Fransk lag mot fejknyheter ska stoppa gay-rykten om Macron

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 januari 2018
- Torbjörn Sassersson red.
Emmanuel Macron - Foto: Пресс служба Президента, Wikimedia och Garcon Magazine
Emmanuel Macron - Foto: Пресс служба Президента, Wikimedia och Garcon Magazine
Emmanuel Macron – Foto: Пресс служба Президента, Wikimedia och Garcon Magazine

KRÖNIKA. Begreppet fejknyheter eller “fake news” blev kanske det mest använda nyordet under 2017, men begreppet syftar på olika saker beroende på vem du pratar med. Begreppet är extremt politiskt. För Macron stod äktenskapet tillfälligt på spel efter att han “kommit ut” som gay i bla Garcon Magazine. 

Enligt Institutet för Språk och Folkminnen räknas “fejkade nyheter” och “alternativa fakta” som två nyord under 2017. Ett annat relaterat nyord 2017 är “postfaktisk” som står för att någon baserar argument och beslut på ett underlag som inte bygger på fakta. Ordet “faktaresistens” antogs som nyord 2015.

Under nyårstalet meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron att han avser stifta en lag som kriminaliserar “fake news”. Macron menar att förtroendet för pressen rubbats och att den liberala demokratin är utsatt för ett hot.

När Macron tidigare klagat på begreppet fejkade nyheter har han precis som NATO Stratcom, som är NATO:s organ för psykologisk krigföring, mest syftat på ryska RT.com och Sputnik News. Han har även dementerat fejknyheten att han skulle vara “gay”, skriver The Guardian.

“Rumours grew, helped by quips from certain political opponents, that Macron had a secret gay relationship. Journalists searched, but found no evidence it was true.” – The Guardian

Gay-tidningen Garcon Magazine antydde våren 2017 på ett omslag av tidningen att Macron “kommer ut”, men syftade på att han kommer ut politiskt.

“Speaking to website Mashable, one of the gay mag’s writers, Tristan Barreiros, confirmed that the image was in fact the politician’s head photoshopped on to the body of another, very toned man.” – Pink News

Journalisten Magnus Falkehed ska enligt Expressen ha träffat Macron strax efter nyårstalet. Enligt honom kommer arbetet redan under våren 2018 att leda fram till en ny lag mot fejknyheter. Expressen skriver att Stefan Löfven hålls direkt underrättad i utvecklingen om lagstiftningsprocessens gång i Frankrike och att löftet gavs under förra årets besök i Sverige då Macron ska ha diskuterat ämnet med Löfven.

Donald Trump har beklagat sig ännu mer kraftfullt mot fejkade nyheter, men hans kritik har främst riktats mot amerikanska mainstream medier som CNN och New York Times, vilka han anser publicerar fake news på löpande band. Problemet är att definiera vad “fake news” egentligen är.

Retriever som säger sig vara marknadsledande i Norden inom mediebevakning och medieanalys av redaktionella och sociala medier samt affärsinformation skriver att 2017 nämndes Donald Trump i 227,000 artiklar bara i svenska tidningar.

Ioanna Lokebratt, pressansvarig på Retriver:

Ioanna Lokebratt - Pressfoto: Retriever
Ioanna Lokebratt – Pressfoto: Retriever.se

“Vi har aldrig sett något liknande. Trump är mer omskriven i media än någon annan person eller händelse de senaste två åren. Han är mer omskriven än de svenska partiledarna tillsammans, inklusive statsminister Stefan Löfven”

“Under året har drygt 227 000 artiklar skrivits om Donald Trump i svenska tidningar. Det motsvarar en artikel varannan minut, dygnet runt.” 

Retrivers artikel avslöjar de svenska mediernas totala fixering vid den amerikanska presidenten istället för att sprida sitt rapporterande och förslagsvis skriva mer om politiska ledare och presidenter i andra länder. Kanske beror fixeringen på att de svenska medierna vill förbättra sina “ratings”.

De 20 mest omskrivna personerna 2017 i svenska medier

 1. Donald Trump (229 392 artiklar)
 2. Stefan Löfven (83 899 artiklar)
 3. Anna Kinberg Batra (37 105 artiklar)
 4. Vladimir Putin (36 695 artiklar)
 5. Emmanuel Macron (32 788 artiklar)
 6. Zlatan (32 198 artiklar)

Källa: Retriever

Ett problem i soppan är att svenska medier lydigt följer det amerikanska narrativet, nästan in i minsta detalj, under ledning av medier som CNN och New York Times. Det betyder att om Trump har rätt har vi ett allvarligt demokratiskt problem om det visar sig att svenska gammelmedier publicerar fejknyheter. 

Text: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: fejknyheter
Stöd NewsVoice 2024
 • @Birgitta
  Det är inte helt omöjligt att det är en avledningsmanöver. Illusionisterna är duktiga på sådant.

  Men om det är så att rösterna räknas korrekt i Frankrike så är den f.d. Rothschild-bankiren Macron vald av Frankrikes folk. Det franska folket bör ha känt till hans bakgrund och de måste nu leva en stund med den monopolkapitalist de har valt istället för att gå ur det monopolkapitalistiska projektet EU tillsammans med Marine Le Pen.

  Det kallas för representativ demokrati, även om vare sig Macron eller Le Pen kanske inte är särskilt “representativa” för det franska folket, men folket måste själva lära sig av sina misstag, organisera sig och gynna bättre kandidater än de som medierna, ägda av bankirerna, lyfter fram eller spottar på.

  Det är samma sak i Sverige. I bankir-ägd media står kampen mellan pest, kolera eller rabies. Media mörkar bättre alternativ till det elände som de skapat för att krossa Sveriges välfärd.

 • Nyheter om att “Makaronen” är gay kan ses som en slags “dimridå” som ska rikta sökarljuset från det faktum att han, som person och tillika idéer, är befläckade efter att bl a ha verkat inom banken Rotschild’s högsta ledning. Kanske inte konstigt att han lanserats som en “revolutionär ”Messias”, som dykt upp för att rädda det globala nyliberala projektet”. Han är tillsatt som president för för att förverkliga den superelitistiska tillväxtkommissionens ramar där mera vinster ska skapas “genom att hålla tillbaka lönekostnader och ta bort ”barriärer” för kapitalrörelser”. Han är en ren och skär globalist-orch.

  Macron har inget program utan bara en vision, vilket av Jan-Eric Gustafsson (ordförande Folkrörelsen Nej till EU) tydligt visar på att den globala eliten lider av en intellektuell fattigdom.

  “För denna globala elit, till vilken EU-eliten hör, är styrning (governance) viktigare än demokrati. Macron är kandidaten för auktoritär styrning, som ställer upp emot alla andra, emot Frankrike och demokratin.”

  http://fib.se/article/emmanuel-macron-eu-och-det-globala-kapitalets-messias

 • Kår 5 Jan, 2018 at 13:22
  “@Torbjörn: Vilka gayrykten är det som Marcon skulle behöva/vilja stoppa?”

  Ytterligare källor:

  The Telegraph: Emmanuel Macron laughs off gay affair rumours
  “The most unpredictable French presidential election in decades has taken another bizarre turn after Emmanuel Macron, the leading candidate who is married to his former high school teacher, was forced to deny a gay extramarital affair.”

  Express.co.uk: Emmanuel Macron attacks ‘misogynistic and homophobic’ rumours he is secretly gay

  The Independent: Danish politician accused of homophobia for calling Emmanuel Macron ‘pretty little gay boy’

  Daily Mail: Gay affair rumours in French election race: Favourite is forced to deny he is enjoying extra-marital liaisons with radio chief

  BBC: France election: Macron laughs off gay affair rumours

 • Skulle alla lögnerna och förvanskningar som svenska politiker torgför i media testas för sanningshalten blir SR/SVT tvungna att stängas.

 • @Birgitta
  Jag vill inte använda barnlöshet som ett argument mot den politik de för. Folket har röstat på dem och hela deras partier. Det är problemet, inte galjonsfigurernas barnlöshet. Barnlösheten gör enbart arbetet som galjonsfigur lättare och inget barn behöver lida för att pappa eller mamma är borta jämt eller bli mobbad för den politik de får representera.

  En tids nedväxt av population i Europa och lite eugenik så att vi kommer i balans med vår egen natur samtidigt som intelligensen ökar är något positivt, inget självmord.

  Civilisationens självmord är att inte förstå exponentiell funktion och importera extremt barn-avlande sekter som sedan med flerbarnstillägg börjar tävla med varann i barnafödande likt i Indien.

  ”Den mänskliga rasens största tillkortakommande är vår oförmåga att förstå den exponentiella funktionen.”
  / Albert Bartlett (Källa: https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/citat-om-population-2/)

 • Varför har flera Europeiska politiker inte några barn? Är det ett “måste” för att komma någonstans politiskt sett? För att nämna några barnlösa politiker: Angela Merkel, Theresa May, Emmanuel Macron, Stefan Löven, Jan Björklund och Anna Kinberg Batra.

  Det här få mig att tänka på sterila mulåsnor som tar på sig rollen att leda flocken. Med tanke på det politikerförakt som råder och som kommer att bli än värre så är det kanske tur att dessa politiker inte för sina gener vidare…

  “Att tänka på de kommande generationerna förlorar för de barnlösa relevans. Därför uppför de sig mer och mer som om de är sista i länken.” Rüdiger Safranski, tysk filosof

  Vem vet. Elitisterna kanske ingår i en slags sekt liknande den som opererade i Guyana i slutet av 70-talet. Elitisterna försöker att hjärntvätta oss och lovar oss en lysande framtid – en slags paradis – medan de i själva verket agerar för ett snabbt förfallande och degenererat Europa?

  “Europa begår självmord. Eller dess ledare har i alla fall bestämt sig för att begå självmord”, skrev Douglas Murray i The Times. “Europa har idag inte någon direkt önskan om att föröka sig, stå upp för sig själv eller ens ta sitt eget parti i en diskussion.” Murray kallade det i sin nya bok med titeln The Strange Death of Europé för “en existentiell civilisationströtthet”.”

  https://sv.gatestoneinstitute.org/10343/europa-barnlosa-ledare

 • @Kår: Har inget emot bögar däremot är jag emot dem som vill begränsa yttrandefriheten vilket i regel beror på att de saknar argument. De framför alltid goda skäl som att de vill skydda folket. Honecker byggde en mur och införde censur för att skydda östtyskarna mot fascisterna i väst.

 • @Andersson: Att utmåla sina meningsmotståndare som smygbögar är en gammal homofob kvarleva som man hoppades var på väg ut. Inte att Newsvoice skulle försöka dra igång sådana rykten.

 • Har tidigare varit kritisk till HBTQ rörelsen och tyckt att de gått till överdrift, men efter detta så inser jag att de fyller en viktig funktion. Kan de avstigmatisera att vara bög eller annan HBTQ variant så att makthavarna törs komma fram ur garderoben så kan det vara räddningen för yttrandefriheten. Tänk om det är så illa att alla dessa politiker som vill begränsa yttrandefriheten som Macron, Peter Hultqvist, Stefan Löfven m.fl. gör detta för att de inte törs komma fram ur garderoben?

 • Jag har medlidande med Macron, inte enbart om det skulle vara osanning. Jag tror personligen inte att man ens får bli Rothschild-bankir utan att ha någon form av pervers läggning som de kan använda som utpressning så att Rothcschild-bankiren inte senare avslöjar hur vidrig dagens bank- och makt-verksamhet är. Samma sak gäller nog med Clintons underhuggare. Hon vill säkerligen ha hållhakar på dem så att de lyder henne.

  Man ser samma fenomen i de flesta perversa sekter, ex. frimurarordern där de hotar nya medlemmar med svärd riktade mot halsen.

  Macron m.fl. är kanske inte enbart hemligt gay, de kan mycket väl vara pedofiler också. Gaymän är nämligen oftare pedofiler än andra män vad jag kan förstå. Det är lätt att förstå när man betraktar perversa veckan att alla som paraderar definitivt inte har alla hästarna i båset.

  Läggningen pedofili är inte olaglig, men sexuella handlingar med icke-byxmyndiga barn är det. Macron kan ha blivit snärjd av skickliga agenter som satt honom medvetet i en situation som han inte kunnat motstå.

  Personligen tror jag att det kan hänga samman med att de perversa själva blivit utnyttjade som barn eller kanske haft en sträng mor eller att deras mödrar, eller de själva, fått i sig för mycket hormonstörande gifter under uppväxten, eller liknande.

  Det är därför jag har medlidande med de perversa och menar att de värst drabbade, de som mår dåligt, bör söka vård och hjälp. I de fall de är utpressade av psykopater så kan de helt enkelt berätta offentligt om vad som hänt, vem som utpressar dem, gärna med evidens, samt be om förlåtelse. Jag tror att de får förlåtelse om de är uppriktiga, kanske t.o.m. ökat förtroende. Psykopaterna kommer dock förmodligen råka mer illa ut.

  När psykopaterna tappar kontrollen över de perversa, genom de perversas eget mod och öppenhet med sexuell läggning och allas vår förlåtelse och stöd så kan världen säkert gå mot världsfred med stormsteg.

 • Lustig rubriksättning. Var återfinns gayryktena? Garcon gjorde ju knappast några sådana anspelningar (finns att läsa på nätet om man kan franska).

  @Torbjörn: Vilka gayrykten är det som Marcon skulle behöva/vilja stoppa?

 • Lustig rubriksättning. Var återfinns gayryktena? Garcon gjorde ju knappast några sådana anspelningar (finns att läsa på nätet om man kan franska).

  @Torbjörn: Vilka gayrykten är det som Marcon skulle behöva/vilja stoppa?

 • Uttrycket kommer från lögnare som ifrågasätts och nu vill att allmänheten skall tro på dem trots att verkligheten visar på någonting som skiljer sig från det de säger, dvs den makt som nu vacklar och börjar bli orolig för att de tappar anhängare till sin makt, krigs- och penningsfilosofi.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *