Helena Giertta har fel – Det är inte fel på läsarna

publicerad 21 januari 2018
- Mats Sederholm
Mats Sederholm
Mats Sederholm, pressfoto

MEDIA. Mats Sederholm analyserar i sin senaste krönika mediernas syn på sig själva. Chefredaktör Helena Giertta på tidningen Journalisten har tex en mycket dissonant syn på verkligheten. Det är inte hennes egen bransch det är fel på. Det är istället läsarna som det är fel på, tycker hon.

Text: Mats Sederholm, uppd kl 19:17, 21 jan

En tydlig majoritet av världens befolkning vill inte ha sin nyhetsrapportering förvanskad av politiska åsikter. Endast hälften av befolkningen i 38 länder anser att deras nyhetsmedia klarar uppgiften att rapportera nyheter utan en politisk böjelse. I Sverige är förtroendet högre, 2/3 delar anser att svenska media klarar detta.

Undersökningen från Pew Reserach Center visar också att frågan om politiskt befriade nyheter är mer viktigt i länder där man utsatts för en kraftig medial poltitisk inblandning.  I Sydeuropa där man drabbats av statliga nedskärningar eller en politisk/ekonomisk intervention från EU och ett etablissemangsstöttande media så har man också större krav på ett opolitiskt media.

I USA är kraven på ett politiskt befriat media också ovanligt stora. Ett politiskt liberalt orienterat media och ett stöd för demokraterna har förstärkt den amerikanska befolkningens krav på en politiskt obunden nyhetsrapportering.
Så hur reagerar svenska  media på detta?

Chefredaktören på sajten Journalisten.se Helena Giertta tror att det låga förtroendet för medias opartiskhet inte har med media att göra utan att det handlar om nyhetskonsumenterna som inte får gehör för just sina politiska åsikter och därför får för sig att media gör fel.

Exakt så här uttalar hon sig i SVT:s morgonstudio i ett kulturreportage på SVT:

”Men även om man lever i länder med demokrati så har man ändå den här skillnaden mellan vad medier levererar i jämförelse med ens krav på dem. Jag tror att det kan bero på att man väntar sig att få sin världsbild bekräftad och om man då inte får det eller att man inte håller med eller att man tycket att det här beslutet är dåligt eller att den här utredningen inte borde tillsats eller vad de kan vara. Då tycker man kanske att den här nyheten eller att det här mediet inte har uppfyllt sin funktion”

Läs hela krönikan på Klar Sikt


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Så mycket falskhet och osanning.
  Ägarstruktur och chefredaktörer har en nyckelroll till den anemi som råder på nyanserad nyhetsförmedling. Etablerad tidningspress har ett självskadebeteende över sig, unken och otidsenlig propaganda behöver vädras ut ordentligt. Utan de pest-stämplade, webbtidningar som finns att läsa, vore vi utelämnade åt denna enfald. Hur många landsortstidningar har nu TT-artiklar som mittuppslag, de flesta är så enfaldigt korkade i utförande och osanning att man baxnar över den dynga de levererar. De kan med lätthet avfärdas via webben och mer trovärdiga källor – TT sysslar med narrativjournalistik av värsta sort. Vem tror man går på det i dag ?
  Boken är svår att få, men ett kort sammandrag om Udo Ulfkotte’s bok finns här :
  https://off-guardian.org/2018/01/19/bought-journalists-an-introduction-to-ulfkottes-censored-book/

 • Katerina Janouch är nog den mest beundransvärda kvinnan i Sverige just nu och hon fortsätter hålla fanan högt för åsiktsfriheten, till MSM:s stora förtret så når hon också ut till många läsare trots deras officiella bannbulla.

  Hon låter också andra ge uttryck för sin frustration i ett av dagens mest brännheta debattämne, läs själva och kommentera gärna här hos Newsvoice.

  http://katerinamagasin.se/vem-har-bestamt-att-vi-svenskar-maste-anpassa-oss-efter-invandrares-kulturer/

  Bäva månde såna som sign Janna, mfl.

 • @Mats Sederholm, din analys är det minsann inget fel på.

  Frågan man måste ställa sig är varför MSM journalisterna blir så förvånade då vi inte vill ha deras pekpinnar över oss hela tiden?

  Precis som många andra inom MSM-sfären på fullt allvar tycker så är det ju läsarna/tittarna/lyssnarna som det är fel på, de vet ju inte sitt eget bästa.

  Denna grötmyndiga von oben attityd faller platt till marken när alltfler avsäger sig denna agenda drivna journalistik med typiska vänsterförtecken.

  MSM-dominansen är redan bruten (se bara på USA) och det är nu bara en tidsfråga innan politiker världen runt på MSM-elitens uppmaning lagstiftar mot opposition mot MSM:s förljugna rapportering.

  Det är väl snart dags att gå över till den ryska motsvarigheten till Internet så att man är förberedd den dagen då ett stängt eller strängt censurerat Internet sköljer in över oss.

 • @Per Larsen, du ger uttryck för din egna och mycket skruvade uppfattning om vanligt folks uppfattning.

  Vad vet du om vanligt folks uppfattning betr nyheter?

  Inte mycket kan jag utgå i från där du sitter i ditt Babels torn, i din värld ska inte undermänniskor vilka inte uppnår din Nirvanalika intellektuella nivå göra sig besvär att uttrycka sina egna åsikter.

  De är ju bara dilettanter i spalterna vilka du och andra av din sort föraktar så högaktningsfullt att det med bedövande kraft blir till en oomkullrunkelig sanning uttryckt av den störste dilettanten av dem alla, Per Larsen.

  Kom ner på jorden Per L, Huston calling, back to earth……

 • “En tydlig majoritet av världens befolkning vill inte ha sin nyhetsrapportering förvanskad av politiska åsikter”???
  En tydlig majoritet av världens befolkning har ingen åsikt alls om nyheter.
  En tydlig majoritet av världens befolkning har värderingar, de är misstänksamma mot andra värderingar.
  En tydlig majoritet av världens befolkning ändrar åsikt om det är lönsamt.
  En tydlig majoritet av världens befolkning anser att innehållet i ett objektivt reportage korrelerar med den egna uppfattningen om verkligheten.
  En tydlig majoritet av världens befolkning anser att en välutbildad journalist är mer läsvärd än en dilettant i spalterna.

 • Frågan är väl om de ljuger medvetet för pengar eller bara är lurade av den ensidiga berättelse som smugit sig in överallt. Jag tror att båda fenomenen existerar sida vid sida, men att man måste vara en mycket lättlurad journalist för att inte upptäcka det. Ulfkotte har ju redan avslöjat korruptionen av våra medier. Om journalisterna missat detta och själva tror på sina egna lögner helt okritiskt så är de inte särskilt högpresterande.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *