Utvandrarna från Sverige – Jan Norberg flyttade till Portugal

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 februari 2018
- NewsVoice redaktion
Kommunen Estubal i Portugal den 18 december 2017
Kommunen Estubal i Portugal den 18 december 2017.

NewsVoice inleder en intervjuserie om svenskar som lämnat Sverige för ett bättre liv utomlands. Vi undrar varför de valde att flytta, fördelar och nackdelar med det nya livet och om de ångrat sig. NewsVoice besökte i årsskiftet 2017/18 Jan Norberg som valt att flytta till semesterorten Sesimbra i Portugal. Under några veckor uppdaterades NewsVoice från Norbergs lägenhet som var ”exilredaktion”. 

Text och foto: Torbjörn Sassersson

Vad fick dig att initialt börja söka dig till ett nytt liv utomlands? Vilka tankar hade du och vilka känslor styrde dig bort från Sverige?

Jan Norberg
Jan Norberg, 2017

Jan Norberg: Det är många faktorer som samverkar, klimat, skatter, mentalitet och samhällsutvecklingen. För mig personligen blev dock den utlösande faktorn den cancersjukdom jag drabbades av och som, efter en mycket tuff operation, fick mig att överväga ett nytt liv på ålderns höst. Att ha jobbat hårt hela ens vuxna liv gör att livet lätt blir slentrian, man känner inte till något annat liv än det som är fyllt av arbete.

När man börjar reflektera lite mer än vanligt så tittar man sig omkring på ett annat sätt och ser saker ur ett något annorlunda perspektiv, för min del så infann sig känslan att det nu var dags för något nytt. Något som jag varmt kan rekommendera.

Berätta om vilket land du valde och varför just det landet och den regionen i det landet?

Jan Norberg: Jag övervägde några olika alternativ men fastnade till slut för Portugal, ett land som är kraftigt underskattat av dem vilka själva inte besökt Portugal. Portugal och Sverige har en hel del likheter, bla så är den Portugisiska folksjälen faktiskt ganska lik den svenska såsom den såg ut tidigare. Dvs Portugisens kynne att visa ärlighet, arbeta hårt, göra rätt för sig och kräva sin rätt samt att visa omtanke om sin nästa är något du ser i gammal hederlig tappning varje dag härnere. Något som tyvärr verkar ha försvunnit i Sverige av idag.

Lissabon och Sesimbra- Källa: Google Maps
Lissabon och Sesimbra- Källa: Google Maps

Att jag valde just trakterna kring Lissabon (Sesimbra) har väl att göra med mitt ursprung som född i Sundsvall, här är utsikten över Atlanten ändå kanske något bättre än den över Östersjön. Portugal är ju ett betydligt mindre land än Sverige så att befinna sig mitt i landet gör ju att det blir lätt att resa runt och utforska detta fantastiska land.

Hur såg din process ut från att du började testa ett boende i utlandet till det slutgiltiga beslutet att bosätta dig i ditt nya hemland?

Jan Norberg: För min del var det egentligen ganska enkelt då flytten skedde inom EU, anmäl att du är utflyttad och saken är klar. Visst är det väl lite formaliteter men ”processen” är rätt så enkel. Jag rekognoserade lite och hittade en lägenhet att hyra till och börja med, väl på plats kunde jag därefter välja boplats lite mer i lugn och ro.

 Har du någonsin ångrat att du lämnade Sverige?

Jan Norberg: Absolut inte, men skälen till att flytta kan ju i mitt fall ju diskuteras. Om det finns något jag möjligen ångrat så är det nog att jag inte lämnade Sverige tidigare. 

Sedan måste man ju självklart alltid ställa sig frågan varför man i så fall skulle ångra sig, gör man misstag i livet så måste man ju inse dem och korrigera dem. Men ångra sig? Nej!

Är det något i Sverige som du saknar?

Jan Norberg: Törs man säga surströmming?

Eftersom du fortfarande bor i utlandet vilka faktorer väger tyngre för att hellre stanna än att återvända?

Jan Norberg: Man skulle kanske tro att det är skatterna och visst spelar lägre skatter in men avgörande är att Sverige, som det utvecklats sedan i mitten av 60-talet, inte längre står att känna igen. Det är något man får väldigt klart för sig då man får förmånen att se Sverige på distans. Sverige går mot avgrunden emedan det i Portugal finns kvar den anda som fanns i Sverige förr i världen. Så lägre skatter är inte allt.

Är du tryggare i det land du nu lever i än där du bodde i Sverige?

Jan Norberg: Det är en definitionsfråga vad man menar med trygghet, men om man med trygghet menar att kunna känna sig säker då man går ute om kvällarna så skulle jag utan tvekan säga att Portugal är betydligt tryggare än Sverige, våldsbrottsligheten i Portugal framstår som en mild västanfläkt jämfört med Sverige. Om man med trygghet menar social trygghet i form av olika välfärdssystem så finns dessa system också här men den normale Portugisen har kvar den stolthet som det innebär att inte behöva ligga samhället till last om det inte är absolut livsnödvändigt.

Själv har jag prövat den Portugisiska sjukvården genom en bråckoperation jag tvingades till och det var en upplevelse vill jag säga. Vid besöket hos primärvården som för övrigt kostar ca 45 SEK så kunde man redan då exakt säga vilken dag jag skulle opereras, 42 dagar och då låg jag minsann också på operationsbordet vid ett toppmodernt skattefinansierat sjukhus. Jämför det med den s.k. vårdgarantilagen om 90 dagar i Sverige som numera enbart existerar på papperet. Ja, det känns tryggare i Portugal.

Lagoa de Albufeira i Portugal - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Prefabricerat hus (tv) för 860,000 kr. Priset för huset till höger kan ligga på c:a 1,5 miljoner kr. Lagoa de Albufeira i Portugal. – Foto: NewsVoice.se

Vad är det som inte fungerar bra i ditt nya hemland?

Jan Norberg: Det känns svårt att kritisera ett land som visar en sådan gästfrihet och som man trivs så bra i, men visst finns det detaljer som man ibland önskar skulle kunna fungera bättre. Byråkratin kan ibland kännas lite betungande men å andra sidan framstår den vid en jämförelse mot Sverige inte som något man behöver ligga sömnlös för.  

Känner du ensamhet i Portugal, där du valt att slå ned bopålen? Hur kommer man som utlänning in i samhällets gemenskap?

Jan Norberg: Hur man känner sig som utflyttad svensk beror nog till största delen på hur man betraktar sin omgivning i det nya landet. Personligen vill jag verkligen försöka bli assimilerad, inte integrerad. Så särskilt ensam känner jag mig därför inte. 

Jag har därför vinnlagt mig om att försöka bli en del av det Portugisiska samhället som det är, visst saknar man vissa saker men ensamhet skapar man nog bara genom att isolera sig och det ligger inte för mig att sitta och vara självömkande.

Den ödmjukhet man måste ge uttryck när man bor i ett annat land emanerar nog från vem man är som person och hur man förhåller sig till människorna i det nya landet, jag själv känner stor tacksamhet för den Portugisiska mentaliteten som tagit emot mig med öppna armar. Möjligen beror det på att jag ibland jämför med hur en del migrantgrupper beter sig när de kommer till Sverige. Jag är tacksam men känner inte ensamhet.

Tror du att du kommer att avsluta ditt liv i Sverige som åldring tex på ett svenskt äldreboende?

Jan Norberg: Efter att ha sett hur svensk äldrevård fungerar på nära håll i fallet med min egen mamma så är det inget jag önskar min värsta ovän, så det får bli nej tack till att avsluta sina dagar på ett svenskt äldreboende.

I Portugal visar man sina äldre anhöriga mycket stor respekt och man vårdar dem ömt även vid de relativt fåäldreboenden som jag själv har besökt. Att se hur hela familjer med barn och barnbarn tar sina äldre anhöriga med på söndaglunch ute på restaurant visar på ett tydligt sätt vilken skillnad det är då det gäller synen på äldre.

Har andra i din umgängeskrets valt att lämna Sverige ungefär som du?

Jan Norberg: Det vet jag faktiskt inte så noga, men visst känner jag en del människor som av olika anledningar valt att flytta utomlands. Det som verkar vara en gemensam nämnare är att många bara verkar prata om hur gärna de skulle vilja flytta utomlands, men pga den hjärntvätt som de utsatts för i Sverige under många årtionden så är jag av uppfattningen att de, när det kommer till kritan, inte törs flytta ut ur det Sverige som de inbillar sig är jordens trygghetsborg.

Jag träffade som ung en gammal tant, ursprungligen från Sverige, vilken hade bott på olika platser runtom i världen. Hon hade en klok syn på mycket, bla så klargjorde hon för en då ganska ung kille att det bara är dumt att dö nyfiken.

Redaktionen: Tack för dina svar!

Farol do Cabo Espichel, Sesimbra, Portugal - Foto: NewsVoice.se
Farol do Cabo Espichel, Sesimbra, Portugal – Foto: NewsVoice.se


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq