Utvandrarna från Sverige – Elisabeth Avendaño flyttade till Argentina

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 4 februari 2018
- NewsVoice redaktion
Elisabeth Avendaño i Argentina, 2018 - Foto: eget verk
Elisabeth Avendaño i Argentina, 2018 - Foto: eget verk
Elisabeth Avendaño i Argentina, 2018. Foto: eget verk

UTVANDRARNA. NewsVoice fortsätter intervjuserien om svenskar som lämnat Sverige för ett bättre liv utomlands. Vi undrar varför de valde att flytta, fördelar och nackdelar med det nya livet och om de ångrat sig. I denna intervju ställer vi frågor till en svenska som flyttade till Argentina. 

Intervjufrågor: Torbjörn Sassersson

Vad fick dig att initialt börja söka dig till ett nytt liv utomlands? Vilka tankar hade du och vilka känslor styrde dig bort från Sverige?

Elisabeth Avendaño: “Redan som liten drömde jag om att resa, om hästar och fria vidder för att skriva om mina resor och upplevelser.”

Berätta om vilket land du valde och varför just det landet och den regionen i det landet?

Elisabeth: “Det blev Argentina därför att vi hade bekantas bekanta här. Det kunde lika gärna ha blivit Australien eller USA, där det också ju finns både hästar och fria vidder.”

Hur såg din process ut från att du började testa ett boende i utlandet till det slutgiltiga beslutet att bosätta dig i ditt nya hemland?

Elisabeth: “Jag kom för att arbeta med hästar på en gård där jag förälskade mig i ägaren.”

Har du någonsin ångrat att du lämnade Sverige?

“Nej.”

Är det något i Sverige som du saknar?

Elisabeth: “Någon gång lite snö, våren, men jag kommer över det. Här störs jag av klasskillnaderna, som jag inte upplevde som speciellt befintliga i Sverige på den tid jag gick i skolan i Sverige. Tror det är mer konflikt numera. Ert invandrarproblem idag känns definitivt värre än vårt. Inget jag längtar efter att uppleva.”

Eftersom du fortfarande bor i utlandet vilka faktorer väger tyngre för att hellre stanna än att återvända?

Elisabeth: “Älskar livet på gården med djuren och nära naturen. Nu har jag ju både barn och barnbarn här också. Sverige har nog förändrats mycket sedan jag flyttade hit. Gården på Pampas är mitt hem nu.”

Är du tryggare i det land du nu lever i än där du bodde i Sverige?

Elisabeth: “Jag hamnade ju i ett privilegierat samhällsskikt här, så jag känner mig trygg. Å andra sidan finns det miljoner invandrare från fattiga grannländer som Paraguay, Peru och Bolivia som invandrat – ofta illegalt – till Argentina för att kunna åtnjuta gratis sjukvård, eller studera gratis vid våra universitet, så det finns nog många som känner sig tryggare här.”

Elisabeth Avendaño i Argentina, 2018 - Foto: eget verk
Tack vare mjölkkorna har jag fått möjlighet att resa mycket bla till: Chile, Sydafrika, Colombia, Peru, Nya Zeeland och Australien. Här på besök hos några bönder i Patagonien. De gör ostar och säljer till turister. I bild de första kalvarna som fötts efter våra tjurar. Foto: eget verk

Vad är det som inte fungerar bra i ditt nya hemland?

Elisabeth: “Samhället är genomkorrupt, men sedan 2015 har vi en regering som håller på att rensa upp, så vi hoppas att det på sikt kommer att bli bättre, men det kommer att ta tid.

Trafiken är farlig. Här gäller djungelns lag. Trafikregler finns, men ingen följer dem. Inget prov att tala om för att få ett körkort. Argentina ligger i toppen på statistiken för dödsfall och olyckor i trafiken. Känns onödigt och vådligt för någon som tagit körkort i Sverige.”

Känner du ensamhet i Argentina, där du valt att slå ned bopålen? Hur kommer man som utlänning in i samhällets gemenskap?

Elisabeth: “Det faktum att min man var respekterad och ansedd i trakten, gjorde det mycket lättare för mig. Han arbetade mycket för bättre skolor, nytt sjukhus i byn, bättre förhållanden för de familjer som inte hade resurser, tex skolmåltider och läxhjälp för barn från familjer som hade problem.

Att vara Svenska och kvinna var också ett definitivt plus. Folk är nyfikna och beundrar ofta Sverige. Det faktum att jag ägnade mig åt att rida in unghästar väckte också en viss förvåning och beundran hos befolkningen med gaucho-traditioner, så jag kände mig egentligen aldrig utanför.

Mina barn talar svenska, men åt mina barnbarn måste jag översätta svenska barnböcker. Vi får mycket besök av svenskar, både av familj och vänner som längtar efter sol och värme och har även tagit emot flera gruppbesök av bönder som vill se kor och jordbruk, vi har ju infört svenska mjölkkor (SRB och fjällkor) och det väcker stort intresse både här och i Sverige. Så vi har många och nära kontakter med Sverige.

Vi säljer också mycket kor och tjurar och tjursperma till argentinska bönder som är intresserade av det svenska avelsarbetet och vill förbättra sina besättningar.

Det här är ett samhälle där man kan bidra på många olika sätt.”

Elisabeth Avendaño, Argentina, 2018 - Foto: eget verk
Elisabeth Avendaños barnbarn på besök i Argentina, 2018. Foto: eget verk

Tror du att du kommer att avsluta ditt liv i Sverige som åldring tex på ett svenskt äldreboende?

Elisabeth: “Nej.”

Har andra i din umgängeskrets valt att lämna Sverige ungefär som du?

Elisabeth Avendaño: “Har flera studiekamrater som emigrerat till olika länder, USA eller inom Europa, men mest rör det sig om kvinnor som gift sig med utlänningar, som ju egentligen var mitt fall också. Jag reste inte till Argentina med avsikten att bosätta mig här, ville uppleva och eventuellt dokumentera gaucho-livet, men blev kvar.”

Redaktionen: Tack för dina svar!

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • @ Peter

  En dag kommer du vakna upp ur din psykopatiska blindhet och ondhet full av anger. Det kommer att smalla till duktigt nar du minst anar. Kaxiga storkaftade som dig tror visst att ni ar untouchable. Lyckligtvis ar det inte sa. Karma lagarna innefattar aven dig, aven om du vagrar inse det. Det marks att du tander pa att anfalla folk har online med dina spydiga sjuka psykopat inlagg.

 • @Kenneth

  Uppläxning. LOL! Du lägger dig i saker utan att ens förstå var du lägger näsan i blöt. Nu är BJ Karlsson och hans fria fantasier borta. Men du behöver inte oroa dig då han säkert återkommer i en annan form, så du än en gång kan bli lite lurad. Den blöta näsan blir då än en gång en lång sådan.

 • @ BJ,

  Ja avseende ditt sista stycke i ditt inlägg ovan så ser jag inte dina “goda råd” som särskilt goda. Med tanke på din situation/erfarenhet, känns det inte som “det goda exemplet” som jag borde följa. Jag menar, hur gick det för dig?? Kanske inte så bra.

 • @ Peter

  Oj , vad du kan. Har du ännu fler varianter på samma tema ?
  Svårt att släppa en uppläxning märker jag.

 • @Kenneth

  Du är ju dum på riktigt. Har du inga Nigeriabrev att besvara? För du verkar onekligen tillhöra den målgruppen.

  @BJ Sylthammar

  Du får leka med Kenneth.

  @Öystein

  Droppa trollet.

 • @ BJ,

  Jag tycker mig skönja mellan radera att du inte gillar mig, och det är helt ok för mig, Jag anser att man ska ha iaf viss förståelse för individer med någon form av psykisk störning. Mot bakgrund av allt elände du påstår dig vara utsatt för nere på ”Paradisön”, måste det vara skönt att ha någon att spy ut all bitterhet och frustation på. För jag kan ana att gör du det på Mauritius så kastas du i en fängelsehåla.

  Ett tips bara; börja inte rapa upp en massa dokument och liknande som du antyder i ditt inlägg ovan, då riskerar du bara att förutom din egen bitterhet också bli en rättshaverist. Och det är garanterat inget kul.

 • @Snyft Kenneth

  Du borde fokusera på ditt eget beteende istället för att komma med pekpinnar. Men du är en enkel och godtrogen själ som köper BJ Karlssons (AKA Sylthammars) påhittade snyfthistoria. Det säger lite om din intellektuella kapacitet eller så kanske det bara blottlägger dess uppenbara brister. Tror det är hugget som stucket. Önskar dig god bättring.

 • @Kenneth Thorberg

  När jag läste igenom ditt inlägg kunde jag riktigt höra Justin Timberlake sjunga ”Cry me a river” lite småsoft i bakgrunden. Och för övrigt så skiter jag i vad du tycker, tänker och tror.

  @BJ Karlsson

  Det här är den andra tråden du försöker kapa med din troligtvis påhittade historia. I den förra tråden saknade du åäö och nu har du då dessa tangenter vilket då gör dig till en lögnare. Ljuger du om en sån skitsak så ljuger du nog om mer. Men det finns onekligen ett antal godtrogna tomtar i tråden och de är väl i huvudsak din målgrupp.

 • @ BJ,

  Ok, även om du hamnat i “klaveret” ordentligt och vill ha sympati här på Newsvoice så är jag beredd att av humanitära skäl skänka dig en hundring för att du ska överleva. Om tillräckligt många här på Newsvoice gör samma sak borde du iaf ha pengar till en flygbiljett inklusive muta till tullen på Mauritius. Dock, som du kanske förstår, är jag inte intresserad av att själv organisera insamlingen till dig. Men om någon av dina “fan” här vill göra det ska jag bidra med att swisha över en hundring till dig. Dock kan jag tyvärr inte garantera att svenska gränskontrollen släpper in dig. Men du kan ju alltid åberopa politisk asyl, det brukar funka i Sverige!

 • @ Kenneth Thorberg,

  Det är ok att du tycker att jag beter mig “plumt”. Jag noterar det och tar till mig det. Det finns utrymme för alla åsikter.

  Vidare har du rätt i att som du skriver: ” Det skulle ju göra det hela lite enklare för dig om det vore så.”
  Men jag har aldrig utgått från att någonting ska vara enkelt. Nä, snarare tvärtom.

  Näst efter en egen enklav i Spanien står Portugal högst på min lista!

 • @ BJ,

  Du fortsätter oavbrutet att spy galla på mig, men det är ok, kanske du har rätt, att jag är en idiot.

  Dock är det nog tyvärr så att alla inte delar din uppfattning. För mig är det dessutom ointressant då jag bara framför mina åsikter, och jag förväntar mig inte att alla ska dela dem.

  Tyvärr konstaterar jag att du fortsätter att spy ut din bitterhet, vilket jag beklagar men till viss del kan förstå, då du tydligen valde ett galet land att emigrera till. Jag har sagt det till dig förut och jag säger det igen; tack för din information om Mauritius som emigrationsobjekt. I got the point, Mauritius finns inte på min lista på alternativa mål för min kommande utlandsflytt. Kanske blir det som jag skrivit tidigare, en investering i en enklav i Spanien. Spanjorerna går det iaf att diskutera med, det vet jag av egen erfarenhet.

 • @ Peter

  Se där , nästa gök med grava mobbningstendenser. Om det är så jävla roligt att skapa konflikter ur ingenting så föreslår jag att du ger dig ut på Flashback , där kan du nog få dina lustar tillfredsställda i ämnet.

  Och apropå den svenska psykvården , har du egna erfarenheter av den , eller…?

 • @ Rönne

  Du påstår att du inte är bitter över dina motgångar men utgår ifrån att BJ är det ??

  Jag är inte förvånad över att du genast misstänker att jag på nåt vis skulle känna BJ eller ” ha någon sorts lojalitet dit “. Det skulle ju göra det hela lite enklare för dig om det vore så. I stället för att faktiskt ta till dig att jag tycker att du beter dig plumpt. Av någon anledning…

 • @ Kenneth Thorberg,

  Jag noterar att du inte tycks gilla mina kommentarer, och så måste det nog få vara. Jag förväntar mig inte att alla ska dela min uppfattning och mina synpunkter.

  Visst har jag som de flesta andra varit med om mycket elände i mitt liv, men jag skulle inte påstå att jag är bitter för det, men det är klart, det får ju andra avgöra.

  Men jag står för mina ord och en hel del läsare förstår säkert vad jag menar och kanske också håller med.

  Är du månne “kompis” med BJ eller har någon sorts lojalitet dit?

 • @ Ale,

  Roligt, jag försöker att bidra så gott jag kan, mest av eget intresse såklart. Jag tycker själv att detta är ett mycket intressant tema (tack Torbjörn). Men som jag skrivit tidigare har jag inte ännu packat mina flyttkartonger, men jag researchar så gott jag kan för att hitta ett alternativt land att kunna flytta till innan skeppet Sverige lämnar havsytan för bråddjupet. Jag vill inte vara siste man att lämna skutan, då risken då är att man dras med ner.

 • @ BJ Karlsson
  Det var inte jag som skapade tanken om ett ” Peoples Order ” utan Kim Lundgren , men jag håller med om att det är en bra tanke.

  @ Rönne
  BJ har en historia att berätta som du av någon märklig anledning inte kan acceptera utan att anklaga honom för att vara bitter. Har det aldrig inträffat något tråkigt i ditt liv som du velat dela med dig av ? Dessutom handlar ju artiklarna om utlandsflytt , och det är ju det han skriver om. Vad gäller längden på hans inlägg kan du väl bara låta redaktörn ta hand om det , eller hur ?

  Har du för lite att göra om dagarna ?

 • BJ Karlsson, jag tror jag förstår hur du tänker och känner.

  Min familj och flera andra familjer vi känner har efter generationers slit och sparsamt leverne blivit bestulna på vårt kapital av en *kommunistisk regim* (NWO-gänget ligger bakom naturligtvis, vad de än kallar sig).

  Det mest angelägna nu för alla vettiga människor på vår planet är nu att informera våra medmänniskor om att detta system vi lever under är ondskefullt och falskt.

  I stället för New World Order eller One World Order som makteliten kallar det, behövs

  PO PEOPLES ORDER

  [Portugaltråden är avskyvärd – jag är djupt besviken på debattörerna där.]

 • Med kärlek kommer man långt ibland ända till Argentina.
  Hamnade nästan där själv då ett litet intressant hotell i Port Williams var till salu.
  Längst ner mot den andra polen 🙂
  Säger som övriga trevlig serie.

  LeifB

 • Precis “Samuel af Ugglas 4 Feb, 2018 at 10:58” och “Öystein Rönne 4 Feb, 2018 at 12:39″….

  Vardagsglimtar från Svenskar som startat om i andra länder och intressant bakgrunds-info man aldrig annars skulle få ta del av.

  Än en gång TS: MKT bra artikel-tema du startat upp här!

 • Tack för den redovisningen. Det är spännande att läsa om hur våra medmänniskor använder friheten, så länge vi/de har den. Det ser kymigt ut just nu i det genomkorrupta Sverige.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *