EU-parlamentet röstar igenom “länkskatt”, uppladdningsfilter och förbud att filma från sportevent

publicerad 13 september 2018
- av NewsVoice
Axel Voss - Foto: EU-Parlamentet
Axel Voss - Foto: EU-Parlamentet
Axel Voss - Foto: EU-Parlamentet

NOTERAT. EU-parlamentet röstade igenom ett lagförslag som innebär att internet får avgifter för länkar till nyheter och att uppladdningsfilter ska tillämpas. Parlamentet röstade även igenom att det ska bli otillåtet att med sin mobilkamera filma från sportarrangemang.

Emanuel Karlsten skriver i Breakit:

"När dammet efter Europaparlamentets röstning lagt sig är frågan: Visste ledamöterna vad de själva röstade på? En sak är säker. Förslagets föredragande, Axel Voss, visste det inte. När jag pratar med honom visste han inte ens allt som var uppe för votering idag. Än mindre vad som passerade."

Computer Sweden skriver:

"Europaparlamentet säger ja till båda de mest kritiserade punkterna i förslaget till nytt direktiv för digital upphovsrätt. Det handlar om artikel 11 som innebär att plattformar som Facebook, Google och Youtube måste betala licenser för länkat material – exempelvis nyheter – som läggs upp. Det som av kritikerna kallas länkskatt i debatten."

"Det handlar också om artikel 13 som handlar om att plattformarna ska bli skyldiga att blockera upphovsrättsskyddat material, i praktiken ett uppladdningsfilter."

Emanuel Karlsten skriver i GP:

"Förslaget det handlar om är det som kallats “länkskatt” och “internetfilter”. En i grunden god tanke; upphovshavare ska få betalt för material som sprids på nätet. I praktiken innebär det att sajter tvingas filtrera allt användare gör, ta bort det som kan bryta mot upphovsrätten eller ta betalt om de vill länka till nyheter."

Sammanställning: NewsVoice