16,000 personer fick Svenska Kyrkan att utvecklas moraliskt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 februari 2018
- NewsVoice redaktion
Bild: Svenska Kyrkan - Foto: Jonatan Svensson
Bild: Svenska Kyrkan - Foto: Jonatan Svensson
Bild: Svenska Kyrkan – Foto: Jonatan Svensson Glad, CC-A-SA 4.0, Wikimedia Commons

“Det lönar sig att säga ifrån – vi tvingade Sorunda församling att betala ut den sparkade prästen Helena Edlunds lön”, skriver Katerina Janouch som ställde upp för sin vän. Edlunds arbetsgivare Sorunda församling hade vägrat betala ut lön sedan oktober 2017. Genom svensk jävlar-anamma vek sig Kyrkan.

Textsammanställning: NewsVoice

Katerina Janouch - Foto: Thron Ullberg, Wikimedia Commons
Katerina Janouch – Foto: Thron Ullberg, Wikimedia Commons

“Det går alldeles utmärkt för en arbetsgivare att avskeda en anställd på grund av påhittade och motbevisade skäl, utan att det kostar arbetsgivaren en krona och utan att facket kommer att protestera. I alla fall om arbetsgivaren heter Svenska kyrkan”, skriver Katerina Janouch.

Helena Edlund förklarar med sina egna ord vad som hänt:

“I slutet på juli 2016 lanserade jag, tillsammans med två kollegor, Facebook-gruppen Mitt Kors för att visa solidaritet med världens förföljda kristna. Gruppen blev en enorm succé och fick inom några veckor runt 15 000 medlemmar. Men inte alla var positiva. Mitt Kors fick skarp kritik av vissa personer i Svenska kyrkans ledning, och delar av media hängde på. Jag fick uppleva hur gruppen och dess medlemmar smutskastades och beskylldes för att ha dolda och politiskt extremistiska avsikter. Konsekvenserna blev enorma.

Inledningsvis blev jag sjukskriven. När jag kom tillbaka till min arbetsplats fick jag höra att jag var en duktig och omtyckt präst, men att mitt vikariat var uppsagt. Den fasta tjänst jag utlovats skulle annonseras ut externt. Orsaken var att media skrivit om mig i negativa ordalag.

När jag påpekade att jag efter mer än två år som vikarie i församlingen de facto var fast anställd, hävdade man att anställningsavtalen daterats ”fel” och därför inte skulle gälla. När jag sökte ”min” utannonserade tjänst och åberopade förtur enligt LAS, drog församlingen tillbaka tjänsten. Man slutade betala ut lön och plockade ihop alla mina ägodelar i fyra flyttkartonger.

Fackföreningen Kyrk-A, där jag och majoriteten präster i Svenska kyrkan är organiserade, inledde en tvist med församlingen, men krävde inte att församlingen skulle följa lagen och betala min lön under tvisten. Ekonomin blev lidande. När församlingen två dagar innan julafton erbjöd mig en ekonomisk kompensation, var summan så ytterst symbolisk att fackets jurist inte ens vidarebefordrade erbjudandet till mig.

En annan församling började tjata för att få mig att börja arbeta åt dem istället. Eftersom jag inte fick någon lön längre så började jag, med fackets skriftliga godkännande, att tjänstgöra i den andra församlingen. Enligt fackets jurist skulle det inte påverka min möjlighet till skadestånd.

Men det var precis vad det gjorde.

Det var fredag när den första församlingen menade att jag, genom att börja tjänstgöra i den andra församlingen, varken var berättigad till skadestånd eller avgångsvederlag.
Facket meddelade att man inte tänkte driva fallet till Arbetsdomstolen (AD) eftersom jag varit medlem för kort tid.

Två dagar senare, på måndagen, blev jag, efter sex veckors anställning, via mail varslad om avsked från den andra församlingen. Jag fick inte veta orsaken, men upplystes om att jag kunde säga upp mig själv för att undvika att avskedet skulle påverka utgången av den vårdnadstvist jag just då befann mig i. När jag kom till min arbetsplats var mina privata tillhörigheter och min arbetsdator inlåsta. Jag fick veta att jag kunde få tillbaka dem – förutsatt att jag lämnade in min avskedsansökan…

Men det slutade inte där. Församlingarna fortsatte att motarbeta Hedlund. Läs hela hennes redogörelse i artikeln: Att stå upp för kristna räcker för att få sparken från Svenska kyrkan.

Janouch engagerade sig efter att facket misslyckats med att hjälpa Edlund. Hon uppmanade sin 16,000 personer starka Facebook-grupp att maila till församlingen och ifrågasätta deras okristliga och olagliga beteende. Församlingens värdegrund fick kritik. Hur kunde de försöka svälta ut en småbarnsmamma?

Den 12:e februari kom beskedet. Sorunda församling gav vika för trycket.

Katerina Janouch skriver:

“Helena ska få sin lön, och kommer således kunna betala hyran och försörja sina barn. Det lönar sig att säga ifrån. Det lönar sig att resa sig mot överheten, mot maktmissbrukarna, mot småpåvarna, mot dem som tror de kan komma undan med att bryta mot svensk lag och godtyckligt mobba och trakassera.” – Det lönar sig att säga ifrån

Textsammanställning: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq