PR-byrå och Skepsis Norge stoppar kampanj om hälsorisker med strålning genom påtryckningar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 februari 2018
- NewsVoice redaktion
Kampanj 2018 - Foto Folkets Strålevern

Måndagen den 29 januari 2018 lanserades Folkets Stråleverns informationskampanj om hälsorisker med strålning från trådlös teknik på 355 ljustavlor över hela Norge. En dag senare var kampanjen som var tänkt att pågå under sju dagar stoppad efter påtryckningar mot företaget som sålt utrymmet, JCDecaux. Har industrin ännu en gång köpt tystnad på samma sätt som i San Francisco 2010?

Informationskampanjen från den norska ideella föreningen Folkets Strålevern fanns på JCDecauxs digitala reklamtavlor i köpcentra, på flygplatser och tågstationer. Den informerade om att mobilstrålning kan skada spermier, barns koncentrationsförmåga och foster.

Skepsis Norges motkampanj mot Folkets Strålevern (2018)
Kollage: Skepsis Norges motkampanj mot Folkets Strålevern (2018) – Foto: Folkets Strålevern

Folkets Stråleverns webbsida fanns också informationsannonserna där intresserade medborgare kan läsa mer ingående om forskningen som visar de hälsorisker som påtalas. Folkets Strålevern är Norges motsvarighet till Strålskyddsstiftelsen i Sverige, med den skillnaden att den norska organisationen är en förening.


Båda organisationerna arbetar med att informera allmänheten om hälsorisker med elektromagnetiska fält och mikrovågsstrålning som vetenskaplig forskning visat.


Har aldrig hänt förut

Gisle Holst Roness - Pressfoto: JCDecaux
Gisle Holst Roness – Pressfoto: JCDecaux

Vicedirektören i JCDecaux, Gisle Roness, säger till Fri Tanke :

”Detta har aldrig hänt förut för oss. Reaktionerna som kom över oss var bryska. Kampanjen har lett till så många protester från allmänheten och de som äger fastigheterna att vi nu har stoppat kampanjen.”

Gisle Ronsess lovar att det aldrig ska hända igen. Många uppges ha reagerat ”väldigt starkt” på kampanjen. JCDecaux har fått en rad protester som man hävdar skulle kommit från enskilda och ägarna till lokalerna där ljustavlorna står. JCDecaux har nu ändrat sina regler så att detta aldrig ska kunna hända igen.

”Vi vill inte ha kampanjer från aktivistorganisationer. I detta fallet är det avsaknad av vetenskaplig dokumentation som är problemet, men oavsett kan vi inte ta ansvar från liknande ”aktivistgrupper”.”

  • Anmärkningsvärt är emellertid att den berörda IT-telekomindustrin inte uppges ha tillhört dem som bryskt skulle hört av sig?
  • Skulle de närmast berörda verkligen inte hört till de som hörde av sig med starka reaktioner?

Ekonomisk censur

Folkets Strålevern menar att informationskampanjen censurerats. I en kommentar till Fri Tanke hänvisar man även till den vetenskapliga forskning som ju finns redovisad på webbsidan som stödjer alla uppgifter i annonserna. Klicka på annonsen så kommer mer information.

”Vi hade ett avtal med JCDecaux som inte hade några betänkligheter med dessa annonser. Det var mycket tydliga och klara budskap var deras kommentarer då”, säger Sissel Halmöj.

Skepsis Norge – motkampanj

Förvillarföreningen Vetenskap och Folkbildnings motsvarighet i Norge, Skepsis Norge, har snabbt gjort en snarlik kopia av Folkets Stråleverns informationskampanj med förvillande tvärtombudskap.

Skepsis Norge skriver:

”Mobilstrålning i fickan påverkar inte spermiekvaliteten.” samt att det skulle råda ”stor enighet om att mobilstrålning inte påverkar spermiekvaliteten”.

Skepsis kopia av annonserna med motsatt budskap är enkelt att belägga som falskt bara genom att läsa Bioinitiative Report som konstaterar att det under senare kommit en veritabel flod av nya studier som visar skadliga effekter på reproduktiv förmåga och spermier. De som vill faktagranska kan även studera forskningslistan från Strålskyddsstiftelsen med hänvisningar till den vetenskapliga databasen Pub Med.

Strålskyddsstiftelsens tidningsannons också censurerad

För några år sedan hade Strålskyddsstiftelsen bokat två annonser i Lärarförbundets tidningar. Efter det första införandet stoppades den andra annonsen efter påstådd ”läsarstorm” som Lärarförbundet uppgav kom från lärarförbundets medlemmar.

Men då Strålskyddsstiftelsen frågade mer precist om hur många som ”läsarstormen” bestod av var det endast fyra personer som hört av sig via mail:

Annica Grimlund - Pressfoto från Lararnastidning.se
Annica Grimlund – Pressfoto från Lararnastidning.se

Annica Grimlund, avdelningschef* på Lärarförbundets tidningsavdelning beskrev omfattningen av kritiken som fick dem att för första gången på tio år stoppa en annons:

”Vi har fått klagomål från 4 medlemmar. De är mycket upprörda”.

Totalt har Lärarförbundet 230,000 medlemmar som fick tidningen, vilket alltså ska jämföras med de fyra som hörde av sig. Det framkom senare att det var oklart om de fyra klagande ens var medlemmar i Lärarförbundet.

Första gången på 10 år

En anställd berättade att detta var första gången som en annons stoppats under alla de drygt tio år som den anställde arbetat med tidningarna. Den anställde reagerade själv inte på annonsen:

”Men jag tänkte att detta gillar nog inte de som säljer utrustningen.”

Annonsens budskap var ”Maja får huvudvärk av läsplattan. Den strålar för mycket”. Huvudvärk är ett av de vanligaste rapporterade symptomen pga exponering för strålning från mobiltelefoner och trådlös teknik. Norges tidigare statsminister och fd generaldirektören Gro Harlem Brundtland tillhör de som omedelbart får huvudvärk då hon exponeras.

Till skillnad från barnen i skolan tvingas hon inte utsättas för mobilstrålning på sitt kontor utan hade möjlighet att förbjuda mobiltelefoner och vidta försiktighet vid datoranvändning. En Ericssoningenjör i Spanien har fått sina symtom pga exponering för WiFi bland annat huvudvärk erkända av domstol.

Sannolikt påtryckningar från IT-telekom

Det är sannolikt den berörda industrin som utövat påtryckningar i båda fallen. Det har hänt tidigare och dokumenterats, exempelvis då San Francisco hade beslutat att genomföra en informationskampanj om enkla försiktighetsåtgärder för mobilanvändare. Stora telekombolag betraktar information om hälsorisker och nya vetenskapliga rön om hälsorisker som en risk för den egna verksamheten och vinstutvecklingen, säger Mona Nilsson från Strålskyddsstiftelsen.

Påtryckningar från lobbyister mot San Francisco

År 2010 efter att San Francisco beslutat att ge ut en liten informationsbroschyr om risker med strålning från mobiltelefoner hotade mobilindustrins lobbyorganisation CTIA med att man inte längre skulle komma att förlägga sina konferenser till San Francisco. CTIA drog samtidigt tillbaka de som redan planerats och lobbygruppen pekar på att varje konferens brukar dra in 80 miljoner US dollar (640 miljoner kronor) till den lokala ekonomin.

Ärendet slutade med att San Francisco (också) gjorde reträtt efter ytterligare hot om mycket stora skadeståndsprocesser i domstol.

San Franciscos borgmästare: De köper tystnad, apati och politiker

Gavin Newsom - Foto från filmen Mobilize
Gavin Newsom – Foto från filmen Mobilize

I detta korta videoklipp från dokumentären Mobilize säger San Franciscos borgmästare Gavin Newsom att industrin köper tystnad. Han stödde förslaget om information om riskerna som fick dras tillbaka.

”De köper tystnad, de köper apati, de köper politiker.”

Spärreld mot journalister                

Mona Nilssons erfarenhet är även att journalister utsätts för mycket kraftiga påtryckningar och starka reaktioner om/när de skriver objektivt om riskerna med mobilstrålning. Detta har hänt flera gånger efter att hon själv eller Strålskyddsstiftelsen blivit objektivt beskrivna i media.

I ett fall år 2016 drogs en hel artikel tillbaka efter 3 timmar på webben – redaktören förklarade att det hade blivit mycket starka reaktioner och att man inte kunnat föreställa sig att frågan var så känslig. I ett annat fall då Mona Nilsson blev intervjuad på en helsida blev lokaltidningen utsatt för en veritabel spärreld under en hel vecka efter publiceringen. Den uppföljande artikeln som skulle bli en intervju med cancerläkaren och forskaren Lennart Hardell blev aldrig av.

En tidigare chef inom Public Service talade också om problemet med starka reaktioner efteråt då frågan om hälsorisker med mobilstrålning rapporteras i media. I samband med att Mona Nilsson presenterade ett granskningsarbete blev hans inledande kommentar:

”Jag vill göra klart att det inte alls är säkert att vi kommer att göra något på det här. Det blir alltid så starka reaktioner när vi gör något i den här frågan.”

Text: NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq