Utsikt från Jan Norbergs terass i Portugal den 7 januari 2018
Utsikt från Jan Norbergs terass i Sesimbra, Portugal den 7 januari 2018 – Foto: NewsVoice.se

UTVANDRARNA. NewsVoice inleder en intervjuserie om svenskar som lämnat Sverige för ett bättre liv utomlands. Vi undrar varför de valde att flytta, fördelar och nackdelar med det nya livet och om de ångrat sig. NewsVoice besökte i årsskiftet 2017/18 Jan Norberg som valt att flytta till semesterorten Sesimbra i Portugal. Under några veckor uppdaterades NewsVoice från Norbergs lägenhet som var “exilredaktion”. 

Text och foto: Torbjörn Sassersson

Vad fick dig att initialt börja söka dig till ett nytt liv utomlands? Vilka tankar hade du och vilka känslor styrde dig bort från Sverige?

Jan Norberg, 2017

Jan Norberg: Det är många faktorer som samverkar, klimat, skatter, mentalitet och samhällsutvecklingen. För mig personligen blev dock den utlösande faktorn den cancersjukdom jag drabbades av och som, efter en mycket tuff operation, fick mig att överväga ett nytt liv på ålderns höst. Att ha jobbat hårt hela ens vuxna liv gör att livet lätt blir slentrian, man känner inte till något annat liv än det som är fyllt av arbete.

När man börjar reflektera lite mer än vanligt så tittar man sig omkring på ett annat sätt och ser saker ur ett något annorlunda perspektiv, för min del så infann sig känslan att det nu var dags för något nytt. Något som jag varmt kan rekommendera.

Berätta om vilket land du valde och varför just det landet och den regionen i det landet?

Jan Norberg: Jag övervägde några olika alternativ men fastnade till slut för Portugal, ett land som är kraftigt underskattat av dem vilka själva inte besökt Portugal. Portugal och Sverige har en hel del likheter, bla så är den Portugisiska folksjälen faktiskt ganska lik den svenska såsom den såg ut tidigare. Dvs Portugisens kynne att visa ärlighet, arbeta hårt, göra rätt för sig och kräva sin rätt samt att visa omtanke om sin nästa är något du ser i gammal hederlig tappning varje dag härnere. Något som tyvärr verkar ha försvunnit i Sverige av idag.

Lissabon och Sesimbra- Källa: Google Maps
Lissabon och Sesimbra- Källa: Google Maps

Att jag valde just trakterna kring Lissabon (Sesimbra) har väl att göra med mitt ursprung som född i Sundsvall, här är utsikten över Atlanten ändå kanske något bättre än den över Östersjön. Portugal är ju ett betydligt mindre land än Sverige så att befinna sig mitt i landet gör ju att det blir lätt att resa runt och utforska detta fantastiska land.

Hur såg din process ut från att du började testa ett boende i utlandet till det slutgiltiga beslutet att bosätta dig i ditt nya hemland?

Jan Norberg: För min del var det egentligen ganska enkelt då flytten skedde inom EU, anmäl att du är utflyttad och saken är klar. Visst är det väl lite formaliteter men ”processen” är rätt så enkel. Jag rekognoserade lite och hittade en lägenhet att hyra till och börja med, väl på plats kunde jag därefter välja boplats lite mer i lugn och ro.

 Har du någonsin ångrat att du lämnade Sverige?

Jan Norberg: Absolut inte, men skälen till att flytta kan ju i mitt fall ju diskuteras. Om det finns något jag möjligen ångrat så är det nog att jag inte lämnade Sverige tidigare. 

Sedan måste man ju självklart alltid ställa sig frågan varför man i så fall skulle ångra sig, gör man misstag i livet så måste man ju inse dem och korrigera dem. Men ångra sig? Nej!

Är det något i Sverige som du saknar?

Jan Norberg: Törs man säga surströmming?

Eftersom du fortfarande bor i utlandet vilka faktorer väger tyngre för att hellre stanna än att återvända?

Jan Norberg: Man skulle kanske tro att det är skatterna och visst spelar lägre skatter in men avgörande är att Sverige, som det utvecklats sedan i mitten av 60-talet, inte längre står att känna igen. Det är något man får väldigt klart för sig då man får förmånen att se Sverige på distans. Sverige går mot avgrunden emedan det i Portugal finns kvar den anda som fanns i Sverige förr i världen. Så lägre skatter är inte allt.

Är du tryggare i det land du nu lever i än där du bodde i Sverige?

Livet på varmare breddgrader – Foto: Crestock.com

Jan Norberg: Det är en definitionsfråga vad man menar med trygghet, men om man med trygghet menar att kunna känna sig säker då man går ute om kvällarna så skulle jag utan tvekan säga att Portugal är betydligt tryggare än Sverige, våldsbrottsligheten i Portugal framstår som en mild västanfläkt jämfört med Sverige. Om man med trygghet menar social trygghet i form av olika välfärdssystem så finns dessa system också här men den normale Portugisen har kvar den stolthet som det innebär att inte behöva ligga samhället till last om det inte är absolut livsnödvändigt.

Själv har jag prövat den Portugisiska sjukvården genom en bråckoperation jag tvingades till och det var en upplevelse vill jag säga. Vid besöket hos primärvården som för övrigt kostar ca 45 SEK så kunde man redan då exakt säga vilken dag jag skulle opereras, 42 dagar och då låg jag minsann också på operationsbordet vid ett toppmodernt skattefinansierat sjukhus. Jämför det med den s.k. vårdgarantilagen om 90 dagar i Sverige som numera enbart existerar på papperet. Ja, det känns tryggare i Portugal.

Lagoa de Albufeira i Portugal - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Prefabricerat hus (tv) för 860,000 kr. Priset för huset till höger kan ligga på c:a 1,5 miljoner kr. Lagoa de Albufeira i Portugal. – Foto: NewsVoice.se

Vad är det som inte fungerar bra i ditt nya hemland?

Jan Norberg: Det känns svårt att kritisera ett land som visar en sådan gästfrihet och som man trivs så bra i, men visst finns det detaljer som man ibland önskar skulle kunna fungera bättre. Byråkratin kan ibland kännas lite betungande men å andra sidan framstår den vid en jämförelse mot Sverige inte som något man behöver ligga sömnlös för.  

Känner du ensamhet i Portugal, där du valt att slå ned bopålen? Hur kommer man som utlänning in i samhällets gemenskap?

Jan Norberg: Hur man känner sig som utflyttad svensk beror nog till största delen på hur man betraktar sin omgivning i det nya landet. Personligen vill jag verkligen försöka bli assimilerad, inte integrerad. Så särskilt ensam känner jag mig därför inte. 

Jag har därför vinnlagt mig om att försöka bli en del av det Portugisiska samhället som det är, visst saknar man vissa saker men ensamhet skapar man nog bara genom att isolera sig och det ligger inte för mig att sitta och vara självömkande.

Den ödmjukhet man måste ge uttryck när man bor i ett annat land emanerar nog från vem man är som person och hur man förhåller sig till människorna i det nya landet, jag själv känner stor tacksamhet för den Portugisiska mentaliteten som tagit emot mig med öppna armar. Möjligen beror det på att jag ibland jämför med hur en del migrantgrupper beter sig när de kommer till Sverige. Jag är tacksam men känner inte ensamhet.

Tror du att du kommer att avsluta ditt liv i Sverige som åldring tex på ett svenskt äldreboende?

Sista delen av livet inom svensk äldrevård? – Foto: Crestock.com

Jan Norberg: Efter att ha sett hur svensk äldrevård fungerar på nära håll i fallet med min egen mamma så är det inget jag önskar min värsta ovän, så det får bli nej tack till att avsluta sina dagar på ett svenskt äldreboende.

I Portugal visar man sina äldre anhöriga mycket stor respekt och man vårdar dem ömt även vid de relativt fåäldreboenden som jag själv har besökt. Att se hur hela familjer med barn och barnbarn tar sina äldre anhöriga med på söndaglunch ute på restaurant visar på ett tydligt sätt vilken skillnad det är då det gäller synen på äldre.

Har andra i din umgängeskrets valt att lämna Sverige ungefär som du?

Jan Norberg: Det vet jag faktiskt inte så noga, men visst känner jag en del människor som av olika anledningar valt att flytta utomlands. Det som verkar vara en gemensam nämnare är att många bara verkar prata om hur gärna de skulle vilja flytta utomlands, men pga den hjärntvätt som de utsatts för i Sverige under många årtionden så är jag av uppfattningen att de, när det kommer till kritan, inte törs flytta ut ur det Sverige som de inbillar sig är jordens trygghetsborg.

Jag träffade som ung en gammal tant, ursprungligen från Sverige, vilken hade bott på olika platser runtom i världen. Hon hade en klok syn på mycket, bla så klargjorde hon för en då ganska ung kille att det bara är dumt att dö nyfiken.

Redaktionen: Tack för dina svar!

Farol do Cabo Espichel, Sesimbra, Portugal - Foto: NewsVoice.se
Farol do Cabo Espichel, Sesimbra, Portugal – Foto: NewsVoice.se

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
115 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
leif bengtsson
leif bengtsson
2 februari 2018 kl 12:16

Trevligt reportage om en situation jag funderat över länge.fö
Sitter själv med pensioneringen runt knuten. Har dock till skillnad från Jan
två barn i förskolan.
Har dom PFI i den protugisiska skolan ? 😉
Lycka till

Sigge Johansson
Sigge Johansson
Gäst
2 februari 2018 kl 12:36

Mkt bra initiativ, TS.
Ska bli intressant att ta del av andras erfarenhet på olika plan, av att leva som “politisk flykting” i ett annat land.

Själv har jag funderat några år på att flytta bopålarna ner till Medelhavet. Det ligger tillräckligt långt bort, har ett mer tilltalande året-runt-klimat och är inte längre bort än ca 3 timmar i en flygstol om man skulle behöva besöka Det-Gamla-Landet.

Har under några år letat efter ett område som tilltalar mig….
Fann ett par ställen på Kreta men ändrade mig efter att ha besökt några vänner som avflyttat till Spanien.
DÄR sa det “klick”!

Inväntar nu bara pensionen…..

Torbjörn Sassersson red.
Admin
2 februari 2018 kl 13:21

Om du är utlandssvensk och vill vara med i intervjuserien, tveka inte att kontakta mig. Du kan enklast bara skicka svaren på mina frågor i intervjun ovan i ett mail till redaktionen(snabel-a)newsvoice.se

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
2 februari 2018 kl 13:37

Jag säger detsamma, bra initiativ Torbjörn. verkligen intressant att höra skildringar från de som flyttat från Sverige. Ja jag vet, man kan antingen flytta från något eller till något. Jag går också i funderingar att flytta FRÅN Sverige p.g.a. det bedrägeri som svenskarna blivit utsatta för här och den totala katastrof som ser ut att bli oundviklig.

Jag har ännu inte börjat “leta” aktivt, men jag är snart 61 så det börjar nog dra ihop sig…

Samuel af Ugglas
Samuel af Ugglas
Gäst
2 februari 2018 kl 13:39

Jag har bott utrikes i olika omgångar. Det är underbart att Du tar upp problemet Torbjörn men själv skulle jag vilja formulera mitt övervägande till att flytta bort ifrån Sverige med helt andra ord. Socialisterna har frammanat den nuvarande situationen med hjälp av stöldgods (skatter) och det har gått så långt att politikerna enbart visar “FÖRAKT FÖR DEN SVENSKE MEDBORGAREN” Ingen svensk politiker har vågat fråga svenska folket om vi ville översköljas av främlingar med möjligtvis undantag av SD.
Jag vill i det längsta kämpa för att de ansvariga för detta vanvett i sinom tid straffas genom svenska folkets dom.
Ingen skugga faller på dem som valt att göra något annat med sina liv, det är det som vi kallar för frihet!!!
Tack Torbjörn!

Kim Lundgren
Gäst
2 februari 2018 kl 13:50

@ Jan Norberg

Mina bekanta som genom sitt arbete har mycket erfarenhet av Portugal har många berättelser om en utbredd kriminalitet i Portugal. Det är t.o.m. så illa att man inte kan lita på polisen, de påstås stjäla från företagare när de har chansen.
Det är ett klansamhälle – det gäller att ha släktingar inom alla viktiga områden.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
2 februari 2018 kl 14:13

@ Samuel af Ugglas,

Håller med dig till 100%. Bra skrivet! Låt oss mobilisera folkdomstolen, för det är så rättvisa kan skipas med dagens politikerbedragare. Det kommer dock att behövas ett flertal folkdomstolar för att kunna hantera alla numera till numerären antal brottslingar.

Grace Ziqver Xavier
Grace Ziqver Xavier
Gäst
2 februari 2018 kl 14:14

Portugiser ett väldigt trevligt folk ja de är noga med att ge rätt växel tillbaka. Blev så paff när det hände. Vill flytta ner men har barn som inte vill. De är i tonåren. Nä Sverige är inget att ha. Jag lever hellre mina sista åren på en parkbänk i södra Portugal än i den svenska äldrevården. Arbetar själv i den. Och märker hur vi tvingas till att ge sämre vård till de äldre och handikappade.

Janna
Janna
Gäst
2 februari 2018 kl 14:14

P1 Dokumäntär gjorde en serie på samma tema – Flykten från Pisslandet – som var intressant.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/316961?programid=909

Stella Tormanoff
Gäst
2 februari 2018 kl 14:17

Kim,

Det låter som i alla andra länder – du är noll utan kontakter. Du kan försöka i vilket land som helst som utlänning – det är mycket svårare än för de infödda. Jag har vänner över hela världen som har lyckats väl karriärmässigt men alla främlingar är socialt isolerade. Det finns länder som på akademi- och företagsnivå är med toleranta än andra.
I det beskrivna fallet i artikeln kommer man med pension som kanske är några gånger högre än medellönen i landet (gissar bara). Man behöver inte göra något annat än att njuta. Då blir relationerna helt annorlunda. De flesta svenskar lever på standardskillnaden i div. varmare länder, men skulle de försöka leta jobb så är det ganska tufft vart man än är. Vi har en global utveckling där betydligt färre människor behövs i arbete. Få se vad det blir av det…

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
2 februari 2018 kl 14:17

@ Kim Lundgren,

Visst kan kriminaliteten vara omfattande i Portugal, men knappast större än i Sverige. Och vidare, har Portugals politiker i lika hög grad bedragit sitt folk?? Det kanske Jan Norberg kan svara på…

Hasse
Hasse
Gäst
2 februari 2018 kl 14:33

Ett problem för landet Sverige är att tänkande Svenskar, som försöker göra förändring ser den enklaste förändringen i att lämna landet och därmed lämna ikke tänkande svenskar, som inte förstår hur det verkligen ligger till, åt sitt öde. Detta spär på hopplösheten. Det är som att Sverige som land, är designat till att begå självmord. Bor själv i utlandet men flyttar gärna tillbaka till Sverige en dag om det otänkbara skulle ske, att det plötsligt blev ett bra land igen. Flyttar jag tillbaka gör jag det mestadels för mina vänners skull som jag saknar enormt mycket. Flyttar nog ut i djungeln en dag istället och den dag jag flyttar dit kommer jag nog att undra varför jag väntade så länge med att göra det.

Sverige har plundrats på sin organisation, industri, hälsovård, livsstandard, moral, militär, polis, det fria talet, o.s.v. och många sitter med mångåriga banklån som slavar för resten av livet.
I mitten på 80-talet var Sverige världsledande som stat, det fanns nästan inget land med så bra möjligheter som Sverige hade. Det är som Ole Dammegård säger, “Stadskupp i slowmotion”. Sverige är långt ifrån vad det en gång var. Att vända detta sjunkande skepp och föra det till hamn och få det reparerat är inte möjligt tyvärr och därför hoppar många i livbåtarna och ror mot främmande land.
Samtidigt älskar jag Sverige och jag bär fantastiska minnen i mitt hjärta.
Tack för reportaget Törbjörn.

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
2 februari 2018 kl 16:38

@ Kim Lundgren, personligen är jag inte så benägen att lyssna på hörsägen i fall som dessa. Referenser jag gör är utifrån mina egna erfarenheter, jämförande statistik för våldsrelaterad brottslighet mellan Sverige och Portugal är lite svår att hitta.

Utan att ha ägnat alltför mycket tid åt detta så är den senaste statistiken från 1999 som jag hittade och från den så kritiserade myndigheten BRÅ (Brottsförebyggande rådet). En jämförelse då 1999 faller i alla fall nästan undantagslöst ut till Portugals fördel och varför BRÅ med Jerzy Sarnecki i spetsen därefter inte vill redovisa ytterligare statistik kan man ju enbart gissa anledningen till. Själv är jag i alla fall rätt så övertygad om att våldsbrotten i Sverige ökat dramatiskt sedan slutet av 90-talet. Vi pratar ju bla om hur många sk NoGo zoner som numera finns i Sverige, på 90-talet, som den bifogade länken är hämtad i från, fanns nästan inte begreppet uppfunnet. Men det är ju en helt annan diskussion.

Att anklaga Portugisisk polis för korruption är att “se grandet i sin broders öga men inte bjälken i sitt eget”, dvs svensk polis och dito domstolsväsende skulle nog må bra av ett studiebesök i Portugal. I Portugal åtnjuter polisen stor respekt, möjligen ett arv från Salazartiden. Mina egna erfarenheter av portugisisk polis och myndigheter är självklart begränsade men de uppträder mycket korrekt mot medborgarna och visar den ömsesidiga respekt som jag personligen uppskattar i mötet mellan myndighetsutövare och medborgarna.

Påståendet om att Portugal skulle vara ett “klansamhälle” ser jag som ett helt befängt uttalande, vad är då Sverige om man tittar in i de sk NoGo zonerna??

Svenska politiker, polis och domstolar står helt handfallna inför den situation Sverige numera ständigt plågas av när de undantagsvis tvingas åtala någon så kommer dessa våldsbrottslingar ofta helt undan eller med skrattretande låga påföljder. Jag har tidigare suttit som nämndeman i Tingsrätt och sett eländet inifrån.

Hoppas att också @ Öystein fått svar på sin fråga.

https://www.bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f1800021441/1371914732382/1999_internationella_jamforelser_av_kriminalstatistik.pdf

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
2 februari 2018 kl 18:07

@ Jan Norberg,

Tack för din redogörelse, den ger säkert många svenskar en hint om hur det iaf skulle kunna vara att flytta till Portugal. Självklart skulle jag vilja leva kvar i Sverige, om detta mitt land skulle ha kvar tillräckligt mycket av sin själ och tradition.

Tyvärr har våra politiker (bedragare) lyckats med bedriften att i princip destruera hela landet på några få år. Allt genom att parallellt mörka hela destruktionsprocessen för det svenska folket.

Svenska befolkningen har i princip alltid haft förtroende för de som är satta att leda landet. Tyvärr har dessa ledare (politiker) utnyttjat detta förtroende till att bedra hela befolkningen. Skadan som redan uppstått är i princip oreparerbar, och destruktionen fortsätter i en accelererande takt. Då återstår tyvärr bara alternativet att lämna landet. Staten är snart klar med sin rokad av det svenska folket, alltså bytt ut svenskarna mot ett sammelsurium av andra kulturer, som med all sannolikhet kommer att kriga sinsemellan.

De kan ju använda Sverige som en turistattraktion för andra länder, som kan komma hit (om de vågar) och studera hur en destruktion av en hel nation på ett decennium kan ske och hur det då ser ut.

Grattis Jan att du var förutseende, även om du också hade en del andra orsaker att lämna Sverige.

Kim Lundgren
Gäst
2 februari 2018 kl 18:26

Gratulerar Jan Norberg som bor i ett eget Paradis!

Poliser i Portugal gör saker som är helt otänkbara för svensk polis att göra – det är en sak som är säker. De berättelser jag hört är inte skvaller det är svenska företagare med 15 – 20 års erfarenheter av att samverka med portugisiskt näringsliv och samhälle.

Lycka till i pensionärsidyllen!

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
2 februari 2018 kl 18:39

@ Kim Lundgren, som den intresserade och nyfikne person jag är så skulle jag vilja se att Du exemplifierar så konkret som möjligt, annars blir det ändå till slut enbart hörsägen och avd skvaller. Något inte debatten eller sanningen mår särskilt bra av.

Jag har ingen anledning att upphöja Portugal till något paradis eller idyll, men så här långt, efter 3 år, så har jag i alla fall en del erfarenheter som underlag för en jämförelse med ett Sverige i totalt förfall. Vad har du annat än skvaller??

Kim Lundgren
Gäst
2 februari 2018 kl 19:03

Jan Norberg – du är oförskämd!

Det du skriver är väl också skvaller då i konsekvensens namn.

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
2 februari 2018 kl 19:07

@ Kim Lundgren, i en annan tråd på NV så redogör sign Peter för korruptionen inom den svenska polisen.

Huruvida den länken från Världen idag är sann eller ej vill jag inte uttala mig om men även om den bara delvis är sann så ger den en skrämmande bild av en väl dold korruption inom såväl polis, åklagare som domstolarna.

Inget land är väl helt förskonad från viss korruption men dina ryktesbaserade anklagelser mot portugisisk polis ser ut att blekna när man läst sign Peters länk.

Peter 2 Feb, 2018 at 17:41
Lite off topic. Men den som är lite naiv angående den svenska polisens korruption kan läsa igenom denna rätt långa artikel. Den tar upp kriminalkommissarie Olle Liljegrens vapenaffärer med kriminella och hur dessa vapen ligger bakom ett antal mord. Dessa affärer var sanktionerade från högre ort och i vår bananrepublik sopas sånt under mattan.

”Döms oskyldiga för att dölja polisens brister?”

http://www.varldenidag.se/nyheter/doms-oskyldiga-for-att-dolja-polisens-brister/cbbhaw!9L4AJ57i4KUr9qpShUeLA/

Torbjörn Sassersson red.
Admin
2 februari 2018 kl 20:38

Jag bor i närheten av flera no-go-zoner i norra Stockholm. Har varit inne och spanat på stämningen och det är klart obehagligt där inne. Man ser många killar som sneglar ut under huvorna. Bränder är relativt vanliga. Inte en enda polis. Det är som om dessa zoner är övergivna.

Kalla Fakta-reportaget den 4 april 2017 förvånade mig inte. Minns ni kvinnan i inslaget som drack vin på sin uteplats, klädde sig i kort kjol och levde ensam med en hund? De utgör tre allvarliga brott enligt de lokala sharia-lagarna.

Enligt sharia begår hon ett brott för att hon dricker alkohol. Ett annat brott för att hon lever singel med kort kjol och därför måste vara hora. Det tredje brottet är att hennes “sambo” är en hund, ett smutsigt djur. Hon sa mot slutet av inslaget att när de slutade kasta småstenar på henne och gick över till gatsten valde hon att fly området.

Det är klart att utvecklingen i Sverige är obehaglig och jag mötte inget av detta i Portugal. Det lär inte existera no-go-zoner i Portugal. Stämmer det?

Kulturkrock Sverige – Moralpoliser trakasserar kvinnor på Järvafältet
https://newsvoice.se/2017/04/04/moralpoliser-jarvafaltet/

Stella Tormanoff
Gäst
2 februari 2018 kl 21:18

No-go zoner behövs för implementering av Agenda 2030 (merging humans with machines). Det finns en anledning att polisen får order att aldrig besöka dem om inte media skall raportera något saftig skrämsel. Utan kriminalitet kan man inte rättfärdiga polisstaten, smart grids och RFID-chippet. Do not rape – armbandet är bara början. Sedan används både kriminalitet och miljöalarmisam till skrämsel. Kriminaliteten enar högern i sin rädsla, miljöalarmismen enar vänstern – båda har samma sponsorer och samma Agenda 2030.

Man behöver inte flytta till Portugal, om man finner no-go zonerna obehagliga. De skall finnas i alla storstäder är det inplanerat. Man kan flytta ut på landet i detta enorma land Sverige. No-go zonerna är en promille av Sverige och ändå skall alla oroasig om dem. Nog är det få gånger jag har varit på sådana ställen, förfallet men inget ohanterbart som i mitt hemland. Där gå man beväpnat på vissa ställen. Men allt är relativt. Media kan tydligen skrämma skiten ur folk med några tonårsbanditer som är så få. Det beror på hur mycket man ältar på en grej. Men vad tycker ni är lösningen?
1. Total övervakning?
2. Etnisk rensning?
3. Flera fängelser?
4. Gated communities?
5. Sluta bry sig och stänga av media?

Jag utövar punkt fem och det funkar bra. Jag har en länk med inspelningar angående hela agendan Inklusive kriminaliteten. Hör av er om någon till läsa. Det är ganska mycket.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
2 februari 2018 kl 22:12

Stella, nu får du väl ändå skärpa dig! Vad är det du vill ha sagt???

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
2 februari 2018 kl 22:13

@Torbjörn Sassersson, jag vet inte om frågan är ställd till mig eller om den är “öppen” för alla att replikera på.

Personligen har jag inga möjligheter att uttala mig om det finns sk NoGo zoner i Portugal, sannolikt finns det även i Portugal mindre tilltalande områden att bo i. Men det rapporteras i alla fall inte om detta i portugisisk TV och andra media på samma sätt som i Sverige.

Jag har åkt runt en hel del i Portugal och visst har jag sett en del lite förslummade områden men man ser polisen ute i samhället på ett helt annat sätt härnere, den polisiära närvaron är mycket mer påtaglig utan att för den skull kännas påträngande.

Lissabon med förorter är betydligt större än Stockholm (mer människor) men ingenstans har jag känt mig orolig eller hotad när jag rört mig i olika delar av denna storstad.

Redan 1996/97 när jag jobbade i Kista och åkte tunnelbana till Husby kändes det lite kymigt och korsade Husby Torg men det var väl antagligen ingenting om man jämför med hur det är i dag i Stockholms norra förorter.

Vad jag däremot med betydande säkerhet kan säga är att man ytterst sällan ser muslimer med utmärkande och typisk klädsel i Portugal, inte heller ser man kringdrivande mörkt klädda gäng av ungdomar dra omkring och terrorisera sina medmänniskor.

Och som sagt några muslimska moralpoliser finns inte synliga, de behövs inte då det finns tillräckligt med “riktiga” poliser synliga ute i samhället.

Stella Tormanoff
Gäst
2 februari 2018 kl 22:34

Öystein,

Jag skrev ganska tydligt vad jag ville skriva. Vad är det du undrar? Vill du berätta om du kan ”rösta” på någon som skall eliminera hela den korrumperade statsapparaten eller Skall man sitta och älta på en massa rädslor i oändlighet?

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
2 februari 2018 kl 22:53

@ Stella,

Ja du skrev ganska tydligt vad du ville skriva, men jag frågade, vad är det du vill ha sagt? Det är inte riktigt samma sak.

Erik
3 februari 2018 kl 07:39

Kim Lundgren: “Jan Norberg – du är oförskämd! Det du skriver är väl också skvaller då i konsekvensens namn”.

Hur vet man hur de är att bo och leva i ett annat land? Genom skvaller eller att själv bo i landet i fråga? Tja …Ja har också bott utomlands men det som talar till Jans fördel, är hans ålder. Bor man utomlands när man är ung och har bristande livserfarenhet, ger det mindre. Människor följer mönster. Det förstår man bara med lång livserfarenhet i bagaget, för det är i regel samma problem man brottas med. Ett annat land med en annan kultur ger möjligen andra förutsättningar för att komma vidare. I Sverige har vi alltid, framför allt på senare tid, haft begränsningar i vårt rörelsefrihet vad gäller att själva komma på hur vi ska lösa våra interna kontroverser. Återstår då bara för makthavarna i Sverige att indoktrinera människorna här att så inte är fallet. Det är den ultimata lärdomen att bo i andra länder med annan kultur. Den mentala rörelsefriheten det ger att tillfråga egna förmågor, ger stigande självförtroende för egna förmågor gör att indoktrineringens förtrollning släpper.

Ska vi vara lite kamerala, så finns det egentligen inget sätt att nå absolut vishet. Ty det skulle krävas att man känner alla i landet. Har vistas i alla olika miljöer osv. Vi får nog nöja oss med vittnesmålen från dem som emigrerat. Vem och vad ska vi annars lyssna till? Skvaller?

Janna
Janna
Gäst
3 februari 2018 kl 09:19

@Torbjörn: Vilken stockholmsförort är det du upplever som ”övergiven”? Det är väl knappast Rinkeby eller Tensta du talar om?

Bosse Essén
Gäst
3 februari 2018 kl 09:24

“Det enda vi ångrat är att vi inte flyttade ut tidigare”. Så säger de allra flesta som bor i lugna, trygga, kulturella och sociala Almuñécar på Spanska sydkusten. http://www.costatropical.se

Janna
Janna
Gäst
3 februari 2018 kl 09:38

Googla gärna ”Santa Filomena slum” så framträder ett socioekonomiskt mycket utsatt område i Lissabon som till bilderna får miljonprogrammets välorganiserade förorter att framstå som en idyll.

Stella Tormanoff
Gäst
3 februari 2018 kl 10:24

Janna,

Fattigdom är enligt de som inte har upplevt den alltid de fattigas fel. Det är dessutom så obehagligt för de ytterst rikaste i världen så att det finns en plan att eliminera fattigdomen via FN (end all poverty by population Control). För att man skall kunna få folk att koppla ifrån sitt samvete och rättfärdiga en befolkningsminskning, måste man med alla medel få folk att förakta de så kallada misslyckade i samhället. Man skapar no-go zones med några bilder på brinnande bilar eller osympatiska färgade människor som har begått brott, samt idiotförklarar hela folkgrupper genom att medvetet låta slumområden växa. Det är dags att Les Miserables obligatorisk läses redan på lågstadiet.
Fattigdomen och flyktingvågen är noggrant planerade av världsbanken och några mega rika industrialister. Det är bara att skapa ett globalt samhälle där människor inte behövs och kapa resurserna till sin fördel.
Om man läser William Engdahls Hotet mot Livet istället för Fria Tider och diverse skrämsel så bör man få förstånd varför samhället och världen ser ut som de gör.

https://newsvoice.se/2017/10/17/f-william-engdahl-om-radande-agendor-och-geopolitik-exklusiv-intervju/

Om man vill komplettera säkerhetstjänsternas inblandning i att hålla kriminaliteten levande genom att släppa all beslagtagen knark tillbaka på marknaden, kan jag rekommendera f.d. CIA agenten Michael Rupperts bok Crossing The Rubicon. Även The Confessions of an Economic Hitman är en bok som kan hjälpa att få förståelse för att vissa grupper och områden, även hela länder blir kaos och helvete. Vissa med mycket makt vill ha det så.

För att återkoppla till artikeln, så kan man skapa sin paradis lite varstans i världen. Men föds man i ett helvete (de där no-go zonerna) blir det lite svårare. Inte för att rättfärdiga någon form av kommunism eller social justice, men ingen verkar kunna svara på frågan – vad gör man åt de utsatta grupperna i samhället? Alla verkar drömma om en Utopia där sjuka, fattiga och liddabde måste undvikas.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
3 februari 2018 kl 10:54

Janna 3 skrev till Torbjörn: “Vilken stockholmsförort är det du upplever som ”övergiven”? Det är väl knappast Rinkeby eller Tensta du talar om?”

Självklart. Jag menar exakt dessa områden och Husby, Kista, Hallunda m fl. Alla områden har lite olika karaktär och olika grad av förfall till rättslöshet. Sist jag var inne i Tensta brann ett hus och gången innan det hade precis ett antal bilar bränts upp. Kvinnan som Kalla Fakta rapporterade om bodde i Husby. Det var samma område som ett 30-tal kvinnor som arbetade med jämlikhet mellan könen och kvinnors rättigheter lämnat eftersom de var alltför hotade av sharia-männen, enligt TV4 Kalla Fakta.

Stella Tormanoff
Gäst
3 februari 2018 kl 11:08

T. Sassersson,

Skall vi leta de där sharia-männen och de hotade kvinnorna och intervjua dem? Om du hjälper mig att hitta deras kontaktuppfifter (du är bra på sånt), så kan jag intervjua dem. Något säger mig att jag litar inte på TV4.

Janna
Janna
Gäst
3 februari 2018 kl 11:29

@Torbjörn: Även om de områdena du räknar upp plågas av kriminalitet och de kriminellas uppgörelser så jan det inte sägas att samhällsfunktionerna övergivit orten. Stadsdelsnämder, socialtjänst, badhus, bibliotek, vårdcentraler, handlare finns där och är öppna. Ett nytt stort polishus byggs ju förnärvarande i Rinkeby.

En mer mångsidig bild av Orten krävs än att bara avfärda dem som no-go-zoner, vilket är det enkla i den högerextrema världen.

Stella Tormanoff
Gäst
3 februari 2018 kl 11:51

Sharia är enligt Koran ett sätt att leva och Kashif Virk förklarade tydligt vad det är.

Kvinnor ägs av männen hos de mest konservativa hederskulturerna. En kvinna går över som egendom från fadern till maken. Bland vissa romerska grupper (de har inget med islam att göra) och andra kastsystem är även kvinnor en handelsvara. Äktenskap är oftast ordnade. Det kan jag tänka mig att många kvinnor som kommer till väst och ser ett alternativ till den heders- och kastkulturen, få hopp, och vill frigöra sig från den typen av förtryck inom familjen. Frågan är hur illa är det och hur mycket dramatiseras det hela av media för att skapa motsättningar? Hur mycket har med islam att göra? Är kulturmarxistisk indoktrinering i kommunala skolan ett bättre alternativ?
Alla muslimer jag har talat med, även de beslöjade kvinnorna jag träffade och talade med i Rinkeby försvarade sin livsstil. De talade med mindre rädsla och mera öppenhet än de flesta svenskar. De flesta som flyr västerut är ju mera öppna och toleranta muslimer. Om jag inte kände många spdana skulle jag aldrig fåga uttala mig. Jag vill gärna veta hur många är just de som förspråkar våld och total förtryck av kvinnan. Jag är helt säker att de finns sådana men det bästa beviset för dess existens är att få dem att tala offentligt eller? Hur många är de och måste islam och alla muslimer känna sig anklagade för det? För det är resultatet av vinklade reportage där en tredje part skall enbart uttala sig eller man visar bara 50% av det som har hänt.

2001 när tvillingtornen föll jobbade jag med muslimer enbart. De var både oroliga och förbannade på medias anklagelser om terrorism och hur hela samhället misstänkte varje muslim för terrorist. Jag behöver inte förklara hur och varför tvillingtornen föll. Men med tanke på det bör vi vara mycket skeptiska till det som rapporteras i TV.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
3 februari 2018 kl 12:08

Janna 3 Feb, 2018 at 11:29.

Det handlar även om omfattande övergrepp mot kvinnor, sharialagar som utesluter svenska lagar, svensk kultur och svenska normer. Det sker stenkastning mot poliser och ambulanser. Det går inte att reducera hela bilden till “kriminellas uppgörelser” som om det bara handlar om gäng som slås med varandra.

Att stadsdelsnämnder, socialtjänst, badhus (segregerade), bibliotek, vårdcentraler och (fortfarande) handlare finns där och till och med är öppna betyder det inte att allt är fint. Att man bygger ett nytt stort polishus i Rinkeby visar att politikerna till slut insett att poliser måste han en stark närvaro för annars måste, som Stefan Löfven sa, Regeringen eventuellt se över möjligheten att sätta in Försvarsmakten dvs militären.

En mer mångsidig bild av Orten krävs än att bara avfärda dem som “särskilt utsatta områden”, vilket är det enkla i den vänsterextrema världen.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
3 februari 2018 kl 12:10

Låt debatten här gå tillbaka till ämnet, varför svenskar lämnar Sverige för ett bättre/tryggare liv utomlands.

Savalle
Savalle
Gäst
3 februari 2018 kl 12:42

Stella, du ställer frågan: “Är kulturmarxistisk indoktrinering i kommunala skolan ett bättre alternativ?”

Mitt i prick!

Det är en oerhörd prestation som genomförs i svenska skolan av den pressade personalen där. Det är ett under att det trots all subvertion uppifrån fungerar relativt hyfsat på en hel del skolor. Deep State har gett skolan högsta prioritet i syfte att förstöra vårt lands moral, kampvilja och sammanhållning samt att hålla människor ovetande om all massiv manipulation.

Skolan måste befrias och få utvecklas!

Stella Tormanoff
Gäst
3 februari 2018 kl 12:45

Så Newsvoice vill inte gå till botten och kolla upp om reportaget bygger på fakta och hur omfattande problemet är? Vi får helt enkelt lita på medias bild som skall rättfärdiga polisstaten. Ifrågasätter man det så är man tydligen vänster-extrem. Jag trodde att grävande journalistik bygger på egna undersökningar och inte på upprepande av andra mediers budskap.

För att koppla och svara till din fråga så flyttar svenskar i från Sverige av några anledningar:
1. För att de har råd.
2. För att utnyttja standardskillnaden.
3. För att klimatet är vänligare söderut.
4. För att många helt enkelt tycker inte om utvecklingen och flyr den.

Det bästa sättet att bekämpa främlingsfientlighet är tydligen att bli en invandrare själv… 😉

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
3 februari 2018 kl 13:29

@Janna, jag övervägde i det längsta om jag skulle bemöta ditt inlägg, se nedan.

“Janna 3 Feb, 2018 at 09:38
Googla gärna ”Santa Filomena slum” så framträder ett socioekonomiskt mycket utsatt område i Lissabon som till bilderna får miljonprogrammets välorganiserade förorter att framstå som en idyll.”

Jag kan bara ana ditt provocerande syfte med att ge exempel på portugisiskt slumområde, Santa Filomena.

Amadora som är en närförort till Lissabon är ganska stort, jag har varit där men kände inte riktigt igen mig så jag tog mig för att googla ordentligt och kom fram till att området numera till stora delar är sanerat enligt ett särskilt program.

Din länk är gammal och inte längre aktuell då den beskriver en situation som rådde för ca 6-10 år sedan, det känns som att ditt bedrägliga beteende enbart har som syfte att ifrågasätta mina mer generella intryck och försöka få Sveriges problem att framstå som avsevärt mindre än de som trots allt finns i Portugal.

Notera än en gång att jag inte är omedveten om att Portugal också har problem, men din tendentiösa stil för att försvara Sveriges förfall slår tillbaka på dig själv om du inte lägger fram mer aktuella och sanningsenliga bevis som stödjer dina utsagor.

Portugal har föresatt sig att verkligen höja lägsta nivån inom den sociala sektorn, och även om den sker från en ganska låg nivå så jobbar man intensivt med vad Sverige gjorde på 50, 60 och 70-talet.

Nu är ju dessa saneringsprogram ingen garanti för att man blir av med problemen, se bara på de miljonprogramsområden som idag utgör NoGo zoner i Sverige.

Så jag kan bara återigen konstatera att sign Janna är oärlig i sitt uppsåt då denne med alla så typiska vänstertricks försöker vrida debatten till att Sverige är ett föredöme på jorden, som till alla pris skall försvaras.

Mer frågor Janna?

Conny Lundberg
Gäst
3 februari 2018 kl 13:38

Tack, Torbjörn, för en intressant artikel som ligger helt rätt i denna tid och utveckling som nu råder i Sverige!
Jag tror att de flesta som överväger att flytta ut från Sverige gör det för att de vill finna trygghet och förutsägbar ordning i sina liv. Att regeringen och media ljuger regelbundet om utvecklingen i Sverige tror jag nog att de flesta vet eller anar. Med tanke på regeringens agerande och uttalande om tillståndet i landet så tror jag många känner sig otrygga och vilsna i en tillvaro som hastigt förändras från det ordnade till en tillvaro där man aldrig riktigt vet vad som skall hända, här eller i världen i stort.
Detta skapar en miljö där ytterst få tänkande varelser kan finna ro och stabilitet och därför väljer att resa någonstans där en jämförelsevis mer ordnad tillvaro kan levas.
Det vore ju enkelt för vissa människor att säga att det inte är så farligt att bli lite våldtagen, misshandlad eller mördad och att det bara är en del av livet eller att den styrande eliten redan vunnit och det bara är att acceptera och vika ner sig helt och fullt och låta utvecklingen ha sin gång men jag tror inte att flertalet skulle vilja acceptera detta eftersom de flesta strävar efter ett gott liv i vilket ovanstående inte ingår.
Det vore ju också lätt att försöka avfärda förövarnas dåd med socioekonomiska faktorer men faktum kvarstår och det är att alla har ett ansvar för att inte skada sina medmänniskor oavsett vilka förhållanden de kommer från.
När omgivningen utvecklas mot en allt större otrygghet och brottslighet, oavsett anledningarna, så är det inte konstigt att många väljer att söka sig till länder och områden där mer trygghet och ordning härskar.

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
3 februari 2018 kl 13:52

@ Stella Thormanoff, du säger i ditt inlägg bla följande.

“Stella Tormanoff 3 Feb, 2018 at 12:45”
“För att koppla och svara till din fråga så flyttar svenskar i från Sverige av några anledningar:
1. För att de har råd.
2. För att utnyttja standardskillnaden.
3. För att klimatet är vänligare söderut.
4. För att många helt enkelt tycker inte om utvecklingen och flyr den.

Det bästa sättet att bekämpa främlingsfientlighet är tydligen att bli en invandrare själv… ”

Ja Stella, dina här ovan uppräknade skäl för att flytta ställer jag upp på i alla 4 fallen.

Vad vill du säga med detta??

Ser du något fel med att flytta av dessa anledningar, eller vart vill du komma??

Själv undrar jag ofta varför Du själv övergav Bulgarien och varför du är kvar i Sverige om har mage att kritisera andra vilka gjort som du, dvs flyttat ut från sitt hemland??

Vad vi som flyttar inom Europa har för olika bevekelsegrunder för detta är iofs var och ens ensak men du tycks ju relativt besatt av att ständigt vara på tvärs med alla andra, upplever du nån slags “njutning” av detta??

Jag respekterar ditt beslut att flytta från Bulgarien utan att ifrågasätta dina skäl till detta, men du skall ändå raljera över andras beslut att flytta ut ur Sverige.

Vad är du gjord av Stella??

Jag instämmer med vad tex Öystein flera gånger frågat dig, vad vill du säga med alla dina inlägg. Annat än att presentera en massa konspirationsteorier och en ständig referens till allsköns litteratur som du sannolikt har läst.

Kom ut ur vintermörkret och se dig omkring i verkligheten och lägg dina böcker och teorier åt sidan för en stund så kommer du sannolikt må avsevärt bättre än vad du nu verkar må.

Per Larsen
Per Larsen
3 februari 2018 kl 14:32

Att flytta utomlands är bra för den som flyttar, Jan Norberg har tagit sitt beslut och flyttat till Portugal. Det gör han helt rätt i, JN’s erfarenheter liknar de erfarenheter jag har hört av andra som flyttat ut i världen.
Mina egna planer på utflyttning stupar på sysselsättningsproblemet, engagemang i föreningsliv och Svenska kyrkan är bra för sociala aktiviteter, men en sysselsättning som ger struktur åt dagarna är ett behov jag har åtminstone de nästa tio åren. Exempel på en lösning av sysselsättningsproblemet är att bli samlare av någon sorts föremål, på ett forum för skandinaver i Thailand där jag tog upp ämnet visade en exildansk foton på sin samling av asiatiska tekannor. Det kan bli lite affärer, resor och många nya kontakter med en sådan verksamhet.
Det är inte ovanligt att utlandssvenskar har sin politiska hemvist hos SD och Moderaterna, många utflyttade är också glödande patrioter. Många utvandrade är faktisk mer “svensk” efter utflyttningen än innan, nästan alla visar större intresse för svenska traditioner och börjar uppskatta svenska kulturyttringar som aldrig förr.
Att svarta svartmåla Sverige i sammanhanget är mycket vanligt bland de som flyttar ut, med denna attityd stärker den utflyttade tillfredsställelsen av sitt handlande och sin nya hemvist. Ungefär som när Tolstoj sågar Shakespeare som dramatiker, båda är, som alla vet, fixstjärnor på dramatikens himmel. EU har 40 miljoner invånare som lever under fattigdomsgränsen, 90 tusen tar livet av sig och slutligen släcks mer än trettiotusen liv i trafiken, denna pågående katastrof hanteras lite olika av medlemsstaterna men det är marginella skillnader. Det jag upplever är att Portugal har varit något bättre på att möta dessa utmaningar de senaste åren helt i linje med vad JN upplever och ger uttryck för.
Från Portugal är det fyra timmars flygresa till Sverige och det blir bara billigare att flyga i framtiden, hemlängtan kan botas både ofta och billigt.
Det är bara att gratulera Jan Norberg till sitt livsval och redaktören skall också ha en släng av sleven för en bra artikelidé.

Stella Tormanoff
Gäst
3 februari 2018 kl 14:41

Jan,

Jag beklagar att du tycker att Prof. Engdahls geopolitiska undersökningar som bygger på helt offentliga redovisningar anser du som konspirationsteorier. Innan man kallar något för ”konspirationsteori” bör man undersöka själv. Boken kostar under 300kr och du bör läsa den innan du avfärdar informationen. Jag, till skillnad av de som litar blind på media mär det passar deras emotionella tillstånd, undersöker och ifrågasätter in i det sista. Om du tycker att Agenda 2030 är en konspiration, så kan du själv kolla vad Bilderberggruppen diskuterar, och vad som planeras på G7, G20 och World Economic Forum.

Det jag vill ha sagt är att de styrande oligopolen är minst 10 steg före folket som blir gång på gång lurade av sina rädslor i en vänster-höger tankebana där man ger bort sin frihet och rättigheter för den falska säkerheten av polis och militär. Jag ville gärna att Newsvoice fortsätter leverera en mera balanserat samhällsbild än högerns främlingsfientlighet som lavinartat sprider sig pga av rädsla. Rädsla för vadå? Jag är inte rädd.
Newsvoice blir automatiskt placerat i högern, för att Newsvoice kritiserar enbart vänstern. Det är lite så man placerar sig själv i en ideologisk fälla som hindrar av att se helheten.

Jag dömer dig inte, Jan. 🙂 Jag är glad att du trivs bra i Portugal och önskar dig ett fantastisk tillvaro. Jag tänker göra precis som dig och flytta söderut till mitt hemland när mitt barn är vuxet. Jag flyttade till Sverige för kärleken. Integrationen har varit en tuff men spännande resa som har lärt mig mycket. Jag har stor respekt för de människorna som har gjort mig gott här – de är många. 🙂 Men de är individer, inte nationen. Nationen i sig har varken hjärta eller samvete – det har ingen kollektiv. Jag är fast i landet pga delat vårdnad – det är det enda anledningen att jag är här. Jag är väl medveten att jag inte är välkommen här om jag inte försvenskar mig och håller med om allt vad de infödda har inbillat sig är rätt, men integration är att mötas på mitten och inte att ersätta min identitet med en svensk. Jag tror att om folk har någonstans bättre att ta vägen, så gör dom det. Vem vill bo där man inte är välkommen?

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
3 februari 2018 kl 15:24

@Stella T, man anar en icke helt föraktlig portion av bitterhet och förvirring när man läser det du skriver. Du är en de vilka i detta forum går i första ledet när det gäller att hamna “off topic”, har du svårt att hålla i hop tankarna innan du sätter fingrarna på tangentbordet så skulle jag rekommendera dig att tänka lite extra innan du drar igång.

Jag tror att jag gör mig till talesman för ganska många läsare då jag påstår att Du skulle må bra mycket bättre av att inte driva iväg från ämnet ständigt och jämnt.

Som jag ser det så försöker du briljera med din litterära bildning och en, vad du själv anser, högre intellektuell nivå än oss övriga. Lägg ned detta och Du blir mer respekterad.

Om du inte känner dig välkommen i Sverige och samtidigt hänvisar till att du mött många snälla, omtänksamma och vänliga svenskar så kan jag informera dig om att Sverige till största delen består av svenskar (åtminstone ännu så länge). Dvs nationen Sverige består av svenskar, varför ditt påstående att du enbart känner tacksamhet till svenska individer därmed faller på sin egen orimlighet.

“Jag har stor respekt för de människorna som har gjort mig gott här – de är många. Men de är individer, inte nationen. Nationen i sig har varken hjärta eller samvete – det har ingen kollektiv.”

Du nämner oxå avslutningsvis att du inte vill “försvenska” dig, där har du kärnan i att flytta till ett annat land. Flyttar man till ett annat land så måste man ta seden dit man kommer, kallas i min värld för att assimilera sig i den miljö man befinner sig i.

Man behöver därför inte ge upp sin nationella identitet från sitt ursprungsland, men att ge uttryck för den bitterhet du verkar känna är inget som du vinner några stilpoäng på.

Att sitta dagarna i ända och kritisera vad svenskar tycker och tänker med ditt “von oben” perspektiv provocerar det svenska kynnet, det kan knappast ha undgått dig att du därmed blir kritiserad så varför fortsätta utmana när du är så ensam om dina förklenande kommentarer?

Janna
Janna
Gäst
3 februari 2018 kl 15:40

@Jan Rosbäck: Det är du som försöker utmåla Portugal till ett paradis utan fläckar, allt medan Sverige svartmålas med bred pensel.

Jag försökte bara visa att det även i Portugal finns missär, efter att Torbjörn menat att det inte fanns ”no-go-zoner” där (som om det överhuvudtaget finns i Stockholm…)

Anledningen till att jag lyfte Filomena är att det vid en enkel googling av portugisiska högerextrema siter pekats ut som no-go så sent som i fjol. Men i detta fall köper du tydligen myndigheternas version.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
3 februari 2018 kl 15:46

@ Stella,

Om du vill höra sanningen om hur det ser ut kan jag rekommendera min nedan bifogade länk. Där är det inte MSM som beskriver verkligheten i speciellt hotspot-områdena, utan Sveriges säkerhetselit. Konferensen som arrangerades av Trygghetskommissionen visar hur situationen ser ut i de s.k. Hotspot-områdena och hur problembilderna ser ut. M.a.o. verkligheten ocensurerad.

Dina idéer om varför svenskar flyttar från Sverige saknar helt korrekta grundfakta. Det är dina fantasier och antaganden, därför är de ointressanta.

https://www.youtube.com/watch?v=U_SuLcPEp8E&t=2107s

Helen L
Helen L
Gäst
3 februari 2018 kl 15:54

Stella “Jag ville gärna att Newsvoice fortsätter leverera en mera balanserat samhällsbild än högerns främlingsfientlighet som lavinartat sprider sig pga av rädsla. Rädsla för vadå? Jag är inte rädd. ”

Väldigt föraktfullt & hånfullt inlägg. Du kan inte utgå ifrån att Du är representativ för andra. Dina känslor kan inte möta andras verklighet. Sen detta eviga trams om “främlingsfientlighet” är så passerat.
Ett land som har varit ett av det absolut tryggaste länder har på kort tid förvandlats till ett land där kvinnor och mäns rörelsefrihet har begränsats – är allvarligt, ytterst allvarligt. När våra gamla inte kan känna sig säkra längre, har det gått för långt. När barn blir rånade och attackerade – är det “Främlingsfientlighet”?
Nej, det är människor som kommit hit som inte respekterar vår generositet, utan trampar & spottar på oss.
Ska vi bara tacka och ta emot? Mina skattemedel skall INTE bekosta dessa, utan de skall ut ur landet. Oavsett NWO, Barcelonarapporten, Bilderbergarna osv.
Däremot är dags för de styrande att få kravet på sig att lägga korten på bordet.
Det kommer att sluta med att fler svenskar bosätter sig i andra länder och vilka skall då betala för denna sörja?

Stella Tormanoff
Gäst
3 februari 2018 kl 15:58

Öystein,

Jan Norberg skrev själv att anledningarna jag räknade upp instämmer iaf för honom. Så jag är tygligen inte helt ute och cyklar.

Stella Tormanoff
Gäst
3 februari 2018 kl 16:06

Det är alltid lika kul när polisen skall minska eller INTE på brottsligheten som försäkringsbolagen blir rika på. På tal om Öysteins länk. Polisen har både resurser och behörighet att ta tag i huliganerna NU, men de får order att inte göra det. Att folk orkar lyssna på deras dåliga ursäkter i 2 timmar är för mig ofatbart.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
3 februari 2018 kl 16:07

@ Jan Norberg,

Dina inlägg i denna tråd är guld värt. Du har levt större delen av ditt liv i Sverige och som nu boendes i ett annat land så besitter du trovärdigheten att kunna se skillnaden mellan Sverige och exempelvis Portugal. Jag är heligt trött på alla så kallade “förståsigpåare” som tror sig veta hur det kan vara att lämna det snart helt destruerade landet Sverige. Dina repliker till trollet Janna och Stella är riktigt träffsäkra. Fortsätt så!

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
3 februari 2018 kl 17:05

@ Stella,

Tyvärr vill du inte se sanningen. Alternativt vill du inte uttrycka det som du egentligen ser som sanningen. Det är orsaken till att jag egentligen inte vill argumentera med dig. Jag tror visserligen inte att du är ett troll, men du kommer inte med något konkret om vad du tycker att Sverige ska göra åt den situation politiker har försatt landet i.

Möjligen tycker du att detta landet du kommit till är perfekt i jämförelse med den din egen historia, och det land/länder du kommer ifrån, och som du ofta refererar till. Men jag vågar påstå att en majoritet av “ursprungssvenskarna” inte är nöjda med utvecklingen i detta land som den ser ut nu.

En springande fråga är om Sverige ska ta på sig att vara en port till en tillvaro där immigranter fritt kan utöva sin kriminella talang och profitera på svenska statens tillgångar (läs skattebetalarna). För undvikande av tvivel vill jag trycka på att detta självklart inte gäller alla immigranter. Väldigt många har tagit till sig Sverige och dess kultur på ett utomordentligt sätt och anstränger sig att vara en god och tacksam medborgare.

Det du vidare skriver om Polisen är inget annat än kvalificerat skitsnack. Ibland undrar jag vilkas ärenden du går. Du lyckas på ett märkligt sätt alltid att dölja det. Och då säger mitt larmsystem som aldrig har svikit mig förut “Red Alert!”.