Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Babylon av Mike Blixt – Illusionen av oss själva – Kapitel 19

publicerad 16 januari 2018
- Mike Blixt
Egoism and individualism - Bild: Crestock
Egoism and individualism - Bild: Crestock
Egoism and individualism – Bild: Crestock

Den hyperindividualism vi ser i Sverige idag skapar nya hisnande nivåer av våra egon. Egot behöver och vill ha en känsla av överlägsenhet. När vi klagar på någon eller något är det underförstått att vi har rätt och den eller det vi klagar på är eller har fel.

En bra arena för att bevittna detta är alla former av sociala medier där man i text kan kommunicera med varandra. Här kan vi dagligen se hur människors egon exploderar, eftersom egot har för vana att förväxla åsikter och synpunkter med fakta. Egot förstår inte att en sanning aldrig behöver försvaras. Den bara är. Oavsett vad andra tycker om den. Egot försvarar bara illusionen av sig själv.

Endast genom medvetenhet kring sitt eget ego, kan vi skilja på fakta och åsikter. Lyssna på det där en gång till är du snäll; endast genom medvetenhet kring sitt eget ego, kan vi skilja på fakta och åsikter.

Merparten av alla dialoger vi dagligen vittnar bland kommentarer på sociala medier handlar om människor som försvarar sina egon. Om och om igen. Samma dialoger. Samma resonemang. Samma tjat. Timme ut och timme in. Och imorgon börjar allt om
igen.

Ett passande namn på detta skulle kunna vara “åsiktsloopen” . Människors behov av att tala om för andra människor hur deras åsikter ser ut för att skapa en illusion som den allvetande individen. Ni har alla sett dem. Människor som skulle ge Tiger Woods “råd” om hur man puttar i golf eller försöka tala om för Madonna hur man säljer skivor om de bara gavs möjligheten.

När dessa människor strör sina åsikter omkring sig handlar detta inte alls om att försöka få andra att byta åsikt. Det är inte alls viktigt. Det handlar om att, medvetet eller undermedvetet, skapa en illusion om att de är mer än vad de faktiskt är
och samtidigt försöka försöka intala sig själva att de är mer och bättre än andra.

Problemet ligger i att det är bara dom själva som tror och tycker det. Innan internet fick vi nöja oss med att bli kränkta av grannen över staketet eller av en insändare i den lokala tidningen. Men detta skedde inte mer än några gånger i veckan. I takt med att farten på digitaliseringen ökar, ökar också våra möjligheter att bli kränkta eftersom kontaktytan med andras världsbilder nu finns mitt framför våra näsor dygnet runt.

På internet får vårt ego rejäla smällar, och vi möter nu dagligen människor med väldigt annorlunda världsbilder och som inte alls delar våra åsikter. När vi upptäcker att de inte gör det, kommer våra egon att vilja tala om för dem hur fel de har, och att vår världsbild faktiskt är sanningen.

Problemet ligger i att personen på andra sidan har samma inställning som oss när det kommer till att ändra uppfattning om sin ståndpunkt i det aktuella ämnet. Och där befinner vi oss idag. En stor del av befolkningen blir upprörda över att människor tycker olika och vi kastar “information ” på varandra i hopp om att få oss att ansluta till “sanningen” . Men ingen vet varför. Ingen kan svara på varför vi bombar varandra med denna information eller vad det ska leda till. Det är uppenbarligen bara väldigt viktigt att alla ska tycka lika.

När vi till slut inte orkar skriva fler statusuppdateringar och möta alla dessa idioter som aldrig håller med, stänger vi våra nätverk och omger sig med människor som delar vår världsbild. Och där sitter vi nu.

Text: Mike Blixt

Babylon som är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt är en något misantropisk bok och omvärldsanalys av en sinnessjuk värld. Boken släpps som ljudbok och fysisk bok under vintern. NewsVoice publicerar exklusivt alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Babylon