Mayakulturen - Courtesy: Wild Blue Media, National Geographic and Pacunam.org
Mayakulturen avslöjad mha laserteknik – Courtesy: Wild Blue Media, National Geographic and Pacunam.org

MAYAKULTUREN. Med hjälp av laserteknik som kan se rakt igenom de täta djunglerna i Guatemala har nyligen avslöjats 10,000-tals byggkonstruktioner. De flesta var sedan tidigare okända. Stora pyramider, palats, murar, ruiner och upphöjda vägar som bundit samma flera Maya-städer som varit hem för miljontals människor har upptäckts, rapporterar National Geographic. 

De nya upptäckterna har försatt det arkeologiska samhället i förstumning. Aldrig tidigare har forskare förstått omfattningen på Mayakulturens storhet. Djungelstäderna har varit fler och större samt befolkats av långt fler människor än vad man tidigare trott.

“A vast, interconnected network of ancient cities was home to millions more people than previously thought.” – National Geographic

“The ancient Maya never used the wheel or beasts of burden, yet “this was a civilization that was literally moving mountains”, sa Marcello Canuto, arkeolog vid Tulane University till National Geographic.

Mayakulturen tidigare grovt underskattad

Forskare tror att Mayakulturen hade sina bästa år för 1200 år sedan och de nya upptäckterna gör gällande att Mayafolket måste uppgraderas till samma utvecklingsnivå som de forna Kina och Grekland.

Lasertekniken för att se igenom djungeln kallas LiDAR (Light Detection And Ranging). Flygplan har utrustats med ickebrännande lasrar som kan se markstrukturer från ovan. Ett område på 1200 kvadratkilometer har skannats av, men det utgör inte hela Mayakulturens geografisk utbredning. Mayakulturens totala utbredning omfattade södra Mexico, hela Yucatanhalvön, Guatemala, Belize, Honduras och El Salvador. Enbart Guatemala täcker 108,889 kvadratkilometer.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Öppet sinne
Öppet sinne
Gäst
11 februari 2018 kl 06:26

Det intressanta är att det inte verkar ha varit indianerna som byggde dessa storslagna civilisationer. De endast övertog (ibland genom folkmord) dessa civilsationer. Och körde dom sedan i botten. Därav var dessa civilisationer i gravt förfall (även ur ett arkitetuellt perspektiv) när Columbus och Pizzaro osv anlände dit.

Se vad för historisk fakta som undanhålls oss idag i skolorna.

http://ihr.org/other/heyerdahl-newworld

Googla även blonde mummies south america (yepp, man har hittat blonda mumier i Sydamerika. Med ditmålade blåa ögon dessutom utanpå sarkofagerna)

https://tinyurl.com/ydcgceos

Nu finns det DNA också som visar följande: https://www.youtube.com/watch?v=r1k_b-jmz3k

Kim Lundgren
Gäst
6 februari 2018 kl 18:12

Intressant att trappstegspyramider finns på platser mycket långt ifrån varandra!

http://i.imgur.com/ipCAdrT.png

#notometoo
#notometoo
Gäst
6 februari 2018 kl 13:08

[Sylthammar]

Vet inte riktigt vad de menar kan vara ovan jord och vad som är under jord (“buried”). Det står i videon (jag har inget ljud nu), att allt var i en mycket större skala. Jag skrev i en kommentar här:
https://newsvoice.se/2017/09/05/forskare-manniskospar-kreta/#comment-244723
att det i Amazonas nu är smått, som “kort ogräs”. Kanske detta är ett stöd för den uppfattningen?

Jag vet inte vad det som är efter 32 sekunder i videon ska föreställa, det högsta där, eller vad det var en gång. Det framstår lite som “udda”. Kanske är det trädstumpar, förstelnade från en ändå tidigare civilisation än Maya, som var kiselbaserad – och de “helgade” dom, som de berg eller petrified tree stumps de var/är.

Vi har ju fått en ny förståelse om vad vårt plan är de senaste åren (är inte “planet”). En video som banade vägen var:
There are no forests on earth! (English dubbed)
https://www.youtube.com/results?search_query=no+trees+on+flat+earth
+ Mudfossil University, mfl:
https://www.youtube.com/channel/UC8v44qrU_Fdd7UN_XlUMpew/videos