Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Babylon av Mike Blixt – Bra ideologier kommer alltid från höger – Kapitel 21

publicerad 28 januari 2018
- Mike Blixt
Mike Blixt, pressfoto
Mike Blixt, pressfoto
Mike Blixt, pressfoto

Tänk på ordet “glass” . Vad tänker du då? Kanske kan du då känna smaken av en viss glassort. Du får kanske upp en rad olika minnen som är kopplade till tillfällen då du ätit glass. Förhoppningsvis är dessa tankar och minnen positiva. Föreställ dig nu att du möter en människa som aldrig någonsin hört talats om eller har smakat glass, och att du försöker förklara vad det är.

I dina försöka att förklara ansluter ett antal människor som aldrig har ätit glass men som alla försöker förklara vad det är. Dessa personer är alla helt övertygade om att de verkligen vet vad glass är vilket baseras på att andra människor en gång har förklarat vad det är för dem, vilket gör att alla har sin egna mer eller mindre färgade tolkning av vad det är. Nu står ni där tillsammans och alla försöker på det ena sättet efter det andra förklara vad glass är.

Om du nu byter ut ordet “glass” mot ordet “feminism” i texten ovan. Vad tänker du då?

Du får med stor sannolikhet upp ett antal tankar och känslor kopplat till ordet. Kanske är de positiva. Kanske är de negativa. Kanske är du absolut helt övertygad om att just du till 100% vet vad feminism är? Om en nära vän säger till dig att den har skapat enorganisation vars värdegrund ser ut så här:

“En organisation som jobbar och tror på en ideologi vars målsättning är att kvinnor ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män och där rörelsen verkar för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter.”

Är det en organisation du skulle kunna tänka dig att ansluta dig till? Många skulle med stor sannolikhet gärna ansluta sig till den om den skapades idag. Men om vi börjar om och istället säger din vän att denne har skapat en feministisk organisation. Vad får du för känslor i din kropp och vilka tankar far igenom ditt huvud? Är det positivt eller negativt?

Det finns en stor skara människor i Sverige som får negativa känslor av ordet. Det intressanta i detta är att den organisation vars värdegrund som beskrevs tidigare är just“feminism”. Hur kan en organisation som har som målsättning att jämna ut rättigheterna mellan könen bli så hatad?

Det råder en mycket stor förvirring och okunskap kring ämnet och de människor som verkligen skulle behöva läsa på i ämnet och dess värdegrund och historia, kommer naturligtvis aldrig att göra det, eftersom de redan är helt övertygade om att de vet vad det handlar om.

Vanligt förekommande är att människor säger att de är “för jämställdhet” men att de inte är feminister. Det är som att säga att man inte äter kött men inte är vegetarian. Eller att en person inte tål mjölk men absolut inte är laktosintolerant.Det är samma sak. Det finns ingen skillnad. Det hjälper inte att personen som är laktosintolerant inte vill vara det. Personen är det.

Det är väldigt tydligt att delar av befolkningen inte vill få etiketten “feminist”även om de till 100% ställer sig bakom ideologin. Hur kan det komma sig att så många anser att det är fult att vara “feminist ”? Många är övertygade om att denna ideologi kommer från vänster rent politiskt, vilket får dem att ta avstånd från det per automatik. För man kan inte vara feminist och moderat samtidigt, enligt vissa, vilket tyder på hur okunniga dessa är i ämnet. Man skulle ju kunna tänka tanken att en väldigt bra idé och ideologi alltid är en bra ideologi, oavsett varifrån den kommer. Men så fungerar det naturligtvis inte.

Det är oerhört märkligt att en fråga om jämställdhet har fått en partifärg. Ska inte feminism rimligtvis vara helt ofärgad? Man kan spekulera vad medias roll i det hela har bidragit med när de släpper igenom vissa mindre kunniga personer och gett dem ordentligt med utrymme i medierna.


Idag kan vi se uttalade feminister bli upprörda över att män är uttalade feminister. Männen klampar alltså in och stjäl en del av deras identitet. Alltså. En man som är uttalad feminist och gör sitt bästa för att aktivt leva efter den ideologi som feminism en gång var menad att vara, gör alltså fel. Ni hör själva vilken jävla soppa detta har blivit.


 

Det hela är som en enda stor sketch och det handlar idag inte alls om jämställdhet för många uttalade feminister. Det handlar snarare om människors enorma egon, tillhörighet och identiteter. Det handlar ofta om exhibitionism och narcissism i olika former, vilket ofrånkomligt förstör ideologin från insidan. Och när någonting förstörs från insidan, tar det inte lång tid för det att försvinna. Det tog bara några år för Sovjetunionen.

Majoriteten av människorna i Sverige verkar trots allt vara för jämställdhet även om de ofta inte ser omfattningen av de ojämnheter som faktiskt finns. Men begreppet och ordet som summerar denna ideologi har blivit förstört och våldtaget av ideologins egna anhängare, som alla har en övertygelse om att de vet vad det är, precis som i det inledande exemplet med glassen. Detta resulterar i att få vill bli förknippade med den.

Allt handlar om kommunikation och många uttalade feminister skulle behöva en
utbildning i både kommunikation och i feminism innan de tar hela ideologin som gisslan och gör till sitt eget varumärke och “utbildar” andra i ett ämne som de inte själva har tillräcklig kunskap i och som de identifierar sig med av helt fel orsaker. Missförstånd och missbruk av ideologin blir dess fall.

Text: Mike Blixt

Babylon som är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt är en något misantropisk bok och omvärldsanalys av en sinnessjuk värld. Boken släpps som ljudbok och fysisk bok under vintern. NewsVoice publicerar exklusivt alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: feminism