Utsikt från Jan Norbergs terass i Portugal den 7 januari 2018
Utsikt från Jan Norbergs terass i Sesimbra, Portugal den 7 januari 2018 – Foto: NewsVoice.se

UTVANDRARNA. NewsVoice inleder en intervjuserie om svenskar som lämnat Sverige för ett bättre liv utomlands. Vi undrar varför de valde att flytta, fördelar och nackdelar med det nya livet och om de ångrat sig. NewsVoice besökte i årsskiftet 2017/18 Jan Norberg som valt att flytta till semesterorten Sesimbra i Portugal. Under några veckor uppdaterades NewsVoice från Norbergs lägenhet som var “exilredaktion”. 

Text och foto: Torbjörn Sassersson

Vad fick dig att initialt börja söka dig till ett nytt liv utomlands? Vilka tankar hade du och vilka känslor styrde dig bort från Sverige?

Jan Norberg, 2017

Jan Norberg: Det är många faktorer som samverkar, klimat, skatter, mentalitet och samhällsutvecklingen. För mig personligen blev dock den utlösande faktorn den cancersjukdom jag drabbades av och som, efter en mycket tuff operation, fick mig att överväga ett nytt liv på ålderns höst. Att ha jobbat hårt hela ens vuxna liv gör att livet lätt blir slentrian, man känner inte till något annat liv än det som är fyllt av arbete.

När man börjar reflektera lite mer än vanligt så tittar man sig omkring på ett annat sätt och ser saker ur ett något annorlunda perspektiv, för min del så infann sig känslan att det nu var dags för något nytt. Något som jag varmt kan rekommendera.

Berätta om vilket land du valde och varför just det landet och den regionen i det landet?

Jan Norberg: Jag övervägde några olika alternativ men fastnade till slut för Portugal, ett land som är kraftigt underskattat av dem vilka själva inte besökt Portugal. Portugal och Sverige har en hel del likheter, bla så är den Portugisiska folksjälen faktiskt ganska lik den svenska såsom den såg ut tidigare. Dvs Portugisens kynne att visa ärlighet, arbeta hårt, göra rätt för sig och kräva sin rätt samt att visa omtanke om sin nästa är något du ser i gammal hederlig tappning varje dag härnere. Något som tyvärr verkar ha försvunnit i Sverige av idag.

Lissabon och Sesimbra- Källa: Google Maps
Lissabon och Sesimbra- Källa: Google Maps

Att jag valde just trakterna kring Lissabon (Sesimbra) har väl att göra med mitt ursprung som född i Sundsvall, här är utsikten över Atlanten ändå kanske något bättre än den över Östersjön. Portugal är ju ett betydligt mindre land än Sverige så att befinna sig mitt i landet gör ju att det blir lätt att resa runt och utforska detta fantastiska land.

Hur såg din process ut från att du började testa ett boende i utlandet till det slutgiltiga beslutet att bosätta dig i ditt nya hemland?

Jan Norberg: För min del var det egentligen ganska enkelt då flytten skedde inom EU, anmäl att du är utflyttad och saken är klar. Visst är det väl lite formaliteter men ”processen” är rätt så enkel. Jag rekognoserade lite och hittade en lägenhet att hyra till och börja med, väl på plats kunde jag därefter välja boplats lite mer i lugn och ro.

 Har du någonsin ångrat att du lämnade Sverige?

Jan Norberg: Absolut inte, men skälen till att flytta kan ju i mitt fall ju diskuteras. Om det finns något jag möjligen ångrat så är det nog att jag inte lämnade Sverige tidigare. 

Sedan måste man ju självklart alltid ställa sig frågan varför man i så fall skulle ångra sig, gör man misstag i livet så måste man ju inse dem och korrigera dem. Men ångra sig? Nej!

Är det något i Sverige som du saknar?

Jan Norberg: Törs man säga surströmming?

Eftersom du fortfarande bor i utlandet vilka faktorer väger tyngre för att hellre stanna än att återvända?

Jan Norberg: Man skulle kanske tro att det är skatterna och visst spelar lägre skatter in men avgörande är att Sverige, som det utvecklats sedan i mitten av 60-talet, inte längre står att känna igen. Det är något man får väldigt klart för sig då man får förmånen att se Sverige på distans. Sverige går mot avgrunden emedan det i Portugal finns kvar den anda som fanns i Sverige förr i världen. Så lägre skatter är inte allt.

Är du tryggare i det land du nu lever i än där du bodde i Sverige?

Livet på varmare breddgrader – Foto: Crestock.com

Jan Norberg: Det är en definitionsfråga vad man menar med trygghet, men om man med trygghet menar att kunna känna sig säker då man går ute om kvällarna så skulle jag utan tvekan säga att Portugal är betydligt tryggare än Sverige, våldsbrottsligheten i Portugal framstår som en mild västanfläkt jämfört med Sverige. Om man med trygghet menar social trygghet i form av olika välfärdssystem så finns dessa system också här men den normale Portugisen har kvar den stolthet som det innebär att inte behöva ligga samhället till last om det inte är absolut livsnödvändigt.

Själv har jag prövat den Portugisiska sjukvården genom en bråckoperation jag tvingades till och det var en upplevelse vill jag säga. Vid besöket hos primärvården som för övrigt kostar ca 45 SEK så kunde man redan då exakt säga vilken dag jag skulle opereras, 42 dagar och då låg jag minsann också på operationsbordet vid ett toppmodernt skattefinansierat sjukhus. Jämför det med den s.k. vårdgarantilagen om 90 dagar i Sverige som numera enbart existerar på papperet. Ja, det känns tryggare i Portugal.

Lagoa de Albufeira i Portugal - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Prefabricerat hus (tv) för 860,000 kr. Priset för huset till höger kan ligga på c:a 1,5 miljoner kr. Lagoa de Albufeira i Portugal. – Foto: NewsVoice.se

Vad är det som inte fungerar bra i ditt nya hemland?

Jan Norberg: Det känns svårt att kritisera ett land som visar en sådan gästfrihet och som man trivs så bra i, men visst finns det detaljer som man ibland önskar skulle kunna fungera bättre. Byråkratin kan ibland kännas lite betungande men å andra sidan framstår den vid en jämförelse mot Sverige inte som något man behöver ligga sömnlös för.  

Känner du ensamhet i Portugal, där du valt att slå ned bopålen? Hur kommer man som utlänning in i samhällets gemenskap?

Jan Norberg: Hur man känner sig som utflyttad svensk beror nog till största delen på hur man betraktar sin omgivning i det nya landet. Personligen vill jag verkligen försöka bli assimilerad, inte integrerad. Så särskilt ensam känner jag mig därför inte. 

Jag har därför vinnlagt mig om att försöka bli en del av det Portugisiska samhället som det är, visst saknar man vissa saker men ensamhet skapar man nog bara genom att isolera sig och det ligger inte för mig att sitta och vara självömkande.

Den ödmjukhet man måste ge uttryck när man bor i ett annat land emanerar nog från vem man är som person och hur man förhåller sig till människorna i det nya landet, jag själv känner stor tacksamhet för den Portugisiska mentaliteten som tagit emot mig med öppna armar. Möjligen beror det på att jag ibland jämför med hur en del migrantgrupper beter sig när de kommer till Sverige. Jag är tacksam men känner inte ensamhet.

Tror du att du kommer att avsluta ditt liv i Sverige som åldring tex på ett svenskt äldreboende?

Sista delen av livet inom svensk äldrevård? – Foto: Crestock.com

Jan Norberg: Efter att ha sett hur svensk äldrevård fungerar på nära håll i fallet med min egen mamma så är det inget jag önskar min värsta ovän, så det får bli nej tack till att avsluta sina dagar på ett svenskt äldreboende.

I Portugal visar man sina äldre anhöriga mycket stor respekt och man vårdar dem ömt även vid de relativt fåäldreboenden som jag själv har besökt. Att se hur hela familjer med barn och barnbarn tar sina äldre anhöriga med på söndaglunch ute på restaurant visar på ett tydligt sätt vilken skillnad det är då det gäller synen på äldre.

Har andra i din umgängeskrets valt att lämna Sverige ungefär som du?

Jan Norberg: Det vet jag faktiskt inte så noga, men visst känner jag en del människor som av olika anledningar valt att flytta utomlands. Det som verkar vara en gemensam nämnare är att många bara verkar prata om hur gärna de skulle vilja flytta utomlands, men pga den hjärntvätt som de utsatts för i Sverige under många årtionden så är jag av uppfattningen att de, när det kommer till kritan, inte törs flytta ut ur det Sverige som de inbillar sig är jordens trygghetsborg.

Jag träffade som ung en gammal tant, ursprungligen från Sverige, vilken hade bott på olika platser runtom i världen. Hon hade en klok syn på mycket, bla så klargjorde hon för en då ganska ung kille att det bara är dumt att dö nyfiken.

Redaktionen: Tack för dina svar!

Farol do Cabo Espichel, Sesimbra, Portugal - Foto: NewsVoice.se
Farol do Cabo Espichel, Sesimbra, Portugal – Foto: NewsVoice.se
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
115 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Sassersson red.
Admin
6 februari 2018 kl 04:11

God morgon. Jag instämmer med leif bengtsson. Glöm inte bort syftet med att publicera en persons berättelse om varför denne lämnade Sverige. Syftet är inte att ställa denne till svars för allt möjligt eller att angripa Sverige utan att lyfta fram ett fenomen: Sverige är förändrat, människor lämnar Sverige av mer än personliga ekonomiska skäl etc. Sverigebilden är falsk om man så vill, men då kanske jag drar en överväxel.

Kommentarsfältet stängs. Strax publiceras en ny intervju. Samma frågor till en annan person som flyttade till ett annat land. Denna gång är det någon som bor i USA.

leif bengtsson
leif bengtsson
Gäst
6 februari 2018 kl 00:05

Utan att peka på något speciellt håll känner jag att denna långa diskussion missat en del av målet.
Trevligt att några blottar sig lite så här offentligt, mindre trevligt att det verkar sakna uppsåt eller mening utan bara för att få va med o kanske räkna rader.
Vad artikeln handlar om är Jan Norbergs erfarenheter som pensionär eller utflyttad till Portugal.
Att ställa honom till svars för sina erfarenheter eller jäm föra faror, hot kriminalitet med Sverige är lite osunt tycker jag. Huruvida någon är bitter/rädd/ledsen i Sverige eller blåst i annat land eller ej saknar ju faktiskt relevans till hur Jan N upplever sin situation eller av redaktören valt ämne.

Dom som har problem med att folk flyttar ut är förmodligen lite rädda att bli ensamma knivbärarande försvarare av alla likas värde.
Alla förtjänar att vara lyckliga o levnadsglada. Att ta ifrån dom dessa möjligheter genom politiker eller ej är inte särskilt hedrande.
Så många människor i Sverige som känner sig oroliga för sin eller sina barns framtid som nu är nog svårt att hitta utanför “krigstid”. Att då kritisera dom som hittat sin lösning och är nöjda för knappast något framåt.
Du har bara ett liv och du är ansvarig för detta o även dina efterkommande.
Att då kritisera dom som lämnar Sverige o i samma ögonblick försvarar dom som kommer hit (kanske av samma anledning) i samma andetag är knappast trovärdigt.

Tack redaktörn för en trevlig artikelserie. Jag ser fram emot fler öden berättade genom deras ögon.

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
5 februari 2018 kl 20:57

@Stella, fortfarande inget svar på frågan varför du plötsligt börjar prata om bitterhet i den här tråden.

Jag svarar däremot på Din fråga ” varför tror du att jag är olycklig?”

Det Du skriver om och det sätt Du framför dina tankar på får mig och tro att Du är olycklig, även Du upprepar mantrat att Du är så lycklig.

Varför bär Du då kniv när Du rör ute i det svenska samhället?

Upplysningsvis så är det förbjudet i svensk lag att bära kniv vid de tillfällen du så måleriskt beskriver, kanske nåt att tänka på.

Om Du nu har sådan moraliskt och intellektuellt övertag över alla när Du rör dig i NoGo zoner så blir ju frågan varför Du anser dig behöva kniv?

Inser Du inte själv hur motsägelsefullt Du uttrycker dig?

Du är väl inte rädd??

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
5 februari 2018 kl 19:28

@Stella, fortfarande inget svar på frågan varför du plötsligt börjar prata om bitterhet i den här tråden.

Jag svarar däremot på Din fråga ” varför tror du att jag är olycklig?”

Det Du skriver om och det sätt Du framför dina tankar på får mig och tro att Du är olycklig, även Du upprepar mantrat att Du är lycklig så.

Varför bär Du då kniv när Du rör ute i det svenska samhället?

Upplysningsvis så är det förbjudet i svensk lag att bära kniv vid de tillfällen du så måleriskt beskriver, kanske nåt att tänka på.

Om Du nu har sådan moraliskt och intellektuellt övertag över alla när Du rör dig i NoGo zoner så blir ju frågan varför Du anser dig behöva kniv?

Inser Du inte själv hur motsägelsefullt Du uttrycker dig?

Du är väl inte rädd??

Stella Tormanoff
Gäst
5 februari 2018 kl 19:13

Jan,

Varför tror du att jag är olycklig? Jag upplever lycka dagligen och är väldigt nöjd med livet med tanke på omständigheterna. Nu är det så att ensamheten är bättre än olämplig sällskap. Som den skapande själen och traditionella modern jag är, så behöver jag mycket ensamhet för att ”thrive and unfold”.
Var fick du ”bitterfitta” och ”feminist” ifrån vet jag inte, men jag älskar gentlemen och saknar absolut inte tillgång till sådana. Jag är bara väldigt kräsen. Men när bäst före datumet har gått på en del så börjar de nämligen störa sig på sådant de inte kan ha eller köpa nämligen. 😉

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
5 februari 2018 kl 18:33

@ Stella Tormanoff 5 Feb, 2018 at 16:56
Angående BITTERHET:

“Ständigt denna Vessla, förlåt jag menar Stella”, som Ture Sventon skulle ha sagt. Hur kom Du nu in på ämnet “BITTERHET” i den här tråden????

Du är fullständigt oslagbar i förmågan att spåra ur och komma från ämnet, jag tar mig för pannan och säger bara lägg ned Stella. Vill man se någon som med en dåres envishet vägrar att inse sina egna tillkortakommanden så utgör Du ett paradexempel på ett uppblåst ego, något som sannolikt speglar en personlighetsuppfattning om sig själv av det mer grandiosa slaget.

Den rappakalja Du ständigt torgför är det nog bara Du själv som förstår, men Du uttrycker dig på ett sätt som om Du verkligen hade en aning om vad Du skriver. Who cares??

Visst kan ibland kommentarsfält hamna lite off topic men Du kör ju ned i diket direkt så fort Du sätter fingrarna på tangentbordet (och det är ju inte ens roligt), höj blicken Stella och se dig omkring i verkligheten.

Med ditt sätt att skriva skulle man vid en första anblick kunna tro att Du verkligen var en sakkunnig på det ämnesområde Du skriver om, men när man skärskådat det Du tar till orda om så verkar Du bara vara en olycklig ensamstående mor med planer på att, när din dotter blivit vuxen, flytta tillbaka till Bulgarien.

Om någon här ger uttryck för bitterhet så ligger Du nog ganska långt fram i fältet, släpp pekpinnarna och din självvalda plats på den upphöjda piedestal som Du tror dig sitta på. Du blir sannolikt lyckligare så, och vem vet kanske du då också kan träffa någon som hjälper Dig att bli lyckligare.

“Bitterfittor” har vi nog av i Sverige, det var också en av orsakerna (minimal men ändå) till att jag flyttade ut ur batikhäxornas högborg vilka satt sig i sinnet att torgföra extremfeminism något som Sveriges kuvade män har att underordna sig.

När tar vansinnet slut?

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
5 februari 2018 kl 17:52

@ Peter,

Jag garvar så att jag fått ont i magen, så jag måste nu lägga mig en stund för samla mig. Säkert till glädje för …… och……

Peter
Peter
Gäst
5 februari 2018 kl 17:33

@Öystein

Jag har en idé angående en ny avtackningsritual för avgående politiker. Har de arbetat för folkets bästa så avtackas de med ett välförtjänt ros och kan framleva ålderdomen med en lika välförtjänt pension. Men har de inte arbetat för folkets bästa så ska varje medborgare givas möjlighet att obehindrat få aga denne avgående politiker under ca 5 minuter. Risdelen av denna ritual skulle kunna hållas vid en skampåle framför Rosenbad. Tror att svetsaren kan hjälpa till att få ihop en hållbar metalskampåle då en trädito inte håller för denna massiva köttmassa.

Peter
Peter
Gäst
5 februari 2018 kl 17:14

@Öystein

Jag vet att du är väl medveten om att denna saga inte har något lyckligt slut. Antingen dör Sverige den långsamma sotdöden eller så sker döden i en ögonblicklig kataklysm typ inbördeskrig, alternativt som krigsskådeplats mellan NATO och Ryssland. Vårt ärligt intjänade kapitals väl och ve är vårt minsta problem, men dock ändå ett problem.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
5 februari 2018 kl 17:08

@ Peter,

Dock göre sig de svenska politiker- och övrig maktelit, som destruerat Sverige, icke besväret att söka asyl i vår kommande välskötta enklav. Knep som att: “Hej, jag heter Stefan Löfven, är 15 år och behöver hjälp” kommer inte att funka. Det blir bara att vända om och söka föda och ev ett träd som skänker skugga i det Spanska stepplandskapet. I den lokala tidningen kan man möjligen läsa om vilsna individer som virrar omkring utan något till synes riktigt mål.

Ingen av dessa ynkryggar kommer våga erkänna att de kommer från Sveriges statsapparat/maktelit. Kanske att de kan lura någon genom att spöka ut sig med en Thawb och snörsandaler, och på ett förvirrat sätt gå omkring och yra något om Muhammed, men det kommer såklart att genomskådas och bara vara ett sätt att skjuta upp det oundvikliga och icke så lustiga slutet.

Peter
Peter
Gäst
5 februari 2018 kl 17:03

@Helen L

Detta statliga propagandaorgan klappar alla på huvudet med hennes gravt narcissistiska anekdoter, som på något underligt vis då skulle vara representativa för hela resten av befolkningen. Taget ur sitt sammanhang så har hennes alla irrationella inlägg ingen som helst mening mer än att ständigt föra in diskussionen i menlösa stickspår. I dessa stickspår så är alltid meningsmotståndaren antingen ”rasist”, ”tillhör extremhögern”, ”är rädd” eller får någon annan påsmetad etikett där det i slutänden bara är du själv det är fel på. Men man måste som sagt då sätta detta propagandaorgan i hennes rätta sammanhang.

Människan är ett flockdjur där majoriteten av flocken rör sig åt samma håll som alla andra. Men det räcker med att en viss liten procent individer börjar rusa åt ett annat håll och då kan hela flocken börja skena. Statsmakten använder sig själv av denna gruppdynamik för att styra hjorden. Det kan räcka med något symboliskt som t.ex. gruppvåldtäkten av den rullstolsbundna kvinnan på Gotland. Där det sattes in en avsevärd polismobilisering för att kväsa en eventuell missnöjesyttring hos befolkningen. Staten vet att det jäser i folkdjupen och jag skulle kunna fortsätta att utveckla hela denna soppa med en mängd olika exempel. Men poängen jag vill göra är att den lilla grupp som kan få hjorden att skena, den gruppen måste motarbetas genom att hindra diskussion som kan leda till handling. Därför måste alla diskussioner ledas in i dessa menlösa stickspår. Att staten har nätnärvaro är ju ingen ”James Bond paranoia” utan en reell verklighet. Staten samarbetar ju t.ex. med #jagärhär och deras 75 000 st nyttiga idioter. Sen vad Stella själv har för personliga motiv till att göra det hon gör är för mig helt djävla ointressant, då jag tittar på VAD hon gör. Men som en outtröttlig Duracellkanin, med en egen kärnreaktor, så fortsätter hon att mala på. Det hon saknar i trovärdighet tar hon igen med uthållighet och om detta beror på envishet eller ren enfaldighet låter jag vara osagt.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
5 februari 2018 kl 16:36

@ Peter,

Bra, då pratar vi samma språk. Hur vi gör med Sverige får kanske framtiden utvisa. Jag har dock en känsla av att landet på ett synnerligen effektivt sätt kommer att på kort tid förgöra sig själv. Kanske t.o.m. innan vi hunnit håva in vårt ärligt intjänade kapital.

Peter
Peter
Gäst
5 februari 2018 kl 16:04

@Öystein

Strålande plan Sickan. När den geriatriska enklaven av missnöjda utlandssvenska växt sig tillräckligt stor, och vi dragit in tillräckligt med kosing, så leasar vi ett förstaklass tåg och beger oss hem mot Sverige för att avsätta svetsaren eller den för tillfället sittande marionetten. Eller så stannar vi i Spanien och ser Sverige brinna på avstånd. Med en tillräckligt lång pinne kan vi då grilla marshmallows eller korv.

Stella Tormanoff
Gäst
5 februari 2018 kl 15:45

Helen L,

Erfarenheter kan lära oss och traumatisera oss. Många som arbetar med utsatta grupper är förskräkligt misantropiska och RÄDDA – från alla institutioner till de som får sin verklighetsbild genom media och saknar egen erfarenhet. De tror att de dömer individen, men istället så för de över sin trauma och rädsla på andra i form av fördomar och aggression. Jag har sett mig själv göra det och måste jag kämpa med varje dag med för att inte hamna i någon destruktiv grupp som rättfärdigar ens ”hat”.

När jag var gravid och skulle kolla hur det med föräldrarpenning fungerar, så kommenterade fadern till barnet mitt intresse med ”ja, ja – det är tydligt att du har också kommit hit för att leva på bidrag och parasitera värlfärden”. Och visst, man kan med sin dåliga erfarenhet av mötet med utländska bidragstagare misstänka även modern till sitt barn för fusk, men någon i detta samhälle bör sluta där ens egna inre rädslor börjar. Sedan är man löjal sin familj först. Lojalitet till staten och nationen kan man diskutera då dessa kan vara rätt grymma mot sina medborgare.

Det är bra att ha sprej, även hårsprej, insektssprej funkar. Personligen bär jag kniv ibland. Men jag glömmer den ofta och det gör inget, för att i alla möten med gäng, våldtäktsmän och diverse psykopater så är bristen på rädsla som neutraliserar deras aggression. Det handlar om psykiskt övertag först. Agerandet måste vara individuellt för varje fall. Jag har provat metoden med både djur och människor. Det funkar i 99%. Den intelligente psykopaten som styr samhället och låter kriminaliteten växa är många steg före dig i sitt psykiska övertag.

Jag hade inga avsikter att klappa dig på huvudet som du skrev. Det jag skrev är ett tips. Om du ser mitt första inlägg som hela tråden börjar med så förstår du vad min tanke var.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
5 februari 2018 kl 14:10

@ Peter,

Vad tror du om min “plan” ovan avseende ”Panchos Locos” – gänget? Verkar den för optimistisk?

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
5 februari 2018 kl 10:24

@ susanne larsson,

Intressant och spännande det du skriver. Den grupp du talar om skulle jag mer än gärna vilja ingå i. Finns den möjligheten så meddela mig gärna. Dock om det är en Facebook-grupp så faller tanken för mig då jag lämnat Facebook för VK.com.

susanne larsson
susanne larsson
Gäst
5 februari 2018 kl 09:33

Tack för all “matnyttig” info ang utlandsflytt, och tack för en del humor oxå! 😀 ….
Min tonårsdotter bor sedan några år i Portugal och säger att hon absolut inte vill tillbaka till Sve! Hon har också berättat att massvis med tjejer från Sveriges alla hörn flyttar dit och att de flesta lämnar Sve pga den rädsla de känner när de rör sig ute i samhället, vilket är en fruktansvärd anledning men som jag delar och förstår till 100%. Vad inte många vet är att också många vuxna/äldre nu håller på att engagera sig i en grupp som stadigt växer dvs för att hjälpa och stötta varandra inför flytt fr Sve! Tack för ordet! Mvh Sanna

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
5 februari 2018 kl 07:44

@ Peter,

Jag tror att din idé t.o.m. kan bli intressantare än att flytta till Portugal. Min tanke i hur vi kan gå vidare ser ut så här: Vi köper loss ett par hundra meter kustbit av spanjorerna och bildar där en enklav som blir bas. Jag har hittat ett oexploaterat område ca 10 km SV om Gibraltar kallat Cala del Peral som säkert går att få billigt, se bild och Google Earth:
http://www.turismocampodegibraltar.com/algeciras/que-visitar/Playa-de-Cala-Arena/
https://earth.google.com/web/search/Cala+del+Peral/@36.07987824,-5.39097104,5.89578454a,18313.59508417d,35y,-0h,0t,0r/data=CigiJgokCWzCQg9xBzVAEWzCQg9xBzXAGYX5vUm7Y0NAIUPp1JNtCVDA
OBS, Google Earth-länken ovan måste öppnas i Chrome för att fungera.

Nästa steg blir att bygga en ”Trump-mur” för att hålla nyfikna borta. Sedan är det bara att införskaffa ett par Jetski samt några Thawb som förklädnad (förutom maskerna) och börja reka. Till Marocko är det bara knappt 10 sjömil. Offensiven sätter man förslagsvis in vid ramadan efter solens nedgång när alla Marockaner sitter och festar. Militär backup får vi från britternas militärbas i Gibraltarklippan om det skulle behövas. Nedan bild på hur en ”tur över” kan se ut.
comment image

Med tanke på den förväntade förtjänsten bör vi vara hemma på 5 ”besök” i Marocko.

Helen L
Helen L
Gäst
5 februari 2018 kl 06:02

Öystein Rönne

Tack & Detsamma =)

Helen L
Helen L
Gäst
5 februari 2018 kl 05:57

Stella!
Du behöver inte klappa mig på huvudet och säga: Var inte rädd. Har du träffat Schyffert?
Jag vet inte vad du har för vetskap om mig som person, men du utgår ifrån att jag nyss har sett medias plötsliga vändning. Det är en respektlös attityd du har och det väcker knappast ngn sympati ellr respekt. Försök att hålla dig till Sverige och hur förändringen är här, det är den Jag utgår ifrån. Utgå inte ifrån att vi andra vet vad vi talar om. Vill du ha ett rosa filter framför dig, fine, men jag föredrar klarglas.

Men snälla du, jag har besökt dessa förorter många gånger.
Jag började jobba med invandrade 1975 från världens alla hörn, inklusive muslimer. En av mina gamla vänner blev mördad av en, en kusin blev mördad av en annan – men bägge av samma anledning, de vägrade acceptera underkastelse. Med det sagt, betyder inte att alla är likadana. Men tramsa inte med “Var inte rädd”. Vi är vuxna människor med egna erfarenheter – respektera det.

“Om någon har begått brott eller varit otrevlig, glöm inte att det är denna individ – inte alla invandrare, inte alla svarta, inte alla män, inte alla muslimer, inte alla svenskar. Samma gäller offer. Grupptillhörighet används för att identifiera människor – inte för att skuldbelägga dem.
Idylen som många har vuxit upp (kanske bara varit omedvetna om eländet) finns kvar på landsbygden.”

Vilket kvalificerat BS.
Vem har någonsin påstått att det gäller alla?
Har du exempelvis jobbat nära de som kommer hit och fått reda på hur de ser på oss? Många föraktar oss – som grupp. De är förbannade för att vi har det vi har. Då kommer hatet mot oss otrogna – det utövar makten för att förnedra, det är deras sätt att växa i deras gruppidentitet. Detta har de själva berättat för mig. Svenska tjejer har man “kul” med, men gifter sig gör man med en ärbar kvinna från hemlandet.
Och du, de flesta dömer individen för vad denna säger och gör, oavsett hudfärg.
Alla är inte lika insnöade på identitet.

Jag är inte intresserad av att ta del av en floskelparad. Om du vill känna, jag är inte rädd, så gör det.
Själv litar jag mer på ett försvarsspray.

Per Larsen
Per Larsen
Gäst
4 februari 2018 kl 22:05

Det talas om Göran Persson som tog 256 miljarder, det är nästan exakt den förmögenhet fackförbunden har, dax att göra som Karl XI; en reduktion av alla förmögenheter som inte är knutna till en person.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
4 februari 2018 kl 21:52

@ Peter,

Jag hakar på, någon sjösjuka brukar inte drabba en gammal sjöbuse som mig. Vad tror du om att ha lite kamouflage a´la typ “Maskeradligan” vid färderna över havet? 🙂

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
4 februari 2018 kl 21:46

@ Stella,

Tack för din lite naiva inbjudan. I övrigt se Peters inlägg. Jag bor inte heller i spenaten utan intill flera No go-områden, där jag ofta rör mig till skillnad från dig. Jag har dessutom flera bekanta som bor där, även invandrare, så jag behöver nog ingen guidad visning förstår du.

Och ditt snack om att bygga broar är ju patetiskt, du klarar ju inte ens av att bygga någon bro mellan dig själv och de som skriver kommentarer här. En tankeställare, eller??

Janna
Janna
Gäst
4 februari 2018 kl 21:34

@Birgitta: De första som flyr från konflikter är personer med resurser/pengar som står i opposition till makten. Så har det alltid varit, och Sverige har tagit emot förmögna familjer från allt från länder som Syrien. Dessa familjer klarar sig utan något stöd.

Jag tror inte för en sekund att de bittra gubbarna här välkomnar dessa familjer ändå till landet. För dem är de muslimer och avskräde. Hur skötsamma och till hur lite belastning de än är.

Nån empati med familjer som flyr för sina liv ifrån krigshärdar finns inte här. Alla ses som parasiter på det svenska samhället.

BJ Karlsson
BJ Karlsson
Gäst
4 februari 2018 kl 21:04

[kommentaren raderad pga fler brott mot kommentarsreglerna.]

Birgitta
Birgitta
Gäst
4 februari 2018 kl 19:32

[email protected] Du verkar inte fatta skillnaden mellan svenskar som utvandrar till Portugal och invandrare som kommer till Sverige. Skillnaden är milsvid. Människor som massinvandrat till Sverige har inte med sig ett nickel utan sitter som små gökungar i boet och väntar på att bli matade med ALLT i motsats till svenskar som försörjer sig själva i Portugal. Jag tror nog att portugiserna kan ha överseende med svenskarna eftersom man i stort sett har gemensamma referensramar och inte minst att svenskarna bidrar till den portugisiska skattkistan istället för att bara ösa ur den.

Peter
Peter
Gäst
4 februari 2018 kl 17:52

@Öystein

När jag blir pensionär tänker jag flytta ned till södra Spanien och starta ett kriminellt gäng som säljer knark. Vi kommer kalla oss för ”Panchos Locos” och våra marina permobiler med vattenjet kommer gå i skytteltrafik mellan Spanien och Marocko. Du kan få haka på om du inte har anlag för sjösjuka. 🙂

Peter
Peter
Gäst
4 februari 2018 kl 17:44

@Stella

Jag behöver inte dina guidade turer då jag har vänner som bor i dessa No-Go områden. Tror att dom är mer insatta än du som själv bor på landsbygden. Vad gäller din agenda så antingen skriver du på uppdrag eller så är du lätt sinnessjuk. Men jag tror inte att du är lätt sinnessjuk och då återstår det bara att du skriver på uppdrag. Och eftersom alla dina inlägg passar statens agenda som hand i handske blir det ju rätt självförklarande. Detta kallas för logisk slutledning.

@Jan

Staten och många medborgare glömmer att såväl hela statskassan som pensioner mm. är medborgarnas insamlade tillgångar och att de ska komma dessa medborgare tillgodo. Det är inte statens eller någon annans att skänkas bort. Men riksdags- som statsrådspensioner är immuna mot några som helst nedskärningar eller försämringar. Man blir bara förbannad när man tänker på det. Sen är jag fullt medveten om att politikerna inte kan göra så mycket mer än vad de blir tillsagda att göra. Men de kan välja att delta i denna perversion eller ej. Eftersom de för egen vinning deltar så är de likväl de som är skyldiga. Själv har jag en större respekt för prostituerade som bara säljer sig själva medan politiker skamlöst säljer alla andra. Oavsett vad denna utförsäljning medför för misär och lidande.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
4 februari 2018 kl 17:37

@ Peter,

Jo visst ser jag det så, fast jag har inte beställt flytten än. Men det lockar absolut, och so far tror jag mycket på Portugal 🙂

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
4 februari 2018 kl 17:07

@Peter Pettersson, du skriver: “Peter 4 Feb, 2018 at 16:18 @Jan @Öystein När detta land väl imploderar under sin egen tyngd så är det ju stor risk att era pensioner försvinner i en rökpuff. Tänk Göran Perssons pensionsstöld gånger tio. Pensionärerna brukar ju vara både de första och de sista som får betala för statens vansinne. Men det är väl statens sätt att påskynda döendet av de oproduktiva slavarna.” Helt rätt så är den risken mycket påtaglig, Göran Persson yttrade vid ett statsbesök i Australien redan 2005 i en intervju : ” Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort, sade han. I slutet av 1990-talet beslutades det nya pensionssystemet i bred enighet mellan de borgerliga och socialdemokraterna.” Att han dessutom exproprierat 256 MILJARDER av skattebetalarnas pensioner gör ju att systemet urholkats alldeles vansinnigt över tid. Nu har dessa 20 år gått och vi ser hur de svenska pensionärerna lider svårt av konsekvenserna, jag tänker då på alla fattigpensionärer vilka har att leva på en pension som vida undergår den internationella fattigdomsgränsen. Hur många klarar sig på en pension, efter skatt, på ca 10.000:-/månad eller mindre? Den mest intressanta frågan blir varför vi öht accepterar att politiker lägger vantarna på våra med hårt arbete intjänade pensioner? Man skall ha klart för sig att pensionen vi får ut har vi själva tjänat in med vårt arbete, det är inte staten och politikerna som ur något slags ymnighetshorn skänker oss den intjänade pensionen (vilket många tycks tro). Jag har aldrig förstått varför vi alla skall omyndigförklaras, dvs vad får oss och tro att politiker är bättre skickade än oss själva att förvalta våra intjänade pensioner? När politikerna konfiskerar våra intjänade pensioner och förvaltar dem fram till dess att vi uppnår av politiker beslutad pensionsålder så är vi ju helt i händerna på såna som Göran Persson, Ruinfeldt, mfl. Resultatet ser vi ju, dvs politiker sätter ett tak för hur mycket som skall återutbetalas av den egna intjänade pensionen. Resten går in i systemet och omfördelas till bla dem vilka aldrig själva bidragit till detta pensionssystem, jag behöver nog inte nämna vilka grupper jag främst tänker på. Allt enligt den socialistiska modellens klassiska mantra om solidaritet, personligen ser jag det som en legaliserad stöld av intjänad pension. När sossarna gjorde ett undantag för idrottsstjärnor vilka… Read more »

Stella Tormanoff
Gäst
4 februari 2018 kl 16:54

Peter,

Jag föreslår att vi träffas på riktig. Kontaktinformation finns på min gravatar. Jag bjuder på kaffe och du behöver inte be om ursäkt för alla anklagelser. 🙂 Jag kan göra en ekonomisk redovisning av mina inkomster, så får du se att jag inte har någon uppdragsgivare. Har aldrig fått hjälp eller donation för det jag gör. Vi kan träffas i någon av ”no-go” zonerna, så kan jag visa att jag som vit och obeslöjad kvinna har inga problem att röra mig där. Jag kan även demonstrera diverse enkla och ofarliga sätt på hur man kan bemöta med respekt andra kulturer utan att nödvändigtvis behöva få krämper och kronisk ilska efteråt. Öystein och Jan är också varmt välkomna! Det blir en organiserat utflykt. Ni kanske vill, som de modiga vikingarna ni är, hjälpa mig att hitta dessa fanatiska islamister och hänga ut dem ofentligt så alla vet vilka de är 😉 ursäkta min humor men era reaktioner roar mig, för det är inte bara jag som ser igenom rädslan för alla spöken som inte finns.

Jag vill bygga broar mellan svenskar och invandrare genom att vi möts öga mot öga och talar konstruktivt vad är det av livet vi skulle behöva för att sluta störa oss på alla olikheter. Få se om de välmående och självgoda herrarna kan visa vägen till personlig succé för de där främlingarna som vill säkert leva lika bra som urbefolkningen och ta sig ur miljonprogrammets mörker. Är inte det ett konstruktivt förslag?

Peter
Peter
Gäst
4 februari 2018 kl 16:48

@Öystein

Se det från den positiva sidan då det är billigare att vara fattigpensionär kring Medelhavet än vad det är att vara det i Sverige. Plus att man kan odla grönsaker året runt i den lilla täppan framför det egenhändigt byggda pappkartongskjulet. Billig hyra och solsken året runt. Vad mer kan man begära. 🙂

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
4 februari 2018 kl 16:37

@ Peter,

He-he, ja så är det nog. Och då spelar det ju inte någon roll om man bor utomlands eller i Sverige.

@ Janna, att flytta till exempelvis Portugal innebär ju inte att man är skattesmitare, man fortsätter ju att betala skatt i det land man kommer till. Sen att du själv kanske önskar att dina egna inbetalda skattepengar ska fortsätta att finansiera alla stackars invandrare i Sverige får stå för dig. Vi har alla olika intressen. Men gör det, de kommer att behöva vartenda öre som du lyckas slita ihop.

Peter
Peter
Gäst
4 februari 2018 kl 16:18

@Jan @Öystein

När detta land väl imploderar under sin egen tyngd så är det ju stor risk att era pensioner försvinner i en rökpuff. Tänk Göran Perssons pensionsstöld gånger tio. Pensionärerna brukar ju vara både de första och de sista som får betala för statens vansinne. Men det är väl statens sätt att påskynda döendet av de oproduktiva slavarna.

Peter
Peter
Gäst
4 februari 2018 kl 16:11

@Kalle 01

Stella är en oärlig debattör som plockar ur ”russinen” i debatten samtidigt som hon bortförklarar och förringar precis allting man lägger fram. Hon är den här sajtens ”Bagdad-Bob” och detta omöjliggör en konstruktiv debatt som det omöjliggör en intressant sådan. Agendan hon driver är statens agenda och jag tippar på att hon är någon form av #jagärhär-avart. Vad du sen tycker och inte begriper är ju endast en ren subjektiv åsikt och ett objektivt tillkortakommande som ligger hos dig själv. Jag har ingen förklaringsskyldighet gentemot dig, men nu fick du ändå en kort sådan.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
4 februari 2018 kl 15:33

@ Jan Norberg,

Tack för din synnerligen intressanta information. Kanske återkommer jag med ytterligare frågor.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
4 februari 2018 kl 15:28

@ Janna,

Din avundsjuka lyser lång väg. Jag har inte flyttat än, men visst , so long!!

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
4 februari 2018 kl 12:38

@ Öystein, jag ser inga hinder att vara lite personlig även i trådar som dessa då jag är en öppen och ganska transparent person, säg och tyck bara saker som du kan stå för är en ganska bra devis. Om jag kan vara en inspiration för andra att pröva sina egna vingar så skulle jag tro att den gamla kvinnan som jag från 70-talet refererar till i intervjun skulle ha blivit glad, dvs vem vill dö nyfiken? Din fråga om var i Portugal man skall bosätta sig är ju en fråga om personliga preferenser så där skulle jag vilja passa, men många föredrar ju Algarve som är kuststräckan i söder. Ett väldigt trevligt område men som i mitt tycke är en aning för “turistiskt” och som därför blir ganska öde på vintern. Åker man norr om Lissabon finns det jättemånga trevliga ställen längs kusten (den sk Silverkusten), och området kring Porto är ju inte alls dåligt men det skiljer sig från Algarvekusten rejält. Kuststräckan norr om Porto upp till den spanska gränsen är inte lika exploaterad som söderut men har en hel del mindre vattenhål som kan rekommenderas. Är man inte kustfreak som jag själv så erbjuder Portugal många andra alternativ för den vilken hellre föredrar en vacker och kuperad inlandsnatur och då också med fin utsikt över olika trakter som påminner om Toscanas sluttningar i Italien. T ex så erbjuder floden Douros dalgång med omnejd fantastiska vyer från Porto ända upp till spanska gränsen. Portugal gränsar ju mot Spanien och dess höglandsplatå varför det längs denna gräns finns otaliga ställen som är både pittoreska och erbjuder bra utsikt och ett bra klimat. Om man vill bo mer “residential” eller mer småskaligt och enskilt är ju en smaksak, Portugal erbjuder något för alla. Portugals historia är omfattande och synnerligen intressant som den navala stormakt man en gång varit. Portugal har också själva prövat på att lida under muslimskt förtryck så det finns att gräva i för den historiskt intresserade. Vill man bo i Portugals motsvarighet till universitetsstaden Uppsala, dvs där den traditionella universitetsvärlden har sitt centrum så är Coimbra platsen att bo på. Portugal är ett eldorado för den fotbollsintresserade, här är fotbollen ALLT. Alla är intresserade, och man är ju som regerande Europamästare galet stolta. Själv lyckades jag lära känna några individer som var med i det lokala lagets fan club (Estoril Praia) där jag bodde förut och som… Read more »

Janna
Janna
Gäst
4 februari 2018 kl 12:28

So long Rönne. Hoppas att portugiserna inte tröttanar på skatteflyktingarna.

Du kanske bör höra dig för vad de anser om alla invandrare, som sent inlivet kommer till landet, aldrig riktigt lär sig språket och lever kvar i sin svenska kultur utan att bli en egentlig del av det portugisiksa samhället. De är måhända lika bittra som här.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
4 februari 2018 kl 10:55

Till mitt förra inlägg skulle jag vilja komplettera med att jag känner att detta mitt “fosterland” mer och mer framstår som ett land utom all räddning. Makteliten tycks vägra inse/erkänna den destruktion av landet som pågått särskilt de sista åren. Och då vill man ju inte vara den sista att lämna det sjunkande skeppet.

Möjligheten minskar ju då, att på ett genomtänkt sätt, kunna hinna hitta ett nytt land som tar ett riktigt ansvar för just sitt eget land, och har de kvaliteter som man önskar. Kanske kan Portugal vara ett sådant land.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
4 februari 2018 kl 10:36

@ Jan Norberg,

Jag ska erkänna att jag faktiskt blivit lite inspirerad av denna artikel till att börja researcha för en flytt utomlands. Får man fråga dig Jan vilka områden i Portugal du själv skulle rekommendera utifrån det du idag känner till?

Jag är nog lite som dig tror jag, var gäller önskemål om boendet. Alltså för mig, inte inne i en storstad, men ändå nära det nödvändigaste för överlevnaden såsom matbutiker, vacker natur, gärna många grannar, absolut nära havet (gärna havsutsikt) då jag är en genuint marin individ.

Någonstans känns det som om just Portugal är en plats där jag skulle trivas. Jag har varit där en gång, men det var med ett kryssningsfartyg, bara ett dygn. Dock gillade jag det jag såg och kände.

Det enda som kan hålla mig kvar i Sverige är mina barn (iofs nu vuxna, men ändå) och barnbarn. Därför känns just Portugal attraktivt då det inte ligger alltför avlägset, utan ger utrymme för besök åt båda håll.

Då denna tråd nog inte ska vara ett forum för individuella erfarenhetsutbyten individer emellan får du gärna, om du själv vill, maila mig på:
Det skulle vara värdefullt för mig att ha dig som kontakt.

Kalle 01
Kalle 01
Gäst
4 februari 2018 kl 09:25

@ Öystein, Peter (och kanske någon mer)
Era kommentarer till Stella börja nu närma sig smutskastning – dålig stil tycker jag. Om ni istället kunde lyfta er och vara åtminstone hälften så rakryggade och to-the-point som Stella skulle det kunna bli en riktigt intressant diskussion.

Sen begriper jag inte varför ni blir så upprörda (kanske finns det fler läsare som inte gör det) – förklara gärna.

@ Peter
Vem anser du är Stellas uppdragsgivare?

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
4 februari 2018 kl 08:31

@ Peter,

Det var en kort och bra sammanfattning. Dock tror jag inte Stella ger upp, då hon uppenbart saknar all form av självinsikt. Om så hela världen skulle stå upp och mangrant ropa “Stella, du pratar gallimatias”, så skulle hon fortsätta som om inget skett.

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
4 februari 2018 kl 08:16

@ Stella, den här gången kommer du med ännu ett påstående som inte är styrkt. Iofs är den här typen brottsstatistik något som BRÅ, politiker och polisen gör allt för att INTE redovisa.

“Om någon har begått brott eller varit otrevlig, glöm inte att det är denna individ – inte alla invandrare, inte alla svarta, inte alla män, inte alla muslimer, inte alla svenskar. Samma gäller offer. Grupptillhörighet används för att identifiera människor – inte för att skuldbelägga dem.”

Stella, analogt med dina påståenden här ovan så har gärningsmän hemmahörande i någon av de sk NoGo zonerna ingen som helst koppling till sin religion, sitt geografiska och kulturella ursprung, sin gängtillhörighet, sin ålder, sitt kön, osv.

Nej då Stella, de är alla bara individer vilka helt oberoende av dessa och andra tillkommande faktorer helt självständigt, väl övervägt och helt på egen hand fattar fullständigt logiska beslut när de begår sina vidriga brott.

Det fattar väl alla att detta inte har ett dugg att göra med grupptillhörighet eller att de som grupp är kraftigt överrepresenterade i den brottsstatistik som svenska politiker och myndighetsföreträdare gör allt för att mörka och undanhålla oss från.

Du raljerar över media spöken, “Men mediaspökena kan jaga en i verkligheten.”

Den enda som jag anser är ett spöke här är Du Stella, och spöken tror ingen på längre i ett upplyst samhälle.

Peter
Peter
Gäst
4 februari 2018 kl 04:28

@Stella

Du själv borde nog vara lite rädd för att din uppdragsgivare kommer att begära en återbetalning av din intjänade lilla Judaspenning. För du har nu blivit utdragen i ljuset av så många och alla dina ändlösa inlägg har inte längre någon som helst trovärdighet. Den ende som inte har förstått detta är just bara du själv.

Stella Tormanoff
Gäst
4 februari 2018 kl 01:23

Helen L,

Angående verkligheten som jag inte verkar känna till:

Jag är uppvuxen i ett getto: utsatt för misshandel av gäng x2, våldtäktsförsök x3, missbruket ochalla dödsfall kan jag skriva en hel roman om. Men jag är inte rädd, för jag vet att psykopaterna är individer och inte grupper. Jag vet att folk av hopplöshet hamnar i kriminalitet och ytterst få är genuint onda. De onda dras till MAKT i olika former. När vi möter dem – de obehagliga, så lär vi oss att hantera dem. De är en naturlig del av en planerat uppifrån social utveckling (eller bättre sagt avveckling). De flesta människor är ok. Var inte rädda.
Jag förstår omställningen från att media har inte rapporterat några brott till en delvis importerat brotslighet som dominerar alla medier, men ni måste också ifrågasätta omfattningen. Jag har besökt förorterna och no-go zones. Det är långt ifrån det kaoset vad man får läsa om i media. Gå och kolla själva. Jag lovar – ni blir knappast skadade. Men mediaspökena kan jaga en i verkligheten.

Om någon har begått brott eller varit otrevlig, glöm inte att det är denna individ – inte alla invandrare, inte alla svarta, inte alla män, inte alla muslimer, inte alla svenskar. Samma gäller offer. Grupptillhörighet används för att identifiera människor – inte för att skuldbelägga dem.
Idylen som många har vuxit upp (kanske bara varit omedvetna om eländet) finns kvar på landsbygden.

Stella Tormanoff
Gäst
4 februari 2018 kl 01:00

Jaaa du Leif,

Mycket sanning i det du säger – utan skatter skulle statsmakten upphöra. Om ingen röstade kommane val skulle statsmakten också upphöra. Staten och kapitalet har alltid ledat med varandra. Problemet i framtiden blir att i Sverige är majoriteten av jobb snart offentligt finansierde. Industrin har robotiserat och flyttat utomlands. De äger alla resurser också och behöver oss knappt som arbetskraft eller konsumenter, så vi få se om vi som vet vad det handlar om kan organisera oss att överleva lite offside deras planer. Ensam är svårt men i små grupper bör det gå.

leif bengtsson
leif bengtsson
Gäst
3 februari 2018 kl 22:26

Folk verkar gilla att betala skattose ner på dom som inte vill.
Skatt är stöld inget annat.
Dessutom använder staten pengar påett sätt som inte är förenligt medmin värdegrund.
Varför skall jag finansiera krig o krigsmaskiner runtom i världen?
Varför skall mina pengar finansiera banker o andra kriminella gäng?
Varför skall mina pengar finansiera medicinmaffian?
Varför skall mina pengar användas i fondernas pyramidspel?
Varför skall jag stödja ett kunskapsfientligt o censurerande skolväsen?
Varför skall mina pengar stödja “fakenews” SR SVT?
Varför skall mina pengar finansiera ett polisväsen som inte respekterar demonstrationsrätt i fria ordet?
Varför skall mina pengar finansiera en regering som sitter i knät på Israel o dess zionister?
Varför skall mina pengar finansiera ett politiskt system som inte har ett skit med demokrati o folkstyre att göra.
Listan kan göras mycket längre men jag tror att ni förstår min tanke.
Utöver den direkta skatten på lönen betalar arbetsgivaren in en rundlig summa som folk inte ser.
Som om inte detta räckte betalar vi 20% på det mesta vi använder våra pengar till.

Nä, finns ingen anledning att inte se sig om efter alternativ som minskar finansiering av statsmaffior i Sverige. det är F..N oetiskt och omoraliskt att betala skatt. Utan skatter skulle det inte finnas krig o förmodligen inte heller så många fattiga o svältande.

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
3 februari 2018 kl 21:50

@Jan Na, du fortsätter envist din kamp för de socialistiska idealen. Nu med skillnaden att du försöker moralisera över min och andras ovilja att med våra skatter bidra till den pågående svenska utvecklingen.

Du är ännu en gång ute i ogjort väder, tvärtom så har jag i ett tidigare inlägg på ett, som jag själv tycker konstruktivt sätt, försökt bidra med ett förslag som bättre skulle spegla vad den stora och missnöjda majoriteten tycker att skattemedlen skall gå till.

https://newsvoice.se/2017/11/09/skatteplanering-skattebetalarna/

Vi behöver inte dina och andra socialisters ständiga pekpinnar om bristande skattemoral, “allt ditt är mitt men allt mitt skall du skita i-doktrinen” tillhör en socialistisk agenda som är helt ur tiden.

Låt skattebetalarna själva få ge uttryck för vad de vill att skatterna skall gå till så skall du se att politikerna får lite annat att bekymra sig över än att fördela andras pengar enligt eget gottfinnande.

Mer frågor Janna?

Savalle
Savalle
Gäst
3 februari 2018 kl 20:40

Kim

Vad glad jag blir över att du plötsligt visar så stor insikt om dina inre kvaliteter, för det är väl till dig själv som du refererar?