Camilla Elfving: Medialt arbete inte jämförbart med coachning och bevis gäller

publicerad 10 maj 2018
- Camilla Elfving
Bild: Camilla Elfving - Foto: Marie-Therese Karlberg
Camilla Elfving
Camilla Elfving

Psykoterapeuten tittade slött på klockan och sa släpigt: ”hur då menar du?” Ibland varierade han sig och sa: ”men hur menar du nu?” Detta var allt han sa under min terapitimme. Jag vill inte förringa han arbetsinsats, eller den psykodynamiska terapiformen, utan bara sätta det i relation till det jag gör, till det vi gör. Vi som är medier.

För en del tror att medialt arbete är jämförbart med coachning, medmänskliga samtal, rådgivning, terapi m.m. Det är det inte.

Utan bevis inga framgångar

Mediumskap spelar i en helt egen division. Att lägga fram bevis är vår uppgift. Bevisen kan bestå av att vi reflekterar vår klients personlighet på ett så träffsäkert sätt som möjligt eller kanske ser bilder av ett hus vid vattnet som vår klient känner igen som sitt eget.


Bevisen kan vara att vi beskriver hur gamla mormor plötsligt somnade in i sin gungstol, med hela familjen närvarande, eller att vi hjälper polis och privatpersoner att hitta försvunna personer1). Oavsett om vi jobbar med en medial länk, anhörigkontakter eller som psychic med synsk förmåga, ligger fokus på bevisledande information.


Skeptiker med seriösa frågor till andemedier

Jag har skeptiker i min kundkrets. Skeptiker som, trots sin skepticism, återkommer till mig och vill ha mer, veta mer, se mer. I denna kundkategori finns en intellektuell man som funderar mycket. Häromdagen frågade han mig varför det kommer så banala uttalanden från andra sidan.

”Jag skulle vilja veta vem som mördade Palme, om Sverige har sharialagar 2050 eller om William Shakespeare var ett alias för Edward de Vere, 17th Earl of Oxford och oäkta son till jungfrudrottningen Elisabeth?”.

Jag svarade honom att vi inte kan utgå från att guider och andar har ett informationsövertag på det sättet. Och om så vore fallet, så finns inget som säger att vi skulle få del av det.  Allt mediumskap visar tvärtom att informationen är selektiv.

Andevärlden vill hjälpa oss en bit, men inte överhjälpa. Inte få oss beroende. Andevärlden förmedlar insikt om att vi själva styr våra liv och att den stora förändringen ligger i våra egna händer och vårt eget skapande.

Politiker som vill skymfa varandra kan säga ”man måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt”. Inget kunde bättre beskriva mediumskap. Det är att vara mental multitasker. Och det är faktiskt inte så enkelt som det kanske framstår.

Men oavsett vad man själv anser och oavsett om man är skeptiker eller troende så tror jag vi är överens på minst en punkt – att medier jobbar på ett sätt som inte kan jämföras med något annat. I alla fall inte psykodynamisk terapi.

Trots att mediumskap är ett yrke som etablerar sig i snabb takt har vissa en syn att det är en spontan naturbegåvning man inte ska ta betalt för. Men flesta medium idag har gått utbildningar och tränat upp sin förmåga till en hög standard. Minister Steven Upton, lärare på den internationella mediumskolan Arthur Findlay uttalar sig i min senaste bok Medium. Han betraktar inte mediumskap som en gåva utan som en ”skill” – en färdighet, en tränad talang.

Hör man till dem som vill att det här området ska växa ytterligare bör man definitivt stödja en utveckling där medier, healers och andliga lärare tar betalt för sin tid. Vilken ersättning som är rimlig kan däremot sättas i perspektiv.

En medial konsultation kan inte vara ad hoc utan att den är inplanerad är av särskild vikt. Ett medium måste förbereda sig innan en medial sittning genom att ”koppla upp sig”. Ofta ingår även efterarbete, i form av dokumentation, avsett om den består i att föra samman anteckningar eller dela upp och skicka iväg ljudfiler, så en timme inte en timme.

I jämförelse med en psykoterapeut så har denne en klient som kommer många gånger i en följd. Privatsittningar ofta rör sig om ett tillfälle, en timme. Ur effektivitetshänseende är det inte lika lönsamt.

Utöver kostnadssidan, lokal, försäkringar m.m. så finns mer som bör vägas in. Mediumskap brukar kallas för priceless gifts eftersom värdet det skapar för den enskilda människan egentligen är svårt att värdera och prissätta. Givetvis kan samma sak sägas om både psykoterapi och insatser från läkare. Det kan handla om liv och död, om livskvalitet eller motsatsen till det.

De flesta medier som jag känner värderar inte förmågan i sig utan säger att de bara tar betalt för sin tid, och kanske är det den bästa inställningen? Vad tycker du?

Text: Camilla Elfving

1) Medial undersökning av försvunna personer skriver jag om i ett spännande reportage för tidningen Free nr 5 som utkommer 1/9-2018.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Sofia Sten: Det var en låång mening du skrev 🙂

  Varför inte säga att tjänsten är gratis; ett ekonomiskt bidrag tas tas dock tacksamt emot. Vad ger folk? En hundring eller möjligen två om dem är nöjda? Sedan, hur lång tid tar en session? 45 minuter? Det är i så fall i linje med vad min hårfrisörska tar. Kan man ta dina konsultationer per telefon eller Skype?

 • Att utveckla talanger förekommer ju oavsett vad man arbetar med. Inte kan man förvänta sig att människor som gått kurser och utbildningar ska arbeta utan inkomst. Hur skulle det se ut om skådespelare, musiker, tekniker, författare, journalister, kockar, lärare, komiker, kirurger, homeopater, golfproffs, etc. skulle arbeta utan lön? Alla behöver mat och husrum osv ..oavsett yrke.

 • Jag har jätte svårt att ta betalt först tänker jag ett pris men när jag sedan ser hur glad o tacksam klienten blir av att få en tarot läggning som hjälpte henne eller en skön healing stund så gläds jag så med denna personen och vill inte förstöra det med att ta betalt då det ger mig lika mycket glädje o ljus som för min klient pengar är inte allt men förstår dom som måste ta betalt så klart, men jag verkar inte vara en av dom som ska göra det tydligen då det känns “fel” för min själ. Kram på er alla fina!

 • Det är knepigt att sätta en prislapp på en konsultation, men man måste nog börja med att räkna ut sina årliga kostnader/utgifter, dela på 12 för att veta ‘break-even’ och sedan plussa på skatter, avgifter och levnadskostnader.

  Därutöver får man anta, ‘känna in’ sitt marknadsvärde(vilket kan låta hemskt i detta “andliga” sammanhang), samt vara medveten om det ‘kundsegment’ som anlitar vederbörande.
  Vad jag menar med detta är: det är en otrolig skillnad på människors medvetandenivå!

  Om kundkretsen består av nyfikna svennar som(i de flesta fall) bara vill veta: pengar, hälsa, kärlek, så får man lägga ribban där, samt sätta prislapp därefter.
  Mediumskap på ‘veckotidningsnivå’ är(för mig) sövande tråkigt, samt det lägsta skiktet av medialt utövande och där man finner flest bluffmakare och ‘new age’-typer.

  Jag fick själv en ‘rude awakening’ redan som barn och kastades i den djupa delen av bassängen redan från start. Detta gjorde att jag sökte mig till medium som var så ‘hard core’ som möjligt. Det var först när jag flyttade till Glastonbury som jag träffade medium av den kaliber jag önskade.

  En mycket luttrad och duktig(medial) astrolog sade till mig en gång på-90talet:
  -“Det är Nivån man talar ifrån som är det viktiga!”. Detta i samband med att han kanaliserade en gammal indianhövding.

  Det kan vara bra att ha i perspektiv i dessa tider då det kryllar med ‘wannabe’-medium som gått en snabbkurs för att sedan börja ‘casha in’ på desperata svennar.

  Det är först då vi integrerat både ljuset&mörkret inom oss själva som vi har en möjlighet att bli hela.

  ♡Peace

 • Jag antar att du vill förmedla hopp, uppbyggelse, upprättelse, fysiskt eller andligt helande?

  Jag har valt att ha en relation med Jesus Kristus, Pappa Gud och den helige Ande! Jag är med dem och de lär mig vem jag är, och att Jesus Kristus är kung och att inför hans namn ska allting böja sig. Vi umgås dagligen-tar oss tid tillsammans!

  Kraften finns alltså i Jesus namnet. Den Helige Ande uppväckte Jesus på tredje dagen ifrån dödsriket. Den helige Ande har samma kraft idag som då han uppväckte Jesus!

  Därför att Pappa Gud älskar ALLA människor och vill att vi ska lära känna honom så kan vi som vill få höra vad han vill säga för att uppmuntra, upprätta eller hela en människa! Han kan ge oss all den vishet han har, tom om exvis siffrorna i ditt bankkonto! Allt vi får ska vara för att den vi ger det till ska känna sig älskad och bekräftad. Gud talar så att ALLa kan känna igen hans röst, genom tilltal, syner, drömmar, bilder eller text, former, mönster osv.
  Ibland när vi förmedlar Guds kärlek blir människor fysiskt friska från tex cancer, blinda ser, döva hör mm ibland sker ngt över tid, men ALLTID ger Jesus Kristus ut av sin kärlek för oss ALLA- och DET ÄR GRATIS- KÄRLEKEN ÄR GRATIS!
  Jag har bara valt att försöka förmedla Pappa Guds kärlek vidare.
  Jag förstår inte varför någon skulle vilja betala för något som jag kan få gratis av Jesus Kristus? Hela tide, varje sekund är han med mig ❤️

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *