Babylon av Mike Blixt – Överpopulation och massvält – Kapitel 10

publicerad 25 december 2017
- Mike Blixt
Babylon av Mike Blixt
Babylon av Mike Blixt
Babylon av Mike Blixt

Den globala befolkningen beräknas uppgå till 9,6 miljarder år 2050. För att undvika masshushållning måste vi öka matproduktionen med 70 procent på drygt 30 år.

Text: Mike Blixt

De framsteg som gjorts inom livsmedelsproduktionstekniker för att hålla jämn takt med befolkningsökningen, bygger till största delen på fossila bränslen. Vilket naturligtvis inte är hållbart. Dessutom minskas odlingsbar mark på grund av, bland annat, erosion i jorden. Forskare är överens.

Vi behöver helt tänka om hur vi äter och odlar och kött är den enskilt största anledningen till att vårt ekosystem nu kollapsar. 91% av amazonas regnskogars förstörelse beror på att man kapar ner djungeln för att föda upp boskap. 51% av de växthusgaser som släpps ut kommer från boskapsuppfödning. 13% kommer från fordon.

För att producera köttet från en hamburgare krävs det 3000 liter vatten. För att du ska få någon form av perspektiv motsvarar det en vuxen människas duschvanor under två månader. 55% av jordens all vattenåtgång går till boskapsuppfödning. 13% går till hushåll. 3,2 miljoner avföring produceras varje minut av världens alla boskap. Boskapsuppfödning tar upp 45% av jordens yta.

ArcanumSkolan 2024

Detta har lett till framsteg inom växtutveckling som har producerat sorter som kan växa på platser där det normalt är svårt att få något att växa. Men parallellt med framstegen har de också ökat sårbarheten mot sjukdomar. Vete, världens tredje mest populära gröda, kan idag helt utplånas av svampinfektioner.

Effekten av de sinande naturresurserna spås märkas genom kraftiga prisökningar på en lång rad matvaror med start kring år 2020. Matbrist leder vanligtvis till upplopp och politisk instabilitet, men nästan inget arbete har gjorts för att skapa en modell som ska motverka detta och världens politiker vet om det.

Text: Mike Blixt

Kapitel 1 | 2 |  3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Kapitel 11: ”En fysiskt fungerande framtid”

Babylon som är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt är en något misantropisk bok och omvärldsanalys av en sinnessjuk värld. Boken släpps som ljudbok och fysisk bok under vintern. NewsVoice publicerar exklusivt alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Babylon
 • 1. Det först vi måste göra är att komma i kontakt med både förnuft och känsla i tystnad.Rätt slags meditation ökar detta medvetande. Jesus och Buddha och många andra förträffliga människor ex. John Lennon har gjort det. De kan du också.

  2. Det andra vi måste förstå exponentialfunktionens effekt på folkmängd och ett lands religion Relativt enkelt för 95% av oss.

  3. Det tredje är den korrekta handlingen om vi nu verkligen har det goda förståndet och medkänslan som rimligen leder till den goda intentionen att rädda framtidens generationer, om man faktiskt stöder balans, mätta glada människor, fred, fortsatt vetenskaplig, samhällelig utveckling och civilisationens överlevnad, en vetenskaplig civilisation som dessutom kommer kunna kallas för “civiliserad”..

  4. Feltänk är att skjuta upp problemet med att gå den vegetariska vägen, vilket många kan, men det är bevisligen rent matematiskt tyvärr ingen långsiktig lösning såvida vi inte ex. råkar snubbla över en fantastisk ny lantbruksteknologi igen ex. den som Malthus inte kunde förutse, men mirakler finns det inga garantier för. Det senaste “miraklet” GMO, verkar ex. destruktivt. Indiens allt mer vegetariska situation och påbörjad kannibalism är en väg som jag inte anser vara civiliserad.

  5. Det kortsiktigt civiliserade att hjälpa folk som flyr av ekonomiska skäl, som beror av överpopulation eller skapade konflikter, löser heller inte grundproblemet, men förvärrar det långsiktigt och blir ytterligare resursslöseri. I stället för en liten lokal svältkatastrof eller ett litet krig med relativt lite lidande som löser ett lokalt problem så skapar man då på sikt en framtida större katastrof.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *