Utsikt från Jan Norbergs terass i Portugal den 7 januari 2018
Utsikt från Jan Norbergs terass i Sesimbra, Portugal den 7 januari 2018 – Foto: NewsVoice.se

UTVANDRARNA. NewsVoice inleder en intervjuserie om svenskar som lämnat Sverige för ett bättre liv utomlands. Vi undrar varför de valde att flytta, fördelar och nackdelar med det nya livet och om de ångrat sig. NewsVoice besökte i årsskiftet 2017/18 Jan Norberg som valt att flytta till semesterorten Sesimbra i Portugal. Under några veckor uppdaterades NewsVoice från Norbergs lägenhet som var ”exilredaktion”. 

Text och foto: Torbjörn Sassersson


Vad fick dig att initialt börja söka dig till ett nytt liv utomlands? Vilka tankar hade du och vilka känslor styrde dig bort från Sverige?

Jan Norberg, 2017

Jan Norberg: Det är många faktorer som samverkar, klimat, skatter, mentalitet och samhällsutvecklingen. För mig personligen blev dock den utlösande faktorn den cancersjukdom jag drabbades av och som, efter en mycket tuff operation, fick mig att överväga ett nytt liv på ålderns höst. Att ha jobbat hårt hela ens vuxna liv gör att livet lätt blir slentrian, man känner inte till något annat liv än det som är fyllt av arbete.

När man börjar reflektera lite mer än vanligt så tittar man sig omkring på ett annat sätt och ser saker ur ett något annorlunda perspektiv, för min del så infann sig känslan att det nu var dags för något nytt. Något som jag varmt kan rekommendera.

Berätta om vilket land du valde och varför just det landet och den regionen i det landet?

Jan Norberg: Jag övervägde några olika alternativ men fastnade till slut för Portugal, ett land som är kraftigt underskattat av dem vilka själva inte besökt Portugal. Portugal och Sverige har en hel del likheter, bla så är den Portugisiska folksjälen faktiskt ganska lik den svenska såsom den såg ut tidigare. Dvs Portugisens kynne att visa ärlighet, arbeta hårt, göra rätt för sig och kräva sin rätt samt att visa omtanke om sin nästa är något du ser i gammal hederlig tappning varje dag härnere. Något som tyvärr verkar ha försvunnit i Sverige av idag.

Lissabon och Sesimbra- Källa: Google Maps
Lissabon och Sesimbra- Källa: Google Maps

Att jag valde just trakterna kring Lissabon (Sesimbra) har väl att göra med mitt ursprung som född i Sundsvall, här är utsikten över Atlanten ändå kanske något bättre än den över Östersjön. Portugal är ju ett betydligt mindre land än Sverige så att befinna sig mitt i landet gör ju att det blir lätt att resa runt och utforska detta fantastiska land.

Hur såg din process ut från att du började testa ett boende i utlandet till det slutgiltiga beslutet att bosätta dig i ditt nya hemland?

Jan Norberg: För min del var det egentligen ganska enkelt då flytten skedde inom EU, anmäl att du är utflyttad och saken är klar. Visst är det väl lite formaliteter men ”processen” är rätt så enkel. Jag rekognoserade lite och hittade en lägenhet att hyra till och börja med, väl på plats kunde jag därefter välja boplats lite mer i lugn och ro.

 Har du någonsin ångrat att du lämnade Sverige?

Jan Norberg: Absolut inte, men skälen till att flytta kan ju i mitt fall ju diskuteras. Om det finns något jag möjligen ångrat så är det nog att jag inte lämnade Sverige tidigare. 

Sedan måste man ju självklart alltid ställa sig frågan varför man i så fall skulle ångra sig, gör man misstag i livet så måste man ju inse dem och korrigera dem. Men ångra sig? Nej!

Är det något i Sverige som du saknar?

Jan Norberg: Törs man säga surströmming?

Eftersom du fortfarande bor i utlandet vilka faktorer väger tyngre för att hellre stanna än att återvända?

Jan Norberg: Man skulle kanske tro att det är skatterna och visst spelar lägre skatter in men avgörande är att Sverige, som det utvecklats sedan i mitten av 60-talet, inte längre står att känna igen. Det är något man får väldigt klart för sig då man får förmånen att se Sverige på distans. Sverige går mot avgrunden emedan det i Portugal finns kvar den anda som fanns i Sverige förr i världen. Så lägre skatter är inte allt.

Är du tryggare i det land du nu lever i än där du bodde i Sverige?

Livet på varmare breddgrader – Foto: Crestock.com

Jan Norberg: Det är en definitionsfråga vad man menar med trygghet, men om man med trygghet menar att kunna känna sig säker då man går ute om kvällarna så skulle jag utan tvekan säga att Portugal är betydligt tryggare än Sverige, våldsbrottsligheten i Portugal framstår som en mild västanfläkt jämfört med Sverige. Om man med trygghet menar social trygghet i form av olika välfärdssystem så finns dessa system också här men den normale Portugisen har kvar den stolthet som det innebär att inte behöva ligga samhället till last om det inte är absolut livsnödvändigt.

Själv har jag prövat den Portugisiska sjukvården genom en bråckoperation jag tvingades till och det var en upplevelse vill jag säga. Vid besöket hos primärvården som för övrigt kostar ca 45 SEK så kunde man redan då exakt säga vilken dag jag skulle opereras, 42 dagar och då låg jag minsann också på operationsbordet vid ett toppmodernt skattefinansierat sjukhus. Jämför det med den s.k. vårdgarantilagen om 90 dagar i Sverige som numera enbart existerar på papperet. Ja, det känns tryggare i Portugal.

Lagoa de Albufeira i Portugal - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Prefabricerat hus (tv) för 860,000 kr. Priset för huset till höger kan ligga på c:a 1,5 miljoner kr. Lagoa de Albufeira i Portugal. – Foto: NewsVoice.se

Vad är det som inte fungerar bra i ditt nya hemland?

Jan Norberg: Det känns svårt att kritisera ett land som visar en sådan gästfrihet och som man trivs så bra i, men visst finns det detaljer som man ibland önskar skulle kunna fungera bättre. Byråkratin kan ibland kännas lite betungande men å andra sidan framstår den vid en jämförelse mot Sverige inte som något man behöver ligga sömnlös för.  

Känner du ensamhet i Portugal, där du valt att slå ned bopålen? Hur kommer man som utlänning in i samhällets gemenskap?

Jan Norberg: Hur man känner sig som utflyttad svensk beror nog till största delen på hur man betraktar sin omgivning i det nya landet. Personligen vill jag verkligen försöka bli assimilerad, inte integrerad. Så särskilt ensam känner jag mig därför inte. 

Jag har därför vinnlagt mig om att försöka bli en del av det Portugisiska samhället som det är, visst saknar man vissa saker men ensamhet skapar man nog bara genom att isolera sig och det ligger inte för mig att sitta och vara självömkande.

Den ödmjukhet man måste ge uttryck när man bor i ett annat land emanerar nog från vem man är som person och hur man förhåller sig till människorna i det nya landet, jag själv känner stor tacksamhet för den Portugisiska mentaliteten som tagit emot mig med öppna armar. Möjligen beror det på att jag ibland jämför med hur en del migrantgrupper beter sig när de kommer till Sverige. Jag är tacksam men känner inte ensamhet.

Tror du att du kommer att avsluta ditt liv i Sverige som åldring tex på ett svenskt äldreboende?

Sista delen av livet inom svensk äldrevård? – Foto: Crestock.com

Jan Norberg: Efter att ha sett hur svensk äldrevård fungerar på nära håll i fallet med min egen mamma så är det inget jag önskar min värsta ovän, så det får bli nej tack till att avsluta sina dagar på ett svenskt äldreboende.

I Portugal visar man sina äldre anhöriga mycket stor respekt och man vårdar dem ömt även vid de relativt fåäldreboenden som jag själv har besökt. Att se hur hela familjer med barn och barnbarn tar sina äldre anhöriga med på söndaglunch ute på restaurant visar på ett tydligt sätt vilken skillnad det är då det gäller synen på äldre.

Har andra i din umgängeskrets valt att lämna Sverige ungefär som du?

Jan Norberg: Det vet jag faktiskt inte så noga, men visst känner jag en del människor som av olika anledningar valt att flytta utomlands. Det som verkar vara en gemensam nämnare är att många bara verkar prata om hur gärna de skulle vilja flytta utomlands, men pga den hjärntvätt som de utsatts för i Sverige under många årtionden så är jag av uppfattningen att de, när det kommer till kritan, inte törs flytta ut ur det Sverige som de inbillar sig är jordens trygghetsborg.

Jag träffade som ung en gammal tant, ursprungligen från Sverige, vilken hade bott på olika platser runtom i världen. Hon hade en klok syn på mycket, bla så klargjorde hon för en då ganska ung kille att det bara är dumt att dö nyfiken.

Redaktionen: Tack för dina svar!

Farol do Cabo Espichel, Sesimbra, Portugal - Foto: NewsVoice.se
Farol do Cabo Espichel, Sesimbra, Portugal – Foto: NewsVoice.se

 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

115 KOMMENTARER

 1. Trevligt reportage om en situation jag funderat över länge.fö
  Sitter själv med pensioneringen runt knuten. Har dock till skillnad från Jan
  två barn i förskolan.
  Har dom PFI i den protugisiska skolan ? 😉
  Lycka till

 2. Mkt bra initiativ, TS.
  Ska bli intressant att ta del av andras erfarenhet på olika plan, av att leva som ”politisk flykting” i ett annat land.

  Själv har jag funderat några år på att flytta bopålarna ner till Medelhavet. Det ligger tillräckligt långt bort, har ett mer tilltalande året-runt-klimat och är inte längre bort än ca 3 timmar i en flygstol om man skulle behöva besöka Det-Gamla-Landet.

  Har under några år letat efter ett område som tilltalar mig….
  Fann ett par ställen på Kreta men ändrade mig efter att ha besökt några vänner som avflyttat till Spanien.
  DÄR sa det ”klick”!

  Inväntar nu bara pensionen…..

 3. Om du är utlandssvensk och vill vara med i intervjuserien, tveka inte att kontakta mig. Du kan enklast bara skicka svaren på mina frågor i intervjun ovan i ett mail till redaktionen(snabel-a)newsvoice.se

 4. Jag säger detsamma, bra initiativ Torbjörn. verkligen intressant att höra skildringar från de som flyttat från Sverige. Ja jag vet, man kan antingen flytta från något eller till något. Jag går också i funderingar att flytta FRÅN Sverige p.g.a. det bedrägeri som svenskarna blivit utsatta för här och den totala katastrof som ser ut att bli oundviklig.

  Jag har ännu inte börjat ”leta” aktivt, men jag är snart 61 så det börjar nog dra ihop sig…

 5. Jag har bott utrikes i olika omgångar. Det är underbart att Du tar upp problemet Torbjörn men själv skulle jag vilja formulera mitt övervägande till att flytta bort ifrån Sverige med helt andra ord. Socialisterna har frammanat den nuvarande situationen med hjälp av stöldgods (skatter) och det har gått så långt att politikerna enbart visar ”FÖRAKT FÖR DEN SVENSKE MEDBORGAREN” Ingen svensk politiker har vågat fråga svenska folket om vi ville översköljas av främlingar med möjligtvis undantag av SD.
  Jag vill i det längsta kämpa för att de ansvariga för detta vanvett i sinom tid straffas genom svenska folkets dom.
  Ingen skugga faller på dem som valt att göra något annat med sina liv, det är det som vi kallar för frihet!!!
  Tack Torbjörn!

 6. @ Jan Norberg

  Mina bekanta som genom sitt arbete har mycket erfarenhet av Portugal har många berättelser om en utbredd kriminalitet i Portugal. Det är t.o.m. så illa att man inte kan lita på polisen, de påstås stjäla från företagare när de har chansen.
  Det är ett klansamhälle – det gäller att ha släktingar inom alla viktiga områden.

 7. @ Samuel af Ugglas,

  Håller med dig till 100%. Bra skrivet! Låt oss mobilisera folkdomstolen, för det är så rättvisa kan skipas med dagens politikerbedragare. Det kommer dock att behövas ett flertal folkdomstolar för att kunna hantera alla numera till numerären antal brottslingar.

 8. Portugiser ett väldigt trevligt folk ja de är noga med att ge rätt växel tillbaka. Blev så paff när det hände. Vill flytta ner men har barn som inte vill. De är i tonåren. Nä Sverige är inget att ha. Jag lever hellre mina sista åren på en parkbänk i södra Portugal än i den svenska äldrevården. Arbetar själv i den. Och märker hur vi tvingas till att ge sämre vård till de äldre och handikappade.

 9. Kim,

  Det låter som i alla andra länder – du är noll utan kontakter. Du kan försöka i vilket land som helst som utlänning – det är mycket svårare än för de infödda. Jag har vänner över hela världen som har lyckats väl karriärmässigt men alla främlingar är socialt isolerade. Det finns länder som på akademi- och företagsnivå är med toleranta än andra.
  I det beskrivna fallet i artikeln kommer man med pension som kanske är några gånger högre än medellönen i landet (gissar bara). Man behöver inte göra något annat än att njuta. Då blir relationerna helt annorlunda. De flesta svenskar lever på standardskillnaden i div. varmare länder, men skulle de försöka leta jobb så är det ganska tufft vart man än är. Vi har en global utveckling där betydligt färre människor behövs i arbete. Få se vad det blir av det…

 10. @ Kim Lundgren,

  Visst kan kriminaliteten vara omfattande i Portugal, men knappast större än i Sverige. Och vidare, har Portugals politiker i lika hög grad bedragit sitt folk?? Det kanske Jan Norberg kan svara på…

 11. Ett problem för landet Sverige är att tänkande Svenskar, som försöker göra förändring ser den enklaste förändringen i att lämna landet och därmed lämna ikke tänkande svenskar, som inte förstår hur det verkligen ligger till, åt sitt öde. Detta spär på hopplösheten. Det är som att Sverige som land, är designat till att begå självmord. Bor själv i utlandet men flyttar gärna tillbaka till Sverige en dag om det otänkbara skulle ske, att det plötsligt blev ett bra land igen. Flyttar jag tillbaka gör jag det mestadels för mina vänners skull som jag saknar enormt mycket. Flyttar nog ut i djungeln en dag istället och den dag jag flyttar dit kommer jag nog att undra varför jag väntade så länge med att göra det.

  Sverige har plundrats på sin organisation, industri, hälsovård, livsstandard, moral, militär, polis, det fria talet, o.s.v. och många sitter med mångåriga banklån som slavar för resten av livet.
  I mitten på 80-talet var Sverige världsledande som stat, det fanns nästan inget land med så bra möjligheter som Sverige hade. Det är som Ole Dammegård säger, ”Stadskupp i slowmotion”. Sverige är långt ifrån vad det en gång var. Att vända detta sjunkande skepp och föra det till hamn och få det reparerat är inte möjligt tyvärr och därför hoppar många i livbåtarna och ror mot främmande land.
  Samtidigt älskar jag Sverige och jag bär fantastiska minnen i mitt hjärta.
  Tack för reportaget Törbjörn.

 12. @ Kim Lundgren, personligen är jag inte så benägen att lyssna på hörsägen i fall som dessa. Referenser jag gör är utifrån mina egna erfarenheter, jämförande statistik för våldsrelaterad brottslighet mellan Sverige och Portugal är lite svår att hitta.

  Utan att ha ägnat alltför mycket tid åt detta så är den senaste statistiken från 1999 som jag hittade och från den så kritiserade myndigheten BRÅ (Brottsförebyggande rådet). En jämförelse då 1999 faller i alla fall nästan undantagslöst ut till Portugals fördel och varför BRÅ med Jerzy Sarnecki i spetsen därefter inte vill redovisa ytterligare statistik kan man ju enbart gissa anledningen till. Själv är jag i alla fall rätt så övertygad om att våldsbrotten i Sverige ökat dramatiskt sedan slutet av 90-talet. Vi pratar ju bla om hur många sk NoGo zoner som numera finns i Sverige, på 90-talet, som den bifogade länken är hämtad i från, fanns nästan inte begreppet uppfunnet. Men det är ju en helt annan diskussion.

  Att anklaga Portugisisk polis för korruption är att ”se grandet i sin broders öga men inte bjälken i sitt eget”, dvs svensk polis och dito domstolsväsende skulle nog må bra av ett studiebesök i Portugal. I Portugal åtnjuter polisen stor respekt, möjligen ett arv från Salazartiden. Mina egna erfarenheter av portugisisk polis och myndigheter är självklart begränsade men de uppträder mycket korrekt mot medborgarna och visar den ömsesidiga respekt som jag personligen uppskattar i mötet mellan myndighetsutövare och medborgarna.

  Påståendet om att Portugal skulle vara ett ”klansamhälle” ser jag som ett helt befängt uttalande, vad är då Sverige om man tittar in i de sk NoGo zonerna??

  Svenska politiker, polis och domstolar står helt handfallna inför den situation Sverige numera ständigt plågas av när de undantagsvis tvingas åtala någon så kommer dessa våldsbrottslingar ofta helt undan eller med skrattretande låga påföljder. Jag har tidigare suttit som nämndeman i Tingsrätt och sett eländet inifrån.

  Hoppas att också @ Öystein fått svar på sin fråga.

  https://www.bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f1800021441/1371914732382/1999_internationella_jamforelser_av_kriminalstatistik.pdf

 13. @ Jan Norberg,

  Tack för din redogörelse, den ger säkert många svenskar en hint om hur det iaf skulle kunna vara att flytta till Portugal. Självklart skulle jag vilja leva kvar i Sverige, om detta mitt land skulle ha kvar tillräckligt mycket av sin själ och tradition.

  Tyvärr har våra politiker (bedragare) lyckats med bedriften att i princip destruera hela landet på några få år. Allt genom att parallellt mörka hela destruktionsprocessen för det svenska folket.

  Svenska befolkningen har i princip alltid haft förtroende för de som är satta att leda landet. Tyvärr har dessa ledare (politiker) utnyttjat detta förtroende till att bedra hela befolkningen. Skadan som redan uppstått är i princip oreparerbar, och destruktionen fortsätter i en accelererande takt. Då återstår tyvärr bara alternativet att lämna landet. Staten är snart klar med sin rokad av det svenska folket, alltså bytt ut svenskarna mot ett sammelsurium av andra kulturer, som med all sannolikhet kommer att kriga sinsemellan.

  De kan ju använda Sverige som en turistattraktion för andra länder, som kan komma hit (om de vågar) och studera hur en destruktion av en hel nation på ett decennium kan ske och hur det då ser ut.

  Grattis Jan att du var förutseende, även om du också hade en del andra orsaker att lämna Sverige.

 14. Gratulerar Jan Norberg som bor i ett eget Paradis!

  Poliser i Portugal gör saker som är helt otänkbara för svensk polis att göra – det är en sak som är säker. De berättelser jag hört är inte skvaller det är svenska företagare med 15 – 20 års erfarenheter av att samverka med portugisiskt näringsliv och samhälle.

  Lycka till i pensionärsidyllen!

 15. @ Kim Lundgren, som den intresserade och nyfikne person jag är så skulle jag vilja se att Du exemplifierar så konkret som möjligt, annars blir det ändå till slut enbart hörsägen och avd skvaller. Något inte debatten eller sanningen mår särskilt bra av.

  Jag har ingen anledning att upphöja Portugal till något paradis eller idyll, men så här långt, efter 3 år, så har jag i alla fall en del erfarenheter som underlag för en jämförelse med ett Sverige i totalt förfall. Vad har du annat än skvaller??

 16. Jan Norberg – du är oförskämd!

  Det du skriver är väl också skvaller då i konsekvensens namn.

 17. @ Kim Lundgren, i en annan tråd på NV så redogör sign Peter för korruptionen inom den svenska polisen.

  Huruvida den länken från Världen idag är sann eller ej vill jag inte uttala mig om men även om den bara delvis är sann så ger den en skrämmande bild av en väl dold korruption inom såväl polis, åklagare som domstolarna.

  Inget land är väl helt förskonad från viss korruption men dina ryktesbaserade anklagelser mot portugisisk polis ser ut att blekna när man läst sign Peters länk.

  Peter 2 Feb, 2018 at 17:41
  Lite off topic. Men den som är lite naiv angående den svenska polisens korruption kan läsa igenom denna rätt långa artikel. Den tar upp kriminalkommissarie Olle Liljegrens vapenaffärer med kriminella och hur dessa vapen ligger bakom ett antal mord. Dessa affärer var sanktionerade från högre ort och i vår bananrepublik sopas sånt under mattan.

  ”Döms oskyldiga för att dölja polisens brister?”

  http://www.varldenidag.se/nyheter/doms-oskyldiga-for-att-dolja-polisens-brister/cbbhaw!9L4AJ57i4KUr9qpShUeLA/

 18. Jag bor i närheten av flera no-go-zoner i norra Stockholm. Har varit inne och spanat på stämningen och det är klart obehagligt där inne. Man ser många killar som sneglar ut under huvorna. Bränder är relativt vanliga. Inte en enda polis. Det är som om dessa zoner är övergivna.

  Kalla Fakta-reportaget den 4 april 2017 förvånade mig inte. Minns ni kvinnan i inslaget som drack vin på sin uteplats, klädde sig i kort kjol och levde ensam med en hund? De utgör tre allvarliga brott enligt de lokala sharia-lagarna.

  Enligt sharia begår hon ett brott för att hon dricker alkohol. Ett annat brott för att hon lever singel med kort kjol och därför måste vara hora. Det tredje brottet är att hennes ”sambo” är en hund, ett smutsigt djur. Hon sa mot slutet av inslaget att när de slutade kasta småstenar på henne och gick över till gatsten valde hon att fly området.

  Det är klart att utvecklingen i Sverige är obehaglig och jag mötte inget av detta i Portugal. Det lär inte existera no-go-zoner i Portugal. Stämmer det?

  Kulturkrock Sverige – Moralpoliser trakasserar kvinnor på Järvafältet
  https://newsvoice.se/2017/04/04/moralpoliser-jarvafaltet/

 19. No-go zoner behövs för implementering av Agenda 2030 (merging humans with machines). Det finns en anledning att polisen får order att aldrig besöka dem om inte media skall raportera något saftig skrämsel. Utan kriminalitet kan man inte rättfärdiga polisstaten, smart grids och RFID-chippet. Do not rape – armbandet är bara början. Sedan används både kriminalitet och miljöalarmisam till skrämsel. Kriminaliteten enar högern i sin rädsla, miljöalarmismen enar vänstern – båda har samma sponsorer och samma Agenda 2030.

  Man behöver inte flytta till Portugal, om man finner no-go zonerna obehagliga. De skall finnas i alla storstäder är det inplanerat. Man kan flytta ut på landet i detta enorma land Sverige. No-go zonerna är en promille av Sverige och ändå skall alla oroasig om dem. Nog är det få gånger jag har varit på sådana ställen, förfallet men inget ohanterbart som i mitt hemland. Där gå man beväpnat på vissa ställen. Men allt är relativt. Media kan tydligen skrämma skiten ur folk med några tonårsbanditer som är så få. Det beror på hur mycket man ältar på en grej. Men vad tycker ni är lösningen?
  1. Total övervakning?
  2. Etnisk rensning?
  3. Flera fängelser?
  4. Gated communities?
  5. Sluta bry sig och stänga av media?

  Jag utövar punkt fem och det funkar bra. Jag har en länk med inspelningar angående hela agendan Inklusive kriminaliteten. Hör av er om någon till läsa. Det är ganska mycket.

 20. @Torbjörn Sassersson, jag vet inte om frågan är ställd till mig eller om den är ”öppen” för alla att replikera på.

  Personligen har jag inga möjligheter att uttala mig om det finns sk NoGo zoner i Portugal, sannolikt finns det även i Portugal mindre tilltalande områden att bo i. Men det rapporteras i alla fall inte om detta i portugisisk TV och andra media på samma sätt som i Sverige.

  Jag har åkt runt en hel del i Portugal och visst har jag sett en del lite förslummade områden men man ser polisen ute i samhället på ett helt annat sätt härnere, den polisiära närvaron är mycket mer påtaglig utan att för den skull kännas påträngande.

  Lissabon med förorter är betydligt större än Stockholm (mer människor) men ingenstans har jag känt mig orolig eller hotad när jag rört mig i olika delar av denna storstad.

  Redan 1996/97 när jag jobbade i Kista och åkte tunnelbana till Husby kändes det lite kymigt och korsade Husby Torg men det var väl antagligen ingenting om man jämför med hur det är i dag i Stockholms norra förorter.

  Vad jag däremot med betydande säkerhet kan säga är att man ytterst sällan ser muslimer med utmärkande och typisk klädsel i Portugal, inte heller ser man kringdrivande mörkt klädda gäng av ungdomar dra omkring och terrorisera sina medmänniskor.

  Och som sagt några muslimska moralpoliser finns inte synliga, de behövs inte då det finns tillräckligt med ”riktiga” poliser synliga ute i samhället.

 21. Öystein,

  Jag skrev ganska tydligt vad jag ville skriva. Vad är det du undrar? Vill du berätta om du kan ”rösta” på någon som skall eliminera hela den korrumperade statsapparaten eller Skall man sitta och älta på en massa rädslor i oändlighet?

 22. @ Stella,

  Ja du skrev ganska tydligt vad du ville skriva, men jag frågade, vad är det du vill ha sagt? Det är inte riktigt samma sak.

 23. Kim Lundgren: ”Jan Norberg – du är oförskämd! Det du skriver är väl också skvaller då i konsekvensens namn”.

  Hur vet man hur de är att bo och leva i ett annat land? Genom skvaller eller att själv bo i landet i fråga? Tja …Ja har också bott utomlands men det som talar till Jans fördel, är hans ålder. Bor man utomlands när man är ung och har bristande livserfarenhet, ger det mindre. Människor följer mönster. Det förstår man bara med lång livserfarenhet i bagaget, för det är i regel samma problem man brottas med. Ett annat land med en annan kultur ger möjligen andra förutsättningar för att komma vidare. I Sverige har vi alltid, framför allt på senare tid, haft begränsningar i vårt rörelsefrihet vad gäller att själva komma på hur vi ska lösa våra interna kontroverser. Återstår då bara för makthavarna i Sverige att indoktrinera människorna här att så inte är fallet. Det är den ultimata lärdomen att bo i andra länder med annan kultur. Den mentala rörelsefriheten det ger att tillfråga egna förmågor, ger stigande självförtroende för egna förmågor gör att indoktrineringens förtrollning släpper.

  Ska vi vara lite kamerala, så finns det egentligen inget sätt att nå absolut vishet. Ty det skulle krävas att man känner alla i landet. Har vistas i alla olika miljöer osv. Vi får nog nöja oss med vittnesmålen från dem som emigrerat. Vem och vad ska vi annars lyssna till? Skvaller?

 24. @Torbjörn: Vilken stockholmsförort är det du upplever som ”övergiven”? Det är väl knappast Rinkeby eller Tensta du talar om?

 25. Googla gärna ”Santa Filomena slum” så framträder ett socioekonomiskt mycket utsatt område i Lissabon som till bilderna får miljonprogrammets välorganiserade förorter att framstå som en idyll.

 26. Janna,

  Fattigdom är enligt de som inte har upplevt den alltid de fattigas fel. Det är dessutom så obehagligt för de ytterst rikaste i världen så att det finns en plan att eliminera fattigdomen via FN (end all poverty by population Control). För att man skall kunna få folk att koppla ifrån sitt samvete och rättfärdiga en befolkningsminskning, måste man med alla medel få folk att förakta de så kallada misslyckade i samhället. Man skapar no-go zones med några bilder på brinnande bilar eller osympatiska färgade människor som har begått brott, samt idiotförklarar hela folkgrupper genom att medvetet låta slumområden växa. Det är dags att Les Miserables obligatorisk läses redan på lågstadiet.
  Fattigdomen och flyktingvågen är noggrant planerade av världsbanken och några mega rika industrialister. Det är bara att skapa ett globalt samhälle där människor inte behövs och kapa resurserna till sin fördel.
  Om man läser William Engdahls Hotet mot Livet istället för Fria Tider och diverse skrämsel så bör man få förstånd varför samhället och världen ser ut som de gör.

  https://newsvoice.se/2017/10/17/f-william-engdahl-om-radande-agendor-och-geopolitik-exklusiv-intervju/

  Om man vill komplettera säkerhetstjänsternas inblandning i att hålla kriminaliteten levande genom att släppa all beslagtagen knark tillbaka på marknaden, kan jag rekommendera f.d. CIA agenten Michael Rupperts bok Crossing The Rubicon. Även The Confessions of an Economic Hitman är en bok som kan hjälpa att få förståelse för att vissa grupper och områden, även hela länder blir kaos och helvete. Vissa med mycket makt vill ha det så.

  För att återkoppla till artikeln, så kan man skapa sin paradis lite varstans i världen. Men föds man i ett helvete (de där no-go zonerna) blir det lite svårare. Inte för att rättfärdiga någon form av kommunism eller social justice, men ingen verkar kunna svara på frågan – vad gör man åt de utsatta grupperna i samhället? Alla verkar drömma om en Utopia där sjuka, fattiga och liddabde måste undvikas.

 27. Janna 3 skrev till Torbjörn: ”Vilken stockholmsförort är det du upplever som ”övergiven”? Det är väl knappast Rinkeby eller Tensta du talar om?”

  Självklart. Jag menar exakt dessa områden och Husby, Kista, Hallunda m fl. Alla områden har lite olika karaktär och olika grad av förfall till rättslöshet. Sist jag var inne i Tensta brann ett hus och gången innan det hade precis ett antal bilar bränts upp. Kvinnan som Kalla Fakta rapporterade om bodde i Husby. Det var samma område som ett 30-tal kvinnor som arbetade med jämlikhet mellan könen och kvinnors rättigheter lämnat eftersom de var alltför hotade av sharia-männen, enligt TV4 Kalla Fakta.

 28. T. Sassersson,

  Skall vi leta de där sharia-männen och de hotade kvinnorna och intervjua dem? Om du hjälper mig att hitta deras kontaktuppfifter (du är bra på sånt), så kan jag intervjua dem. Något säger mig att jag litar inte på TV4.

 29. @Torbjörn: Även om de områdena du räknar upp plågas av kriminalitet och de kriminellas uppgörelser så jan det inte sägas att samhällsfunktionerna övergivit orten. Stadsdelsnämder, socialtjänst, badhus, bibliotek, vårdcentraler, handlare finns där och är öppna. Ett nytt stort polishus byggs ju förnärvarande i Rinkeby.

  En mer mångsidig bild av Orten krävs än att bara avfärda dem som no-go-zoner, vilket är det enkla i den högerextrema världen.

 30. Sharia är enligt Koran ett sätt att leva och Kashif Virk förklarade tydligt vad det är.

  Kvinnor ägs av männen hos de mest konservativa hederskulturerna. En kvinna går över som egendom från fadern till maken. Bland vissa romerska grupper (de har inget med islam att göra) och andra kastsystem är även kvinnor en handelsvara. Äktenskap är oftast ordnade. Det kan jag tänka mig att många kvinnor som kommer till väst och ser ett alternativ till den heders- och kastkulturen, få hopp, och vill frigöra sig från den typen av förtryck inom familjen. Frågan är hur illa är det och hur mycket dramatiseras det hela av media för att skapa motsättningar? Hur mycket har med islam att göra? Är kulturmarxistisk indoktrinering i kommunala skolan ett bättre alternativ?
  Alla muslimer jag har talat med, även de beslöjade kvinnorna jag träffade och talade med i Rinkeby försvarade sin livsstil. De talade med mindre rädsla och mera öppenhet än de flesta svenskar. De flesta som flyr västerut är ju mera öppna och toleranta muslimer. Om jag inte kände många spdana skulle jag aldrig fåga uttala mig. Jag vill gärna veta hur många är just de som förspråkar våld och total förtryck av kvinnan. Jag är helt säker att de finns sådana men det bästa beviset för dess existens är att få dem att tala offentligt eller? Hur många är de och måste islam och alla muslimer känna sig anklagade för det? För det är resultatet av vinklade reportage där en tredje part skall enbart uttala sig eller man visar bara 50% av det som har hänt.

  2001 när tvillingtornen föll jobbade jag med muslimer enbart. De var både oroliga och förbannade på medias anklagelser om terrorism och hur hela samhället misstänkte varje muslim för terrorist. Jag behöver inte förklara hur och varför tvillingtornen föll. Men med tanke på det bör vi vara mycket skeptiska till det som rapporteras i TV.

 31. Janna 3 Feb, 2018 at 11:29.

  Det handlar även om omfattande övergrepp mot kvinnor, sharialagar som utesluter svenska lagar, svensk kultur och svenska normer. Det sker stenkastning mot poliser och ambulanser. Det går inte att reducera hela bilden till ”kriminellas uppgörelser” som om det bara handlar om gäng som slås med varandra.

  Att stadsdelsnämnder, socialtjänst, badhus (segregerade), bibliotek, vårdcentraler och (fortfarande) handlare finns där och till och med är öppna betyder det inte att allt är fint. Att man bygger ett nytt stort polishus i Rinkeby visar att politikerna till slut insett att poliser måste han en stark närvaro för annars måste, som Stefan Löfven sa, Regeringen eventuellt se över möjligheten att sätta in Försvarsmakten dvs militären.

  En mer mångsidig bild av Orten krävs än att bara avfärda dem som ”särskilt utsatta områden”, vilket är det enkla i den vänsterextrema världen.

 32. Låt debatten här gå tillbaka till ämnet, varför svenskar lämnar Sverige för ett bättre/tryggare liv utomlands.

 33. Stella, du ställer frågan: ”Är kulturmarxistisk indoktrinering i kommunala skolan ett bättre alternativ?”

  Mitt i prick!

  Det är en oerhörd prestation som genomförs i svenska skolan av den pressade personalen där. Det är ett under att det trots all subvertion uppifrån fungerar relativt hyfsat på en hel del skolor. Deep State har gett skolan högsta prioritet i syfte att förstöra vårt lands moral, kampvilja och sammanhållning samt att hålla människor ovetande om all massiv manipulation.

  Skolan måste befrias och få utvecklas!

 34. Så Newsvoice vill inte gå till botten och kolla upp om reportaget bygger på fakta och hur omfattande problemet är? Vi får helt enkelt lita på medias bild som skall rättfärdiga polisstaten. Ifrågasätter man det så är man tydligen vänster-extrem. Jag trodde att grävande journalistik bygger på egna undersökningar och inte på upprepande av andra mediers budskap.

  För att koppla och svara till din fråga så flyttar svenskar i från Sverige av några anledningar:
  1. För att de har råd.
  2. För att utnyttja standardskillnaden.
  3. För att klimatet är vänligare söderut.
  4. För att många helt enkelt tycker inte om utvecklingen och flyr den.

  Det bästa sättet att bekämpa främlingsfientlighet är tydligen att bli en invandrare själv… 😉

 35. @Janna, jag övervägde i det längsta om jag skulle bemöta ditt inlägg, se nedan.

  ”Janna 3 Feb, 2018 at 09:38
  Googla gärna ”Santa Filomena slum” så framträder ett socioekonomiskt mycket utsatt område i Lissabon som till bilderna får miljonprogrammets välorganiserade förorter att framstå som en idyll.”

  Jag kan bara ana ditt provocerande syfte med att ge exempel på portugisiskt slumområde, Santa Filomena.

  Amadora som är en närförort till Lissabon är ganska stort, jag har varit där men kände inte riktigt igen mig så jag tog mig för att googla ordentligt och kom fram till att området numera till stora delar är sanerat enligt ett särskilt program.

  Din länk är gammal och inte längre aktuell då den beskriver en situation som rådde för ca 6-10 år sedan, det känns som att ditt bedrägliga beteende enbart har som syfte att ifrågasätta mina mer generella intryck och försöka få Sveriges problem att framstå som avsevärt mindre än de som trots allt finns i Portugal.

  Notera än en gång att jag inte är omedveten om att Portugal också har problem, men din tendentiösa stil för att försvara Sveriges förfall slår tillbaka på dig själv om du inte lägger fram mer aktuella och sanningsenliga bevis som stödjer dina utsagor.

  Portugal har föresatt sig att verkligen höja lägsta nivån inom den sociala sektorn, och även om den sker från en ganska låg nivå så jobbar man intensivt med vad Sverige gjorde på 50, 60 och 70-talet.

  Nu är ju dessa saneringsprogram ingen garanti för att man blir av med problemen, se bara på de miljonprogramsområden som idag utgör NoGo zoner i Sverige.

  Så jag kan bara återigen konstatera att sign Janna är oärlig i sitt uppsåt då denne med alla så typiska vänstertricks försöker vrida debatten till att Sverige är ett föredöme på jorden, som till alla pris skall försvaras.

  Mer frågor Janna?

 36. Tack, Torbjörn, för en intressant artikel som ligger helt rätt i denna tid och utveckling som nu råder i Sverige!
  Jag tror att de flesta som överväger att flytta ut från Sverige gör det för att de vill finna trygghet och förutsägbar ordning i sina liv. Att regeringen och media ljuger regelbundet om utvecklingen i Sverige tror jag nog att de flesta vet eller anar. Med tanke på regeringens agerande och uttalande om tillståndet i landet så tror jag många känner sig otrygga och vilsna i en tillvaro som hastigt förändras från det ordnade till en tillvaro där man aldrig riktigt vet vad som skall hända, här eller i världen i stort.
  Detta skapar en miljö där ytterst få tänkande varelser kan finna ro och stabilitet och därför väljer att resa någonstans där en jämförelsevis mer ordnad tillvaro kan levas.
  Det vore ju enkelt för vissa människor att säga att det inte är så farligt att bli lite våldtagen, misshandlad eller mördad och att det bara är en del av livet eller att den styrande eliten redan vunnit och det bara är att acceptera och vika ner sig helt och fullt och låta utvecklingen ha sin gång men jag tror inte att flertalet skulle vilja acceptera detta eftersom de flesta strävar efter ett gott liv i vilket ovanstående inte ingår.
  Det vore ju också lätt att försöka avfärda förövarnas dåd med socioekonomiska faktorer men faktum kvarstår och det är att alla har ett ansvar för att inte skada sina medmänniskor oavsett vilka förhållanden de kommer från.
  När omgivningen utvecklas mot en allt större otrygghet och brottslighet, oavsett anledningarna, så är det inte konstigt att många väljer att söka sig till länder och områden där mer trygghet och ordning härskar.

 37. @ Stella Thormanoff, du säger i ditt inlägg bla följande.

  ”Stella Tormanoff 3 Feb, 2018 at 12:45”
  ”För att koppla och svara till din fråga så flyttar svenskar i från Sverige av några anledningar:
  1. För att de har råd.
  2. För att utnyttja standardskillnaden.
  3. För att klimatet är vänligare söderut.
  4. För att många helt enkelt tycker inte om utvecklingen och flyr den.

  Det bästa sättet att bekämpa främlingsfientlighet är tydligen att bli en invandrare själv… ”

  Ja Stella, dina här ovan uppräknade skäl för att flytta ställer jag upp på i alla 4 fallen.

  Vad vill du säga med detta??

  Ser du något fel med att flytta av dessa anledningar, eller vart vill du komma??

  Själv undrar jag ofta varför Du själv övergav Bulgarien och varför du är kvar i Sverige om har mage att kritisera andra vilka gjort som du, dvs flyttat ut från sitt hemland??

  Vad vi som flyttar inom Europa har för olika bevekelsegrunder för detta är iofs var och ens ensak men du tycks ju relativt besatt av att ständigt vara på tvärs med alla andra, upplever du nån slags ”njutning” av detta??

  Jag respekterar ditt beslut att flytta från Bulgarien utan att ifrågasätta dina skäl till detta, men du skall ändå raljera över andras beslut att flytta ut ur Sverige.

  Vad är du gjord av Stella??

  Jag instämmer med vad tex Öystein flera gånger frågat dig, vad vill du säga med alla dina inlägg. Annat än att presentera en massa konspirationsteorier och en ständig referens till allsköns litteratur som du sannolikt har läst.

  Kom ut ur vintermörkret och se dig omkring i verkligheten och lägg dina böcker och teorier åt sidan för en stund så kommer du sannolikt må avsevärt bättre än vad du nu verkar må.

 38. Att flytta utomlands är bra för den som flyttar, Jan Norberg har tagit sitt beslut och flyttat till Portugal. Det gör han helt rätt i, JN’s erfarenheter liknar de erfarenheter jag har hört av andra som flyttat ut i världen.
  Mina egna planer på utflyttning stupar på sysselsättningsproblemet, engagemang i föreningsliv och Svenska kyrkan är bra för sociala aktiviteter, men en sysselsättning som ger struktur åt dagarna är ett behov jag har åtminstone de nästa tio åren. Exempel på en lösning av sysselsättningsproblemet är att bli samlare av någon sorts föremål, på ett forum för skandinaver i Thailand där jag tog upp ämnet visade en exildansk foton på sin samling av asiatiska tekannor. Det kan bli lite affärer, resor och många nya kontakter med en sådan verksamhet.
  Det är inte ovanligt att utlandssvenskar har sin politiska hemvist hos SD och Moderaterna, många utflyttade är också glödande patrioter. Många utvandrade är faktisk mer ”svensk” efter utflyttningen än innan, nästan alla visar större intresse för svenska traditioner och börjar uppskatta svenska kulturyttringar som aldrig förr.
  Att svarta svartmåla Sverige i sammanhanget är mycket vanligt bland de som flyttar ut, med denna attityd stärker den utflyttade tillfredsställelsen av sitt handlande och sin nya hemvist. Ungefär som när Tolstoj sågar Shakespeare som dramatiker, båda är, som alla vet, fixstjärnor på dramatikens himmel. EU har 40 miljoner invånare som lever under fattigdomsgränsen, 90 tusen tar livet av sig och slutligen släcks mer än trettiotusen liv i trafiken, denna pågående katastrof hanteras lite olika av medlemsstaterna men det är marginella skillnader. Det jag upplever är att Portugal har varit något bättre på att möta dessa utmaningar de senaste åren helt i linje med vad JN upplever och ger uttryck för.
  Från Portugal är det fyra timmars flygresa till Sverige och det blir bara billigare att flyga i framtiden, hemlängtan kan botas både ofta och billigt.
  Det är bara att gratulera Jan Norberg till sitt livsval och redaktören skall också ha en släng av sleven för en bra artikelidé.

 39. Jan,

  Jag beklagar att du tycker att Prof. Engdahls geopolitiska undersökningar som bygger på helt offentliga redovisningar anser du som konspirationsteorier. Innan man kallar något för ”konspirationsteori” bör man undersöka själv. Boken kostar under 300kr och du bör läsa den innan du avfärdar informationen. Jag, till skillnad av de som litar blind på media mär det passar deras emotionella tillstånd, undersöker och ifrågasätter in i det sista. Om du tycker att Agenda 2030 är en konspiration, så kan du själv kolla vad Bilderberggruppen diskuterar, och vad som planeras på G7, G20 och World Economic Forum.

  Det jag vill ha sagt är att de styrande oligopolen är minst 10 steg före folket som blir gång på gång lurade av sina rädslor i en vänster-höger tankebana där man ger bort sin frihet och rättigheter för den falska säkerheten av polis och militär. Jag ville gärna att Newsvoice fortsätter leverera en mera balanserat samhällsbild än högerns främlingsfientlighet som lavinartat sprider sig pga av rädsla. Rädsla för vadå? Jag är inte rädd.
  Newsvoice blir automatiskt placerat i högern, för att Newsvoice kritiserar enbart vänstern. Det är lite så man placerar sig själv i en ideologisk fälla som hindrar av att se helheten.

  Jag dömer dig inte, Jan. 🙂 Jag är glad att du trivs bra i Portugal och önskar dig ett fantastisk tillvaro. Jag tänker göra precis som dig och flytta söderut till mitt hemland när mitt barn är vuxet. Jag flyttade till Sverige för kärleken. Integrationen har varit en tuff men spännande resa som har lärt mig mycket. Jag har stor respekt för de människorna som har gjort mig gott här – de är många. 🙂 Men de är individer, inte nationen. Nationen i sig har varken hjärta eller samvete – det har ingen kollektiv. Jag är fast i landet pga delat vårdnad – det är det enda anledningen att jag är här. Jag är väl medveten att jag inte är välkommen här om jag inte försvenskar mig och håller med om allt vad de infödda har inbillat sig är rätt, men integration är att mötas på mitten och inte att ersätta min identitet med en svensk. Jag tror att om folk har någonstans bättre att ta vägen, så gör dom det. Vem vill bo där man inte är välkommen?

 40. @Stella T, man anar en icke helt föraktlig portion av bitterhet och förvirring när man läser det du skriver. Du är en de vilka i detta forum går i första ledet när det gäller att hamna ”off topic”, har du svårt att hålla i hop tankarna innan du sätter fingrarna på tangentbordet så skulle jag rekommendera dig att tänka lite extra innan du drar igång.

  Jag tror att jag gör mig till talesman för ganska många läsare då jag påstår att Du skulle må bra mycket bättre av att inte driva iväg från ämnet ständigt och jämnt.

  Som jag ser det så försöker du briljera med din litterära bildning och en, vad du själv anser, högre intellektuell nivå än oss övriga. Lägg ned detta och Du blir mer respekterad.

  Om du inte känner dig välkommen i Sverige och samtidigt hänvisar till att du mött många snälla, omtänksamma och vänliga svenskar så kan jag informera dig om att Sverige till största delen består av svenskar (åtminstone ännu så länge). Dvs nationen Sverige består av svenskar, varför ditt påstående att du enbart känner tacksamhet till svenska individer därmed faller på sin egen orimlighet.

  ”Jag har stor respekt för de människorna som har gjort mig gott här – de är många. Men de är individer, inte nationen. Nationen i sig har varken hjärta eller samvete – det har ingen kollektiv.”

  Du nämner oxå avslutningsvis att du inte vill ”försvenska” dig, där har du kärnan i att flytta till ett annat land. Flyttar man till ett annat land så måste man ta seden dit man kommer, kallas i min värld för att assimilera sig i den miljö man befinner sig i.

  Man behöver därför inte ge upp sin nationella identitet från sitt ursprungsland, men att ge uttryck för den bitterhet du verkar känna är inget som du vinner några stilpoäng på.

  Att sitta dagarna i ända och kritisera vad svenskar tycker och tänker med ditt ”von oben” perspektiv provocerar det svenska kynnet, det kan knappast ha undgått dig att du därmed blir kritiserad så varför fortsätta utmana när du är så ensam om dina förklenande kommentarer?

 41. @Jan: Det är du som försöker utmåla Portugal till ett paradis utan fläckar, allt medan Sverige svartmålas med bred pensel.

  Jag försökte bara visa att det även i Portugal finns missär, efter att Torbjörn menat att det inte fanns ”no-go-zoner” där (som om det överhuvudtaget finns i Stockholm…)

  Anledningen till att jag lyfte Filomena är att det vid en enkel googling av portugisiska högerextrema siter pekats ut som no-go så sent som i fjol. Men i detta fall köper du tydligen myndigheternas version.

 42. @ Stella,

  Om du vill höra sanningen om hur det ser ut kan jag rekommendera min nedan bifogade länk. Där är det inte MSM som beskriver verkligheten i speciellt hotspot-områdena, utan Sveriges säkerhetselit. Konferensen som arrangerades av Trygghetskommissionen visar hur situationen ser ut i de s.k. Hotspot-områdena och hur problembilderna ser ut. M.a.o. verkligheten ocensurerad.

  Dina idéer om varför svenskar flyttar från Sverige saknar helt korrekta grundfakta. Det är dina fantasier och antaganden, därför är de ointressanta.

  https://www.youtube.com/watch?v=U_SuLcPEp8E&t=2107s

 43. Stella ”Jag ville gärna att Newsvoice fortsätter leverera en mera balanserat samhällsbild än högerns främlingsfientlighet som lavinartat sprider sig pga av rädsla. Rädsla för vadå? Jag är inte rädd. ”

  Väldigt föraktfullt & hånfullt inlägg. Du kan inte utgå ifrån att Du är representativ för andra. Dina känslor kan inte möta andras verklighet. Sen detta eviga trams om ”främlingsfientlighet” är så passerat.
  Ett land som har varit ett av det absolut tryggaste länder har på kort tid förvandlats till ett land där kvinnor och mäns rörelsefrihet har begränsats – är allvarligt, ytterst allvarligt. När våra gamla inte kan känna sig säkra längre, har det gått för långt. När barn blir rånade och attackerade – är det ”Främlingsfientlighet”?
  Nej, det är människor som kommit hit som inte respekterar vår generositet, utan trampar & spottar på oss.
  Ska vi bara tacka och ta emot? Mina skattemedel skall INTE bekosta dessa, utan de skall ut ur landet. Oavsett NWO, Barcelonarapporten, Bilderbergarna osv.
  Däremot är dags för de styrande att få kravet på sig att lägga korten på bordet.
  Det kommer att sluta med att fler svenskar bosätter sig i andra länder och vilka skall då betala för denna sörja?

 44. Det är alltid lika kul när polisen skall minska eller INTE på brottsligheten som försäkringsbolagen blir rika på. På tal om Öysteins länk. Polisen har både resurser och behörighet att ta tag i huliganerna NU, men de får order att inte göra det. Att folk orkar lyssna på deras dåliga ursäkter i 2 timmar är för mig ofatbart.

 45. @ Jan Norberg,

  Dina inlägg i denna tråd är guld värt. Du har levt större delen av ditt liv i Sverige och som nu boendes i ett annat land så besitter du trovärdigheten att kunna se skillnaden mellan Sverige och exempelvis Portugal. Jag är heligt trött på alla så kallade ”förståsigpåare” som tror sig veta hur det kan vara att lämna det snart helt destruerade landet Sverige. Dina repliker till trollet Janna och Stella är riktigt träffsäkra. Fortsätt så!

 46. @ Stella,

  Tyvärr vill du inte se sanningen. Alternativt vill du inte uttrycka det som du egentligen ser som sanningen. Det är orsaken till att jag egentligen inte vill argumentera med dig. Jag tror visserligen inte att du är ett troll, men du kommer inte med något konkret om vad du tycker att Sverige ska göra åt den situation politiker har försatt landet i.

  Möjligen tycker du att detta landet du kommit till är perfekt i jämförelse med den din egen historia, och det land/länder du kommer ifrån, och som du ofta refererar till. Men jag vågar påstå att en majoritet av ”ursprungssvenskarna” inte är nöjda med utvecklingen i detta land som den ser ut nu.

  En springande fråga är om Sverige ska ta på sig att vara en port till en tillvaro där immigranter fritt kan utöva sin kriminella talang och profitera på svenska statens tillgångar (läs skattebetalarna). För undvikande av tvivel vill jag trycka på att detta självklart inte gäller alla immigranter. Väldigt många har tagit till sig Sverige och dess kultur på ett utomordentligt sätt och anstränger sig att vara en god och tacksam medborgare.

  Det du vidare skriver om Polisen är inget annat än kvalificerat skitsnack. Ibland undrar jag vilkas ärenden du går. Du lyckas på ett märkligt sätt alltid att dölja det. Och då säger mitt larmsystem som aldrig har svikit mig förut ”Red Alert!”.

 47. @ Stella,

  Dessutom när du skriver: ” Att folk orkar lyssna på deras dåliga ursäkter i 2 timmar är för mig ofatbart”, visar att du inte sett presentationen i den länk jag bifogat. Hade du gjort det skulle du se att polisens del av presentationen inte omfattar 2 timmar utan bara 15 minuter. Resten av presentationerna är av sju andra minst lika intressanta och deltagare från ”säkerhetssverige”/”trygghetssverige”.

 48. Öystein,

  Har jag sagt att Sverige är perfekt?
  Nej. Jag berättar vad JAG tycker och du talar inte för mig.

  Jag har noterat alla fakta ni presenterar här något vinklat eller ej, och anser inte att jag skall ”göra” något åt problem jag själv har inte orsakat. Jag har överlåtit det till ER som anser att problemen är så stora att man måste göra något – ni som är födda här och anser att ni skall bestämma över ett land ni anser äger kollektivt. Ok. Har någon en lösning? Är att flytta från landet en lösning? Jag har ställt frågorna säkert tio gånger, men ingen svarar. Varför? Lösningen skall komma från er som är födda här.

  Tycker man att stängda gränser är en lösning och alla skall dit de kommer ifrån, då kanske man skall leva som man lär.

 49. @ Stella T, nu är du där igen!! Du driver iväg från ämnet och verkar själv inte inse att du framstår som förvirrad.

  Ditt meningslösa käbbel om dig som upphöjd litterär och intellektuell gigant vs ”er som är födda här” är en icke föraktfull provokation mot alla svenskfödda, inser du inte det??

  Att sätta sig själv på en piedestal och utifrån det perspektivet racka ned på alla vilka är av uppfattningen att Sverige är på fel väg och av dem kräva förslag på lösningar, ja du Stella det är att verkligen undvika sakfrågan.

  Nu skulle ju denna tråd iofs handla om hur det är att ha flyttat ut ur sitt fädernesland, men det verkar du ju inte kunna hålla i minnet när du drar iväg ur spår. Är du så förvirrad att Du inte förmår hålla ihop tankarna??

  Du skriver ju bla ”ni som är födda här och anser att ni skall bestämma över ett land ni anser äger kollektivt.”

  Du gör ju inte direkt något för att bli en assimilerad svensk om du uttrycker dig så, men frågan kvarstår varför Du fortsätter ditt på förvirrade spår om vi och dom.

  Din bitterhet och alienation verkar inte känna några gränser, så frågan kvarstår vad vill Du egentligen ha sagt med alla dina inlägg??

  Jag skulle på försiktiga grunder utgå i från att de flesta anser att det är ok att flytta ut och bosätta sig någon annanstans, men att sitta dagarna i ända och kritisera det nya landets medborgare som Du gör dagligen leder bara till motsättningar och förakt.

  På samma sätt som när islamister i förorten försöker ta över dagordningen för hur Sverige skall utvecklas, skillnaden är bara att de inte skriver på forum som dessa.

  För att ännu en gång försöka återföra diskussionen till vad den eg skulle handla om så kan jag bara för egen del upprepa att jag verkligen gör allt för att assimilera mig i den portugisiska miljön där jag numera lever.

  Vad gör Du??

 50. @ Jan Norberg,

  Ditt inlägg 3 Feb, 2018 at 15:24 är en synnerligen väl uttryckt och formulerad analys av den svårbegripliga individen ”Stella”. Du fick med allt. Jag hade inte kunnat uttrycka det bättre själv 🙂

 51. Jan,

  Har jag kritiserat dig eller någon här? Om jag bor här och betalar skatt mer än halva livet som är planerat, bör jag vara tyst och aldrig kritisera samhället jag lever i, bara för jag råkade föddas någon annanstans i unionen? För det mesta försöker jag förklara att det du gör – försöka få ut så mycket av livets goda som möjligt är en mänsklig och inte nationell egenskap. Varför och vad uppfattar du som kritik?

  Jag litar inte på TV4 och all skrämsel om sharia-lagar då ingen har någonsin gjort en seriös undersökning var dessa extremister finns i Sverige och hur omfattande deras verksamhet är. Jag vill se bevis – att någon intervjuar dem. Jag har erbjudit att göra det ideelt dessutom. Hur kan du uppfatta detta som kritik mot Sveriges befolkning?

  Och nej, jag känner inte behov av att lämna min identitet och hyckla för att få hänga med i något nationell gäng. Jag är en stark individ och trivs bra med utvald men begränsat umgänge, även ensam. Min bekantskapskrets är internationell då man får betydligt bredare spektra av insikter.

 52. @ Stella T, nej du har inte kritiserat mig personligen men du uttrycker dig förklenande om den svenska nationen och den består ju fortfarande till övervägande delar av ursprungliga svenskar.

  Du tycks anse att andra skall ge dig svaren på alla dina frågeställningar då du från din upphöjda position som wesserbisser skriver andra på näsan att de bara inbillar sig och att det minsann inte finns några allvarliga problem i Sverige.

  En stor del av svenska folket anser att nationen Sverige (för att uttrycka sig med ditt ordval) är på väg åt fel håll och då sitter du från din piedestal och kräver att bli trodd när du inte ser någon anledning att vara skraj för tex islams utbredning i Sverige.

  Saknar du helt ögon och förstånd Stella??

  Sen kan du kalla Newsvoice för högervriden eller andra tillmälen, själv tycker jag att Du verkar vara den udda fågeln i detta sällskap.

 53. @ Kim Lundgren, det var ju bara en tidsfråga innan detta argument skulle dyka upp.

  ”Kim Lundgren 3 Feb, 2018 at 17:26
  Varför just Portugal?”

  Som tur är finns oxå beredskap att också bemöta dessa argument, Sverige har ett dubbelbeskattningsavtal med Portugal som man ingått enligt gängse OECD modell. Dvs ett helt lagligt förfarande om man som svensk flyttar till Portugal och uppfyller de villkor som ställs i detta dubbelbeskattningsavtal då man avser att få sina pensioner utbetalda.

  Tyvärr uppfyller jag själv inte dessa villkor och skattar därför enligt den sk SINK modellen (25%). Iofs mer förmånligt än sedvanlig svensk beskattning (59%) men ändå långt i från noll i skatt såsom det ofta framställs i svensk media.

  Så när jag på Newsvoice frågor svarar att skattefördelarna har betydelse så äger detta viss betydelse men inte fan skattar jag noll som du med referens till denna artikel försöker insinuera. Jag betalar minsann svensk skatt så att det förslår, sannolikt mer än vad du tjänar på ett år brutto.

  Men din fråga sätter frågan om skatter i fokus och den frågan har jag bara väntat på skulle dyka upp.

  Låt oss rent hypotetiskt anta att alla vilka fullt ut uppfyller villkoren i Sveriges dubbelbeskattningsavtal med Portugal skulle flytta ut ur Sverige och skatta noll, vad skulle då hända med Sveriges samlade skatteintäkter??

  Låt oss för tydlighets skull bara återigen informera om att dessa skattefördelar enbart tillfaller dem vilka avser att pensionera sig i Portugal, och för att vara extremt tydlig så tillhör jag, som tidigare sagts, INTE den kategorin och kan därför uttrycka mig ganska frispråkigt.

  Personligen är jag pragmatiker och som sådan ser jag mig omkring och försöker tillvarata mina egna intressen, att jag med mina skatter bidrar till att Sverige utvecklas i fel riktning är något som bär mig emot.

  Om alla gjorde som jag gjort så skulle skattebasen i Sverige sannolikt urholkas på ett markant sätt, att jag med fötterna visar var jag står är definitivt inget jag skäms över.

  Att Finansminister Magdalena Andersson (S) nu med alla till buds stående medel försöker få detta dubbelbeskattningsavtal omförhandlat så att svenska pensionärer med tvång skall beskattas såsom boendes i Sverige visar ju hur svenska socialister vill försöka tvinga alla svenskar, oavsett var de bor, att med sina skatter bidra till det fortsatta vansinnet i Sverige.

  EU:s regler om fri rörlighet tycks bara gälla om man på diverse suspekta grunder tar sig till Sverige från världens alla hörn, att detta oxå skulle gälla omvänt tycks rättrogna socialister inte gilla.

  Logiken i detta lämnar jag till läsarna att själva värdera, för min egen del så har jag gjort mitt val.

  Jag är personligen ingen större vän av vare sig EU eller EU:s ambitioner att verka för en federal statsbildning eller en överstatlighet som begränsar det nationella självbestämmandet, men jag finner mig i den demokratiska ordningen och anpassar mig till dagens regler.

  Den artikel som Kim Lundgren hänvisar till är ett alldeles utmärkt exempel på när MSM (i detta fall SvT) går den socialistiska regimens ärenden, möjligen är detta ett typexempel på den agenda drivna journalistiken när den är som mest tendentiös.

  Det paradoxala är ju att tex Aftonbladet dagligen marknadsför fördelarna med att flytta utomlands när man pensionerar sig, men vad gör inte Aftonbladet för att få klick?

  Så bäste Kim Lundgren, dina fortsatta försök att på socialisters vis medelst halmgubbe taktik försöka få mig att stå i skamvrån misslyckades ånyo, ännu ett försök månne?

 54. Stå på dig, Stella!

  Och kom ihåg att när de angriper dig personligen, då har de inget annat att ta till!

 55. @Stella: Även om jag inte håller med i allt du skriver så anser jag att du får ta oförtjänt skit av alldeles för många bittra gubbar här inne. Men jag vet att du inte är ömhudad.

 56. @Kim: Mycket intressant länk som förklarar en hel del.

  Individer som skatteplanerar på detta sätt saknar trovärdighet i debatten när det kommer till resursbrister och fördelning.

 57. Angående ”gubbar här inne” tror jag inte på bitter men
  en har definitivt lite paranoida drag
  andra drag är myndig ton p.g.a. egocentriskt uppblåst ego

 58. ”Helen L 3 Feb, 2018 at 15:54
  Väldigt föraktfullt & hånfullt inlägg.”

  Utmärkt inlägg, Helen L.
  Och Mitt-i-Prick — för det är precis DET Svenskarnas-Flykt-från-Sverige handlar om!

 59. Kim

  Vad glad jag blir över att du plötsligt visar så stor insikt om dina inre kvaliteter, för det är väl till dig själv som du refererar?

 60. @Jan Na, du fortsätter envist din kamp för de socialistiska idealen. Nu med skillnaden att du försöker moralisera över min och andras ovilja att med våra skatter bidra till den pågående svenska utvecklingen.

  Du är ännu en gång ute i ogjort väder, tvärtom så har jag i ett tidigare inlägg på ett, som jag själv tycker konstruktivt sätt, försökt bidra med ett förslag som bättre skulle spegla vad den stora och missnöjda majoriteten tycker att skattemedlen skall gå till.

  https://newsvoice.se/2017/11/09/skatteplanering-skattebetalarna/

  Vi behöver inte dina och andra socialisters ständiga pekpinnar om bristande skattemoral, ”allt ditt är mitt men allt mitt skall du skita i-doktrinen” tillhör en socialistisk agenda som är helt ur tiden.

  Låt skattebetalarna själva få ge uttryck för vad de vill att skatterna skall gå till så skall du se att politikerna får lite annat att bekymra sig över än att fördela andras pengar enligt eget gottfinnande.

  Mer frågor Janna?

 61. Folk verkar gilla att betala skattose ner på dom som inte vill.
  Skatt är stöld inget annat.
  Dessutom använder staten pengar påett sätt som inte är förenligt medmin värdegrund.
  Varför skall jag finansiera krig o krigsmaskiner runtom i världen?
  Varför skall mina pengar finansiera banker o andra kriminella gäng?
  Varför skall mina pengar finansiera medicinmaffian?
  Varför skall mina pengar användas i fondernas pyramidspel?
  Varför skall jag stödja ett kunskapsfientligt o censurerande skolväsen?
  Varför skall mina pengar stödja ”fakenews” SR SVT?
  Varför skall mina pengar finansiera ett polisväsen som inte respekterar demonstrationsrätt i fria ordet?
  Varför skall mina pengar finansiera en regering som sitter i knät på Israel o dess zionister?
  Varför skall mina pengar finansiera ett politiskt system som inte har ett skit med demokrati o folkstyre att göra.
  Listan kan göras mycket längre men jag tror att ni förstår min tanke.
  Utöver den direkta skatten på lönen betalar arbetsgivaren in en rundlig summa som folk inte ser.
  Som om inte detta räckte betalar vi 20% på det mesta vi använder våra pengar till.

  Nä, finns ingen anledning att inte se sig om efter alternativ som minskar finansiering av statsmaffior i Sverige. det är F..N oetiskt och omoraliskt att betala skatt. Utan skatter skulle det inte finnas krig o förmodligen inte heller så många fattiga o svältande.

 62. Jaaa du Leif,

  Mycket sanning i det du säger – utan skatter skulle statsmakten upphöra. Om ingen röstade kommane val skulle statsmakten också upphöra. Staten och kapitalet har alltid ledat med varandra. Problemet i framtiden blir att i Sverige är majoriteten av jobb snart offentligt finansierde. Industrin har robotiserat och flyttat utomlands. De äger alla resurser också och behöver oss knappt som arbetskraft eller konsumenter, så vi få se om vi som vet vad det handlar om kan organisera oss att överleva lite offside deras planer. Ensam är svårt men i små grupper bör det gå.

 63. Helen L,

  Angående verkligheten som jag inte verkar känna till:

  Jag är uppvuxen i ett getto: utsatt för misshandel av gäng x2, våldtäktsförsök x3, missbruket ochalla dödsfall kan jag skriva en hel roman om. Men jag är inte rädd, för jag vet att psykopaterna är individer och inte grupper. Jag vet att folk av hopplöshet hamnar i kriminalitet och ytterst få är genuint onda. De onda dras till MAKT i olika former. När vi möter dem – de obehagliga, så lär vi oss att hantera dem. De är en naturlig del av en planerat uppifrån social utveckling (eller bättre sagt avveckling). De flesta människor är ok. Var inte rädda.
  Jag förstår omställningen från att media har inte rapporterat några brott till en delvis importerat brotslighet som dominerar alla medier, men ni måste också ifrågasätta omfattningen. Jag har besökt förorterna och no-go zones. Det är långt ifrån det kaoset vad man får läsa om i media. Gå och kolla själva. Jag lovar – ni blir knappast skadade. Men mediaspökena kan jaga en i verkligheten.

  Om någon har begått brott eller varit otrevlig, glöm inte att det är denna individ – inte alla invandrare, inte alla svarta, inte alla män, inte alla muslimer, inte alla svenskar. Samma gäller offer. Grupptillhörighet används för att identifiera människor – inte för att skuldbelägga dem.
  Idylen som många har vuxit upp (kanske bara varit omedvetna om eländet) finns kvar på landsbygden.

 64. @Stella

  Du själv borde nog vara lite rädd för att din uppdragsgivare kommer att begära en återbetalning av din intjänade lilla Judaspenning. För du har nu blivit utdragen i ljuset av så många och alla dina ändlösa inlägg har inte längre någon som helst trovärdighet. Den ende som inte har förstått detta är just bara du själv.

 65. @ Stella, den här gången kommer du med ännu ett påstående som inte är styrkt. Iofs är den här typen brottsstatistik något som BRÅ, politiker och polisen gör allt för att INTE redovisa.

  ”Om någon har begått brott eller varit otrevlig, glöm inte att det är denna individ – inte alla invandrare, inte alla svarta, inte alla män, inte alla muslimer, inte alla svenskar. Samma gäller offer. Grupptillhörighet används för att identifiera människor – inte för att skuldbelägga dem.”

  Stella, analogt med dina påståenden här ovan så har gärningsmän hemmahörande i någon av de sk NoGo zonerna ingen som helst koppling till sin religion, sitt geografiska och kulturella ursprung, sin gängtillhörighet, sin ålder, sitt kön, osv.

  Nej då Stella, de är alla bara individer vilka helt oberoende av dessa och andra tillkommande faktorer helt självständigt, väl övervägt och helt på egen hand fattar fullständigt logiska beslut när de begår sina vidriga brott.

  Det fattar väl alla att detta inte har ett dugg att göra med grupptillhörighet eller att de som grupp är kraftigt överrepresenterade i den brottsstatistik som svenska politiker och myndighetsföreträdare gör allt för att mörka och undanhålla oss från.

  Du raljerar över media spöken, ”Men mediaspökena kan jaga en i verkligheten.”

  Den enda som jag anser är ett spöke här är Du Stella, och spöken tror ingen på längre i ett upplyst samhälle.

 66. @ Peter,

  Det var en kort och bra sammanfattning. Dock tror jag inte Stella ger upp, då hon uppenbart saknar all form av självinsikt. Om så hela världen skulle stå upp och mangrant ropa ”Stella, du pratar gallimatias”, så skulle hon fortsätta som om inget skett.

 67. @ Öystein, Peter (och kanske någon mer)
  Era kommentarer till Stella börja nu närma sig smutskastning – dålig stil tycker jag. Om ni istället kunde lyfta er och vara åtminstone hälften så rakryggade och to-the-point som Stella skulle det kunna bli en riktigt intressant diskussion.

  Sen begriper jag inte varför ni blir så upprörda (kanske finns det fler läsare som inte gör det) – förklara gärna.

  @ Peter
  Vem anser du är Stellas uppdragsgivare?

 68. @ Jan Norberg,

  Jag ska erkänna att jag faktiskt blivit lite inspirerad av denna artikel till att börja researcha för en flytt utomlands. Får man fråga dig Jan vilka områden i Portugal du själv skulle rekommendera utifrån det du idag känner till?

  Jag är nog lite som dig tror jag, var gäller önskemål om boendet. Alltså för mig, inte inne i en storstad, men ändå nära det nödvändigaste för överlevnaden såsom matbutiker, vacker natur, gärna många grannar, absolut nära havet (gärna havsutsikt) då jag är en genuint marin individ.

  Någonstans känns det som om just Portugal är en plats där jag skulle trivas. Jag har varit där en gång, men det var med ett kryssningsfartyg, bara ett dygn. Dock gillade jag det jag såg och kände.

  Det enda som kan hålla mig kvar i Sverige är mina barn (iofs nu vuxna, men ändå) och barnbarn. Därför känns just Portugal attraktivt då det inte ligger alltför avlägset, utan ger utrymme för besök åt båda håll.

  Då denna tråd nog inte ska vara ett forum för individuella erfarenhetsutbyten individer emellan får du gärna, om du själv vill, maila mig på:
  Det skulle vara värdefullt för mig att ha dig som kontakt.

 69. Till mitt förra inlägg skulle jag vilja komplettera med att jag känner att detta mitt ”fosterland” mer och mer framstår som ett land utom all räddning. Makteliten tycks vägra inse/erkänna den destruktion av landet som pågått särskilt de sista åren. Och då vill man ju inte vara den sista att lämna det sjunkande skeppet.

  Möjligheten minskar ju då, att på ett genomtänkt sätt, kunna hinna hitta ett nytt land som tar ett riktigt ansvar för just sitt eget land, och har de kvaliteter som man önskar. Kanske kan Portugal vara ett sådant land.

 70. So long Rönne. Hoppas att portugiserna inte tröttanar på skatteflyktingarna.

  Du kanske bör höra dig för vad de anser om alla invandrare, som sent inlivet kommer till landet, aldrig riktigt lär sig språket och lever kvar i sin svenska kultur utan att bli en egentlig del av det portugisiksa samhället. De är måhända lika bittra som här.

 71. @ Öystein, jag ser inga hinder att vara lite personlig även i trådar som dessa då jag är en öppen och ganska transparent person, säg och tyck bara saker som du kan stå för är en ganska bra devis.

  Om jag kan vara en inspiration för andra att pröva sina egna vingar så skulle jag tro att den gamla kvinnan som jag från 70-talet refererar till i intervjun skulle ha blivit glad, dvs vem vill dö nyfiken?

  Din fråga om var i Portugal man skall bosätta sig är ju en fråga om personliga preferenser så där skulle jag vilja passa, men många föredrar ju Algarve som är kuststräckan i söder. Ett väldigt trevligt område men som i mitt tycke är en aning för ”turistiskt” och som därför blir ganska öde på vintern.

  Åker man norr om Lissabon finns det jättemånga trevliga ställen längs kusten (den sk Silverkusten), och området kring Porto är ju inte alls dåligt men det skiljer sig från Algarvekusten rejält.

  Kuststräckan norr om Porto upp till den spanska gränsen är inte lika exploaterad som söderut men har en hel del mindre vattenhål som kan rekommenderas.

  Är man inte kustfreak som jag själv så erbjuder Portugal många andra alternativ för den vilken hellre föredrar en vacker och kuperad inlandsnatur och då också med fin utsikt över olika trakter som påminner om Toscanas sluttningar i Italien. T ex så erbjuder floden Douros dalgång med omnejd fantastiska vyer från Porto ända upp till spanska gränsen.

  Portugal gränsar ju mot Spanien och dess höglandsplatå varför det längs denna gräns finns otaliga ställen som är både pittoreska och erbjuder bra utsikt och ett bra klimat.

  Om man vill bo mer ”residential” eller mer småskaligt och enskilt är ju en smaksak, Portugal erbjuder något för alla.

  Portugals historia är omfattande och synnerligen intressant som den navala stormakt man en gång varit.

  Portugal har också själva prövat på att lida under muslimskt förtryck så det finns att gräva i för den historiskt intresserade.

  Vill man bo i Portugals motsvarighet till universitetsstaden Uppsala, dvs där den traditionella universitetsvärlden har sitt centrum så är Coimbra platsen att bo på.

  Portugal är ett eldorado för den fotbollsintresserade, här är fotbollen ALLT. Alla är intresserade, och man är ju som regerande Europamästare galet stolta. Själv lyckades jag lära känna några individer som var med i det lokala lagets fan club (Estoril Praia) där jag bodde förut och som spelar i den högsta divisionen, att sitta mittibland trummor, trumpeter och en fanatisk hejaklack samtidigt som man ser Benfica spela på bortaplan var en fascinerande upplevelse.

  Portugals religiösa arv är heller inget som undgår en, ett besök i staden Fatima ger perspektiv åt landets katolska arv och deras syn på religion. Dock skall sägas att genomsnittsportugisen på inget sätt är speciellt religiös i sin vardag, men man låter inte islam breda ut sig rakt under näsan på en katolskt präglad befolkning.

  Är man den utpräglade storstadsbon är ju Lissabon helt klart ett alternativ som dessutom erbjuder så mycket att jag aldrig tror man blir klar med utforskningen av den staden.

  Det finns mycket mer att berätta om Portugal så ställ gärna frågor så skall jag försöka besvara dem i den mån jag klarar av det, jag tror att denna information kan vara till gagn för flera så fortsätt gärna här i detta forum. De som inte vill ta del av informationen klickar sig ju enkelt förbi.

 72. @ Jan Norberg,

  Tack för din synnerligen intressanta information. Kanske återkommer jag med ytterligare frågor.

 73. @Kalle 01

  Stella är en oärlig debattör som plockar ur ”russinen” i debatten samtidigt som hon bortförklarar och förringar precis allting man lägger fram. Hon är den här sajtens ”Bagdad-Bob” och detta omöjliggör en konstruktiv debatt som det omöjliggör en intressant sådan. Agendan hon driver är statens agenda och jag tippar på att hon är någon form av #jagärhär-avart. Vad du sen tycker och inte begriper är ju endast en ren subjektiv åsikt och ett objektivt tillkortakommande som ligger hos dig själv. Jag har ingen förklaringsskyldighet gentemot dig, men nu fick du ändå en kort sådan.

 74. @Jan @Öystein

  När detta land väl imploderar under sin egen tyngd så är det ju stor risk att era pensioner försvinner i en rökpuff. Tänk Göran Perssons pensionsstöld gånger tio. Pensionärerna brukar ju vara både de första och de sista som får betala för statens vansinne. Men det är väl statens sätt att påskynda döendet av de oproduktiva slavarna.

 75. @ Peter,

  He-he, ja så är det nog. Och då spelar det ju inte någon roll om man bor utomlands eller i Sverige.

  @ Janna, att flytta till exempelvis Portugal innebär ju inte att man är skattesmitare, man fortsätter ju att betala skatt i det land man kommer till. Sen att du själv kanske önskar att dina egna inbetalda skattepengar ska fortsätta att finansiera alla stackars invandrare i Sverige får stå för dig. Vi har alla olika intressen. Men gör det, de kommer att behöva vartenda öre som du lyckas slita ihop.

 76. @Öystein

  Se det från den positiva sidan då det är billigare att vara fattigpensionär kring Medelhavet än vad det är att vara det i Sverige. Plus att man kan odla grönsaker året runt i den lilla täppan framför det egenhändigt byggda pappkartongskjulet. Billig hyra och solsken året runt. Vad mer kan man begära. 🙂

 77. Peter,

  Jag föreslår att vi träffas på riktig. Kontaktinformation finns på min gravatar. Jag bjuder på kaffe och du behöver inte be om ursäkt för alla anklagelser. 🙂 Jag kan göra en ekonomisk redovisning av mina inkomster, så får du se att jag inte har någon uppdragsgivare. Har aldrig fått hjälp eller donation för det jag gör. Vi kan träffas i någon av ”no-go” zonerna, så kan jag visa att jag som vit och obeslöjad kvinna har inga problem att röra mig där. Jag kan även demonstrera diverse enkla och ofarliga sätt på hur man kan bemöta med respekt andra kulturer utan att nödvändigtvis behöva få krämper och kronisk ilska efteråt. Öystein och Jan är också varmt välkomna! Det blir en organiserat utflykt. Ni kanske vill, som de modiga vikingarna ni är, hjälpa mig att hitta dessa fanatiska islamister och hänga ut dem ofentligt så alla vet vilka de är 😉 ursäkta min humor men era reaktioner roar mig, för det är inte bara jag som ser igenom rädslan för alla spöken som inte finns.

  Jag vill bygga broar mellan svenskar och invandrare genom att vi möts öga mot öga och talar konstruktivt vad är det av livet vi skulle behöva för att sluta störa oss på alla olikheter. Få se om de välmående och självgoda herrarna kan visa vägen till personlig succé för de där främlingarna som vill säkert leva lika bra som urbefolkningen och ta sig ur miljonprogrammets mörker. Är inte det ett konstruktivt förslag?

 78. @Peter, du skriver:
  ”Peter 4 Feb, 2018 at 16:18
  @Jan @Öystein

  När detta land väl imploderar under sin egen tyngd så är det ju stor risk att era pensioner försvinner i en rökpuff. Tänk Göran Perssons pensionsstöld gånger tio. Pensionärerna brukar ju vara både de första och de sista som får betala för statens vansinne. Men det är väl statens sätt att påskynda döendet av de oproduktiva slavarna.”

  Helt rätt så är den risken mycket påtaglig, Göran Persson yttrade vid ett statsbesök i Australien redan 2005 i en intervju :

  ” Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort, sade han. I slutet av 1990-talet beslutades det nya pensionssystemet i bred enighet mellan de borgerliga och socialdemokraterna.”

  Att han dessutom exproprierat 256 MILJARDER av skattebetalarnas pensioner gör ju att systemet urholkats alldeles vansinnigt över tid.

  Nu har dessa 20 år gått och vi ser hur de svenska pensionärerna lider svårt av konsekvenserna, jag tänker då på alla fattigpensionärer vilka har att leva på en pension som vida undergår den internationella fattigdomsgränsen. Hur många klarar sig på en pension, efter skatt, på ca 10.000:-/månad eller mindre?

  Den mest intressanta frågan blir varför vi öht accepterar att politiker lägger vantarna på våra med hårt arbete intjänade pensioner?

  Man skall ha klart för sig att pensionen vi får ut har vi själva tjänat in med vårt arbete, det är inte staten och politikerna som ur något slags ymnighetshorn skänker oss den intjänade pensionen (vilket många tycks tro).

  Jag har aldrig förstått varför vi alla skall omyndigförklaras, dvs vad får oss och tro att politiker är bättre skickade än oss själva att förvalta våra intjänade pensioner?

  När politikerna konfiskerar våra intjänade pensioner och förvaltar dem fram till dess att vi uppnår av politiker beslutad pensionsålder så är vi ju helt i händerna på såna som Göran Persson, Ruinfeldt, mfl.

  Resultatet ser vi ju, dvs politiker sätter ett tak för hur mycket som skall återutbetalas av den egna intjänade pensionen. Resten går in i systemet och omfördelas till bla dem vilka aldrig själva bidragit till detta pensionssystem, jag behöver nog inte nämna vilka grupper jag främst tänker på. Allt enligt den socialistiska modellens klassiska mantra om solidaritet, personligen ser jag det som en legaliserad stöld av intjänad pension.

  När sossarna gjorde ett undantag för idrottsstjärnor vilka under relativt få år tjänade in mycket pengar så fullbordades hyckleriet betr pensioner.

  Låt alla själva redan vid intjänandet få behålla sina intjänade pensionsmedel, vi är alla myndiga och kan ta eget ansvar för vår ålderdom.

  De vilka enligt socialismens solidaritetsdoktrin vill vara solidariska med andra kan väl själva då avstå från hela eller delar av sin pension till förmån för andra, men det skulle jag tro inte är aktuellt för så många socialister.

  I Sverige tycks inte många ha klart för sig hur vårt pensionssystem fungerar, men så blir det väl när politiker i samlad kår och under många årtionden hjärntvättat sin befolkning att man skall vara tacksam för sin egen intjänade pension.

  Det politikerstyrda pensionssystemet har ju visat sig vara en katastrofal affär för oss alla, utom då för vissa grupper vilka av politikerna skall gynnas på andras bekostnad (ingen nämnd, ingen glömd).

  Jag skulle avslutningsvis vilja ställa en kontrollfråga till läsarna, hur många känner till det sk taket för de pensioner vi alla tjänar in och vilken är beloppsgränsen när dina pensioner börjar ges bort till andra??

  ”Sådan är socialismen….”

 79. @ Peter,

  Jo visst ser jag det så, fast jag har inte beställt flytten än. Men det lockar absolut, och so far tror jag mycket på Portugal 🙂

 80. @Stella

  Jag behöver inte dina guidade turer då jag har vänner som bor i dessa No-Go områden. Tror att dom är mer insatta än du som själv bor på landsbygden. Vad gäller din agenda så antingen skriver du på uppdrag eller så är du lätt sinnessjuk. Men jag tror inte att du är lätt sinnessjuk och då återstår det bara att du skriver på uppdrag. Och eftersom alla dina inlägg passar statens agenda som hand i handske blir det ju rätt självförklarande. Detta kallas för logisk slutledning.

  @Jan

  Staten och många medborgare glömmer att såväl hela statskassan som pensioner mm. är medborgarnas insamlade tillgångar och att de ska komma dessa medborgare tillgodo. Det är inte statens eller någon annans att skänkas bort. Men riksdags- som statsrådspensioner är immuna mot några som helst nedskärningar eller försämringar. Man blir bara förbannad när man tänker på det. Sen är jag fullt medveten om att politikerna inte kan göra så mycket mer än vad de blir tillsagda att göra. Men de kan välja att delta i denna perversion eller ej. Eftersom de för egen vinning deltar så är de likväl de som är skyldiga. Själv har jag en större respekt för prostituerade som bara säljer sig själva medan politiker skamlöst säljer alla andra. Oavsett vad denna utförsäljning medför för misär och lidande.

 81. @Öystein

  När jag blir pensionär tänker jag flytta ned till södra Spanien och starta ett kriminellt gäng som säljer knark. Vi kommer kalla oss för ”Panchos Locos” och våra marina permobiler med vattenjet kommer gå i skytteltrafik mellan Spanien och Marocko. Du kan få haka på om du inte har anlag för sjösjuka. 🙂

 82. Janna@ Du verkar inte fatta skillnaden mellan svenskar som utvandrar till Portugal och invandrare som kommer till Sverige. Skillnaden är milsvid. Människor som massinvandrat till Sverige har inte med sig ett nickel utan sitter som små gökungar i boet och väntar på att bli matade med ALLT i motsats till svenskar som försörjer sig själva i Portugal. Jag tror nog att portugiserna kan ha överseende med svenskarna eftersom man i stort sett har gemensamma referensramar och inte minst att svenskarna bidrar till den portugisiska skattkistan istället för att bara ösa ur den.

 83. @Birgitta: De första som flyr från konflikter är personer med resurser/pengar som står i opposition till makten. Så har det alltid varit, och Sverige har tagit emot förmögna familjer från allt från länder som Syrien. Dessa familjer klarar sig utan något stöd.

  Jag tror inte för en sekund att de bittra gubbarna här välkomnar dessa familjer ändå till landet. För dem är de muslimer och avskräde. Hur skötsamma och till hur lite belastning de än är.

  Nån empati med familjer som flyr för sina liv ifrån krigshärdar finns inte här. Alla ses som parasiter på det svenska samhället.

 84. @ Stella,

  Tack för din lite naiva inbjudan. I övrigt se Peters inlägg. Jag bor inte heller i spenaten utan intill flera No go-områden, där jag ofta rör mig till skillnad från dig. Jag har dessutom flera bekanta som bor där, även invandrare, så jag behöver nog ingen guidad visning förstår du.

  Och ditt snack om att bygga broar är ju patetiskt, du klarar ju inte ens av att bygga någon bro mellan dig själv och de som skriver kommentarer här. En tankeställare, eller??

 85. @ Peter,

  Jag hakar på, någon sjösjuka brukar inte drabba en gammal sjöbuse som mig. Vad tror du om att ha lite kamouflage a´la typ ”Maskeradligan” vid färderna över havet? 🙂

 86. Det talas om Göran Persson som tog 256 miljarder, det är nästan exakt den förmögenhet fackförbunden har, dax att göra som Karl XI; en reduktion av alla förmögenheter som inte är knutna till en person.

 87. Stella!
  Du behöver inte klappa mig på huvudet och säga: Var inte rädd. Har du träffat Schyffert?
  Jag vet inte vad du har för vetskap om mig som person, men du utgår ifrån att jag nyss har sett medias plötsliga vändning. Det är en respektlös attityd du har och det väcker knappast ngn sympati ellr respekt. Försök att hålla dig till Sverige och hur förändringen är här, det är den Jag utgår ifrån. Utgå inte ifrån att vi andra vet vad vi talar om. Vill du ha ett rosa filter framför dig, fine, men jag föredrar klarglas.

  Men snälla du, jag har besökt dessa förorter många gånger.
  Jag började jobba med invandrade 1975 från världens alla hörn, inklusive muslimer. En av mina gamla vänner blev mördad av en, en kusin blev mördad av en annan – men bägge av samma anledning, de vägrade acceptera underkastelse. Med det sagt, betyder inte att alla är likadana. Men tramsa inte med ”Var inte rädd”. Vi är vuxna människor med egna erfarenheter – respektera det.

  ”Om någon har begått brott eller varit otrevlig, glöm inte att det är denna individ – inte alla invandrare, inte alla svarta, inte alla män, inte alla muslimer, inte alla svenskar. Samma gäller offer. Grupptillhörighet används för att identifiera människor – inte för att skuldbelägga dem.
  Idylen som många har vuxit upp (kanske bara varit omedvetna om eländet) finns kvar på landsbygden.”

  Vilket kvalificerat BS.
  Vem har någonsin påstått att det gäller alla?
  Har du exempelvis jobbat nära de som kommer hit och fått reda på hur de ser på oss? Många föraktar oss – som grupp. De är förbannade för att vi har det vi har. Då kommer hatet mot oss otrogna – det utövar makten för att förnedra, det är deras sätt att växa i deras gruppidentitet. Detta har de själva berättat för mig. Svenska tjejer har man ”kul” med, men gifter sig gör man med en ärbar kvinna från hemlandet.
  Och du, de flesta dömer individen för vad denna säger och gör, oavsett hudfärg.
  Alla är inte lika insnöade på identitet.

  Jag är inte intresserad av att ta del av en floskelparad. Om du vill känna, jag är inte rädd, så gör det.
  Själv litar jag mer på ett försvarsspray.

 88. @ Peter,

  Jag tror att din idé t.o.m. kan bli intressantare än att flytta till Portugal. Min tanke i hur vi kan gå vidare ser ut så här: Vi köper loss ett par hundra meter kustbit av spanjorerna och bildar där en enklav som blir bas. Jag har hittat ett oexploaterat område ca 10 km SV om Gibraltar kallat Cala del Peral som säkert går att få billigt, se bild och Google Earth:
  http://www.turismocampodegibraltar.com/algeciras/que-visitar/Playa-de-Cala-Arena/
  https://earth.google.com/web/search/Cala+del+Peral/@36.07987824,-5.39097104,5.89578454a,18313.59508417d,35y,-0h,0t,0r/data=CigiJgokCWzCQg9xBzVAEWzCQg9xBzXAGYX5vUm7Y0NAIUPp1JNtCVDA
  OBS, Google Earth-länken ovan måste öppnas i Chrome för att fungera.

  Nästa steg blir att bygga en ”Trump-mur” för att hålla nyfikna borta. Sedan är det bara att införskaffa ett par Jetski samt några Thawb som förklädnad (förutom maskerna) och börja reka. Till Marocko är det bara knappt 10 sjömil. Offensiven sätter man förslagsvis in vid ramadan efter solens nedgång när alla Marockaner sitter och festar. Militär backup får vi från britternas militärbas i Gibraltarklippan om det skulle behövas. Nedan bild på hur en ”tur över” kan se ut.
  https://photos.travellerspoint.com/397732/P3257362.jpg

  Med tanke på den förväntade förtjänsten bör vi vara hemma på 5 ”besök” i Marocko.

 89. Tack för all ”matnyttig” info ang utlandsflytt, och tack för en del humor oxå! 😀 ….
  Min tonårsdotter bor sedan några år i Portugal och säger att hon absolut inte vill tillbaka till Sve! Hon har också berättat att massvis med tjejer från Sveriges alla hörn flyttar dit och att de flesta lämnar Sve pga den rädsla de känner när de rör sig ute i samhället, vilket är en fruktansvärd anledning men som jag delar och förstår till 100%. Vad inte många vet är att också många vuxna/äldre nu håller på att engagera sig i en grupp som stadigt växer dvs för att hjälpa och stötta varandra inför flytt fr Sve! Tack för ordet! Mvh Sanna

 90. @ susanne larsson,

  Intressant och spännande det du skriver. Den grupp du talar om skulle jag mer än gärna vilja ingå i. Finns den möjligheten så meddela mig gärna. Dock om det är en Facebook-grupp så faller tanken för mig då jag lämnat Facebook för VK.com.

 91. @ Peter,

  Vad tror du om min ”plan” ovan avseende ”Panchos Locos” – gänget? Verkar den för optimistisk?

 92. Helen L,

  Erfarenheter kan lära oss och traumatisera oss. Många som arbetar med utsatta grupper är förskräkligt misantropiska och RÄDDA – från alla institutioner till de som får sin verklighetsbild genom media och saknar egen erfarenhet. De tror att de dömer individen, men istället så för de över sin trauma och rädsla på andra i form av fördomar och aggression. Jag har sett mig själv göra det och måste jag kämpa med varje dag med för att inte hamna i någon destruktiv grupp som rättfärdigar ens ”hat”.

  När jag var gravid och skulle kolla hur det med föräldrarpenning fungerar, så kommenterade fadern till barnet mitt intresse med ”ja, ja – det är tydligt att du har också kommit hit för att leva på bidrag och parasitera värlfärden”. Och visst, man kan med sin dåliga erfarenhet av mötet med utländska bidragstagare misstänka även modern till sitt barn för fusk, men någon i detta samhälle bör sluta där ens egna inre rädslor börjar. Sedan är man löjal sin familj först. Lojalitet till staten och nationen kan man diskutera då dessa kan vara rätt grymma mot sina medborgare.

  Det är bra att ha sprej, även hårsprej, insektssprej funkar. Personligen bär jag kniv ibland. Men jag glömmer den ofta och det gör inget, för att i alla möten med gäng, våldtäktsmän och diverse psykopater så är bristen på rädsla som neutraliserar deras aggression. Det handlar om psykiskt övertag först. Agerandet måste vara individuellt för varje fall. Jag har provat metoden med både djur och människor. Det funkar i 99%. Den intelligente psykopaten som styr samhället och låter kriminaliteten växa är många steg före dig i sitt psykiska övertag.

  Jag hade inga avsikter att klappa dig på huvudet som du skrev. Det jag skrev är ett tips. Om du ser mitt första inlägg som hela tråden börjar med så förstår du vad min tanke var.

 93. @Öystein

  Strålande plan Sickan. När den geriatriska enklaven av missnöjda utlandssvenska växt sig tillräckligt stor, och vi dragit in tillräckligt med kosing, så leasar vi ett förstaklass tåg och beger oss hem mot Sverige för att avsätta svetsaren eller den för tillfället sittande marionetten. Eller så stannar vi i Spanien och ser Sverige brinna på avstånd. Med en tillräckligt lång pinne kan vi då grilla marshmallows eller korv.

 94. @ Peter,

  Bra, då pratar vi samma språk. Hur vi gör med Sverige får kanske framtiden utvisa. Jag har dock en känsla av att landet på ett synnerligen effektivt sätt kommer att på kort tid förgöra sig själv. Kanske t.o.m. innan vi hunnit håva in vårt ärligt intjänade kapital.

 95. @Helen L

  Detta statliga propagandaorgan klappar alla på huvudet med hennes gravt narcissistiska anekdoter, som på något underligt vis då skulle vara representativa för hela resten av befolkningen. Taget ur sitt sammanhang så har hennes alla irrationella inlägg ingen som helst mening mer än att ständigt föra in diskussionen i menlösa stickspår. I dessa stickspår så är alltid meningsmotståndaren antingen ”rasist”, ”tillhör extremhögern”, ”är rädd” eller får någon annan påsmetad etikett där det i slutänden bara är du själv det är fel på. Men man måste som sagt då sätta detta propagandaorgan i hennes rätta sammanhang.

  Människan är ett flockdjur där majoriteten av flocken rör sig åt samma håll som alla andra. Men det räcker med att en viss liten procent individer börjar rusa åt ett annat håll och då kan hela flocken börja skena. Statsmakten använder sig själv av denna gruppdynamik för att styra hjorden. Det kan räcka med något symboliskt som t.ex. gruppvåldtäkten av den rullstolsbundna kvinnan på Gotland. Där det sattes in en avsevärd polismobilisering för att kväsa en eventuell missnöjesyttring hos befolkningen. Staten vet att det jäser i folkdjupen och jag skulle kunna fortsätta att utveckla hela denna soppa med en mängd olika exempel. Men poängen jag vill göra är att den lilla grupp som kan få hjorden att skena, den gruppen måste motarbetas genom att hindra diskussion som kan leda till handling. Därför måste alla diskussioner ledas in i dessa menlösa stickspår. Att staten har nätnärvaro är ju ingen ”James Bond paranoia” utan en reell verklighet. Staten samarbetar ju t.ex. med #jagärhär och deras 75 000 st nyttiga idioter. Sen vad Stella själv har för personliga motiv till att göra det hon gör är för mig helt djävla ointressant, då jag tittar på VAD hon gör. Men som en outtröttlig Duracellkanin, med en egen kärnreaktor, så fortsätter hon att mala på. Det hon saknar i trovärdighet tar hon igen med uthållighet och om detta beror på envishet eller ren enfaldighet låter jag vara osagt.

 96. @ Peter,

  Dock göre sig de svenska politiker- och övrig maktelit, som destruerat Sverige, icke besväret att söka asyl i vår kommande välskötta enklav. Knep som att: ”Hej, jag heter Stefan Löfven, är 15 år och behöver hjälp” kommer inte att funka. Det blir bara att vända om och söka föda och ev ett träd som skänker skugga i det Spanska stepplandskapet. I den lokala tidningen kan man möjligen läsa om vilsna individer som virrar omkring utan något till synes riktigt mål.

  Ingen av dessa ynkryggar kommer våga erkänna att de kommer från Sveriges statsapparat/maktelit. Kanske att de kan lura någon genom att spöka ut sig med en Thawb och snörsandaler, och på ett förvirrat sätt gå omkring och yra något om Muhammed, men det kommer såklart att genomskådas och bara vara ett sätt att skjuta upp det oundvikliga och icke så lustiga slutet.

 97. @Öystein

  Jag vet att du är väl medveten om att denna saga inte har något lyckligt slut. Antingen dör Sverige den långsamma sotdöden eller så sker döden i en ögonblicklig kataklysm typ inbördeskrig, alternativt som krigsskådeplats mellan NATO och Ryssland. Vårt ärligt intjänade kapitals väl och ve är vårt minsta problem, men dock ändå ett problem.

 98. @Öystein

  Jag har en idé angående en ny avtackningsritual för avgående politiker. Har de arbetat för folkets bästa så avtackas de med ett välförtjänt ros och kan framleva ålderdomen med en lika välförtjänt pension. Men har de inte arbetat för folkets bästa så ska varje medborgare givas möjlighet att obehindrat få aga denne avgående politiker under ca 5 minuter. Risdelen av denna ritual skulle kunna hållas vid en skampåle framför Rosenbad. Tror att svetsaren kan hjälpa till att få ihop en hållbar metalskampåle då en trädito inte håller för denna massiva köttmassa.

 99. @ Peter,

  Jag garvar så att jag fått ont i magen, så jag måste nu lägga mig en stund för samla mig. Säkert till glädje för …… och……

 100. @ Stella Tormanoff 5 Feb, 2018 at 16:56
  Angående BITTERHET:

  ”Ständigt denna Vessla, förlåt jag menar Stella”, som Ture Sventon skulle ha sagt. Hur kom Du nu in på ämnet ”BITTERHET” i den här tråden????

  Du är fullständigt oslagbar i förmågan att spåra ur och komma från ämnet, jag tar mig för pannan och säger bara lägg ned Stella. Vill man se någon som med en dåres envishet vägrar att inse sina egna tillkortakommanden så utgör Du ett paradexempel på ett uppblåst ego, något som sannolikt speglar en personlighetsuppfattning om sig själv av det mer grandiosa slaget.

  Den rappakalja Du ständigt torgför är det nog bara Du själv som förstår, men Du uttrycker dig på ett sätt som om Du verkligen hade en aning om vad Du skriver. Who cares??

  Visst kan ibland kommentarsfält hamna lite off topic men Du kör ju ned i diket direkt så fort Du sätter fingrarna på tangentbordet (och det är ju inte ens roligt), höj blicken Stella och se dig omkring i verkligheten.

  Med ditt sätt att skriva skulle man vid en första anblick kunna tro att Du verkligen var en sakkunnig på det ämnesområde Du skriver om, men när man skärskådat det Du tar till orda om så verkar Du bara vara en olycklig ensamstående mor med planer på att, när din dotter blivit vuxen, flytta tillbaka till Bulgarien.

  Om någon här ger uttryck för bitterhet så ligger Du nog ganska långt fram i fältet, släpp pekpinnarna och din självvalda plats på den upphöjda piedestal som Du tror dig sitta på. Du blir sannolikt lyckligare så, och vem vet kanske du då också kan träffa någon som hjälper Dig att bli lyckligare.

  ”Bitterfittor” har vi nog av i Sverige, det var också en av orsakerna (minimal men ändå) till att jag flyttade ut ur batikhäxornas högborg vilka satt sig i sinnet att torgföra extremfeminism något som Sveriges kuvade män har att underordna sig.

  När tar vansinnet slut?

 101. Jan,

  Varför tror du att jag är olycklig? Jag upplever lycka dagligen och är väldigt nöjd med livet med tanke på omständigheterna. Nu är det så att ensamheten är bättre än olämplig sällskap. Som den skapande själen och traditionella modern jag är, så behöver jag mycket ensamhet för att ”thrive and unfold”.
  Var fick du ”bitterfitta” och ”feminist” ifrån vet jag inte, men jag älskar gentlemen och saknar absolut inte tillgång till sådana. Jag är bara väldigt kräsen. Men när bäst före datumet har gått på en del så börjar de nämligen störa sig på sådant de inte kan ha eller köpa nämligen. 😉

 102. @Stella, fortfarande inget svar på frågan varför du plötsligt börjar prata om bitterhet i den här tråden.

  Jag svarar däremot på Din fråga ” varför tror du att jag är olycklig?”

  Det Du skriver om och det sätt Du framför dina tankar på får mig och tro att Du är olycklig, även Du upprepar mantrat att Du är lycklig så.

  Varför bär Du då kniv när Du rör ute i det svenska samhället?

  Upplysningsvis så är det förbjudet i svensk lag att bära kniv vid de tillfällen du så måleriskt beskriver, kanske nåt att tänka på.

  Om Du nu har sådan moraliskt och intellektuellt övertag över alla när Du rör dig i NoGo zoner så blir ju frågan varför Du anser dig behöva kniv?

  Inser Du inte själv hur motsägelsefullt Du uttrycker dig?

  Du är väl inte rädd??

 103. @Stella, fortfarande inget svar på frågan varför du plötsligt börjar prata om bitterhet i den här tråden.

  Jag svarar däremot på Din fråga ” varför tror du att jag är olycklig?”

  Det Du skriver om och det sätt Du framför dina tankar på får mig och tro att Du är olycklig, även Du upprepar mantrat att Du är så lycklig.

  Varför bär Du då kniv när Du rör ute i det svenska samhället?

  Upplysningsvis så är det förbjudet i svensk lag att bära kniv vid de tillfällen du så måleriskt beskriver, kanske nåt att tänka på.

  Om Du nu har sådan moraliskt och intellektuellt övertag över alla när Du rör dig i NoGo zoner så blir ju frågan varför Du anser dig behöva kniv?

  Inser Du inte själv hur motsägelsefullt Du uttrycker dig?

  Du är väl inte rädd??

 104. Utan att peka på något speciellt håll känner jag att denna långa diskussion missat en del av målet.
  Trevligt att några blottar sig lite så här offentligt, mindre trevligt att det verkar sakna uppsåt eller mening utan bara för att få va med o kanske räkna rader.
  Vad artikeln handlar om är Jan Norbergs erfarenheter som pensionär eller utflyttad till Portugal.
  Att ställa honom till svars för sina erfarenheter eller jäm föra faror, hot kriminalitet med Sverige är lite osunt tycker jag. Huruvida någon är bitter/rädd/ledsen i Sverige eller blåst i annat land eller ej saknar ju faktiskt relevans till hur Jan N upplever sin situation eller av redaktören valt ämne.

  Dom som har problem med att folk flyttar ut är förmodligen lite rädda att bli ensamma knivbärarande försvarare av alla likas värde.
  Alla förtjänar att vara lyckliga o levnadsglada. Att ta ifrån dom dessa möjligheter genom politiker eller ej är inte särskilt hedrande.
  Så många människor i Sverige som känner sig oroliga för sin eller sina barns framtid som nu är nog svårt att hitta utanför ”krigstid”. Att då kritisera dom som hittat sin lösning och är nöjda för knappast något framåt.
  Du har bara ett liv och du är ansvarig för detta o även dina efterkommande.
  Att då kritisera dom som lämnar Sverige o i samma ögonblick försvarar dom som kommer hit (kanske av samma anledning) i samma andetag är knappast trovärdigt.

  Tack redaktörn för en trevlig artikelserie. Jag ser fram emot fler öden berättade genom deras ögon.

 105. God morgon. Jag instämmer med leif bengtsson. Glöm inte bort syftet med att publicera en persons berättelse om varför denne lämnade Sverige. Syftet är inte att ställa denne till svars för allt möjligt eller att angripa Sverige utan att lyfta fram ett fenomen: Sverige är förändrat, människor lämnar Sverige av mer än personliga ekonomiska skäl etc. Sverigebilden är falsk om man så vill, men då kanske jag drar en överväxel.

  Kommentarsfältet stängs. Strax publiceras en ny intervju. Samma frågor till en annan person som flyttade till ett annat land. Denna gång är det någon som bor i USA.

Comments are closed.