Laserteknik som penetrerar djungeln avslöjar Mayakulturens tidigare okända storhet

publicerad 6 februari 2018
- Torbjörn Sassersson red.
Courtesy: Wild Blue Media, National Geographic and Pacunam.org
Mayakulturen - Courtesy: Wild Blue Media, National Geographic and Pacunam.org
Mayakulturen avslöjad mha laserteknik – Courtesy: Wild Blue Media, National Geographic and Pacunam.org

MAYAKULTUREN. Med hjälp av laserteknik som kan se rakt igenom de täta djunglerna i Guatemala har nyligen avslöjats 10,000-tals byggkonstruktioner. De flesta var sedan tidigare okända. Stora pyramider, palats, murar, ruiner och upphöjda vägar som bundit samma flera Maya-städer som varit hem för miljontals människor har upptäckts, rapporterar National Geographic. 

De nya upptäckterna har försatt det arkeologiska samhället i förstumning. Aldrig tidigare har forskare förstått omfattningen på Mayakulturens storhet. Djungelstäderna har varit fler och större samt befolkats av långt fler människor än vad man tidigare trott.

“A vast, interconnected network of ancient cities was home to millions more people than previously thought.” – National Geographic

“The ancient Maya never used the wheel or beasts of burden, yet “this was a civilization that was literally moving mountains”, sa Marcello Canuto, arkeolog vid Tulane University till National Geographic.

Mayakulturen tidigare grovt underskattad

Forskare tror att Mayakulturen hade sina bästa år för 1200 år sedan och de nya upptäckterna gör gällande att Mayafolket måste uppgraderas till samma utvecklingsnivå som de forna Kina och Grekland.

Lasertekniken för att se igenom djungeln kallas LiDAR (Light Detection And Ranging). Flygplan har utrustats med ickebrännande lasrar som kan se markstrukturer från ovan. Ett område på 1200 kvadratkilometer har skannats av, men det utgör inte hela Mayakulturens geografisk utbredning. Mayakulturens totala utbredning omfattade södra Mexico, hela Yucatanhalvön, Guatemala, Belize, Honduras och El Salvador. Enbart Guatemala täcker 108,889 kvadratkilometer.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • The Guardian (15 Feb 2018 ): Laser scanning reveals ‘lost’ ancient Mexican city ‘had as many buildings as Manhattan’

  “Earlier this month researchers revealed it had been used to discover an ancient Mayan city within the dense jungles of Guatemala, while it has also helped archaeologists to map the city of Caracol – another Mayan metropolis.
  Now, researchers have used the technique to reveal the full extent of an ancient city in western Mexico, about a half an hour’s drive from Morelia, built by rivals to the Aztecs.”

  https://www.theguardian.com/science/2018/feb/15/laser-scanning-reveals-lost-ancient-mexican-city-had-as-many-buildings-as-manhattan

 • Det intressanta är att det inte verkar ha varit indianerna som byggde dessa storslagna civilisationer. De endast övertog (ibland genom folkmord) dessa civilsationer. Och körde dom sedan i botten. Därav var dessa civilisationer i gravt förfall (även ur ett arkitetuellt perspektiv) när Columbus och Pizzaro osv anlände dit.

  Se vad för historisk fakta som undanhålls oss idag i skolorna.

  http://ihr.org/other/heyerdahl-newworld

  Googla även blonde mummies south america (yepp, man har hittat blonda mumier i Sydamerika. Med ditmålade blåa ögon dessutom utanpå sarkofagerna)

  https://tinyurl.com/ydcgceos

  Nu finns det DNA också som visar följande: https://www.youtube.com/watch?v=r1k_b-jmz3k

 • [Sylthammar]

  Vet inte riktigt vad de menar kan vara ovan jord och vad som är under jord (“buried”). Det står i videon (jag har inget ljud nu), att allt var i en mycket större skala. Jag skrev i en kommentar här:
  https://newsvoice.se/2017/09/05/forskare-manniskospar-kreta/#comment-244723
  att det i Amazonas nu är smått, som “kort ogräs”. Kanske detta är ett stöd för den uppfattningen?

  Jag vet inte vad det som är efter 32 sekunder i videon ska föreställa, det högsta där, eller vad det var en gång. Det framstår lite som “udda”. Kanske är det trädstumpar, förstelnade från en ändå tidigare civilisation än Maya, som var kiselbaserad – och de “helgade” dom, som de berg eller petrified tree stumps de var/är.

  Vi har ju fått en ny förståelse om vad vårt plan är de senaste åren (är inte “planet”). En video som banade vägen var:
  There are no forests on earth! (English dubbed)
  https://www.youtube.com/results?search_query=no+trees+on+flat+earth
  + Mudfossil University, mfl:
  https://www.youtube.com/channel/UC8v44qrU_Fdd7UN_XlUMpew/videos

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *