Skogsbränderna i Sverige – MSB:s lägesrapport 27 juli

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 25 juli 2018
- NewsVoice redaktion
Bränderna i Sverige sommaren 2018 - Foto: Marco Hassoldt
Bränderna i Sverige sommaren 2018 - Foto: Marco Hassoldt
Bränderna i Sverige sommaren 2018 – Foto: Marco Hassoldt (civilperson)

MSB och brandförsvaret följer och leder dygnet runt arbetet att bekämpa skogsbränderna i Sverige. MSB har dialog med grannländerna och EU:s kriskoordineringscenter ERCC om internationella resurser. 

Text: MSB lägesrapport “Skogsbränder 2018” den 25 juli 2018

Sommaren 2018 är det i stora delar av Sverige hög brandrisk i skog och mark. Här hittar du aktuell lägesbild och information om MSB:s arbete i samband med skogsbränderna och torkan.

MSB har beredskap dygnet runt och om räddningsledare eller länsstyrelse begär kan MSB hjälpa till med förstärkningsresurser, både i form av materiel och experter. MSB har också löpande dialog med bland annat grannländerna och EU:s kriskoordineringscenter ERCC om internationella resurser. MSB följer kontinuerligt utvecklingen med anledningen av skogsbränderna och den höga brandrisken i landet och har löpande kontakt med länsstyrelser om läget.

Lägesbild fredag 27 juli kl 09:00

Enligt SOS alarm var det på morgonen 19 bränder i terräng. Bränderna i Dalarna, Gävleborg och Jämtland omfattar nästan 20 000 hektar. De bränder som har särskilt allvarlig karaktär kommer inte att gå att släcka i närtid, fokus är istället på att hålla begränsningslinjer.

Räddningstjänsterna rapporterar att man har en fortsatt god kontroll på de stora bränderna och att begränsningslinjerna tycks hålla. Resurserna ses som tillräckliga men måste nu börja ersättas.

Den beredskapen med brandbekämpningsresurser från luften som finns i södra Sverige sedan några dagar tillbaka fungerar väl för att snabbt släcka bränder som uppstår och undvika nya stora bränder.

Det är fortsatt ett exceptionellt läge med extrema brandriskvärden i flera delar av landet, i synnerhet södra och mellersta Sverige. Att begränsa/släcka nya bränder som uppstår är av yttersta vikt.

5 st viktigt meddelande till allmänheten (VMA) är fortfarande aktiva.

MSB har för närvarande följande fokusområden i landet:

 • Gävleborgs län (Kårböle i Ljusdal kommun)
 • Jämtlands län (Fågelsjö/Lillåsen samt Bräcke)
 • Dalarnas län (Trängslet, Torgås/Transtrand)
 • Mellersta och Södra Sverige (Svealand och Götaland).
Däremot är inte Västernorrlands län (Brattsjö i Örnsköldsvik, Höga Kusten (bl a Mockelsjöberget) längre ett fokusområde då situationen där har stabiliserats

Här stöttar internationella resurser idag:

 • 2 portugisiska skogsbrandsbekämpningsflyg till Gävleborg
 • 2 franska skogsbrandsbekämpningsflyg till Gävleborg
 • 1 turkiskt plan inväntas, som det ser ut nu kommer det att stationeras i södra Sverige när det anlänt.
 • 5 tyska och 1 litauisk helikopter finns i södra Sverige för att stärka beredskapen i området. Den litauiska helikoptern ger fortsatt stöd i Blekinge efter en brand som uppstod under torsdag kväll.
 • 8 norska helikoptrar till Dalarna, Jämtland och Gävleborgs län.
 • Polsk personal till Jämtland och Gävleborg.
 • Tysk personal till Dalarna.
 • Fransk personal till Gävleborg.
 • Dansk personal till Gävleborg.
 • Finsk personal inväntas.

Pressträffar varje morgon

MSB har dagliga pressträffar klockan 10.00 för att informera media om situationen i landet.

Lägesbild från SOS alarm avseende bränder

Åtgärder från MSB

Vi har samlat de åtgärder MSB genomför dag för dag gällande skogsbränderna.

MSB:s åtgärder dag för dag

Särskild organisation med anledning av skogsbränderna och torkan

Under perioden 7 juni – 21 juni arbetade MSB i en särskild organisation för hanteringen av skogsbränderna och torkan. Den 2 juli återupptogs arbetet i den särskilda organisationen.
Syftet med den särskilda organisationen är att:
 • Säkerställa MSB:s samlade hantering kopplat till skogsbränderna och torkan.
 • Samordna och stödja ansvariga aktörers hantering.
 • Stödja relevanta aktörer med insatsförmågor och andra resurser som MSB förfogar över.
 • Upprätta en nationell lägesbild som uppdateras vid behov.
 • Säkerställa information till allmänheten ur ett nationellt perspektiv.

Brandbekämpningsflyg

För aktivering av brandbekämpningsflyg är det räddningsledningen för den kommunala räddningsinsatsen som bedömer ifall de behövs och vid behov begärs de av länsstyrelsen som sedan kontaktar MSB.

PM flyg om vattenbombning

Här används brandbekämpningsflygen

Samverkan med aktörer

MSB har löpande dialog med en mängd olika aktörer som på något sätt arbetar med hanteringen av skogsbränderna runt om i landet. MSB faciliterar bland annat samverkan mellan involverade aktörer genom att arrangera samverkanskonferenser där utvalda aktörer deltar för att dela information kring resurser och kommunikativa budskap för fortsatt hantering av skogsbränderna.

MSB kan ge stöd på olika sätt

Vid en skogsbrand är det kommunen som ansvarar för släckning via sin räddningstjänst. När det sker större skogsbränder kan kommuner samarbeta inom regionen om de ser att de inte kan klara situationen själva. För situationer när händelsen är alltför komplex, alltför stor eller långdragen för att inte heller regionens samlade resurser ska räcka till, har MSB förstärkningsresurser som kan användas.

Läs mer om vilket stöd MSB kan ge vid skogsbränder

Publicerad: 2018-06-07 kl. 16:33 | Senast granskad:2018-07-25 kl. 11:04
Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Regeringen och MSB, med den GD som ideligen får nya chanser att misslyckas, har verkligen just misslyckats med uppsåtet och hanteringen av våra skogsbränder.

  En totalt oförberedd organisation avseende skogsbränder, har inte lärt sig någonting av bränderna 2014.

  Ett pinsamt försök att begära hjälp från NATO, utan resultat… såklart. Vem skulle vara intresserad av att hjälpa sveriges bränder i diverse obygder.

  Särskilt pinsamt måste man anse det vara att man ivrar efter att släcka en skogsbrand PÅ ETT MILITÄRT SKJUTOMRÅDE! Fullt begripligt att bl.a. de Italienska vattenbombningsplanen i stället anslutar till bränderna i Grekland där faktiskt bränderna dödat många människor och skapat stora materiella skador (ej skog).

  Det hela är så illa och pinsamt hanterat att det är tveksamt om Sverige någonsin kommer att få någon hjälp i framtidens skogsbränder. Och skogsbränder kommer….. även om svenska politiker och myndigheter inte vill eller kan begripa det.

  Jagg påstår att bränderna i Sverige de sista veckorna är en “fis i rymden”.

 • Riktlinjerna har nog dragits upp långt innan NATO-mötet även om det där säkert skedde en del finjusteringar. Men vad hände sen? Ställde de in den planerade regndansen samtidigt som de bad och offrade till åskguden Tor, så att han skulle slå Sverige med blixt och dunder för att sätta brand. Så att militären återigen kunde återgå till hobbyn att ansöka om patent som aldrig realiseras.

  Möten hålls och sen hålls det tummar om att någon magisk slump ska inträffa. Men vad fan? Jag tror inte ens vi är av samma art och det är vid såna här tillfällen jag inser att det är kört för mänskligheten. Nu måste jag nog vila en stund innan jag får en massiv hjärnblödning.

 • @Kenneth Thorberg

  Vad jag har har läst så har även dessa nya sorters moln reviderats in i viss litteratur. Hur det är med studentlitteraturen vid meteorologutbildningen låter jag vara osagt. Men meteorolog är ett litet snävt yrkesområde och även om de nu vet allt så utövar de nog då ett visst mått av självcensur. Tror de är mer lojala mot den egna anställningen/karriären än vad de är mot avlägsna och frågvisa medborgare. Möjligheten för anställning är väl rätt så begränsad typ SMHI, flygplatser, försvarsmakten, TV-bolag eller som forskare vid något universitet. Sen är ju varken statsmakt eller media kända för att vara någon sanningens högborg. Gör du bort dig på ett av dessa ställen är du nog rätt körd överallt och då var ju dom åren på universitet helt bortkastade.

  Men media har under en längre tid försökt normalisera detta “lilla fenomen”. Där foton i helt andra sammanhang har ett antal utdragna streck över himlen utan att någon reagerar eller ens kommenterar det. Allt för att det nya normala ska verka vara något som har existerat hela tiden och om man gång på gång lite subtilt hamrar in detta i medvetandet hos människor, så blir det med tiden allt färre som ifrågasätter. Lägger man sen till flockmentalitet och rädslan för att bli förlöjligad så blir hjärntvätten så total att människor inte längre tror vad de ser med egna ögon.

 • @ Sture B
  En sak jag observerat när det gäller chem-trails är att de oftast är med i väderprognosen beroende på omfattningen den aktuella dagen , då kallas de “slöjmoln” och har på senare tid börjat omnämnas som “höga , tunna slöjmoln” allt som oftast. Inte sällan reserverar de sig med att dessa “kan förekomma”.

  Jag gick in på smhi:s chatt och försökte få dem att förklara hur kondens kan vara med på deras prognoser men endera spelar de dumma eller så har de helt enkelt ingen aning , och då pratar jag specifikt om de som är satta att chatta med allmänheten. Jag förstår ju att det här inte ingår i meteorologutbildningen så fotfolket där är nog övertygade om att allt är som det ska. Dessa får med största säkerhet prognoserna serverade uppifrån.

  Tyvärr sparade jag inte chattutbytet , men kontentan var i stort ; Goddag yxskaft.

 • @ Birgitta 27 Jul, 2018 at 11:37

  Birgitta, jag kan bara hylla den här typen av spekulationer för det ligger faktiskt något i det du påpekar.

  Även om det inte skulle vara som du antyder så kommer dessa bränder passligt att kunna utnyttjas i politiska syften för att tex försöka få oss med i Nato.

  Åtminstone försöker 7-klövern att hylla vårt EU-medlemskap som tack för att andra länder hjälpt till att släcka.

  Elcykel subventionerna som drivits igenom av MP är ett alldeles lysande exempel för vad MP åstadkommit med sin regeringsmedverkan och sossarna effektuerar vad MP dikterar.

  MP kan rimligen inte få extra skjuts inför valet av att man medverkat till en nedmontering av Sveriges brandförsvar till förmån för urbana citymänniskors behov att cykla miljövänligt och bekvämt i storstaden.

 • @ Birgitta 27 Jul, 2018 at 11:37,

  Din bifogade länk från Swebbtv är riktigt bra. Lars Bern är som vanligt glasklar och synnerligen insiktsfull hur saker och ting egentligen hänger ihop.

 • Gå gärna in på youtube och Berts Värld, jag fick i all denna bedrövelse ett “gött skratt”

 • Tur för Nato och alla dess vänner i Sverige att bränderna tog riktig fart efter att Nato-toppmötet i början av juli avslutades så att det skulle verka naturligt att Sverige skulle ytterligare knyta “hymens band” med Nato.

  Politiker var väldigt handfallna en lång tid – tillräckligt länge för att bränderna i skogarna skulle breda ut sig än mer.

  Verkligen synd att det saknas pengar för brandbekämpningsförsvar när politikerna samtidigt satsat 1 miljard för subvention av elcyklar för att inte tala om de kostnader som är förenade med den blixtskapade gymnasielagen.

  Lars Bern om branden, Lövin och valet 2018 https://www.youtube.com/watch?v=jMTcyroGAtk

 • Kollade runt lite om bränder och ser att hela Norra Halvklotet brinner! Runt hela taigabältet.

 • De flesta moderna flygmotorer inte ens kapabla att skapa ordinära kondensstrimmor. Dagens flygmotorer är av typen fläktturbin där ca 20 % av luftflödet går igenom själva jetmotorn och där resterande 80 % passerar igenom fläktarna i motorgondolen. Vilket i princip betyder att de är propellerplan.

  Men även om man bortser från det tekniska så kan alla med några år på nacken se skillnaden på dagens himmel och på hur den såg ut för ett antal år sedan. Det går ju att se hur dessa chemtrails sakta breder ut sig i sidled samtidigt som de hänger kvar i evigheter. Ser man inte detta är man o-observant eller en lögnare. Ser jag en ökad flygbesprutning samtidigt som vi har en abnorm värmebölja så förstår jag det sambandet. I internet-eran är det lite sorgligt att flasha okunnighet när informationen bara är ett par musklick bort. Sen är man så illa tvungen att lägga lite eget pussel och det är väl inte alla som har den kapaciteten.

  Att svenska regeringen pratar om att kalla in NATO, i egenskap av partnerskap för fred, säger en hel del. NATO har under årtionden försök få ett fotfäste i Sverige. Många av ubåtskränkningarna under hysterin på 80-90 talet har ju senare visat sig vara både tyska som amerikanska. Trots att den officiella linjen var att de bara var ryska. Sen har NATO understött krig i andra länder och de har även bombat skiten ur ett antal länder. Då är lite vädermodifikation och några bränder inte så jäkla långsökt.

  Om fredsängeln NATO skulle svepa in och släcka det brinnande Sverige så skulle de vinna hjärtat hos ett antal godtrogna svenskar. Krig kan utkämpas på långt fler sätt än med ordinära vapen och krut brukar vara den sista åtgärden. Innan dess har det skett en hel del som går de flesta helt obemärkt förbi.

  Sen får jag faktiskt tycka och skriva precis vad jag vill om mina egna observationer som slutsatser, så får Torbjörn avgöra om han vill ta in det eller ta bort det. Men min poäng är att jag har inte skrivit upp mig frivilligt för att delta i ett experiment där jag blir besprutad som en djävla insekt. Om jag ska bli behandlad som någon djävla insekt så tänker jag vara en med en åsikt om det, så får drönarna surra runt i sin egna lilla värld. Bzzz…

 • I skolan fick jag lära mig, att man ska inte håna naturen, den slår alltid tillbaka…Strålning torkar ut materia, till sist bränns det…Metaller leder energier, såsom ström m.m, vatten likaså…Laser kan bota och döda…högfrekventa toner, likaså lågfrekventa toner, kan döda om ingen är försiktig…Det är mycket i vår vardag som vi måste försöka hålla i balans så ingen skada sker…Till detta vill jag säga, att det går att skydda sig om det finns intresse för det, såsom nät för strålning, men sprayandet från flyget, är svårt, möjligen att försöka hålla sig inomhus, inte ha på fläktsystem etc, ha på sig långärmade skjortor, blusar, o långa byxor, partiklar på huden, såsom nanopartiklar går nämligen genom huden, många klagar på klåda som senare visar sig som plitor, dessa släpper små partiklar, vid analys visar sig vara aluminium. Som nämndes ovan i tråden, så har det sprutats varje dag i Göteborg med omnejd, HAARP har och är igång väldigt ofta, vi som är de sk. “Kanariefåglar” känner av detta, låt oss vara till hjälp för Dig som inte vet, eller vill veta eller vågar veta, inte vill vi övertyga Dig att detta finns, bara göra Dig uppmärksam på problemet…Det kan ju bli så att just Du blir drabbad, då kan det vara bra kanske att veta hur Du ska handskas med “problemet”…?

 • Nu är vissa etikettsättare igång igen. Men fan vet om man vågar ta den debatten för när argumenten tryter falsettskriker de på Torbjörn.

 • Nu är konspirationsteoretikerna igång igen, ingenting kan ha hyggligt naturliga förklaringar. Nej då, allt måste givetvis bero på chemtrails och judiska oljeoligarker. Vad annars??

  Varför inte gå hela varvet runt och skylla exakt alla olyckor och annat på Rockefeller, mfl??

  Realpolitiskt skulle möjligen MP ev kunna tjäna på dessa bränder, men regeringen och då framför allt sossarna förlorar definitivt på dessa bränder.

  För den skull är det dock inte sannolikt att MP skickat ut pyromaner i terrängen för att få Säldöden 2.0 att hända inför valrörelsen i September. Men det vore ju en intressant konspirationsteori, eller hur??

 • I sjunde timmen är sveriges regering tydligen beredd att tom begära hjälp från Ryssland, som man tidigare inte varit intresserad av. Pinsamt måste man säga, och lite för sent. Troligen kolliderar en sådan begäran med tidigare utmålande av Ryssland som den “stora skurken i öster”.

  Svensk utrikespolitik när den är som mest inkompetent och pinsam straffar sig nu. Måste vara kränkande för vår “svetsare” att behöva acceptera hjälp från Ryssland, som man den sista tiden utan framgång försökt att utmåla som den “lede fi”.

 • Det har under hela sommaren varit ett dagligt sprayande över GBG. Vad jag har läst mig till ska skiten de sprayar ut bl.a. innehålla aluminium och detta används som medium för att värma upp atmosfären med HAARP. På så vis skapar de ett artificiellt högtryck som håller borta eventuellt lågtryck och regn. Att sen skicka ut ett gäng slödder med tändstickor är den enkla biten. Vi är bekrigade från alla håll och kanter och “hela Sverige grillar” kommer nog värma upp betalningsviljan för en koldioxidskatt. Om sen NATO sveper in som en räddande ängel kommer nog ett medlemskap som ett brev med posten, dock ej med Postnord då det skulle bli försenat.

 • @ Kim Lundgren 26 Jul, 2018 at 11:30,

  Intressant om det stämmer. Jag utesluter iofs inget, men jag tror ändå inte att det i din bifogade fil beskrivna scenariet stämmer. Att exempelvis Sverige skulle vara ett hot mot oljeoligarkerna pga att vi ev i närtid får fram ett bränsla i storskalig form från skogen, tror iaf jag inte utgör ett särskilt stort hot för dem. Iaf inte så stort att man kör med laserkanoner för att antända skogen.

  Jag tror nog snarare att diverse pyromaner och samhällshatare ser sitt dukade smörgårdsbord framför sig. Så torrt som det är nu räcker det med att slänga en cigarettfimp från bilfönstret.

 • Som jag skrivit tidigare, regeringen tar chansen att populistiskt utnyttja skogsbränderna i ett desperat försök att vinna tillbaka forlorade väljare. Nu senast genom att söka ytterligare stöd från….NATO. Sanna mina ord, även om denna begäran ännu bara är inom ramen för Nato-projektet “Partnerskap för fred” så blir nästa steg att söka fullständigt medlemsskap i NATO.

  Det gäller att nu utnyttja situationen och bearbeta folket så att helst svenska befolkningen “kräver” ett svenskt medlemsskap. Då slipper man förklara sin tidigare “alliansfrihet” som iaf hos sossarna alltid varit huggen i sten.

  https://www.expressen.se/nyheter/lofven-och-johansson-haller-presstraff/

 • Vilken tur för bl.a. politikerna att denna våg av skogsbränder kommer nu. Nu kan man äntligen visa handlingskraft för medborgarna genom att rekvirera diverse brandsläckninghjälp från andra länder. Dock ej från Ryssland såklart, den lede fi i öster, som har några av de mest effektiva vattenbomblingsplanen i världen.

  Miljöpartiet och Centern har nu världens chans att förbättra sina opinionssiffror genom att skylla bränderna på klimatförändringarna.

  Regeringen tar givetvis chansen att visa någon sorts naiv beslutsamhet gällande rekvirerande av resurser från utlandet, samt försök att försätta befolkngen i något sorts krisläge.

  Allt är naivt. Temperatursituationen som vi har nu har alltid funnits historiskt, om än i ganska glesa cykler. Skogsbränder är dessutom bra då de förnyar arealen som är drabbad. Vissa arter av växtlighet fordrar t.o.m. en skogsbrand för att utvecklas.

  Vad är problemet? Ingen har ens dött i dessa skogsbränder. Vilket sker i trafiken, där ca 230 personer dör varje år.

  Det ska bli spännande att se vad Dan Eliasson kommer att hitta på i sin nya roll som GD för MSB. Han har ju redan förstört flera myndigheter och får nu chansen att förstöra ytterligare en.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *