Daniele Ganser: NATO:s hemliga arméer – Operation Gladio och terrorismen i Västeuropa

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 december 2017
- NewsVoice redaktion
Terrorism i media 1970-talet

BOK. I augusti 1990 avslöjades i Italien existensen av ett hemligt mi­litärt nätverk som var en del av Nato och gick under namnet Gladio eller Stay-behind. Nätverket visade sig existera i 16 Nato­länder och 4 neu­tra­­la länder, däribland Sverige. Det hade grundats på 1940-talet av de amerikanska och brittiska underrättelsetjänster­na i syfte att stå emot en, som man då ansåg, hotande sovjetisk inva­sion.

Boken "NATO:s hemliga arméer" av Daniele Ganser
Boken “NATO:s hemliga arméer” av Daniele Ganser

Men i frånvaro av någon sådan inriktade sig de hemliga arméerna på att bekämpa kommunistpartier och andra vänsterrörelser. ­Metoderna som användes bestod av allt från propagandaspridning, övervakning och registrering till våldsamt krossande av oppositionsgrupper, tortyr, statskupper och terrordåd.

Gladios soldater fick sin utbildning på avlägsna öar i Medel­­ha­vet, i otillgängliga bergsområden i Ardennerna eller vid de brit­­tis­ka och amerikanska specialstyrkornas träningscentra i England och USA. De försågs med vapen, sprängämnen och högteknologisk utrustning som gömdes i hemliga förråd runtom i Europa.

Den schweiziske historikern Daniele Gansers ­Natos hem­li­­­­ga arméer räknas som det internationella standardverket på området och är översatt till tio språk.

Denna första svenska utgåva har kompletterats med ett kapitel om Stay-behinds histo­ria i Sverige (skrivet tillsammans med den svenske historikern Mats Deland), som bland annat behandlar uppgifterna om nätverkets koppling till mordet på Olof Palme.

ArcanumSkolan 2024

Omdömen:

”Gladiosystemet har fun­ge­rat i hemlighet i fyra decennier. Vi har rätt att hålla det ansvarigt för all den destabilisering, de provokationer och den terrorism som har inträffat i våra länder under denna tid.” – Vasilis Ephremidis, grekisk ledamot av Europaparla­mentet, den 22 november 1990

”Den bäst bevarade och mest skadliga politiskt-­militära hemligheten efter andra världskriget.” – The Observer 1990

”Historien är som hämtad direkt från en politisk ­thriller.” – The Times 1990

”Dessa massakrer, dessa bomber, dessa militära ak­tioner hade organiserats, främjats eller stötts av män inifrån italienska statliga institutioner och av män kopplade till Förenta staternas ­under­rättelsestrukturer.” – Ur den italienska parlamentariska kommissionens rapport om Gladio år 2000

”Daniele Ganser och Mats Deland gör en detaljerad genomgång av Stay behind-rörelsen i Sverige … Anmärkningsvärt nog har Sverige aldrig utrett frågan. Det är nu angeläget att rege­ring och riksdag tar initiativ till en sådan för att kartlägga nätverkets omfattning, karaktär, struktur och finansiering.” – Inga-Britt Ahlenius i Dagens Nyheter

“Gladio-nätverket användes alltså utanför demokratisk kontroll för att manipulera demokratin och i vissa länder för att med terror, tortyr och mord bekämpa och destabilisera den … Natos hemliga arméer ger en nedslående bild av konsekvenserna för en demokratis suveränitet när en främmande makt och landets underrättelsetjänst opererar utan insyn och parlamentarisk kontroll. Avslöjandet är en viktig pusselbit till Europas efterkrigshistoria.” – Tony Samuelsson i Dala-Demokraten

Ordinarie pris 360 kr. Julpris 180 kr

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • För den som är intresserad av terror i västvärlden, mer specifikt om hur “terrorattentatet” 9/11 genomfördes kan läsa den fd. sovjetiske officeren Dimitri Khalezovs bok “The Third Truth about 9/11”. Den finns antingen via länkar på hand sida http://www.911thology.com eller direkt på länkarna nedan kopierade från hans sida:
  http://www.mediafire.com/download/i5qvsnpdvl3ivur/9-11thology-third_truth_v4_full.zip
  http://www.mediafire.com/download/p8kdj6mhzcaccr6/9-11thology-third_truth_v4_full.zip
  http://www.share-online.biz/dl/ZNB7H0SM5EJ
  http://www.911-truth.net/9-11thology-third_truth_v4_full.zip

  /Carl

 • Vi får väl hoppas att de är väl förberedda… det kommer att bli smutsigt

  [Djuplänken till miscopy.com raderades. Videon visade en man som får sina båda armar avhuggna innan han dekapiteras av vad som påstås vara IS. Förklara hur denna video har med denna artikel att göra / red]

 • Om man inte orkar med alla de faktaspäckade sidorna så borde i alla fall de sista tjugoen sidorna som handlar om Sverige läsas av var och en som är intresserade av vad som egentligen hänt här i samarbete med våra politiker och andra maktpersoner. Vår så kallade public service kommer inte att berätta. En bok som många borde läsa innan man tror sig veta bakgrunden till många omvälvande händelser i vårt land och världen. Inte fel att äga eller ge bort, kan också lånas på biblioteket.

 • Vi är sedan länge inne i en ny version av Gladio som nu flyttat upp i cyberspace. Nu när man kommit på det vapenindustriella systemet med byxorna nere håller den toppstyrda finansvärlden på att börja mjölka skattepengar via ett säkerhetsindustriellt komplex. Den svenska noden och Östersjön är en viktig del i detta, därför har köpta politiker lobbat landet in i Nato. Attacker via datorer på nyhetsmedia, energisystem och andra kommunikationer är sådant vi måste se upp med tills bankirsystemet med riksbanker avvecklats. Det spelar ingen roll om de är privata eller statliga eftersom allt konvergerar mot toppen. Gladio och liknande projekt har sin grund i ett systemfel som många nu kommit på. Så kampen pågår hela tiden, för de flesta under radarn.

 • F-n vet om man ser ryssen som hot på riktigt eller om det bara är på låtsas numera när allt är så vänstervridet. Kulturmarxism är en ledstjärna i dagens upp-och-nervända värld.
  Det stora hotet utgör väl normala människor som elitisterna via nato mfl andra militanta subversiva grupperingar på sikt ska utrota.

 • Daniele Ganser och Ole Dammegård är idag förgrundsfigurer som avslöjare av detta europeiska, numera globala problem. De som haft kollen på exempelvis Gladio och svenska Arla Gryning de senaste decennierna, inklusive undertecknad har kunnat notera hur de här rörelserna inget har att göra med ett politiskt läge. De är och har alltid varit ett sätt att stimulera beväpnade åtgärder, dvs de jobbar direkt i det krigsindustriella komplexet. Sedan att man på gräsrotsnivå får enskilda nationalister att jobba på som nyttiga idioter är en bara taktik utåt. De nya islamistbaserade organisationerna är heller inget undantag.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *