Microsoft vill inte besvara Nya Dagbladets frågor om sökcensur

publicerad 2 april 2018
Nya Dagbladets reportrar på plats på Microsofts huvudkontor i Kista. Foto: NewsVoice
Nya Dagbladets reportrar på plats på Microsofts huvudkontor i Kista. Foto: NewsVoice
Nya Dagbladets reportrar på plats på Microsofts huvudkontor i Kista. Foto: NewsVoice

NYA DAGBLADET. Efter Expressens häxjakt på Googles Sverigechef Anna Wikland gav Google vika och censurerade sökresultat på Google och Youtube. Microsoft var inte sena med att göra detsamma på sin sökmotor Bing. Nya Dagbladet åkte till huvudkontoret för att ställa företaget till svars.

Efter flera veckors häxjakt på sökmotorjättarna Google och Microsoft gav de vika. Bonnier-tidningarna Expressen och DN hängde i artikel efter artikel ut Sverigechefen för Google Anna Wikland som till slut medgav att hon inte gillande den medborgarjournalistiska kanalen Granskning Sverige och personligen såg till så att samtliga videoklipp innehållande fyra års journalistiskt arbete raderades ifrån hela videoplattformen.

Google raderade också specifika sökresultat ifrån Google.com efter press ifrån Expressen. Även Microsoft följde efter med censureradesökresultat i sin förvisso betydligt mindre populära sökmotor Bing.

De oroväckande tendenserna med godtycklig censur av kontroversiellt, men inte olagligt innehåll som produceras av medborgare har ökat kraftigt. Sedan tidningar ägda av Bonnier-familjen genom häxjakt förmått företaget Google och Microsoft att ta bort innehåll de finner olämpligt valde de oberoende tidningarna Nya Dagbladet tillsammans med NewsVoice att besöka sökjättarnas huvudkontor i Stockholm. Läs här om våra besök på Googlerespektive Expressen och DN.

Samma dag besökte vi också Microsofts svenska huvudkontor i Kista på Finlandsgatan 30. Microsofts huvudkontor är öppet på ett helt annat sätt än Googles. Istället för gömda skyltar, kodlåsta slussar, övervakningskameror och väktare möts vi här av en öppen entré och trevlig personal. Vid en första anblick är skillnaden som dag och natt.

Vi söker Johanna Snickars, kommunikationschef på Microsoft i Sverige. Hon meddelande den 18 mars att Microsoft infört en liknande censur som Google för sökmotorn Bing och MSN.

Johanna Snickars. Pressfoto: Microsoft

Expressen hade specifikt brännmärkt sökresultatsom ifrågasatte förintelsen under andra världskriget. Innehåll som kan uppfattas som kontroversiellt, men som inte är olagligt.

När vi får kännedom om automatiska förslag på sökord som står i strid med våra policyer vidtar vi åtgärder för att ta bort dem”, skriver Microsofts kommunikationschef Johanna Snickars i ett mejl till Expressen.

Efter att vi anlänt på huvudkontoret tar receptionisten kontakt med Johanna Snickars. Hon svarar direkt, men hävdar att hon inte är på plats. Istället hänvisar hon oss till att ta kontakt via mejl.

Vi mejlar både Snickars och det svenska presskontoret för att få en intervju om varför man börjat censurera bort lagligt innehåll ifrån sökresultaten på Bing och MSN. Istället kommer följande meddelande på engelska till redaktionen:

Även om Microsoft ger intrycket av att vara ett mer öppet och transparent företag än Google, vars transparens och ansiktslöshet är under all kritik, hamnar Microsofts betyg inte långt efter i frågor som rör yttrandefrihet och informationsfrihet. Man har slagit in på samma linje som Google och verkar inte ha för avsikt att förklara eller kommunicera detta närmare.

I slutändan ligger fortfarande den yttersta makten hos de stora mediehusen vars press inte ens jättar som Google och Microsoft klarar av. När den politiska korrektheten kliver in viker sig även företrädarna för dessa miljardföretag.

Precis som Google är dock Microsoft också ett företag som hastigt tappar mark till friare konkurrenter som Windows-alternativen Linux Mint och Ubuntu, Microsoft Office-alternativet Libre Office och Bing-alternativet Duckduckgogo vilka alla är gratis, värnar mer om din integritet och bygger på öppen källkod.

Text: Alexander Almqvist-Paajanen, Markus Andersson, Nya Dagbladet


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq