Läkare och pizzeriaägare inblandade i organhandel

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 december 2017
- NewsVoice redaktion
Franciso Mora Palma - Foto: CB24.tv
Franciso Mora Palma - Foto: CB24.tv
Läkaren Franciso Mora Palma grips av polisen – Foto: CB24.tv

En läkare och en pizzeriaägare dömdes av en domstol i Costa Rica för att ha fått fattiga människor att sälja sina njurar för transplantationer till utlänningar. Organhandelsringen avslöjades 2013 och domarna föll i december 2017. 

Läkaren Franciso Mora Palma dömdes till 12 års fängelse efter att domstolen funnit honom skyldig till att ha utfört olagliga transplantationer. En grekisk affärsman, Dimostenes Katsigiannis, dömdes till åtta års fängelse.

Tre andra läkare som anklagades för att vara del av en organhandelsring (organ trafficking) ledd av Mora Palma, frikändes i brist på bevis. Palma var chef för den enhet på det statliga sjukhuset i San José som behandlar njursjukdomar.

Pizzeria användes för organhandel

Pizzeriaägaren hade rekryterat organdonatorerna via sin Pizzeria, främst fattiga människor, som fick 6000-20,000 USD för att låta operera ut en njure.

Polisen uppskattade att antalet offer var 20 och att organhandelsringen med pizzeriaägaren och läkarna drivit nätverket sedan 2009. Pizzerian låg i närheten av det sjukhus där läkarna var verksamma.

Poliser arresterade de fem misstänkta 2013 efter att ha bevisat att de hade genomfört 14 njurtransplantationer som huvudsakligen gick till israeler, men också till europeiska kunder som var villiga att betala så mycket som 100,000 USD för en enda njure. Njurarna smugglades sedan vidare främst till Israel, men även till Västeuropa.

Åklagaren General Carlos María sa att de arresterade spelade olika roller i ringen, från den som utformade planen till rekryterare och till de “som blodade sina händer”, kirurgerna.

Offren utgjordes av människor i svåra situationer eller individer med dålig privatekonomi.

Att sälja ett organ är olagligt i Costa Rica. Levande organdonationer är lagliga, men endast utan monetär eller annan ersättning.

Calderón Guardia sjukhuset i San José tjänstgjorde som scen för många olagliga njuroperationer för ekonomisk vinning sedan 2009. Israeliska tullagenter varnade redan år 2013 Costa Rica för misstänkta resor.

Text: NewsVoice

Källor och relaterat

US Department of Homeland Security bekämpar trafficking

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: organhandel