Övervakningskapitalism – Google vet var du varit trots att din smartphone är i flygläge

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 februari 2018
- Torbjörn Sassersson red.
Brett Larson berättar om Googles övervakningskapitalism - Foto: Fox News

Fox News testade hur mycket data som din smartphone samlar in till Google när den är bortkopplad från nätet. Resultatet är chockerande. Din smartphone samlar massor med data om dina aktiviteter trots att den är i flygläge och saknar SIM-kort. Det handlar om övervakningskapitalism.

Fox-journalisterna använde två identiska mobiltelefoner (Samsung) med Googles operativsystem Android. Skillnaden var att den ena telefon hade flygläget påslaget dvs den var bortkopplad från mobilnätet och den andra hade flygläge avstängt. Ingen av telefonerna hade SIM-kort och WiFi var avstängt.

Brett Larson på Fox bar de två telefonerna i fickan när denne promenerade ut från Fox News kontor. Han gick in på ett minilivs och tog en kaffe. Brett Larson gick sedan förbi en senatorsbyggnad och därefter tog han en biltur till ett sjukhus, en skola och en kyrka där han fotade några selfies. Trippen var på totalt 2,3 mil och varade drygt en timme.

Fox News test - smartphone metadata
Fox News test – smartphone metadata

Metadata för övervakningskapitalism

Tillbaka på Fox News kontor kopplades telefonerna in på en hårdvara som kopierade exakt vad telefonerna skickade till Google när de åter anslöts till mobiltelefonnätet.

Den första telefonen som inte hade flygläge inställt skickade upp 300 Kb information till Google innehållande data om 121 positioner, 130 aktiviteter och 152 barometriska avläsningar. Den hade även registrerat 354 mikrolokala WiFi-nätverk (SIDS). Mobilen hade trots att den var avstängd från nätet lyckats spåra var användaren befunnit sig med tillhörande tidsstämplar. Mobilen kunde skilja på promenad och bilkörning och visste när användaren steg ur bilen med “100% accuracy”. Alla dessa data som insamlats, genom att “avlyssna” omgivningen, kallas för metadata.

Den andra telefonen som hade flygläge inställt (dvs ingen koppling till mobilnätet) hade ännu mer data, uppger journalisten.

Google meddelade Fox News att den som inte vill bli spårad av Google kan stänga av “location history”, men operativsystemet är funtat så att de flesta av Googles appar återkopplar mobilen till övervakningsläge, påpekar Brett Larson

Fox News test - smartphone geotracking
Fox News test – smartphone geotracking

NewsVoice kommentar

Din smartphone med Googles operativsystem Android dokumenterar alltså så mycket data den kan och den spårar dig var du än är trots att mobilen saknar SIM-kort och är bortkopplad från nätet genom inkopplat flygläge. När du kopplar upp dig på mobilnätet skickas alla metadata upp ändå. Syftet är i första hand övervakningskapitalism snarare än att misstänkliggöra dig för att vara kriminell.

I reportaget framgår inte om din Smartphone automatiskt samlar in metadata om den är helt avstängd. Däremot finns rapporter och bevis på att vissa myndigheter kan koppla upp din avstängda smartphone på mobilnätet och sedan använda den som kamera och avlyssningsutrustning, tots att den ser avstängd ut för dig. Detta har varit allmänt känt i ca 10 år.

Om du inte vill bli spårad och avlyssnad lämna telefonen hemma, eller be en vän ha din telefon någon annanstans om du vill njuta av ett hundraprocentigt privatliv.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Apropå “Mona Nilsson 20 Feb, 2018 at 12:51”

  Mobiltelefoni orsakar cell- och mitokondrieskador, vilket i sin tur bäddar för alla sjukdomar man kan tänka sig. Neurologisk dysfunktion, hjärtsjukdom och infertilitet är ännu vanligare följder av dagens trådlösa teknik än cancer i hjärnan. Detta skriver Dr Mercola i ny artikel som tar upp resultaten av många vetenskapliga studier i ämnet.

  Han intervjuar även forskaren Martin Pall, som berättar vilka mekanismer det är på cellnivå, som gör att frekvenserna från mobilmaster, mobiltelefoner, Wi-Fi, mikrovågsugnar och så vidare har en sådan fruktansvärt negativ effekt på levande organismer, inklusive människan:

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/02/21/cellphone-radiation-linked-to-tumors.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20180221Z1&et_cid=DM187626&et_rid=221340658

  Mona Nilsson är i princip den enda framträdande personen i svensk media idag, som ger en realistisk bild av det hot som mänskligheten och även annat liv på jorden står inför på grund av dagens trådlösa teknik och den nyss påbörjade introduktionen av 5G.

  Förstå att vi måste bojkotta dagens trådlösa teknik, precis som vi behöver göra med vacciner, bekämpningsmedel i jordbruket, sjukdomsframkallande kost, den skadliga användningen av kemikalier och annat som förstör levande organismer, annars är det kört.

 • Med anledning av vad som framkom i denna artikel väljer jag att från och med idag testa Brave browser.

  Du stödjer NewsVoice genom att du ner denna gratiswebbläsare med denna länk: https://brave.com/new202

  För varje nedladdning går 5 USD till NewsVoice (lovar Brave) under förutsättning att du använder webbläsaren under de närmaste 30 dagarna. Brave (open source) anses som reklamsäkrare (stoppar spårning) än Chrome (Google), Safari (Apple) och Microsofts webbläsare. Brave är mer privat och favoriserar ingen särskild sökmotor lovas. Den är också mycket snabb märker jag.

  Jag förstår att Brave inte löser problemet med hur Android i en smartphone spårar oss, men alla som inte gillar övervakningssamhället måste anstränga sig mer med att överge Google/Chrome, Apple, Microsoft, anser jag.

 • @ leif bengtsson,

  Var finns dessa “fodral” att köpa?

  Vidare undrar jag; samlar mobilen även information om du tar ur batteriet? Kanske någon tekniskt kunnig kan svara på det?

 • För den som vill använda annat än Google så finns även:

  Lite Qwant – Sökmotor baserad i Frankrike som inte samlar in eller vidareförmedlar data från användarens sökningar. Baserad på Bing som ägs av Microsoft. Fungerar med NoScript påslaget.
  Lycos.com – Ägs av Ybrant Digital, ett digitalt marknadsföringsföretag från Indien. Fungerar med NoScript påslaget.
  Yandex.com – Meta-sökmotor baserad i Ryssland. Fungerar med NoScript påslaget.

 • Precis som Andreas säger så funkar aluminiumfolie utmärkt.
  Det funkar också bra med en “såspåse” eller valfri påse för torrsoppor. Förutsatt dom har en blank insida.
  Finns färdiga små fordral till dina kort som hindrar rfid att läsa av dej stup i kvarten när du rör dig
  på stan.

 • En av anledningarna till att jag inte har någon smartfån eller Ifån, utan bara en vanlig enkel Nokiamobil, vilket är illa nog ändå ur övervakningssynpunkt.

  I stället för Google kan man använda startpage.com eller duckduckgo.com som sökmoter. Själv använder jag den förstnämnda ..

 • Jag har testat att lägga aliminium folie runt mobiltelefon och då blev mobiltelefonen osynlig. Prova själv, det är hur enkelt som helst om man vill slippa övervakning av storebror. 😉

 • De “smarta” mobilerna, det “smarta” hemmet och de “smarta elmätarna” är i själva verket OSMARTA. Inte nog med att du blir övervakad i ditt privatliv, avlyssnad mm, dessa OSMARTA tekniker förstör även hälsan om inte redan så riskerar den att göra det på sikt. De pulserade mikrovågsstrålar och de lågfrekventa magnetfälten skadar cellers DNA, orsakar oxidativ stress och skadar ditt nervsystem och sänker ditt psykiska välbefinnande.
  Bli riktigt smart, säg nej till den osmarta tekniken. Regeringen har lagt fram en lagproposition om TVINGANDE införande av osmarta elmätare som ska mäta elförbrukning var 15:e minut. Endast smart för elbolagen och de som levererar de osmarta mätarna. En katastrof, en ytterligare dödsstöt för folkhälsan och sen kommer 5G som väl blir spiken i kistan. Fullbordad katastrof.
  Dags att vakna alla soffliggare. Action. Agera nu. http://www.stralskyddsstiftelsen.se/

  http://www.stralskyddsstiftelsen.se/remisssvar_elmatare_2018-02-16_stralskyddsstiftlsen/

  http://www.regeringen.se/remisser/2017/11/remiss-av-energimarknadsinspektionens-rapport-ei-r201708-funktionskrav-pa-elmatare/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *