Stefan Löfven – Nu vill vi ha en svensk folkomröstning om vapenexport!

publicerad 7 mars 2018
- av Lars Amber
Montage NewsVoice: Swedish Arms in Saudi - Foto: Alisdare Hickson
Montage NewsVoice: Swedish Arms in Saudi - Foto: Alisdare Hickson
Montage av NewsVoice: Swedish Arms to Saudi – Foto: Alisdare Hickson, CC BY-SA 2.0, Flickr.com
Lars Amber - Pressfoto
Lars Amber – Pressfoto

Denna debattartikel refuserades av Aftonbladet samt ignorerats av Expressen och SVT Opinion, men inte på grund av censur. Förklaringen är banal. I stora medier får svensk vapenexport inte diskuteras på annat vis än pliktskyldigt och sparsamt av debattproffs. Vapenexport tillåts inte bli en bred debatt trots att den nu är föremål för ett nytt lagförslag. Det skriver Lars Amber, aktuell med den politiska thrillern “Som skakar Sverige i dess grundvalar” (Ebes förlag), vars huvudintrig handlar om statens och institutioners förtäckta [t]roll i vapenhandeln.

Äntligen får irländarna rösta i abortfrågan. Nu vill vi ha en svensk folkomröstning om vapenexport, Stefan Löfven!

Hittills har Irlands förbud mot kvinnors rätt till abort varit lika lite kopplat till samhällsutvecklingen som den svenska statens aktiva uppbackning av privat vapenexport. Stefan Löfven, följ den irländske premiärministerns stronga exempel och gör en helomvänding. Utlys en folkomröstning om statens roll i vapenhandeln inför höstens riksdagsval.

Text: Lars Amber, journalist och författare, #vapenstopp!, #Valet2018

Alla länder har sina nationella idiosynkrasier – tankeföreställningar som speglar intensiv motvilja eller överkänslighet och som inte kan diskuteras rationellt. De har rötter i ett folks historia och kollektiva upplevelser. I det katolska och socialkonservativa Irland är förbud mot abort ännu inskrivet i författningen. Premiärminister Leo Varadkar var så sent som 2015 officiellt mot abort, men det var också året som han öppet erkände sig vara gay.

I slutet av januari tog han ännu ett stort och oväntat steg på den sociala liberaliseringens skala genom att kungöra en folkomröstning i maj 2018 i abortfrågan. Det hedrar honom.

Sveriges motsvarighet till Irlands abortfråga heter vapenexport

Jag skrev nyligen här och även i den kristna nyhetstidningen Sändaren (den Svenska Missionskyrkan m.fl.) att ett nu diskuterat lagförslag om skärpta regler gällande vapenexport riskerar att bli ett spel för galleriet. Jag citerar föreningen Svenska Freds som talar om ”kryphål” samt biståndsorganisationen Diakonia.

Det tog en svensk regering hela sex år att hörsamma riksdagens krav på ny lag. Den handlar egentligen bara om att göra det svårare att exportera vapen till diktaturer, som Saudiarabien, men jag pekar på den färska Gripenaffären med demokratiska Brasilien, Sveriges största exportorder.  Där har det uppenbarligen förekommit oegentligheter.

Rättegång väntar i år flera misstänka mellanhänder som anklagas för otillbörligt inflytande, mottagande av mutor  och pengatvätt. Omkring sju miljoner kronor har bevisligen utbetalats till en presidentson av en av Saabs lokala lobbyister utan godtagbar redovisning. Det är vad som kan bevisas.


Jag menar att praktiskt taget all vapenexport till utvecklingsländer leder till mutor. Det handlar om svindlande summor, knivskarp konkurrens, låg transparens i upphandlingar och sk motköp, samt dussintals mellanhänder…


2009 och 2014 uttalade sig det svenska folket redan mot vapenexport

Stefan Löfven - Foto: Kristian Pohl
Bild: Stefan Löfven – Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet – Wikimedia Commons

Vår nuvarande statsminister var länge svetsare hos pansarvagnsföretaget Hägglunds i Örnsköldsvik. Han vurmar självklart för jobben på fabriksgolvet, men en politiker måste se till realiteter, lyssna till väljarna.  I två opinionsundersökningar, 2009 och 2014, har det svenska folket faktiskt redan uttalat sig mot vapenexport. Svensk försvarsindustri  idag, det är bara tretton tusen jobb, mindre än en halv procent av all sysselsättning. Precis som i neutrala Schweiz kan dessutom den svenska försvarsmakten inhandla materiel annorstädes vid behov. Det är knappast någon bristvara.


Stefan Löfven, lyssna därför  till kampanjen #vapenstopp!, för en gradvis avveckling  av statens stöd till vapenindustrin. En folkomröstning i frågan skulle garanterat få igång debatten och stärka demokratin.


Efter valutgången i Italien i början av månaden  blir det dessutom alltmer uppenbart att de stora etablerade partierna i Västerlandet går mot sin undergång om de inte lyckas komplettera  parlamentarismen med nya kanaler för närdemokrati. Italien utgör en tydlig varningssignal inför det svenska riksdagsvalet i september.

Text: Lars Amber, journalist och författare

Fredsaktivister - Foto: ControlaArms.org
Fredsaktivister – Foto: ControlArms.org, CC BY 2.0, Flickr.com


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Svenska folkomröstningar har gjorts 2 gånger i modern tid. Högertrafik och kärnkraft. Båda gångerna har staten gjort helt tvärtom mot vad folkomröstningen och svenska folket har sagt. Vad gäller vapen så är detta inget staten själv har något inflytande på i egentlig mening. Vill ägarna till vapen och flygindustrin tjäna pegar så gör det bara. Att fejka ubåtskränkningar, med skrämselpropaganda (govermental intimidation=terroism. Statligt styre genom skrämsel) påhittade hotbilder som lydmedia och korrupta politiker anammar friskt. Som sen utnyttjas politiskt och beslut tas om ökade anslag. Hade det INTE varit det ägandet som nu finns, så hade Sverige aldrig haft egen stridsflygplans tillverkning, medverkan till utvecklandet av drönare och vapenteknologi med tillhörande export-vinster. Man kan med fog ifrågasätta nyttan av dagens försvar helt och hållet. Dess (o-)förmåga vid ett krig torde vara patetiskt litet. Troligen hade landets 400 000 jägare med fri ammunition och gröna kläder, som prickskyttar avsevärt försvårat för en fiende betydligt mer än vad miljarderna nu åstadkommer. Sen är ju den stora frågan, vem fan skulle vilja ha detta landets alla bekymmer ??

 • @ Martin Gustavsson,

  Men, vapen kan vi ju köpa från utlandet. Sverige har alltid villkorat de egna tillverkade diverse avancerade vapensystemen med att vi måste exportera de för att det ekonomiskt ska gå runt. Vilket trams! De vapen vi behöver kan vi köpa utomlands. Dessutom är det ju så att om Ryssland vill invadera oss (det enda hotet), så har de lagt Sverige under sig på ett par dagar. Förmodligen räcker det med en “förhandling” på telefon med “svetsaren” Stefan Löfven som kan låta så här: – Hej Stefan, vi lovar att inte bomba er tillbaka till medeltiden om ni är så vänliga att göra så här….

  All annan tilltro till sveriges försvarsförmåga är naiv.

  Svenskarnas i närtid kommande krig kommer troligen att stå mellan det upplysta, avprogrammerade folket och den egna regeringen. Där finns det största hotet (för regeringen som det ser ut just nu).

 • @ Lers Amber,

  Jag kan inte säga att jag har några som helst detaljerade kunskaper om den svenska vapenindustrin. Men jag tror inte att jag behöver det heller. Först vill jag säga att dina uppgifter är synnerligen itressanta.

  Men lilla Sverige anser jag inte behöver någon försvarsindustri. Möjligen för eget behov, men absolut inte för export. Anledningen är att alla vet att vapenexport är synnerligen luckrativt och riskerar att bli vapen som dödar där det inte var “tänkt” (för alla vapen är väl tänkt att döda med, eller…).

  Det finns ingen chans för medborgarna att ha någon som helst insyn i detta. Risken vid vapenexport är att typ 90% eller mer av vapnen hamnar i händer som politiker inte vill/kan försvara. Alltså, ta bort denna byk från sveriges industri och fasa istället över til exempelvis solenergi eller andra fredliga och nyttiga teknikområden.

 • När det gäller vapen och när det gäller Löfven:

  Jag har skrivit ett brev till regeringen om det, som jag uppfattar det, allvarligaste hotet mot Sveriges befolkning någonsin – ETT HOT SOM BERÖR ALLA – inte en enda undantagen:

  Ni hittar en kopia på min mycket kortfattade frågeställning till regeringen i kommentarsfältet till den femte och sista delen i en serie av artilkar med temat HOTET MOT MÄNSKLIGHETEN:

  https://peterkrabbe.wordpress.com/

 • Det vore intressant om Löfven ville göra ännu en statskupp. Den som gjordes med hjälp av BATRA 2014 gick ju svenska folket omärkligt förbi!

 • Martin, Jag håller med om att vapenexport i princip inte är en ”Ja- eller nejfråga”. Vad jag förordar i artikeln om folkomröstning är ett gradvis hävande av statens finansiella stöd till vapenindustrin. Precis som jag av moraliska skäl inte köper aktier i Saab, vill jag inte att mina skattepengar ska göda ett vapenföretag. Den nya generationen av stridsplan (Gripen E) hade inte varit möjlig utan statens subventioner. Tillverkningen hade heller inte kommit igång utan ordern från Brasilien. Beställningen hängde på ett hår. Därav kedjan av korruption som involverade skumma brasilianska mellanhänder och skrupelfria svenska statstjänstemän. Allt hänger ihop. Dessutom säljs inga vapensystem i världen utan substantiella och konfidentiella motköp, som i sig inbjuder till det ”perfekta brottet” (mutor som inte går att bevisa). Så länge som jag slipper bidra till Saabs vinster (vilket förutätter att företaget tar kapitalistiska risker) samt att internationell rätt förbjuder motköp, kan jag ställa mig neutral till konventionell vapentillverkning i sig. Den som går i land med de två herkulesuppgifterna förtjänar Nobels fredspris!

 • Detta synes mig vara populism i ordets negativa betydelse, således inte i betydelsen demokrati. Jag är t.o.m. för direktdemokrati och folkvilja, men inte så här.

  Vapenexport är nämligen inte en ja- eller nej-fråga. “Vad?”, “Vem?”, “Varför?, “Hur?” är viktiga frågor. Ett folk kan befria sig med vapen och skapa demokrati med vapen, som ex. vid befrielsen av Kuba när demokratin hade kidnappats av Fulgencio Batista eller som vid befrielsen från apartheid via ANC i Sydafrika.

  En demokrati kan dessutom skydda sig från globalismens/imperialismens terror-angrepp med moderna vapen, som ex. när demokratin i Syrien attackeras i maskopi med indoktrinerade salafister stöttade av wahhabismens Qatar och Saudiarabien, med stöd från Israel och USA.

  Rysslands demokrati stöttade Syriens suveränitet enligt FN:s regler, med vapen.

  Att förstatliga vapenindustrin och att tjänstemän följer lagar och regler, samt att de bestraffas om de bryter mot dem, anser jag är det absolut viktigaste för att kunna skapa en hög moral kring vapenförsäljning.

 • Johanna Linder:

  “Tex: världskrig, Balkankrig, Syrienkrig: Högt flyktingmottande. Inga krig: Lågt flyktingmottagande. Eller så låter vi bara krigen anpassa sig efter vårt mottagande, verkar ju skitsmart”.

  Ha ha… Bra där Johanna.

  Det finns en lite hake bara: Wallenberg äger svensk vapenexport samt har betydande ekonomiska intressen i flyktingmottagandet. Det blir liksom lite lose, lose för familjen. Med ett fingerknäpp är Löfven saga all, men det fattar han inte. Annars hade han kvävt förslaget i sin linda.

 • Torbjörn Sassersson red. 7 Mar, 2018 at 20:12

  Snillen diskuterar.

  Wallenberg nappar nog på idén, han tjänar ju både på granatgevären och flyktingarna.

  Intressant när man inte kan avgöra om en text är allvarligt menad eller ironisk, men är det på den här nivån som människor resonerar i Sverige idag, så kan vi lika gärna köra näsan i rabatten med en gång.

 • Jag tror inte att Stefan Löfven är aktuell för en sådan “statskupp”.
  Han fick nog annat att jobba med i instruktionerna från Trump.
  Har han otur är svetsjobbet inte kvar när han går hem.
  Kanske kan han få jobb i amerikas stålbälte efter en kort inskolning i engelska.
  LeifB

 • Brilliant idé. Meddela Wallenberg.

 • Mycket bra artikel. Tack, för en för mig, massa klarlägganden. Jag håller med dig, det är dags för Sverige att sluta med denna dubbelmoral. Varför skulle “lilla Sverige” ha ett behov av en egen vapenindustri??? Våra presumtiva fiender skrattar bara.

  Vi lever inte längre på 1920-talet. Vill Ryssland ta oss så tar det max ett dygn. Är det någon här som tror något annat??? Då har vår vapenindustri ingen betydelse alls. Låt oss lämna denna smutsiga industri och istället koncentrara oss på hur vi ska hantera massinvandringen och återställa Sverige till att bli just Sverige. Detta problem/projekt överskuggar allt annat.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *