Riksdagsledamot: “Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att hindra att SVT producerar fake news?”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 februari 2018
- NewsVoice redaktion
Boriana Åberg (M) och Alice Bah-Kuhnke (MP) diskuterar fake news på SVT - Pressfoton: Riksdagen | SVT-logo
Boriana Åberg (M) och Alice Bah-Kuhnke (MP) diskuterar fake news på SVT - Pressfoton: Riksdagen | SVT-logo
Boriana Åberg (M) och Alice Bah-Kuhnke (MP) – Pressfoton: Riksdagen | SVT-logo

NOTERAT. Riksdagledamot Boriana Åberg (M) frågar Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) hur SVT kan stoppas från att producera fake news. Frågan publicerades på Riksdagens hemsida. NewsVoice som följer debatten om fake news publicerar därför den skriftliga frågan.


Skriftlig fråga 2017/18:692

Boriana Åberg (M) till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Torsdagen den 25 januari sändes SVT:s debattprogram Opinion live. Programmet handlade om Staffanstorps kommuns placeringar av nyanlända. Programledaren intervjuade en man som klagade på sitt och sin familjs boende på ett vandrarhem i kommunen, samtidigt som bilder från boendet visades. SVT nämnde inget om att mannen och hans familj var placerade på vandrarhemmet av en annan kommun, Malmö. I korrespondensen med Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson medgav redaktören för Opinion live att SVT visste att det var Malmö stad som ansvarade för placeringen. En viktig sakupplysning undanhölls tittarna, och en direkt manipulation av fakta skedde med syfte att svartmåla Staffanstorps kommun.

Därför vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke: Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att hindra att SVT producerar fake news?

Källa: Riksdagen, inlämnad: 2018-01-31

ArcanumSkolan 2024

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Riksdagensvt