Faktagranskning: Anser nästan 80% av amerikaner att massmedier sprider falska nyheter?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 april 2018
- NewsVoice redaktion
Bild på dator med falska nyheter. Foto: Mike MacKenzie. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com

Det påstås att nästan 80% av amerikaner anser att massmedier sprider falska nyheter enligt studie publicerad 2018. Stämmer det?

Publiceringar

Bedömning och referenser

Faktiskt.eu bedömer att påståendet är korrekt. Det baseras på studien från Monmouth University i News Jersey, USA, som utförde en enkätundersökning, vilken publixerades på universitetets hemsida den 2:a april 2018 med rubriken: “‘Fake News’ Threat to Media; Editorial Decisions, Outside Actors at Fault”.
I publiceringen slås fast att:

“More than 3-in-4 Americans believe that traditional major TV and newspaper media outlets report “fake news,” including 31% who believe this happens regularly and 46% who say it happens occasionally. The 77% who believe fake news reporting happens at least occasionally has increased significantly from 63% of the public who felt that way last year.

Just 25% say the term “fake news” applies only to stories where the facts are wrong. Most Americans (65%), on the other hand, say that “fake news” also applies to how news outlets make editorial decisions about what they choose to report.”


Så här kan du stötta Newsvoice