Utvandrarna från Sverige – Elisabeth Avendaño flyttade till Argentina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 februari 2018
- NewsVoice redaktion
Elisabeth Avendaño i Argentina, 2018 - Foto: eget verk
Elisabeth Avendaño i Argentina, 2018 - Foto: eget verk
Elisabeth Avendaño i Argentina, 2018. Foto: eget verk

UTVANDRARNA. NewsVoice fortsätter intervjuserien om svenskar som lämnat Sverige för ett bättre liv utomlands. Vi undrar varför de valde att flytta, fördelar och nackdelar med det nya livet och om de ångrat sig. I denna intervju ställer vi frågor till en svenska som flyttade till Argentina. 

Intervjufrågor: Torbjörn Sassersson

Vad fick dig att initialt börja söka dig till ett nytt liv utomlands? Vilka tankar hade du och vilka känslor styrde dig bort från Sverige?

Elisabeth Avendaño: “Redan som liten drömde jag om att resa, om hästar och fria vidder för att skriva om mina resor och upplevelser.”

Berätta om vilket land du valde och varför just det landet och den regionen i det landet?

ArcanumSkolan 2024

Elisabeth: “Det blev Argentina därför att vi hade bekantas bekanta här. Det kunde lika gärna ha blivit Australien eller USA, där det också ju finns både hästar och fria vidder.”

Hur såg din process ut från att du började testa ett boende i utlandet till det slutgiltiga beslutet att bosätta dig i ditt nya hemland?

Elisabeth: “Jag kom för att arbeta med hästar på en gård där jag förälskade mig i ägaren.”

Har du någonsin ångrat att du lämnade Sverige?

“Nej.”

Är det något i Sverige som du saknar?

Elisabeth: “Någon gång lite snö, våren, men jag kommer över det. Här störs jag av klasskillnaderna, som jag inte upplevde som speciellt befintliga i Sverige på den tid jag gick i skolan i Sverige. Tror det är mer konflikt numera. Ert invandrarproblem idag känns definitivt värre än vårt. Inget jag längtar efter att uppleva.”

Eftersom du fortfarande bor i utlandet vilka faktorer väger tyngre för att hellre stanna än att återvända?

Elisabeth: “Älskar livet på gården med djuren och nära naturen. Nu har jag ju både barn och barnbarn här också. Sverige har nog förändrats mycket sedan jag flyttade hit. Gården på Pampas är mitt hem nu.”

Är du tryggare i det land du nu lever i än där du bodde i Sverige?

Elisabeth: “Jag hamnade ju i ett privilegierat samhällsskikt här, så jag känner mig trygg. Å andra sidan finns det miljoner invandrare från fattiga grannländer som Paraguay, Peru och Bolivia som invandrat – ofta illegalt – till Argentina för att kunna åtnjuta gratis sjukvård, eller studera gratis vid våra universitet, så det finns nog många som känner sig tryggare här.”

Elisabeth Avendaño i Argentina, 2018 - Foto: eget verk
Tack vare mjölkkorna har jag fått möjlighet att resa mycket bla till: Chile, Sydafrika, Colombia, Peru, Nya Zeeland och Australien. Här på besök hos några bönder i Patagonien. De gör ostar och säljer till turister. I bild de första kalvarna som fötts efter våra tjurar. Foto: eget verk

Vad är det som inte fungerar bra i ditt nya hemland?

Elisabeth: “Samhället är genomkorrupt, men sedan 2015 har vi en regering som håller på att rensa upp, så vi hoppas att det på sikt kommer att bli bättre, men det kommer att ta tid.

Trafiken är farlig. Här gäller djungelns lag. Trafikregler finns, men ingen följer dem. Inget prov att tala om för att få ett körkort. Argentina ligger i toppen på statistiken för dödsfall och olyckor i trafiken. Känns onödigt och vådligt för någon som tagit körkort i Sverige.”

Känner du ensamhet i Argentina, där du valt att slå ned bopålen? Hur kommer man som utlänning in i samhällets gemenskap?

Elisabeth: “Det faktum att min man var respekterad och ansedd i trakten, gjorde det mycket lättare för mig. Han arbetade mycket för bättre skolor, nytt sjukhus i byn, bättre förhållanden för de familjer som inte hade resurser, tex skolmåltider och läxhjälp för barn från familjer som hade problem.

Att vara Svenska och kvinna var också ett definitivt plus. Folk är nyfikna och beundrar ofta Sverige. Det faktum att jag ägnade mig åt att rida in unghästar väckte också en viss förvåning och beundran hos befolkningen med gaucho-traditioner, så jag kände mig egentligen aldrig utanför.

Mina barn talar svenska, men åt mina barnbarn måste jag översätta svenska barnböcker. Vi får mycket besök av svenskar, både av familj och vänner som längtar efter sol och värme och har även tagit emot flera gruppbesök av bönder som vill se kor och jordbruk, vi har ju infört svenska mjölkkor (SRB och fjällkor) och det väcker stort intresse både här och i Sverige. Så vi har många och nära kontakter med Sverige.

Vi säljer också mycket kor och tjurar och tjursperma till argentinska bönder som är intresserade av det svenska avelsarbetet och vill förbättra sina besättningar.

Det här är ett samhälle där man kan bidra på många olika sätt.”

Elisabeth Avendaño, Argentina, 2018 - Foto: eget verk
Elisabeth Avendaños barnbarn på besök i Argentina, 2018. Foto: eget verk

Tror du att du kommer att avsluta ditt liv i Sverige som åldring tex på ett svenskt äldreboende?

Elisabeth: “Nej.”

Har andra i din umgängeskrets valt att lämna Sverige ungefär som du?

Elisabeth Avendaño: “Har flera studiekamrater som emigrerat till olika länder, USA eller inom Europa, men mest rör det sig om kvinnor som gift sig med utlänningar, som ju egentligen var mitt fall också. Jag reste inte till Argentina med avsikten att bosätta mig här, ville uppleva och eventuellt dokumentera gaucho-livet, men blev kvar.”

Redaktionen: Tack för dina svar!

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq