Swedbankskund: Jag är president på månen – Nu ska vi se hur banken reagerar…

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 augusti 2018
- NewsVoice redaktion
Pål Bergström är president på månen svarar Pål när Swedbank frågar om han är statsledare. Montage: NewsVoice

Samhällskritikern Pål Bergström skulle logga in på sitt konto på Swedbank med bankens app, men tvingades då att besvara frågor om penningtvätt. Det irriterade Bergström som uppgav att han har ett kapital på flera miljoner. Appen frågade då om Bergström tidigare varit statsledare varpå han svarade att han är president på månen.

Den personliga integriteten är redan hårt ansträngd men nu går banker ett steg längre och tvingar svenskar till att underkasta sig. Det skriver Bergström i en kommentar.

“Eftersom jag var beroende av att komma åt mitt konto svarade jag ärligt på alla frågor. Hamnade till slut på frågan om jag tidigare varit minister eller statsledare. Självfallet sa jag som det var: jag har varit president på månen.”

Anledningen till att Swedbank tvingar sina kunder att besvara dessa frågor handlar om  lagen om penningtvätt som innebär att du måste uppge varifrån dina egna pengarna egentligen kommer ifrån.

“Talet om penningtvätt är löjligt och kränkande med tanke på att bankerna själva är de värsta lagbrytarna”, skriver Bergström.

Bergström påpekar att hela banksystemet är ett pyramidspel som styrs av en kartell som är en del av ett totalitärt övervakningssamhälle med pengar som den främsta kontrollmekanismen.

Bergström undrar nu om han kommer att kallas in till Swedbank för ett “förhör”.

Kommentera gärna denna artikel och berätta om du också tvingats besvara frågor för att försökt logga in med en bank-app eller om du försökt sätta in 5000 kr på banken för att du sålt en soffa. 

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jag hittade också på totalt korkade svar till swedbank internet. Första gången jag blivit utfrågad av banken faktiskt men det var lite kul att låtsas vara statsminister sedan 1 års ålder och gift med en minister osv, total rappakalja hehe. Undrade också om det skulle leda till en reaktion, men icke sa Nicke, ingenting hände.

  Självklart ska vi försöka få ha kontanterna kvar, men det är enbart V och S som stödjer att ha kontanterna kvar så tyvärr är majoriteten i riksdagen med på ett kontantlöst Sverige och bankerna lobbat som vanligt stenhårt för att få bort kontanterna de med så chansen är rätt liten att få behålla kontanter.

  Personligen sparar jag pengar i form av silvertackor och guldmynt i bankfack som också är på väg bort dessutom gäller inte försäkringen hos banken om du förvarar kontanter i bankfack.

  Och javisst bankkartellen styr nästan hela Världen med familjen Rotshild i spetsen.

 • Behåll kontanterna! Lägg i madrassen. Den ställer sällan obekväma frågor. Snart är det bara riktiga kontanter som gäller (igen), i alla fall.

 • Gunnar Andersson 3 Aug, 2018 at 07:46 skrev:
  “Undrar just vilka frågor som bankerna ställer till dessa herrar?”

  Bra tydliggörande summering av den penningskapande “eliten”, GA.
  Min bestämda uppfattning är att det är just (((dessa herrar))) som ÄGER alla länders riksbanker — utom 6 stycken länders, sist jag kollade — och därmed även de flesta underliggande “vanliga” bankerna…. ☺

 • En fulltatuerad gubbe springer och puttar en boll framför sig, tydligen så bra, att han är värd hundratals miljoner och får en årslön på tiotals miljoner. Han ingår i ett lag som kostar flera miljarder som köps av en gubbe(oligark) som antagligen snöt pengarna ur näsan…
  En tavla, av en sedan 100 år avliden fransk målarkludd, ropas in för hundatals miljoner av en anonym gubbe(oligark), som antagligen också snöt pengarna ur näsan…
  En flaska vin för några hundra tusen kronor beställs in…
  Undrar just vilka frågor som bankerna ställer till dessa herrar?

 • Känner igen det Pål beskriver, har fått besvara dessa frågor nyligen hos min internetbank för att komma åt mina konton. Nästa gång jag möter dessa frågor ska jag prova lite annorlunda svar.
  Appropå bankplaneten jorden, som studerande journalist för ett antal år sedan frågade jag mitt lokala Swedbank kontor fyra frågor bl.a. vart pengarna kom ifrån när jag fick ett mindre kapitallån. Chefen på kontoret visste inte, det var inte hennes sak, och hänvisade mig till att googla fram info, med sin egen jurist sittandes bredvid sig. Efter mer påtryckningar från min sida, vänligt men bestämt, blev hon osäker och hänvisade mig till Swedbanks huvudkontor i Stockholm och presschefen där samt hans jurist. Vi hade sedan en givande och mycket lärorik två månader lång mejlväxling som avslutades med att juristen meddelade att det finns ingen hänvisning i lagen som ger banken rätt att göra pengar. Känns som de kan slå en i huvudet med hammare och helt komma undan lagar och rättssystem.

  • Svaret är att pengarna skapas sekunden du tar ett lån, genom den framtida räntan. Dvs alla pengar = skuldpengar. Antingen ljuger de om att de inte vet, eller så är de verkligen så outbildade även på den höga nivån.

 • Det där med prostitution var bra!
  Sanningen är att alla eu-länder och några till, tvingades till denna ordning av amerikanerna (det vill säga Fed och storbankerna) efter nineleven i kampen mot terrorismen.
  Men egentligen är det ju för att dessa aktörer vill ha full koll på alla människors ekonomiska status. Vi blir lättare att styra då.

 • De största ekonomiska brottslingarna av dem alla vill veta var kredit-boskapet fått sina pengar ifrån. Detta är ironi på hög nivå. Människor brukar få ersättning för någon ansträngning de gjort och det är ju inte som om de har skapat dem ur tomma intet, då detta är bankens affärsmodell. Vi kommer få det än svårare om/när de tar bort kontanterna.

 • Skall det vara PK-konsekvens i eget skapat varande bör ju detta även gälla. Kan jag vara flerkönig efter tycke och manlig kvinna eller katt enligt eget postulat, så är det helt riktigt att titulera sig som president på månen och protest mot det är en ren kränkning.

 • Många utropar: när skall folket vakna? Ja, det beror på hur många väckarklockor det finns.
  När jag själv stötte på detta med bankernas skoj redan 1986 förstod jag inget. Trodde inte på det till att börja med, inte förrän jag av ren slump läste “Pawns in the game” ramlade polletten ned och det var just i början på internet. Och därefter började jag sprida ordet och snacka om hur trögt det var, att få folk att inte avvisa en direkt. Det var ju att tala med folk en och en eftersom få kunde datorer. En faktor man stötte på var utsagan “att jag är inte intresserad av politik” m.a.o. jag är för feg för att konfrontera min egen undergång.
  Kontentan är ju att ju färre som vaknar, ju sämre väckarklockor. Att skriva på kommentarsfält och tro att pensionärer blir upplysta, när många inte kan datorer eller endast byter familjebilder med dessa, är att lura sig att tro att upplysning sköter sig själv. Upplysningsarbete är segt, otacksamt, kostsamt och tidskrävande.
  Att få en skrämd befolkning att tänka om och bli modig tar rejält med tid och dessutom pumpas folket med falska data hela tiden.
  Eftersom all kriminalitet på något plan jobbar i symbios(lögnen) gäller detta även alla dessa påfund från EU, med avsikt att skapa “inkomster” till dem som inget kan producera. Slutprodukten av “penningtvätteriet” är att folket inga egna pengar har. De små stegens taktik. Ett rån i ultrarapid.

 • Roligt att läsa om alla typer av erfarenheter och tilltag.

  Jag skulle en gång skicka pengar (några 1000 kr) till Afrika via Western Union. En expedit frågade bakom disken om jag var en politiskt utsatt person (PEP) från engelskans “politically exposed person”. Jag svarade “nej”, men tänkte: “ja förmodligen”. Jag fick skicka pengarna utan ytterligare frågor. Det var för 2-3 år sedan. Idag undrar jag om det gått.

  Wikipedia:

  “Politiskt exponerad person (Politically exposed person, PEP) alternativt person i politiskt utsatt ställning är ett begrepp som förekommer i regelverket kring penningtvätt. Begreppet PEP omfattar i huvudsak politiker på nationell nivå, andra högre ämbetsmän, samt familjemedlemmar till dessa.[1] Dessa personer anses i kraft av sin ställning ha högre risk att mutas och inblandas i korruption, och omfattas därför av strängare bestämmelser avseende penningtvätt.

  I regelverket kring penningtvätt följer det att verksamhetsutövare ska ha ett riskbaserat förhållningssätt.[2] Detta gäller också i fråga om åtgärderna för att identifiera en person i politiskt utsatt ställning (jfr rekommendation 12 och FATF Guidance Politically Exposed Persons s. 6–9).[3] Genom kontroll mot en lista går det att konstatera att en person kan vara en person i politiskt utsatt ställning.

  Världens största PEP-databas på 1,6 miljoner motparter tillhandahåller Accuity[4] del av RELX Group[5] (fd. Reed Elsevier)[6]. Svensken Erik Engström är sedan 2009 Chief Executive Officer för RELX Group.[7] Såvitt Datainspektionen känner till så finns det ingen myndighet som tillhandahåller någon internationell PEP-databas.[8]”

 • När Swedbank slutade med kontanthantering på min ort så hade jag inget annat val än att som småföretagare åka till närmaste grannort och sätta in pengarna, inte via bank dock, utan via de här nya maskinerna som poppat upp på enstaka platser. Jag tröttnade på detta, med en bank som inte hade kontanthantering… Jag hade hört att det fanns en bank, Handelsbanken, som faktiskt hade kontanthantering och tänkte efter en tid att stunden var kommen att faktiskt gå dit och öppna konto. Jag gick till banken för att sätta in företagets pengar. Kassörskan frågade mig var pengarna kom ifrån och jag sa sanningsenligt att det var företagets intäkter. Detta kunde nu kassörskan inte lita på så hon kallade på sin chef. Chefen kom och undrade var pengarna kom ifrån. Jag har företag och detta är pengar som kunderna har betalat mig kontant, svarade jag. Chefen sa att han inte kunde lita på det och att de inte kunde sätta in mina pengar. Det nyöppnade kontot i Handelsbanken sa jag åt dem att avsluta igen… jag hade ju valt banken just för att de sade sig hantera kontanter. Ja mina ärligt intjänade företagspengar ville de i alla fall inte ha…

 • Vad vi ser idag är att det skapas regler o lagar som försvårar och förhindrar allt mer för laglydiga medborgare som är i stor majoritet. Det är tveksamt om Lagen om penningtvätt på ett effektivt sätt verkligen stoppar det fåtal “fula fiskar” som ägnar sig åt penningtvätt i stor skala. De brukar ligga steget före och finna andra sätt att göra sina transaktioner.

 • Jag har tidigare redogjort för min civila olydnad när Nordea försökte agera som polisens ställföreträdande förundersökningsledare.

  Jag hade för några år sedan sålt min bil och fått kontanter som vederlag för bilen. Döm om min förvåning när jag dan efter skulle sätta in dessa pengar på mitt eget bankkonto.

  Tjänstekvinnan bakom disken frågade därför varifrån pengarna kom. Jag tittade mig åt sidorna, lutade mig diskret fram emot luckan och viskade halvhögt att jag samlat tomflaskor. Då blev hon förbannad och skulle läxa upp mig ordentligt med de hot som beskrivits här i kommentarerna.

  Jag tittade mig då mycket ängsligt om åt alla håll i banken och säkerställde att banktjänstekvinnan skulle uppmärksamma mitt predikament, varpå jag lutade mig ännu närmare luckan och viskade fram att jag måste bekänna att jag tjänat pengarna på manlig prostitution (som inte är brottsligt) och att jag inte skrivit räkningar till de kvinnor som utnyttjat mina tjänster.

  Då blev hennes ansikte åtminstone 1 decimeter längre, jag frågade henne då försynt om hon var nöjd med mina svar. Varpå jag återigen uppmanade henne att sätta in pengarna.

  Hon visste nu inte hur hon skulle hantera situationen och kallade därför på bankdirektören som snabbt dök och satte ögonen i mig, hans uppmaning var att banken mycket väl skulle kunna vägra ta emot pengarna.

  Nu skärpte jag tonen och förklarade att kvinnlig likväl som manlig prostitution inte är ett brott, något som snabbt verkade nå in i bankdirektörens medvetande. Jag erinrade då att om banken vägrar ta emot mina pengar så skulle jag tillkalla polis med all den mediala uppmärksamhet som detta skulle innebära för bankens anseende då man uppenbart hade uppfattningen att manlig prostitution är kriminellt.

  Ser ni förstasidorna i MSM där banken får förklara varför man diskriminerar manligt prostituerade??

  Sen gick det snabbt att få mina pengar insatta på kontot.

  Lite civil olydnad känns ibland ganska bra och får man tillfälle att visa på skev lagstiftning så gör detta inte särskilt ont.

 • Jag är kund hos SkandiaBanken och har vid ett flertal tillfällen “tvingats” att besvara ett antal lågbegåvade tillika kränkande frågor om varifrån mina insatta pengar kommer. Efter att ha ignorerat den uppmaningen en längre tid upprepades uppmaningen med ett adderat “förtäckt hot” med innebörden att om jag INTE besvarade frågorna fanns en “risk” att jag skulle förlora tillgången till mitt konto.

  Man förvånas över den pinsamt uppenbart låga begåvningsnivån hos frågeställaren eftersom samtliga insättningar på kontot tydligt anger pengarnas källa, som t.ex. “Lön från Xyz”.
  Har sedan detta började sökt efter en annan bank….
  Flera har rått mig att gå över till bank lokaliserad på Åland eller Island vilka eventuellt är fristående och ej under “elitens” kontroll….

  Är det någon som vet eller har ett annat/bättre förslag?

 • Det som Pål var med om hände mig också häromveckan. Det är tydligen en årlig kontroll av ens politiska och ekonomiska status med tonvikt på det förra. Jag började svara sanningsenligt men då jag tyckte att frågorna var väldigt integritetskränkande så började jag dra till med olika valser men jag gick aldrig så långt som Pål i min överdrift. Kanske har jag hamnat på någon lista för mitt lilla rackartyg?

  Eftersom det uppfattas att det är bra att vara PK där det bl a är helt OK att tycka att man är en katt eller att ha en eller flera av, de för närvarande, 56 genuskonstruktioner så antog jag flera olika “identiteter” och “självuppfattningar” och svarade på frågorna därefter. Jag tolkade alltså frågorna ur ett relativistiskt perspektiv och kände bl a efter vilka känslor frågor och begrepp framkallade hos mig och svarade därefter. Mina svar stämmer alltså inte med de verkliga förhållanden som jag tycker att de ska skxxa i. Enligt den PK uppfattningen finns det ju ingen sanning så varför ska vissa svar i den här bankenkäten vara mer rätt än andra???

  Ska man inte få lov att samtidigt ställa en motfråga och begära att få svar på varifrån banken får sina pengar???

 • @ Julius 1 Aug, 2018 at 13:05,

  Det är precis som du säger.

  Ja när ska den svenska befolkningen vakna upp?

  Jag tror att sömnigheten beror på att man som oftast har belånat upp sig så mycket att all ledig tid går åt till att jobba ännu mer, och i bästa fall ägna resterande spillra av tid till att bidra till att hålla ihop förhållandet och familjen. Som singel finns såklart inte denna problematik.

  I övrigt finns för de flesta ingen tid att reflektera. Och att just reflektera är en av nycklarna till att förstå sin egen reella situation och hur samhället egentligen fungerar idag.

  Det hela är inget annat än en enda stor tragik. En tragik skapad av våra politiker i syfte att ha medborgare som aldrig har tid att ifrågasätta. Ej heller att fråga sig var deras egna politiker står och vart de styr skutan Sverige. Förhoppningsvis är detta kommande val en vägdelare där vårt folk successivt vaknar upp och därmed nu sittande politiker tvingas fråga sig själv vems ärenden de själva går.

  Ok, det blev lite utanför huvudämnet….. sorry.

 • Jap, så är det Pål. Bankerna är den värsta pyramidspelbolag, skapar milijontals kronor från luften och kräver ränta på det. Jag undrar när kommer folk vakna och upptäcka hela vilseledningen de är utsatta överallt från banken till politiker, vården ,läkemedel, miljöavgifter, migrationen, olika tillsatser i maten m.m. listan kan göras väldigt lång om man har vaknat upp. Tyvärr fortfarande större delen av befolkningen har ingen aning om dessa men vi måste jobba på hela tiden och sprida vad vi vet om alla dessa vilseledningar. Mycket nyfiken om Pål blir kontaktad av Swedbanken och hur det hela utvecklas.

 • Jag hade köpt lite möbler på mitt kreditkort. När jag senare hade betalt krediten och det gått ett tag så fick jag ett brev från kreditgivaren där jag skulle tala om var pengarna kommit ifrån! Hade alltså inte satt in några extra pengar utan bara betalat beloppet som stod på fakturan. Helt sjukt, så de skulle inte vilja ha sin kredit betald om det var misstänkt svarta pengar eller vadå? Det är bara att inse att vi redan är slavar åt bankerna. Om banken skulle få för sig att jag är ekonomisk brottsling och jag inte kommer åt mitt konto längre så är det kört. Ingen eller väldigt få tar emot kontanter längre. Vet att åtminstone min hyresvärd inte tar emot kontanter och det är illa nog ifall jag inte kommer åt bankkontot och kan betala hyran.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *