Övervakningskapitalism – Google vet var du varit trots att din smartphone är i flygläge

16

Fox News testade hur mycket data som din smartphone samlar in till Google när den är bortkopplad från nätet. Resultatet är chockerande. Din smartphone samlar massor med data om dina aktiviteter trots att den är i flygläge och saknar SIM-kort. Det handlar om övervakningskapitalism.

Fox-journalisterna använde två identiska mobiltelefoner (Samsung) med Googles operativsystem Android. Skillnaden var att den ena telefon hade flygläget påslaget dvs den var bortkopplad från mobilnätet och den andra hade flygläge avstängt. Ingen av telefonerna hade SIM-kort och WiFi var avstängt.

Brett Larson på Fox bar de två telefonerna i fickan när denne promenerade ut från Fox News kontor. Han gick in på ett minilivs och tog en kaffe. Brett Larson gick sedan förbi en senatorsbyggnad och därefter tog han en biltur till ett sjukhus, en skola och en kyrka där han fotade några selfies. Trippen var på totalt 2,3 mil och varade drygt en timme.

Fox News test - smartphone metadata
Fox News test – smartphone metadata

Metadata för övervakningskapitalism

Tillbaka på Fox News kontor kopplades telefonerna in på en hårdvara som kopierade exakt vad telefonerna skickade till Google när de åter anslöts till mobiltelefonnätet.

Den första telefonen som inte hade flygläge inställt skickade upp 300 Kb information till Google innehållande data om 121 positioner, 130 aktiviteter och 152 barometriska avläsningar. Den hade även registrerat 354 mikrolokala WiFi-nätverk (SIDS). Mobilen hade trots att den var avstängd från nätet lyckats spåra var användaren befunnit sig med tillhörande tidsstämplar. Mobilen kunde skilja på promenad och bilkörning och visste när användaren steg ur bilen med “100% accuracy”. Alla dessa data som insamlats, genom att “avlyssna” omgivningen, kallas för metadata.

Den andra telefonen som hade flygläge inställt (dvs ingen koppling till mobilnätet) hade ännu mer data, uppger journalisten.

Google meddelade Fox News att den som inte vill bli spårad av Google kan stänga av “location history”, men operativsystemet är funtat så att de flesta av Googles appar återkopplar mobilen till övervakningsläge, påpekar Brett Larson

Fox News test - smartphone geotracking
Fox News test – smartphone geotracking

NewsVoice kommentar

Din smartphone med Googles operativsystem Android dokumenterar alltså så mycket data den kan och den spårar dig var du än är trots att mobilen saknar SIM-kort och är bortkopplad från nätet genom inkopplat flygläge. När du kopplar upp dig på mobilnätet skickas alla metadata upp ändå. Syftet är i första hand övervakningskapitalism snarare än att misstänkliggöra dig för att vara kriminell.

I reportaget framgår inte om din Smartphone automatiskt samlar in metadata om den är helt avstängd. Däremot finns rapporter och bevis på att vissa myndigheter kan koppla upp din avstängda smartphone på mobilnätet och sedan använda den som kamera och avlyssningsutrustning, tots att den ser avstängd ut för dig. Detta har varit allmänt känt i ca 10 år.

Om du inte vill bli spårad och avlyssnad lämna telefonen hemma, eller be en vän ha din telefon någon annanstans om du vill njuta av ett hundraprocentigt privatliv.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

16 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
David
Gäst
23 februari 2018 kl 08:45

Det kommer allt fler avslöjanden om smartphones och hur de spionerar på dig:
Artikel på 2000-Talets Vetenskap “Smartphones, smarta för vem?”:
http://www.2000tv.se/artiklar/?id=85

John Petterson
John Petterson
Gäst
21 februari 2018 kl 11:58

Ja så nu måste man ha en tinfoil hat även för mobilen 🙂

Ulrik Tuvelid
Ulrik Tuvelid
Gäst
21 februari 2018 kl 10:40

Dom här har massor med olika produkter som skyddar ens digitala liv https://www.pacsafe.com/

per
per
Gäst
21 februari 2018 kl 10:00

Apropå “Mona Nilsson 20 Feb, 2018 at 12:51”

Mobiltelefoni orsakar cell- och mitokondrieskador, vilket i sin tur bäddar för alla sjukdomar man kan tänka sig. Neurologisk dysfunktion, hjärtsjukdom och infertilitet är ännu vanligare följder av dagens trådlösa teknik än cancer i hjärnan. Detta skriver Dr Mercola i ny artikel som tar upp resultaten av många vetenskapliga studier i ämnet.

Han intervjuar även forskaren Martin Pall, som berättar vilka mekanismer det är på cellnivå, som gör att frekvenserna från mobilmaster, mobiltelefoner, Wi-Fi, mikrovågsugnar och så vidare har en sådan fruktansvärt negativ effekt på levande organismer, inklusive människan:

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/02/21/cellphone-radiation-linked-to-tumors.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20180221Z1&et_cid=DM187626&et_rid=221340658

Mona Nilsson är i princip den enda framträdande personen i svensk media idag, som ger en realistisk bild av det hot som mänskligheten och även annat liv på jorden står inför på grund av dagens trådlösa teknik och den nyss påbörjade introduktionen av 5G.

Förstå att vi måste bojkotta dagens trådlösa teknik, precis som vi behöver göra med vacciner, bekämpningsmedel i jordbruket, sjukdomsframkallande kost, den skadliga användningen av kemikalier och annat som förstör levande organismer, annars är det kört.

leif bengtsson
leif bengtsson
Gäst
20 februari 2018 kl 22:10

@Öystein Rönne
Hittade i en butik som säljer väskor i Kalmar. Tror att det var Samsonite.
Har sytt några egna med framgång, kan sy fler..

Vad gäller sökmotorer så kollar jag just nu på
https://www.yacy.net/en/index.html
Verkar intressant eftersom alla hjälps åt

LeifB

Tobbe C
Tobbe C
Gäst
20 februari 2018 kl 21:54

Sevärt på temat övervakningskapitalism: https://www.youtube.com/watch?v=b7E9ZsrYnU0

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
20 februari 2018 kl 19:36

Nedladdning fixad, check!

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
20 februari 2018 kl 16:29

@ leif bengtsson,

Var finns dessa “fodral” att köpa?

Vidare undrar jag; samlar mobilen även information om du tar ur batteriet? Kanske någon tekniskt kunnig kan svara på det?

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
20 februari 2018 kl 15:54

Förlåt. Jag glömde den kanske viktigaste sökmotorn för er med fast uppkoppling: https://www.yacy.net/en/index.html

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
20 februari 2018 kl 15:45

För den som vill använda annat än Google så finns även:

Lite Qwant – Sökmotor baserad i Frankrike som inte samlar in eller vidareförmedlar data från användarens sökningar. Baserad på Bing som ägs av Microsoft. Fungerar med NoScript påslaget.
Lycos.com – Ägs av Ybrant Digital, ett digitalt marknadsföringsföretag från Indien. Fungerar med NoScript påslaget.
Yandex.com – Meta-sökmotor baserad i Ryssland. Fungerar med NoScript påslaget.

leif bengtsson
leif bengtsson
Gäst
20 februari 2018 kl 15:10

Precis som Andreas säger så funkar aluminiumfolie utmärkt.
Det funkar också bra med en “såspåse” eller valfri påse för torrsoppor. Förutsatt dom har en blank insida.
Finns färdiga små fordral till dina kort som hindrar rfid att läsa av dej stup i kvarten när du rör dig
på stan.

Ingvar Kullberg
Gäst
20 februari 2018 kl 14:16

En av anledningarna till att jag inte har någon smartfån eller Ifån, utan bara en vanlig enkel Nokiamobil, vilket är illa nog ändå ur övervakningssynpunkt.

I stället för Google kan man använda startpage.com eller duckduckgo.com som sökmoter. Själv använder jag den förstnämnda ..

Andreas Obenius
Andreas Obenius
Gäst
20 februari 2018 kl 14:02

Jag har testat att lägga aliminium folie runt mobiltelefon och då blev mobiltelefonen osynlig. Prova själv, det är hur enkelt som helst om man vill slippa övervakning av storebror. 😉

Mona Nilsson
Gäst
20 februari 2018 kl 12:51

De “smarta” mobilerna, det “smarta” hemmet och de “smarta elmätarna” är i själva verket OSMARTA. Inte nog med att du blir övervakad i ditt privatliv, avlyssnad mm, dessa OSMARTA tekniker förstör även hälsan om inte redan så riskerar den att göra det på sikt. De pulserade mikrovågsstrålar och de lågfrekventa magnetfälten skadar cellers DNA, orsakar oxidativ stress och skadar ditt nervsystem och sänker ditt psykiska välbefinnande.
Bli riktigt smart, säg nej till den osmarta tekniken. Regeringen har lagt fram en lagproposition om TVINGANDE införande av osmarta elmätare som ska mäta elförbrukning var 15:e minut. Endast smart för elbolagen och de som levererar de osmarta mätarna. En katastrof, en ytterligare dödsstöt för folkhälsan och sen kommer 5G som väl blir spiken i kistan. Fullbordad katastrof.
Dags att vakna alla soffliggare. Action. Agera nu. http://www.stralskyddsstiftelsen.se/

http://www.stralskyddsstiftelsen.se/remisssvar_elmatare_2018-02-16_stralskyddsstiftlsen/

http://www.regeringen.se/remisser/2017/11/remiss-av-energimarknadsinspektionens-rapport-ei-r201708-funktionskrav-pa-elmatare/