Tege Tornvall: Klimatforskare varnar för kallare klimat

publicerad 25 februari 2018
- Tege Tornvall
Klimatforskare varnar för kallare klimat - Foto: Golfeser
Tege Tornvall, eget verk
Tege Tornvall, eget verk

På en nordisk klimatkonferens i Mölndal den 16-17 februari 2018 framgick att Solens magnetiska aktivitet nu är lika låg som under lilla istidens kallaste perioder med missväxt och nöd. På konferensen redovisade 15 kvalificerade talare från fem länder aktuella rön och observationer.

Text: Tege Tornvall, Klimatsans.com | Klimatforskare varnar för kallare klimat – Foto: Golfeser, Flickr.com, Public Domain

Den danske rymdforskaren professor Henrik Svensmark visade hur växlande solmagnetism i samspel med inkommande kosmisk strålning i miljontals år påverkat Jordens klimat med effekt på molnbildning och nederbörd.

Den amerikanske solfysikern dr Willie Soon redovisade hur solsystemets planeter påverkar solens aktivitet med effekt på klimat och väder.

Den norske solforskaren professor emeritus Jan-Erik Solheim berättade hur Jordens tyngdkraft och atmosfärens massa höjer atmosfärgasernas tryck ner mot marken och därmed också höjer den marknära temperaturen så att planeten blir bebolig.

Den svenske havsforskaren dr Nils-Axel Mörner skildrade hur han på låga Stillahavsöar har konstaterat högst 1-2 mm årlig höjning av havsnivån, hur flera öar växer och hur landet på många håll i världen stiger efter senaste stora istid, medan det sjunker på andra håll.

Den norske geofysikern professor emeritus Ole Humlum visade hur amerikanska forskare har justerat 1930-talets höga temperaturer till lägre och senare års temperaturer till högre för att ge intryck av rekordtemperaturer och hotande framtida värme.

Den svenske oceanografen professor emeritus Gösta Walin berättade att koldioxid i haven reagerar med kalk och bildar basiska bikarbonater.

Flera talare visade hur FN:s klimatpanel IPCC i datormodeller starkt överdriver global uppvärmning, hur varmare hav gasar ut mer koldioxid efter lilla istiden och hur mer värme och koldioxid gynnar Jordens växtlighet och djurliv.

Konferensen ägde rum fredagen den 16 och lördagen den 17 februari på Scandic Hotell i Mölndal strax söder om Göteborg. Den samarrangerades av det svenska nätverket Klimatsans och den norska föreningen Klimarealistene.

Text: Tege Tornvall, Klimatsans.com


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Hur kan man hota med att klimatet blir varmare? Vi bor på Kanarieöarna sedan nitton år bl.a på grund av att klimatet är varmare än i Sverige, man är friskare här och lever längre. Under 2018 inträffade någon. Vi upplevde att vädret blivit kallare. Tidningarna rapporterade köldrekord för november. Förra gången det var kallt var 2009. Det visar sig att också då var den magnetisk aktivitet på solen låg. Efter att ha lyssnat till Professor Valentina Valentina Zharkova och Henrik Svensmark fruktar jag att vi kommer att erfara kalla vintrar under många år framgent. Ingen vet inte hur kallt det blir eller hur länge. Förhoppningsvis inte som under Maunders Minimum. Att slösa pengar på minskade CO2-utsläpp vore helt galet. Tänk på att vi får goda skördar i varma klimat med mycket koldioxid.

 • @ Erik
  Jo, solen är ett bra verktyg när man mediterar, men då har jag inte den känslan i huden som jag försökt beskriva, då blir det mer som en “vibration”, den känslan som jag får när jag solar känns mer som stickningar, ja, som “tusen nålar”, som man gjorde på varandra när man var barn…Kanske min tanke är fel, men jag har tänkt mer på mikrovågorna från master, om satelliternas “energier” kan påverka oss människor…Just den där stickande “pulsandet” känns konstigt…Visserligen är jag extra känslig, i och med att jag är mikrovågskänslig, så därför en anledning att jag känner utav dessa besvär kanske…Ja, ja, slängde ut en förfrågan, kräver inte att jag får någon lösning…men är det så att fler kanske hade dessa “besvär”, kan man ju förstå att master och satelliter gör att vi lever “farligt” idag, med mer hudcancer etc,etc…m.a.o känns solens strålar starkare.

 • @Kerstin Carlsson
  Vid djup meditation då jag går in i att lugna ner mina sinnen får jag också liknande känsla. Det beror på att jag riktar mina sinnen till chakran. Det kan hända att när du solar så mediterar du ju och din chakra jobbar utan att du vet det. Och jo solen är ett jättebra verktyg i meditation

  Klotter eller poesi. Erik G

 • Hallå! .. är det någon därute med klomatoligiska kunskaper som kan svara på denna min fråga:

  – Finns någonstans korrekta uppgifter/statistik på hur temperaturen på jorden såg ut strax före en istid?

  Jag tänker så här: Kanske en stundande istid föregås av en topp på lite varmare klimat?…

 • @Erik
  Kan Du erinra Dig om det känns under kort stund, kan vara en minut, och sedan upphöra, för att efter stund, kanske ca 10 min, för att sedan kännas igen. Det kan ju bero på att huden blir varm och torr, särskilt i bastun. Men i solen är det konstigt, kände aldrig detta förr i tiden när man solade…
  “Jag väljer gärna POESI”
  Mvh Kerstin Carlsson

 • Lilla istiden varade ungefär från slutet av 1500 talet till runt 1720… man kan se på gamla konstverk hur befolkningen åkte skridskor på Themsen…

 • @Erik Wiklund
  Det noteras idag att, temperaturen på Svalbard är på plus-sidan och 13 grader varmare än normal (!) , ja, detta kan man ju fundera på vad det är som gör denna temperaturhöjning, kan det vara någon “tippning” av jordaxeln mån tro? Ja, man har ju sina funderingar…det påstås att jorden “vobblar” i sin bana runt solen, då kan man ju avfärda att det som är “troligt gjort av människans hand”, kan myndigheter “rida” på att det är naturens cykel.
  Stort tack för Ditt var Erik Wiklund.

 • @ Kerstin Carlsson
  Frågan är om den Kambriska strålningen fortfarande är lika aktiv nu som den tydligen var under de senaste decennierna – det vet jag inte – och om denna strålning kan kännas på huden när man solar det vet jag heller inte – men visst jag kan också känna, när jag solar, att då och då känns det som att solstrålarna är obehagligt heta.
  Angående jordens temperaturhöjning så är det intressant att notera att nyheterna meddelar idag att temperaturen på Svalbard, är på pluss-sidan och 13 grader varmare än normalt !

 • På en nordisk klimatkonferens i Mölndal den 16-17 februari 2018 framgick att Solens magnetiska aktivitet nu är lika låg som under lilla istidens kallaste perioder med missväxt och nöd.

  Man ska ju vara källkritisk, så jag bara undrar , vem mätte “Solens aktivitet” under lilla istiden för den slutade väl på 1700 eller 1800 talet?.

  Kan ju vara så att man borrar is stavar och ser hur snabbt de smälter i 23 grader C med sidvind och då vet man hur mycket aktivitet solen hade under lilla istiden.

  Kanske också att man kan kolla hur MYGGFRITT det var under den tiden, -hur det nu skulle gå till?.

  Jaja intresangt artikel och många andra också, kram på er allihopa.

  Klotter eller poesi. Erik G

 • @ Martin Gustavsson
  Vet Du hur “allvarligt” det är med Yellowstone, det har väl “puttrat” lite nu på sista tiden?

 • @ Tack Erik Wiklund, att jag fått hjälp att reda ut begreppen, utsläppen, kontra uppvärmningen av jorden. detta med solvinden, som Du nämnde Kambrisk strålning, vet du om man känner av den när man solar, eller är det ett enskilt fenomen? Ställer frågan med anledning av, att när jag solar så kan jag känna en stark stickande känsla i huden en kort stund,för att sedan försvinna, detta kan komma och gå med “minutintervaller” så att säga, då är frågan, kan mikrovågor “bäras” av solens strålar?

 • @ Kerstin Carlsson
  Jag tror vi talar om två olika saker här – där den ena handlar om jordens uppvärming och den andra handlar om mänsklightens utsläpp av koldioxid dår en en politiskt korrekt maktelit påstår att det enbart är koldioxidutsläppen som är orsaken till den globala uppvärmningen och att det därför kommer att bli nödvändigt att införa globala restriktioner och stora begränsningar för jordens folk. Men jag anser att detta är enbart en lömsk plan av makteliten för att de ska få anledning till att inrätta en global och elitistisk världsregering. För det finns andra åsikter i den här frågan, åsikter som aldrig får tas upp i den politiskt korrekta massmedian, t.ex. det faktum att 50 IPCC-experter (klimatexperter) starkt motsätter sig elitens klimathotspropaganda !

 • @ Kerstin Carlsson
  Javisst kan det vara flera bovar till uppvärmningen, det är ju t.ex. känt att mobiltelefonernas strålning värmer upp huvudet på de som har mobilen mot örat. Så, vad blir den sammanlagda värmeeffekten av alla människors mobilanvändning över hela jorden – och dessutom – all övrig mikrovågsstrålning ?

  Jag har även hört att det sedan 1989 strömmar ovanligt stora mängder jonisk plasma med solvinden in över jorden och detta sällan förekommande fenomen kallas Kambrisk strålning (snabb evolution), som ger utvecklingen på jorden en extra puff framåt.
  Så, det kan vara många orsaker till att jorden nu har ca: 1 grads uppvärmning, om jag inte är helt fel underrättad.

 • @Kerstin Carlsson
  Om HAARP:

  “The facility is powered by a set of five (5) 2500 kilowatt generators being driven by EMD 20-645-E4 diesel locomotive engines.” Källa engelska Wikipedia.

  Det är alltså tveksamt om fem disel-tåg kan värma planeten mer än annan verksamhet som pågår ex. kärnkraft och förbränning av fossila bränslen.

  Så vad jag själv tror, med de evidens jag sett, är att du förmodligen gör klokt i att slappna av vad gäller koldioxidens, HAARP:s och mobilernas inverkan på klimatet.

  Värmen från förbränning av fossila bränslen rent generellt, inkl. kärnkraften, värmer sannolikt enormt mycket mer än koldioxiden, HAARP och mobilerna, men även det är förmodligen försumbart. Nedkylningen verkar f.ö. ske precis där vi behöver den som mest och jag har varit där, mitt i åskskurarna, och det är helt underbart mysigt när jorden kyler av sig självt kan jag meddela.

  Vad ett plötsligt kallare klimat kan åstadkomma är förmodligen mycket värre för oss alla här på hela planeten och det har skett ganska ofta i planetens historia. Det börjar ofta med ett supervulkanutbrott och flera år utan somrar, med missväxt, svält, död och kannibalism. Även kärnvapenkrig kan åstadkomma samma effekt, kanske ännu värre eftersom allt då blir radioaktivt. Holdomor kommer framstå som en barnlek i jämförelse. Supervulkanen Yellowstone kan f.ö. bli heltokig närsomhelst, precis som ex. president Trump och generalerna i Pentagon.

  Den politik vi bör ha i ett kallt Sverige är således ett mycket starkt totalförsvar med tio års förnödenheter för hela vår befolkning, ev. bränsle, vapen och fortskaffningsmedel för att kunna värma och förflytta hela befolkningen söderut på ganska kort tid, d.v.s. Vetenskapliga partiets politik. Även underjordiska odlingar drivna av kärnkraft kan vara lämpligt för de som ev. vill vara kvar under ett växande istäcke.

 • @ Erik Wiklund
  Efter att sett Lars Berns Info om klimatet som kom in idag, så kanske jag får ändra mig med att “hotet är överdrivet”, tvekar nu angående det jag skrev ovan…kl.12:45/ Kerstin Carlsson.

 • @ Erik Wiklund
  Intressant det Du skriver, om jordens rotation, att jordens inre kärna roterar åt ett håll, och den yttre delen åt motsatt håll, lika med varmare jord och havsyta…hur är det med all mobilstrålning över haven och isarna, hjälper inte detta till issmältning och varmare hav?, HAARP är ju en jättebov i detta “drama”…

 • Att polar-isarna smälter – ja, här har jag hörts talas om två olika anledningar till detta fenomen. Den ena orsaken är att sedan år 2010 har makteliten använt HAARP för att förändra väderleken på jorden och försökt framkalla en klimatkatastrof. Detta har förändrat oceanernas havsströmmar, som reglerar jordens vädersystem och den naturliga havsuppvärmningen o nedkylningen och de stora luftmassorna ovanför haven. Detta sabotage mot jordens naturliga vädersystem har helt enkelt skapat stora avsmältningar i Nordpolen och Sydpolen och har även delvis stängt av Golfströmmen.
  Den andra anledningen till temperaturhöjningen är att jordens inre kärna nu roterar åt ett håll medan den yttre delen av kärnan roterar åt motsatt håll och detta skapar en friktion som avger värme till jordens yta och speciellt till havsytan.

 • Jag tycker att i debatter finns det två läger. Den ena som påstår att det är koldioxid som är orsaken till uppvärmning och den andra läger som påstår att det är solen som påverkar klimatet. Själv vet jag att koldioxidhotet är påhittad och är inte värt att kommentera. Vad beträffar solens påverkan på klimatet så är det helt korrekt men det är inte bara solen som gör klimat dräglig på jorden. Lika viktiga är havs och luftströmmar. Dessa kan man manipulera. Luftströmmarna med kärnvapensprängningar och tillförda kemikalier och havsströmmar med oljeutsläpp och kärnexplosioner. Dessa faktorer borde undersökas lika ivrigt som solens påverkan

  Jag översatte en artikel just om havsströmmar av Oleg Progackij som är värt att läsa. Citat: ”Golfströmmen svagare genom en oljekatastrof i Mexikanska Golfen. Detta borde leda till att i Västeuropa uppstår det panik. Väst håller på att genom detta förorsaka sin egen undergång. Havsströmmar kan man nämligen styra! Havsströmmar styr man barbarisk genom oljeutsläpp eller genom undervattens kärnladdnings explosioner. För att detta ska fungera använder man strategiska punkter som t.ex. i början på strömmen, i skarp kurva, på stället där strömmen delar sig eller krockar med en annan ström. När den varma strömmen avstannar blir den delen av världen dit den inte når kallare och den andra delen från vilket inte frigörs värme blir överhettad. Det är precis den obalans som vi kan iaktta i Mexikanska bukten. Där föds Golfströmmen vars uppgift är att transportera överflödig värme från området och norrut.” (På vilket sätt detta värme transporteras idag syns på NASA bilden)

  https://ivansblogg.com/2018/02/24/pa-vilket-satt-forsvann-tartarien/

  Mina tankar går också till Lyndon B. Johnson USAs president 1963 till 1969 som sa följande:
  ”Att behärska universum betyder att behärska världen. Från universum kan vi styra vädret, vi kan framkalla torka, översvämningar, ändra tidvatten, höja havsnivå, vända Golfströmmen och kyla ner atmosfären.”

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *