Mysteriet med äggformade kranier kan bero på DNA

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 mars 2018
- NewsVoice redaktion
Elongated skulls mystery - Foto: pnas.org
Elongated skulls mystery - Foto: pnas.org
Olika typer av skallar. Den till vänster är avlång medan den till höger är normal. Skallen i mitten är en mellanform. – Foto: pnas.org

En 50 år lång vetenskapsdebatt om avlånga skallar kan vara löst. Forskare har upptäckt att individer med avlånga skallar har ett annat DNA än personer med normal skallar. Man anser ändå att det krävts att skallarna formats med traditionella metoder, enligt rådande institutionell uppfattning. 

Skallarna från 500-talet som undersökts kommer från Bavaria i södra Tyskland. Trots att människorna levde för 1500 år sedan är av idag forskarna ändå säkra på att skallarna förlängts under barndomen för att uppnå skönhetsideal, även om en särskild genetisk konstitution ska ha haft betydelse. För att ha något att jämföra med testades DNA på romerska soldater från samma tid.

“Particularly striking are women with artificial skull deformations; the analysis of their collective genetic ancestry suggests an origin in southeastern Europe. In addition, functional variants indicate that they also differed in visible characteristics.”

Personerna med avlånga skallar var kvinnor. Inga barn med avlånga skallar har hittats, vilket tycks avfärda teorin om att skallarnas längd är artificiellt formade, men å andra sidan kan det bero på att det bara var vuxna individer som rest till södra Tyskland. Studien visar att dessa kvinnor med avlånga huvuden invandrat från dagens Rumänien, Bulgarien och Serbien. Denna region är känd för att praktisera artificiell skallförlängning, uppger forskarna. Gravfynd visar att dessa kvinnor hade en viss status i samhället eftersom de begravdes med diverse artifakter.

Forskarna förklarar inte varför käkarna är smala på samma huvud med ett avlångt kranium, något som är tydligt när en betraktare jämför individernas käkar på bilden ovan som tillhandahållits av forskarna. Är det en optisk illusion? (NV anm)

Text: NewsVoice

Källa: Population genomic analysis of elongated skulls reveals extensive female-biased immigration in Early Medieval Bavaria


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Först exploderade en stjärna så att våran stjärna solen och alla planeter kunde bildas.

  Vi människor kommer dock ej från rymden, nej nej vi är precis som cancer något “magiskt”.

  Klotter eller poesi Erik G

 • Ang kopplingen mellan de med avlånga kranier (dvs som INTE är ett resultat av kraniedeformation) samt vad som verkar ha varit jättar långt bakåt i historien (och i vissa fall inte alls så långt bakåt i tiden) :

  Hör den kände (Emmy Award-vinnare, bl a) Richard J. Dewhurst (känd bl a från History Channel) berätta om hur bl a amerikanska nationalmuséet (Smithsonian Museum / Smithsonian Institution) i över 150 års tid har sett till att undantrycka arkeologiska fynd (samt sett till hur boplatser och gamla ruiner som uppvisade tecken på antika högcivilisationer som hörde dessa jättar till, medvetet har demolerats av amerikanska staten), rörande de blonda och rödhåriga jättarna (ja, du läste rätt) som tidigare levde parallellt med indianerna, på den Amerikanska kontinenten, för 8 000 år sedan fram till bara några hundra år innan Columbus anlände. Han berättar även om andra fynd i andra delar av världen och hur dessa hänger ihop, kopplingarna till antika Egypten (där ledarskiktet också var rödhåriga, och av europeiskt DNA – tinyurl.com/yd4nz96e osv).

  Vad som tyvärr inte framkommer i intervjun, är att dessa jättar i Amerika med stor sannolikhet var ättlingar till de överlevande från den stora naturkatastrofen / kataklysmen som förstörde högkulturen Atlantis för ca 10 000 år sedan.

  https://www.youtube.com/watch?v=EMnYKp6ikHQ

  Hans kontroversiella bok i ämnet:

  amazon.com/Ancient-Giants-Who-Ruled-America/dp/1591431719

  [max 3 länkar per kommentar]

 • Att lägga ut en fake artikel om skeletten med syftet att förlöjliga hela ämnet är ju en enkel åtgärd, om så är fallet. Är sakfrågan tillräckligt känslig för minst en spelare, är allt möjligt. Foliehatt av.

 • Jag har försökt få tag på Högsta domstolens i USAs domslut gällande skelett undangömda av Smithsonian Institute. Något dom verkar inte existera och inte heller något institut för alternativ arkeologi. Min uppfattning är att artikeln, som jag referat till ovan, är fake news. Det hindrar inte att åtskilliga jätteskelett har upptäckts och tagits hand av Smithsonian Institute för att sedan försvinna.
  http://www.sydhav.no/giants/newspapers.htm
  Suppressed History of America: The Murder of Meriwether Lewis and the Mysterious Discoveries of the Lewis and Clark Expedition

 • Ett verkligt intressant tema — människans ursprung och sökandet efter den s.k. “felande länken” finns det ju fortfarande inget vetenskapligt BEVISAT svar på….
  Men självfallet finns förklaringen till dessa huvudens skallform i respektive individs DNA — varje livsforms genom innehåller den fullständiga “ritningen” för just den livsformen. Finner det dock förvånande magert att en “vetenskaplig debatt” kommer fram till enbart den slutsatsen efter hela 50 års funderande….

  Och formuleringen “rådande institutionell uppfattning” kan jämställas med det luddiga “baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet” och betyder INTE att en sådan tolkning är bevisad bortom tvivel och därmed 100%-igt korrekt.
  Man får emellertid inte glömma att det under långliga tider har varit “rådande institutionell uppfattning” att t.ex. solen roterar runt jorden eller att Alfred Wegeners 1912 presenterade teori om Kontinentaldrift enbart var löjeväckande svammel.
  Vi vet ju idag hur rätt den då “rådande institutionella uppfattningen” var….

  I boken “Everything You Know is Wrong” tar författaren Lloyd Pye upp både skallars olika storlekar och form samt väldigt stora/långa skelett funna på olika platser jorden runt.
  Lloyd Pye mötte dock samma gensvar från representanter med dagens “rådande institutionella uppfattning” och avfärdadades som en “foliehatt”.

  Men vem vet — det kanske visar sig att även Lloyd Pye hade rätt…. ☺

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *