommer med en eventuell krasch av bostadsmarknaden. Då får man hoppas på att man är frisk, anställd och har råd att betala räntorna på bostadslånet. Eller så får man själv bli en ekonomisk migrant med förhoppningen att mottagarlandet har en lika hjärndöd regering som vi har.

 • Mycket bra artikel av Lilian Neg. Intressant. Vi europeer behöver veta mycket mer om Afrika och kontinentens historia. Okunskapen är enorm.

  Per, jag respekterar ditt resonamang. Jag förstår inte varför du får dåligt samvete eller tror att någon vill att du skall få det. Det är information och kunskap. Artikeln syftar på de förödande konsekvenser som Kaddafis mord har och vilka som tjänar på att sätta strategiska länder i kaos. Ingen har sagd – öppna gränserna. Jag förstår att det är ont om jobb i Europa, men man kan inte heller dömma människor för att de söker sig till ett skapligt liv. Frågan är hur handskas man med maffia-strukturer när organisationer som Interpol är totalt disfunktionella?

 • Ännu ett försök att försöka ge Europa dåligt samvete till att öppna upp gränserna än mer. Den här historien borde pumpas ut i de s.k. “flyktingarnas” hemländer så att de stannar kvar hemma. Borta bra men hemma bäst.

 • The last words of your last line is a much forgotten truth as it tends to fool the people over and over.

  “…actions speak louder than speeches.”

 • Svenska Nya Moderaterna lånade ut JAS39 för att göra slut på Khadaffi och därmed grinden till EU. Nu kan några f.d. regeringsmedlemmar skriva slave trader i sina CV.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *