Fd brittisk general ifrågasätter varför Syrien skulle genomföra kemvapenattack

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 april 2018
- NewsVoice redaktion
Fr general Jonathan Shaw - Foto: Sky News

När brittiska Sky News i direktsändning intervjuade Jonathan Shaw en fd general bröt kanalen av sändningen när denne ifrågasätter att Assad skulle ha attackerat sitt eget folk med kemvapen. Det har spekulerats i att Sky News försökte censurera.

Daily Mirror har i en artikel försökt reda ut varför Jonathan Shaw blev avbruten och kom fram till att det bara handlade om ett reklamavbrott och att intervjun med Shaw redan var försenad i sändningen. Oavsett vad skälet till avbrottet var är det mest intressanta vad Shaw hann säga innan avbrottet.

Shaw säger ordagrant följande:

“The debate that seems to be missing from this is – and this was actually mentioned by the ambassador – was what possible motive would have triggered Syria to launch a chemical attack at this time in this place?

“You know, the Syrians are winning. Don’t take my word for it. Take the American military’s word. General Vergel, the head of Centcom [sic – The commander of Centcom is General Joseph L. Votel] – he said to congress the other day, Assad has won this war, and we need to face that.

ArcanumSkolan 2024

“Then you’ve got last week the statement by Trump – or tweet by Trump – that America has finished with ISIL and we were going to pull out soon, very soon.”

Den fd generalen ifrågasätter alltså varför Syrien just nu skulle genomföra en kemvapenattack. Vi vet inte vad mer han skulle ha sagt om han inte blivit avbruten.

NewsVoice kommentar

Vissa bedömare menar att anledningen till USA:s angrepp med 100+ missiler mot Syrien den 7:e april är för att skapa ett svepskäl att stanna då USA förlorar kriget i Syrien via proxystyrkor (saudi- och CIA-sponsrade terrorgrupper). Mycket riktigt meddelade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley igår att USA ska stanna med sina trupper i Syrien på grund av den påstådda kemvapenattacken.

Al Jazeera skriver:

“According to Haley, the three aims for the US are ensuring chemical weapons are not used in any way that poses a risk to US interests; Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL, also known as ISIS) is defeated; and there is a good vantage point to watch what Iran is doing.”  – Haley: US troops to stay in Syria until goals achieved

Enligt Haley har alltså USA intressen i Syrien tex att bibehålla en postering för att se vad Iran gör. Hon till och med säger att påstådda kemvapen utgör en risk mot amerikanska intressen. Reuters har samma uppfattning om vad Haley sa.

Reuters skriver även att den franska presidenten Emmanuel Macron lyckats övertyga Trump (som naturligtvis ligger över Haley i beslutsprocessen) att amerikanska trupper ska stanna (long term) i Syrien för att kunna utföra fler samordnade attacker mot Syrien.

Text: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq