Läkare och pizzeriaägare inblandade i organhandel

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 december 2017
- NewsVoice redaktion
Franciso Mora Palma - Foto: CB24.tv
Franciso Mora Palma - Foto: CB24.tv
Läkaren Franciso Mora Palma grips av polisen – Foto: CB24.tv

En läkare och en pizzeriaägare dömdes av en domstol i Costa Rica för att ha fått fattiga människor att sälja sina njurar för transplantationer till utlänningar. Organhandelsringen avslöjades 2013 och domarna föll i december 2017. 

Läkaren Franciso Mora Palma dömdes till 12 års fängelse efter att domstolen funnit honom skyldig till att ha utfört olagliga transplantationer. En grekisk affärsman, Dimostenes Katsigiannis, dömdes till åtta års fängelse.

Tre andra läkare som anklagades för att vara del av en organhandelsring (organ trafficking) ledd av Mora Palma, frikändes i brist på bevis. Palma var chef för den enhet på det statliga sjukhuset i San José som behandlar njursjukdomar.

Pizzeria användes för organhandel

Pizzeriaägaren hade rekryterat organdonatorerna via sin Pizzeria, främst fattiga människor, som fick 6000-20,000 USD för att låta operera ut en njure.

Polisen uppskattade att antalet offer var 20 och att organhandelsringen med pizzeriaägaren och läkarna drivit nätverket sedan 2009. Pizzerian låg i närheten av det sjukhus där läkarna var verksamma.

Poliser arresterade de fem misstänkta 2013 efter att ha bevisat att de hade genomfört 14 njurtransplantationer som huvudsakligen gick till israeler, men också till europeiska kunder som var villiga att betala så mycket som 100,000 USD för en enda njure. Njurarna smugglades sedan vidare främst till Israel, men även till Västeuropa.

Åklagaren General Carlos María sa att de arresterade spelade olika roller i ringen, från den som utformade planen till rekryterare och till de “som blodade sina händer”, kirurgerna.

Offren utgjordes av människor i svåra situationer eller individer med dålig privatekonomi.

Att sälja ett organ är olagligt i Costa Rica. Levande organdonationer är lagliga, men endast utan monetär eller annan ersättning.

Calderón Guardia sjukhuset i San José tjänstgjorde som scen för många olagliga njuroperationer för ekonomisk vinning sedan 2009. Israeliska tullagenter varnade redan år 2013 Costa Rica för misstänkta resor.

Text: NewsVoice

Källor och relaterat

US Department of Homeland Security bekämpar trafficking


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: organhandel
Stöd NewsVoice 2024
 • Per Larsen

  Människor tvingas att sälja sina organ för att det är deras enda chans att överleva i en fruktansvärt ond värld, förstår du det…???

  Prova själv, bjud ut din hjärna till högstbjudande! Kanske skulle någon nappa någon på ditt generösa erbjudande kräftbete eller så…

 • Att få så mycket som 6000-20,000 USD för sin njure är en ordentlig ökning sedan jag studerade ämnet för fem år sedan, 50- 170 tusen skall jämföras med att en undersökning, för några år sedan, gav för handen att svenskar var villiga att sälja sin njure för trehundratusen kronor.
  @Martin, Israel har gjort insatser för att få fram fler donatorer inom Israel med bland annat särskilda förmåner inom vården, Israel försöker att lösa detta problem, det kan tyckas vara en diskrepans mellan att människor av kulturella skäl ogärna donerar ett organ som en sjuk medmänniska av samma kultur, men ingen människa har bett om om att födas i en viss kultur och inte kan man välja bort en viss sjukdom heller.

 • En av orsakerna till att Globalist-eliten vill att det ska finnas krig, fattigdom och kaos är att de då lätt – utan allnänhetens insyn – kan skaffa sig tillgång till hjälplösa människors kroppar som de sedan utnyttjar på alla tänkbara vidriga sätt.

  Detta är personifierad ondska.

 • Den enes nöd blir den andres bröd säger folk.

  På följande länk finns en av många artiklar från de största bulgariska medierna som berättar om fall hur romer säljer sina nyfödda bebisar för ca 1500 euro. Detta händer i EU. Kvinnan i fallet är dömd till både böter och kortare fängelsestraff. Misären och människohandeln bland den gruppen har spårat ur totalt.

  Om det finns intresse, så kan jag översätta någon av artiklarna till Newsvoice.

  http://m.btvnovinite.bg/article/952980666-Balgarki_prodavat_bebetata_si_zad_granitsa_za_3_hilyadi_leva.html

 • Israeler igen, precis som när det sist begav sig.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Aftonbladet%E2%80%93Israel-kontroversen
  https://en.wikipedia.org/wiki/2009_Aftonbladet_Israel_controversy

  Om man ska säga något positivt om dessa kriminella israeler så är det att, trots monopolkapitalismens skapande av extrem fattigdom och extrem rikedom, och trots att handeln var olaglig, så var handeln denna gång ändå inte lika omoralisk som tidigare, när den skedde i Palestina mot offrens vilja. Att dessa israeler således befinner sig i annat land med sin kriminalitet måste ändå tillskrivas Israels förmåga att stävja denna omoraliska kriminalitet på hemma-plan.

  Dessutom bra jobbat av Costa Ricas poliser och rättsystem, måste jag tillägga.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *