Helena Giertta har fel – Det är inte fel på läsarna

publicerad 21 januari 2018
- Mats Sederholm
Mats Sederholm, 2019. Pressfoto

Mats Sederholm analyserar i sin senaste krönika mediernas syn på sig själva. Chefredaktör Helena Giertta på tidningen Journalisten har tex en mycket dissonant syn på verkligheten. Det är inte hennes egen bransch det är fel på. Det är istället läsarna som det är fel på, tycker hon.

Text: Mats Sederholm, uppd kl 19:17, 21 jan

En tydlig majoritet av världens befolkning vill inte ha sin nyhetsrapportering förvanskad av politiska åsikter. Endast hälften av befolkningen i 38 länder anser att deras nyhetsmedia klarar uppgiften att rapportera nyheter utan en politisk böjelse. I Sverige är förtroendet högre, 2/3 delar anser att svenska media klarar detta.

Undersökningen från Pew Reserach Center visar också att frågan om politiskt befriade nyheter är mer viktigt i länder där man utsatts för en kraftig medial poltitisk inblandning.  I Sydeuropa där man drabbats av statliga nedskärningar eller en politisk/ekonomisk intervention från EU och ett etablissemangsstöttande media så har man också större krav på ett opolitiskt media.

I USA är kraven på ett politiskt befriat media också ovanligt stora. Ett politiskt liberalt orienterat media och ett stöd för demokraterna har förstärkt den amerikanska befolkningens krav på en politiskt obunden nyhetsrapportering.
Så hur reagerar svenska  media på detta?

Chefredaktören på sajten Journalisten.se Helena Giertta tror att det låga förtroendet för medias opartiskhet inte har med media att göra utan att det handlar om nyhetskonsumenterna som inte får gehör för just sina politiska åsikter och därför får för sig att media gör fel.

Exakt så här uttalar hon sig i SVT:s morgonstudio i ett kulturreportage på SVT:

”Men även om man lever i länder med demokrati så har man ändå den här skillnaden mellan vad medier levererar i jämförelse med ens krav på dem. Jag tror att det kan bero på att man väntar sig att få sin världsbild bekräftad och om man då inte får det eller att man inte håller med eller att man tycket att det här beslutet är dåligt eller att den här utredningen inte borde tillsats eller vad de kan vara. Då tycker man kanske att den här nyheten eller att det här mediet inte har uppfyllt sin funktion”

 

Läs hela krönikan på Klar Sikt


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq