Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Medierna återigen ointresserade av Årets Förvillare

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 januari 2018
- Torbjörn Sassersson
Vetenskap och Folkbildning, VoF
Dåvarande ordförande för Vetenskap och Folkbildning utsågs till Årets Förvillare 2010
Dåvarande ordförande för Vetenskap och Folkbildning utsågs till Årets Förvillare 2010 . “Han fick sitt eget pris till slut…”

DEBATT & HUMOR. För andra året i rad visar stormediernas ointresse för vem som blev Årets Förvillare efter att skeptikerföreningen VoF senast annonserat sin vinnare den 6 januari. VoF:s pris har egentligen aldrig varit relevant och medierna tjatar inte om det som förr. Två faktaresistenta kända män med knutna nävar i fickorna ger sig emellertid till känna. De kan inte dra upp huvudena ur sanden trots att VoF skjuter på bakifrån.

VoF:s utmärkelsen Årets Förvillare 2017 fick ingen uppmärksamhet i gammelmedierna de två påföljande veckorna, när nyheten var het, efter att föreningen VoF korat vinnaren, visar en sökning på Google för dagarna 6-18 januari. Testa själv att googla.

Detta beror förmodligen till stor del på att folkbloggen Aretsforvillare.nu parallellt låter folket rösta fram vinnare och det blir inte samma pristagare som VoF vill ha. Det går helt enkelt inte längre att googla på begreppet “årets förvillare” utan att en antal sökträffar hamnar på svenska myndigheter och gammelmedier. Där ser vi effekten av direktdemokrati när folks åsikter får fäste på Google.

Journalister i gammelmedia föredrar att hänga ut diverse medborgarinitiativ som tex Strålskyddsstiftelsen som blev Årets Förvillare 2013, enligt VoF. Att ge Strålskyddsstiftelsen detta pris är tragiskt eftersom stiftelsen gör ett bra jobb, som att seriöst upplysa om risker med strålning från mobiler och läsplattor samt uppmana till reglering av telekom-industrin och dess vinstintressen.

Agendajournalister som inte vill ha alla perspektiv på Google

Jack Werner driver Creepy-podden på Sveriges Radio - Foto: SR.se
Jack Werner driver Creepy-podden på Sveriges Radio – Foto: SR.se

En av de som indignerat konstaterar att Strålskyddsstiftelsen “syns” på Google är husbonden Peter Wolodarski. Han delade den faktaresistenta journalisten Jack Werners tweet.

Werner: “Ville veta vilka symtom man får av att ha utsatts för radioaktivitet, och googlade slarvigt på “strålning symtom”. Detta är den information Google anser mest rimlig att presentera där – från tämligen foliehattiga Strålskyddsstiftelsen.” – Källa | Web Archive

Wolodarski svarade med att twittra den 16 januari:

Peter Wolodarski, 2015 - Foto: Rikard Westman
Peter Wolodarski, 2015 – Foto: Rikard Westman, Wikimedia Commons

“Strålskyddsstiftelsen, som Google lyfter fram, utsågs 2013 till ”Årets förvillare” av föreningen Vetenskap och Folkbildning”. Källa |  Web Archive

Han skriver samma dag:

“NYT granskade i samma anda vad Google ger för träffresultat vid sökningar om klimatförändringar. Också det rätt deprimerande resultat, klimatförnekare hamnar högt”. KällaWeb Archive

Peter Wolodarski är alltså lite deprimerad över att Strålskyddsstiftelsen och de som debatterar klimatförändringarna – syns – på Google för han vill inte att åsikter baserade på andra vetenskapliga rapporter och andra observationer och ett oberoende analyserande ska synas.

Jag gissar att han inte heller vill att denna kritik ska synas, tja, varför inte släcka ner hela NewsVoice? Det är emellertid inte i den “perfekta verkligheten” som Wolodarski lever. Verkligheten är större än grundskolan där han förmodligen var ordningsman. Han lever i en människovärld med mängder av perspektiv, åsikter, karaktärer, världsåskådningar, konsensus och tankekulturer. Detta gäller även vetenskapen som är en dynamisk kulturföreteelse och nu befinner sig Sverige i ett skifte mellan insikt om strålningsrisker och vetenskapsförnekelse.

Förvillade av priset Årets förvillare

Det är kanske därför Peter Wolodarski både 2015 och 2016 fick priset Årets Förvillare när folket får bestämma. Inte ens när det utlystes en benådningsröstning slapp Wolodarski utnämningen 2015. Det blev istället tvärtom. Han fick debattpriset även 2016. Efter det har Aretsforvillare.nu valt att inte godkänna Wolodarski som nominerad kandidat.

Journalistförbundets chefredaktör Helena Giertta skrev dock om utnämningen av Wolodarski för 2015, men hon drog snabbt tillbaka sin artikel när hon insåg att det var ett medborgarinitiativ som låg bakom utnämningen och inte VoF. Resumé intervjuade Wolodarski som försvarade sig. Man valde att kalla pressmeddelandet från bloggen Vetenskap-folkbildning.nu för fejk. NewsVoice analyserade händelseutvecklingen som var lite för komplicerad för dagens MSM-journalister att förstå.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Årets förvillare 2017 blev generaldirektören på Försäkringskassan och moderaten Sofia Arkelsten (M). Den senare vill införa en påtvingad obligatorisk massvaccinering. När VoF:s styrelse bestämmer vinnare blev det för 2017 hälsokostkedjan Life. NewsVoice publicerade en kommentar skriven av Michael Zazzio om den utnämningen. 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq