Är generation Z verkligen beredd på vad som väntar i vuxenlivet?

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 18 februari 2018
- Jan Norberg
Generation Z - Crestock.com
Generation Z - Crestock.com
Generation Z – Crestock.com
Jan Norberg
Jan Norberg

Den frågeställningen är väckt av många idag med anledning av den så kallade generation Z förestående övertagande av viktiga samhällsfunktioner. DGS (Det Goda Samhället) har i en nyligen publicerad artikel penetrerat ämnet och debattören Jan Norberg gör här några egna reflektioner.

Solidariteten mellan individer har nu helt övertagits av samhället om man får tro vissa betraktare och jag själv sällar mig till den skaran. Kärnfrågan är om solidaritetsbegreppet, med den innebörd som vi blivit matade med under många årtiondens socialistiska indoktrinering, har lett oss fram till det idealsamhälle som våra politiker, nu i synnerhet inför valet i höst, vill få oss att tro.

Min egen generation [50-talister] har nog all anledning att fråga sig vad vi gjort för fel i vår uppfostran av våra barn, för nu börjar resultaten visa sig alltför tydligt för att kunna sopas under mattan. Framtidens scenario förskräcker, i och för sig  har väl alla föräldragenerationer i alla tider alltid förfasat sig över ungdomen.

Generation Z - Image: Ryan Serman
Generation Z – Image: Ryan Serman

Det curlande som pågått under många år har nu fått till resultat att arbetsgivarsidan slår larm om bristande arbetsmoral hos våra unga, och då har det gått långt.

Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.”

Generation Z saknar ansvarsförmåga

En omskrivning för att alla skall kunna abdikera från det egna ansvaret och helt förlita sig på att det är samhällets ansvar få ett arbete, en bostad och den utbildning som krävs, vill du inte ta del av detta så skall du ändå kunna lita på att samhället också tar ansvar för din sociala omsorg (bidragssystemen) samt att du blir omhändertagen när du mår psykiskt dåligt, kompletterat av en föräldrageneration som curlar barnen på ett sätt som gör att barnens egen känsla för det personliga ansvaret är helt satt på undantag, det är NAP (Nån Annans Problem).


Synsättet att med alla medel skydda sin barn från verkligheten är verkligen en osolidarisk handling från alla curlande föräldrar, förmodligen för att de själva blivit hjärntvättade under sin egen uppväxt.


Enligt Patrik Engelau (som driver debattbloggen Det Goda Samhället) satte förfallet in på allvar 1974 då man ändrade den svenska författningen (se citat ovan), det har med andra ord tagit lite drygt 40 år för att få dagens larmsignaler uppmärksammade på arbetsgivarsidan.

Frågan är om det är någon förutom Lars Göran Johansson, vice VD på Svenskt Näringsliv som bryr sig? Eller fortsätter svensken att lita på samhället som denne blivit itutad under så många år? Jag blir i alla fall skrämd av detta fenomen oavsett orsakerna.

Text: Jan Norberg, Portugal

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • @ Per Larsen, välformulerad och giftig i vanlig ordning men då det gäller fakta finns en del invändningar.

    “De unga har fullt upp med att få ihop till sin egen pension.”

    Det påståendet säger en del om dina bristande kunskaper betr pensionssystemet, fortfarande gäller som huvudregel att det inte är man själv som betalar in till sin egen framtida pensionering. Du må vara förlåten Per då detta är en synnerligen etablerad missuppfattning.

    Det är dagens arbetande som betalar min och andra pensionärers pension, utom de privata pensioner som jag och andra av ren självbevarelsedrift av egna pengar betalat in.

    Att sedan dagens orättvisa pensionssystem kommer att ge dagens arbetande ännu mindre (om ens något) tillbaka i pensioner är ju delvis en annan fråga (politik).

    Du får gärna utveckla följande passus innan jag bemöter detta; “Dagens fyrtioåringar kan räkna med att vara en del av den tidens samhället när de går i pension, de kommer inte att göra misstaget med att skatta efterkommande generationer.”

  • @Kerstin C, bra sammanfattning. Min poäng var att dessa dystopiker, som har förväxlat sanning med svartmålning, generalisera om en kohort på det mest fördomsfulla sätt.
    Att hoppas på att just denna grupp unga människor skulle hoppa in i en utsliten produktionsapparat styrd av inkompetenta låtsasledare för att infria pensionslöften som de nuvarande pensionärerna själva har lovat sig för längesedan kommer inte att hända. De unga har fullt upp med att få ihop till sin egen pension.
    De generationer som just skall och har pensionerats sig, var framgångsrika på skattefusk, sjukskrivningar och att leva på lån. Därför kommer de inte med på skutan som har vänt, deras “kompetens” är inte efterfrågad!
    Dagens elände kommer att bestå i 20-30 år till. Dagens fyrtioåringar kan räkna med att vara en del av den tidens samhället när de går i pension, de kommer inte att göra misstaget med att skatta efterkommande generationer.
    Paulus andra thessalonikerbrevet 3:10: ”den som inte vill arbeta får inte heller äta”.

  • @ Per Larsen
    Din kommentar till Öysten Rönne, där känner jag att den berör även mig…Skutan har vänt, och jag fick inte följa med…Jag känner precis så med all denna teknikutvecklingen till exempel, att här “släpar” vi den “äldre generationen”, mycket ligger i att inte förstå detta “språk inom denna värld”, gör en lite “akterseglad”…Och det är klart då blir, i alla fall jag “en aning vrång”…Allt har gått för fort, så nu ska vi ta hand om, “gamla föräldrar, passa barnbarn, samt finnas till hands för deras barn, OCH LÄRA MIG EN MASSA DATA!!! Men det är faktiskt kul!
    Med positiva tankar om den yngre generationen.Många av dem har faktiskt jättebra jobb, kan resa, köpa det mesta de önskar sig. Men ibland “hissnar jag till” inför de lån som tecknas…Att starta företag utan att kunna ett “jota” om ekonomi, det är ansvarslöst, och sedan gå i konkurs…Kanske det är mitt fel, att jag inte har haft mer insyn i deras liv…? Kanske var det så, utan att vara ett “offer” eller spela “martyr”..Men är idag glad åt att ge dem alla i familjen den KÄRLEK som ÄR så VIKTIG, att ändå trots allt orka det, gör mig stolt att vara en “förtitalist”.
    Kerstin Carlsson.

  • @Öystein Rönne, Jan Norberg märker vi en illa dold avund mot de nya generationerna här? Ja, det kommer att gå bättre för dom, mycket bättre än vad ni någonsin har eller kommer att uppleva.
    Detta kommer inte Öystein Rönne och Jan Norberg att få någon glädje av, det är den äldre generationen som lämnar över stafettpinnen till de yngre precis som ni en gång fick den av era föräldrar.
    Se hur eran generation har förvaltat detta arv, då förstår ni säkert hur generöst ni kommer att bli behandlade själva? Skutan har vänt men ni fick inte följa med!

  • @Andreas Obenius, du skriver:

    “Detta vet veganerna, miljönissarna, djuren rätt människor, syndikalisterna, mm. Jag har umgåtts väldigt mycket med ungdomar från dessa kategorier och det är så kul att lyssna på deras konversationer, där visar de upp en bättre förståelse än många vuxna.”

    Du glömde lägga till att de ofta också klär sig i svarta kläder med huva då visar upp sin “förståelse” för oss andra.

    Men vad kan man vänta av en miljöpartist som Du??

    Hur väl stämmer ditt engagemang inom MP med deras militanta krav på att privata företag inte skall få göra vinster på välfärden?

    Hycklare !!

  • @ Andreas Obenius,

    Kul för dig att du har så positiva erfarenheter av dagens ungdomar som du säger. Dock tror jag tyvärr inte att alla delar din uppfattning. Det hela beror på var man bor, vilka man umgås med, hur man som vuxen själv har uppfostrat sina barn m.m. Självklart är inte allt svart, men jag är övertygad om att ett snitt av dagens ungdomar kommer att erfara rejält tilltagande problem ju äldre de blir. Verkligheten kommer så att säga ikapp lättjan och naiviteten.

    Att de ofta kan diskutera livligt är ju en sak, men en häftig diskussion på ett fikarum kan ju inte ändra världsproblemen, och inte ens de svenska.

  • @ Andreas Obenius,

    Ok, hur tror du då att dessa kloka ungdomar ska kunna vända skutan? Eller behövs kanske inte det? Kanske skutan håller rätt kurs och vi kan luta oss tillbaka. Är det så??

  • Äsch vilken negativ bild många målar upp. Jag har 2 barn, de är 22 och 24. De och deras vänner är enormt mycket mera pålästa om hur samhället fungerar än vad tidigare generationer var. Glöm inte att i många dataspel finns information om samhället och eliten som styr. Jag har träffat hundratals ungdomar från grön ungdom och vänsterpartiets ungdomsförbund och såklart massor av andra i föreningslivet.
    Dessa ungdomar kommer garanterat göra ett mycket bättre jobb än tidigare generationer pga. att de undersöker saker själva och misstror akademiker världen samt myndigheterna. De är öppna för andlighet också många av dagens ungdomar. Jag har ett medelstort företag och anställt många ungdomar som är mycket bra och ansvarstagande.

    Problemen i världen är fortfarande globalisterna, de superrika adeln som har byggt upp ett system i samhället där kontroll och övervakning är otroligt mycket mera än på 50-60-70-talet. Det militärindustriella komplexet styr numera majoriteten av knarksmuggling där underrättelsetjänsterna gör allt smutsjobb.

    Detta vet veganerna, miljönissarna, djuren rätt människor, syndikalisterna, mm. Jag har umgåtts väldigt mycket med ungdomar från dessa kategorier och det är så kul att lyssna på deras konversationer, där visar de upp en bättre förståelse än många vuxna.

    Så jag lutar mig tillbaka stolt över ungdomarna.

  • Redan 1998 skrev journalisten Ulf Nilsson i boken “Sverige – Sluten Anstalt” (som man inte hittar i bokhandlarna) om svenska folkets “förborgerligande”. Efter flera hundra års armod och järnhård ekonomidk och ofta också social diktatur, vilket bland annat motiverade emigrationen, släpptes kranarna på efter andra världskriget och folk fick leva som adeln eller till och med bättre. Att köra den strategin, om det nu var en sådan, i ett halvsekel och sedan rycka undan mattan så som sker nu är om det nu finns någon tanke bakom helt genialt. I vilket fall passar det väldigt fint om man vill bygga det totala Agenda 21-samhället, för det var väl Roosevelt som sa att i politiken sker inget av en slump? Inte i samhällsbyggandet heller.

  • Sokrates om ungdomen:
    “Våra dagars ungdom älskar lyx. Den uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare.”
    Det är inte nytt precis, att skälla på ungdomen av idag.
    Gamla Paulus ord ”den som inte vill arbeta får inte heller äta”, kan liknas vid “No pain, no gain” för dagens ungdom snarare än gammaldags Luthersk plikt och arbetsmoral.
    I mitt tycke är ungdomar idag duktiga, de har en egen ekonomi väldigt tidigt, de är välutbildade, insatta i den moderna kulturens strömningar, de åker jorden runt, de provar olika yrken och sedan går många helt säkert vidare till en livsgärning med arbete och familj.
    Problemet finns snarare i den äldre generationen vars arbetsplatser, politiska och kulturella institutioner inte svara mot den nästa generationens krav på förutsättningar för ett bra privat- och yrkesliv.

  • Martin Gustavsson – Du antyder att det är lösa ord som jag skriver om – ungdomsgenerationens starka fokus på det materiella tingen, och du antyder att mina personliga egenskaper/problem skulle vara större än den problematik som jag tar upp. – Nä, vet du vad, mina personliga egenskaper/problem är nästa helt betydelselösa gentemot det stora problem som en hel ungdomsgeneration nu har skapat för sig själv.

  • @esoteric warrioe
    Vissa av oss tar ansvar. Vissa av oss bryr sig om framtidens generationer. Vi kan bli fler.

    @Erik Wiklund
    Ibland när man tror sig tala om andra så säger det mer om en själv.

    @Alla
    Om man inrättar ett splittrat samhälle med extrema skillnader mellan rik och fattig och skapar en hög arbetslöshet genom att rösta på partier som håller oss kvar i detta tillstånd, nämligen EU, samt som lök på laxen importerar extrema kulturer så har folket sig själva att skylla. – Se inte förvånade ut! Jag vet hur ni har röstat. Minst 90% av er har er själva att skylla för generation Z, samtidigt kan inget förändras om ni inte rycker upp er. När, i vilket ögonblick ska det ske eller måste det bli generation Z själva som tar ert ansvar?

  • @ ja Kerstin du har också rätt. Det startade en tid på 60 talet där man ifrågasatte föräldrarnas förmåga att kunna fostra sina barn och synnerligen unga föräldrar blev väldig osäkert. Gunnar och Alva Myrdal som införde systemet var Rockefeller agenter och Sverige blev en experimentlåda. Alvas son nämnde att hans mor var en dålig sådan, vilket hon kanske ville kamouflera genom sin aktivism.
    De sista decennier har kunnat kartlägga hjärnans utveckling och då speciellt barnens. Det finns gott om seriös litteratur och ffa. forskning från goda neuropsykiater som t.ex Tyskland, Finland och numera också UK som har kartlagd utvecklingen. Vi går i körskola för att lära oss att köra bil, vi går i skola för att eventuellt lära oss kunskaps, men det finns ingen skola som lär unga och oerfarna föräldrar hur viktig deras behandling av barnen är för deras fortsatt utveckling.Man behöver bara se vilka matrekommendationer man hade på dagis i den så kallade antifett hysterin. Baren fick dricka Minimjölk trots att forskningen hade visat att fett är bra för hjärnans uppbyggnad. Vilket är tydligt i de länder där barnen svälter under uppväxten. Jag ser att det redan då fanns en tydligt agenda att vilseföra svenska befolkningen vilket startade på 60 talet på allvar. Där uppkom också myten att experter kan bara yttrar sig om hur livet skall ske en vanlig människa med sund förnuft förkastades. Denna agendan var iscensatt och ökade gradvis samt genomsyrade allt mer delar av samhället. När kvinnor skulle rekryteras till arbetslivet var det ju inte därför att göra dem fri snarast att det var billigare arbetskraft än att hämta gästarbetare från andra länder. Kvinnor jobbade delvis heltid för urusla löner och hade av tradition dessutom hela ansvaret för att hushållet fungerade och maten stod på bordet. När man som kvinna hade ett heltidsjobb och hushållsansvaret fanns det inte mycket kraft kvar för barnen och det var också mening med experimentet.Idag är de kvinnor som jobbade 1/2 tid fattigpensionärer. Barnen skulle tidigt fostras i systemet som i Maos China. Som tur har den unga generationen vänd på detta, killar är inte så macho längre och känner sig inte svag när de visar hur de tycker om sina barn.Det finns naturligtvis undantag och de är inlärd från föräldrar hemmet. Det finns i dagens läge mycket information (You tube) hur vissa psykopatiska drag utvecklas genom uppfostringsfel i de första känsliga år.Men hjärna kan utvecklas hela livet när man jobba med det, de tidiga misstag tar bara längre tid att få bukt med.
    Det enda som jag ser som en tröst är att i psykologi är alltid tvärtom, synnerligen i uppfostran. Det vad man med våld vill att ens barn gör, vänder sig för eller senare rakt emot. Den unga generationen fick lida svårt och därför föredrar de nu att ta hand om sina barn. Kanske naturen reglerar det ändå genom att många har inte fått ett arbete och de stanna hemma med sina barn. Problemet kan bara vara den samma som med hundar och katter, när de unga märker hur jobbigt det är att anpassar sitt liv till en ny krävande individ vill man gärna göra sig av med den, som tur är detta mera sällsynt. Kärlek betyder ju inte att vara bottenlös eftergivlig, som man hade under 70-80 talet p.g.a. av den ständig gnagande dåliga samvete gentemot sitt barn, snarast tydliga gränser och genom att vara förebild. Också den svarta pedagogiken behövs inte i de formativa år (0-6) då barn vill bara blir älskad av sina föräldrar precis som hundar, då gäller det att vara konsekvent, men kärleksfull.Vad gäller företagande så kommer detta att blir självsanerande, företagare har delvis redan stor tålamod och den som inte kan lära sig lär sig den hårda vägen, men då far inte vara skyddsnätet alldeles för mjukt, där gäller samma princip som i uppfostran. Frihet betyder alltid också ansvar, så tar jag mig frihet att leva som jag behaga måste jag tar konsekvens av mitt handlade. Där har våra politiker sin största läxa att lära sig. Det är alltid en fråga i vilket samfund vill jag leva? Neandertal? Vilda Western? Eller ett moderna samhälle där man hjälper varandra och bygger en gemensam framtid. Efter decennier som man har prioriterad Psykopatisk ( egoistisk/ oempatisk) beteende är det dags att blir en sann humanist. Inte en PK humanist där en del lever på bekostnad av en annan del. Alla måste vilja bidra med att bygga ett fungerande samfund. Det ungdomar jag har haft kontakt med har haft denna vision vilket inger hopp om framtiden

  • @Jan Norberg
    Ja, vad kan vi gemensamt göra, eller är det för sen?
    Först får jag be om ursäkt, för mitt kanske i tycke ironiska kommentar innan,kl.16.51…var lite för vasst insåg jag…Men det är så jag ser de unga idag, utseendefixerade…törstiga på pengar, allt går enligt dem att ordna med “quickfixmetoder”…däri ligger mina erfarenheter, från mina barn, barnbarn, barnbarnsbarn…Jag är född sent 40tal, gifte mig vid 17års ålder (var tvungen, var gravid,) livet var egentligen då tyckte jag trevligt och fint…Vi nygifta hade inget, startade med två “tomma händer”, men vi fick tag på en liten 1:a, fick ett bosättningslån, som vi fick betala en liten summa på varje månad, båda hade jobb 1965…det var lätt att få jobb, även om man ingen direkt utbildning hade, man behövdes inom många branscher, där det inte krävdes högskola…På 60-talet, skulle alla barn vara i pedagogiskt riktiga miljöer, man började med att barn mår bra utav att lära, allt skulle vara pedagogiskt riktigt, detta var ju vad vi då kallades lekskola, som nu är förskola…Kanske det är här vi föräldrar togs ifrån vårt “ansvar” om man nu ska kalla det så, som förälder kände man sig dum om man inte gjorde som “de sk bättre vetande sa”…Pedagogiken tog överhand, tyckte jag som mamma, barnet skulle följa ett visst mönster, som unga föräldrar kände man sig vilsen…Kanske detta har blivit en röd tråd för mina barn, att mamma vet inte så mycket,” samhället” vet mer…Ja,så har detta glidit iväg i generationer, jag ser det idag på mina barnbarnsbarn, att är föräldrarna inte bestämda, så går det åt pipsvängen…det är som det är en varannan gång generation som “regerar på något vis…Vi som föräldrar i de olika generationerna, handlar mycket utefter hur vi själva hade det, och det “smittar av sig” på kommande generationer…Jag tog mycket hand om mina barnbarn under deras uppväxt, fastän jag arbetade, min dotter reste i jobbet och var dessutom ensam försörjare, det gäller att stå i för att klara sig…så är det också med hennes barn, viktigt att hitta jobb, att försörja sig, att det är roligt att stå på egna ben, vara stolt över det liv man skapar, även om det inte alltid blir som man tänkt sig…Det vi gemensamt kan göra som samhällsmedborgare, är att ställa politiker mot väggen och kräva ett ansvar från deras sida, en dialog mellan samhällsmedborgare, som det är idag är det ett stängt samhälle, att få tag på hjälp och stöttning, så finns det alldeles för dåligt underbyggd verksamhet för detta, särskilt när det gäller barn, ensamma föräldrar, och då ska det vara “förebilder” som inte enbart verkar genom “teori” utan har empati och känsla för det man gör och håller på med. idag är allt enbart byggt på tekniken…Det blir kallt. Vi måste kräva tillbaka vårt medbestämmande i vårt samhälle, när det gäller våra yngre generationer…
    Samtidigt måste man ju kanske försvara våra företagare, det är inte lätt att anställa oansvariga ungdomar idag…Uppfostran ligger ju trots allt i grunden för ett trivsamt liv.

  • Till samtliga debattörer kan jag bara säga uppriktigt tack för era insiktsfulla kommentarer (oräknat dem vilka ännu inte publicerats).

    Den här artikeln var def inte tänkt som någon attack på Generation Z, tvärtom det är vi i olika föräldragenerationer som har anledning att ställa oss själva till svars.

    Precis som bla Birgit Sjölander påpekat så är det vi ur det äldre gardet och våra barn som är de skyldiga till att dagens Generation Z landar i en verklighet som de inte är mentalt förberedda på.

    Jag har verkligen funderat mycket kring hur det kunnat gå så illa att företrädare för svenska arbetsgivare nu ser sig föranledda att lägga pannan i djupa veck över “dagens ungdom”.

    Som ansvarskännande förälder måste vi alla gå till oss själva först och fråga oss Vad vi gjorde fel, för något fel måste vi rimligen ha gjort.

    Birgit Sjölanders reflektioner väcker viss eftertanke men frågan är ändå varför vi som föräldragenerationer har abdikerat från vårt ansvar att överföra de mest grundläggande värderingarna?

    Kan det vara så att vi uppmuntrats till att abdikera av våra politiker och de tjänstemän/kvinnor som de satt att “marknadsföra” sina pk-uppfattningar?

    Från vaggan till graven har vi ju under årtionden uppmanats att lägga våra öden i händerna på samhällets företrädare, dagens yngre ser det ju som självklart att det är samhällets ansvar att fostra barnen alltifrån dagis till att de är färdiga med sina olika utbildningsinsatser.

    Jag drar slutsatsen att alla vi äldre har att rannsaka oss själva för att vi låtit oss manipuleras av uppfattningen att samhället skall ta hand om oss, frågan jag ville ställa är vad vi nu gemensamt kan göra. Eller är det för sent?

  • Man skall inte skylla på ungdomar, det är den äldre generationens fel att. 1 de som har upplevt bistra tider under sin uppväxt har naturligtvis curlat sina ungar, för de skulle har det bättre utan att sätta gräns vare sig för sig själv eller sina barn ( materialism). 2 dem som har trodd att det är bäst att förverkliga sig själv och skaffar ungar vid sidan om, som andra mindre intresserade har till uppgift att fostra (dagis, fritids, skola), behöver inte undrar varför deras barn är mindre intresserad av ekohjulet för de har fått smaka på baksidan av den.( ensamhet, att inte blir sedd eller hört). 3 De som har ansett att det underbara system där båda föräldrar förverkliga sig själv, en del i underbetalda jobb, där de kom hem uttröttat och inte kapabel att ge barnen de mall de skulle ha behövt för att klarar sitt egna vuxna liv undrar ( ett riktsnöre) nu har dessa barn blivit “ansvarslösa ” ungdomar?! Det är den äldre generationen som ansvarslöst har tillåtet att systemen har tagit över och nu är man chockerat vad som har kommit ur detta. Hur kan barnen lära sig ansvar när inte föräldrar tar sitt gentemot barnen? Många har växt upp ensam i otrygga förhållanden, dvs ingen brydde sig eller har haft tid eller ork att bryr sig. Därför har vi delvis ungdomar som inte klarar motgånger för de saknar den tryggheten som behövs att kommer över motgånger och tillit till sin egen förmåga( Detta läggs under de först 6 år under utvecklingen). Hur skall ungdomar reagerar när de vuxna ser till att det inte finns några arbetstillfällen, möjlighet till eget bostad ect.( Bara när man kommer ur en beroendeställning kan man utveckla självtillit även senare i livet). Jag har upplevd föräldrar som har inte kunnat säga till en 15 årig att man inte sitter med mössan på under en måltid.
    Jag jobbar inte i skolan, men dom ungdommar som jag har träffat har varit otrolig kloka trots ibland svåra uppväxt situationer, bara man låta dem tala ut, för de ser skarpare genom skenbilden som den äldre generationen bedra sig med. Jag är en 40 talist och säger ibland att det var bättre förr men inte pga. ungdomarna, de är min enda hopp, nej pga.de vuxna 50-60-70 talister som är de största offer för den hjärntvättning som har pågått sedan 60 talet.

  • Tack Kim Lundgren!!! för en “fantastiskt bra bild”, den fick mig att le riktigt ordentligt…Kanske inte detta var Din mening, men så blev det iallafall…

  • Ja, här sitter vi nu lite, “med skägget i brevlådan”, som man sa förr…
    Efter att varit inom hundvärlden i många år, så sa vi ibland vid uppfödning, “vackra idioter kan ge snabba pengar, men det blir sällan något långvarigt när det gäller kvalite, om inte dessa individer har andra unika egenskaper som gör att de kan klara sig, bra mentalitet etc etc..”
    @stenbj
    Dagens sådd blir morgondagens fred, eller krig…Något att tänka på…
    @ Åke i Sörmland
    i gränslandet mellan hela mänskligheten och grupper, det är där buggen sitter…Ja, det gäller att hålla balans…
    Tack.

  • Kanske “våra” politiker bör se mer till potentiella konflikter och samspel innan de trampar på som nu.
    T.o.m erfarenheter från trägårdsodling bör kunna ge bra ideer, och kanske avspända politiker.

    “As a gardener, you’re both the mayor and the city planner for the city that is your garden. By growing plants with good companions, you bring peace and prosperity to your town.”

    Den enkla frågan vilka religioner har haft flest krig med varandra bör ge en indikering av vad som fungerar bra och dåligt tillsammans. Att färsöka ändra på sådant utan en långsiktig plan är svårt. Mycket svårt. Dagens sådd blir morgiondagens fred, eller krig.

  • Samhällseliten vet att de har kontrollen över den stora massan och den kontrollen upprätthåller de bland annat genom att låta folket fokusera på stress, våld, negativ information, banal underhållning och oväsentligheter, som vi ju ständigt blir serverade av bl.a. massmedia, för att vi inte ska vakna upp och ifrågasätta den värld vi lever i. Många ungdomar har svårt att vakna upp ur sitt fokus på de materiella tingen, det är som att de skulle vara uppslukade av den nya teknologin, musiken, underhållningen och spelvärlden, som alltså är utformad för att binda människor till den materiella världen – men många människor ser inte någon fara i att leva med fullt fokus på det materiella.

    Många av dagens ungdomar anser att livet inte har något egenvärde, att livet inte har något särskilt syfte eller högre mening, många vill gå sin egen väg och gå ifrån påverkan av sina föräldrar, för de vill vara annorlunda än dem och vill skapa sig en egen personlighet och uttrycka sig på sitt eget unika sätt. Men de upptäcker inte att de själva har fastnat i det materiella grupp-konsumtions-samhället – och de anar inte heller att det finns en bakomliggande strategi som går ut på att hålla mänskligheten upptagen med materiella oväsentligheter – en strategi som i slutändan vill göra folket till en boskapshjord.

    Ungdomars fokusering på den materiella världen gör alltså att de involveras i ett liv i stress, konkurrens, modetrender, häftig underhållning och de har den stora önskan om att snabbt bli rika. – Ja, deras materiella fokus förefaller vara så dominerande i deras liv att deras eget filosofiska, problemlösande och suveräna tänkande går på sparlåga – och detta betyder att deras andlighet inte utvecklas såsom människans andlighet är avsedd att utvecklas. Därmed känner många ungdomar inte något behov av att ifrågasätta de stora livsfrågorna eller ifrågasätta den värld som de lever I, såsom; Vart är vårt samhälle på väg ? Vem är jag ? Vad är meningen med livet ?
    För de här frågorna, anser jag, är långt, långt viktigare än de materiella banaliteter som finns i huvudet på många av dagens ungdomar.

    – Ja, frågan är – hur ska det hela sluta ? Ett mirakel kanske sker !

  • Och nu anklagar uppenbarligen den äldre generationen de yngre för bristande ansvar. ALLA generationer har brustit i ansvar. Det enda som går att skåda är ett moraliskt förfall av bibliska proportioner. Se dig omkring, det är enkelt att konstatera total brist på ansvar i var och en av oss människor. Vilka har tex förberett vägen för kommande generationer? Vilka förutsättningar har de getts osv?! Vi bär ALLA ansvar för det som har manifesterats på jorden.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *