Källkritikens dag 13 mars 2018 Kulturhuset Stockholm kl 18-21

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 mars 2018
- NewsVoice redaktion
Kulturhusetstadsteatern.se - Pressfoto: Petra Hellberg
Kulturhusetstadsteatern.se - Pressfoto: Matilda Rahm
Kulturhusetstadsteatern.se – Pressfoto: Matilda Rahm

KALENDER. Den 13 mars firar Sverige Källkritikens dag för andra året i rad. På kvällen öppnas Kulturhuset i Stockholm upp för allmänheten. Lär dig mer om källkritik, Sverigebilden, konspirationsteorier och myter och missförstånd kring mat och hälsa, lovar deltagande aktörer som ska envägskommunicera med panelsamtal och föredrag. Inträdet är fritt.

Uppdatering: Se NewsVoice video från kvällen

“Viralgranskaren bjuder in allmänheten till Kulturhuset Stadsteatern kl 18.00.  med frågestund om mat- och hälsomyter, föreläsning om bilden av Sverige, panelsamtal om konspirationsteorier och vad jakten på hur saker ligger till innebär för olika yrkesgrupper som exempelvis läkare, åklagare och forskare.” – Kulturhuset Stadsteatern

“I en tid när myter och konspirationsteorier kan få snabb spridning är det viktigare än någonsin att allmänheten känner till vad som är skillnaden mellan ett löst påstående och en rekommendation som står på vetenskaplig grund.” – Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten.

Skolor som inte kan delta kan följa direktsändningen på Metro.se eller på Facebookeventet. Livesändningen startar klockan 13.30 och pågår fram till 15.00.

ArcanumSkolan 2024

Kvällsprogram

Enligt ingen av hemsidorna som är källor till denna text finns uppgifter om debatt med publiken eller frågestund under kvällsevenemanget för allmänheten. 

  • 18.00-18.35: Intervjuer på scen om hur olika yrkeskategorier hanterar jakten på sanningen. Deltagare: Helene Gestrin (kammaråklagare, medieåklagare), Johanna Bäckström Lerneby (journalist, Uppdrag granskning), Emma Frans (doktor i medicinsk epidemiologi, Karolinska Institutet), Åsa Wikforss (professor i teoretisk filosofi vid Stockholms Universitet), Jonas Ludvigsson (läkare, professor inom medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet).
  • 18.40-18.55: Paul Rapacioli (redaktör The Local) om Sverigebilden
  • 18.56- 19.06: Rosalin Gustafsson (programdirektör, Berghs) om källkritik och ansvar inom marknadskommunikation.
  • 19.06-19.31: Vanliga myter och missförstånd om mat och hälsa. Deltagare: Anders Wallensten (statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten) Emma Halldin Ankarberg (toxikolog och riskhanterare på Livsmedelsverket).
  • 19.36-19.50: Lisa Bjurwald (styrelseordförande i Medievärlden), Clas Svahn (DN, UFO Sverige) och Marcin de Kaminski (rättssociolog vid Lunds universitet) om konspirationsteorier.
  • 19.50 – Priset “Det gyllene förstoringsglaset” delas ut av Alice Bah Kuhnke (kultur- och demokratiminister).

Programmet för skolklasser på dagen

Pass 1: 11.15-12.45
Pass 2: 13.30-15.00  (livesänds på Metro.se och på Facebook)
Pass 3: 15.45-17.15

Här är några höjdpunkter under dagpassen: Jack Werner föreläser, SCB kör en mentometerlek och My Vingren föreläser.

Källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq