Sista minuten – en svensk klassiker

publicerad 24 maj 2018
- av Andrea Andersson
Macarelleta Beach, Menorca - Foto: Crestock.com

Taverna Ving resor

Du vill resa till sol och värme, men bryr dig inte riktigt om vart, så länge det är billigt och snart. Då är det dags för en svensk klassiker, sista minuten-resan.

År 1955 genomfördes den första svenska charterresan, ett par år efter lagen om tre veckors semester. Snabbt hade sällskapsresor med buss fått konkurrens av flyget, som under de följande årtiondena skulle komma att bli helt dominerande. Under charter-boomen blev ett bolag, Vingresor (dagens Ving, etablerat 1958) ett etablerat begrepp när det gäller svenska folkets solsemestrar.


Snabbt insåg man att tomma stolar, sena avbokningar och annan ledig kapacitet skapade en ny sorts marknad. Sista minuten-resan var född och är sedan dess ett etablerat begrepp i svenska folkets medvetande.


Går man in på till exempel Vings hemsida finner man ett stort utbud av resor från under tusenlappen och uppåt. Förr var sista minuten nästan alltid lika med ospecificerat boende, men i dag är det vanligaste att man vet på vilket hotell man kommer att bo redan vid bokningen.


För den som har ont om tid finns också resor över en minivecka på fyra nätter eller en weekend. Även tomma flygstolar, utan hotell säljs nu för tiden till sista minuten-pris, ofta för så lite som ett par, trehundra kronor.


Sista minuten-klassiker

De vanligaste sista minuten-resorna går just nu till klassikerna Spanien och Grekland. Vissa tidigare populära resmål som Turkiet och Egypten har fallit i popularitet i hela charterbranschen, av politiska och säkerhetsmässiga skäl.

Även storstadsresor går att köpa till sista minuten-pris. När detta skrivs hittar man många sådana till bland annat London, Paris, Berlin, Prag, Barcelona och Nice från knappt två tusen kronor. Vill man slå på stort kan man till och med fynda en långweekend med tre hotellövernattningar i New York till helgen.

Förr såldes sista minuten-resor främst med annonser i dagspressen, men idag sker nästan all försäljning över nätet, vilket gör dem till ännu mer av en färskvara. Detta förkortar även tiden mellan impuls, bokning och resa. Nu för tiden tar vi för givet att man kan boka en resa i mobilen när man reser hem efter jobbet och flyga redan nästa morgon, även när det handlar om charter.

Men visst fanns det en viss charm i att förr åka ut till flygplatsen med en packad resväska för att se vad som erbjöds, utan att ha en aning om var man skulle hamna?

Text från Ving resor | Stora fotot med paret på klipporna kommer från Macarelleta Beach, Menorca – Foto: Crestock.com