SPACE & HUMOR. Den populära teknik- och vetenskapstidningen Illustrerad Vetenskap har skrivit om svarta hål igen. Vid en sökning enbart på tidningens sajt med Google blir det idag 1000-tals träffar på begreppet “svarta hål”. Det är en gåta. Varför kan de inte sluta? Ingen har ändå sett ett svart hål och forskarna vet nästan ingenting om dem. 

Senaste artikeln om svarta hål publicerades i september 2018  rubricerad: “Kina kastar sig in i jakten på svarta hål” och svartahålsskribenten på Illustrerad Vetenskap fick gå upp i brygga igen. Äntligen! Redaktionen skriver:

“Enligt projektledaren Lu Fangjun ska man också undersöka svarta hål – och allra helst svarta hål som smälter samman”.

Två svarta hål som blir till ett svart superhål, kan det bli bättre?

Ute i sociala medier cirkulerar rykten om om varför det skrivs så mycket om fenomenet i tidningen. De huvudsakliga teorierna är:

  • Allmänheten är oerhört intresserad av att läsa om svarta hål.
  • Illustrerad Vetenskap är oerhört intresserad av att publicera om svarta hål.
  • Båda alternativen ovan samtidigt.
  • Svarta hål är en kombination av något exotiskt, paradoxalt, spännande och tryggt eftersom de alltid ligger långt borta.
  • Konspirationsteorin att man försöker få bort folkets uppmärksamhet från något viktigt genom att dra uppmärksamheten till något oviktigt som folk ändå inte kan påverka.

Vad tror du? Varför kan inte Illustrerad Vetenskap sluta skriva om svarta hål?

Text: Torbjörn Sassersson | Svarta hål – Image: Deselect, licens CC0 1.0, Pixabay.com

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

28 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
6 juni 2019 kl 12:54

Marko Rodins vortexmatematik kan räkna ut var de “svarta hålen” finns. Ny presentationsserie från februari 2019. Själva matematiken kan förstås från grundskolenivå som han redan visat i sina tidigare presentationer sedan 1980-talet. https://www.youtube.com/watch?v=Qf3IeRfto-4

Snylthammaren
Snylthammaren
Gäst
6 juni 2019 kl 11:33

Om man går till min. 17 i denna video så tar man upp om vad det är… och det blir lite ken Wheeler. För det är en teater spm pågår.
https://youtu.be/w9UzkXLDvYU

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
10 januari 2019 kl 14:11

Tips: Arbetsförmedlingens budgetpost i statsbudgeten är ett enda stort svart hål. De slukar pengar som bara försvinner… och detta svarta hål kan man studera på ganska nära håll.

Sture B
Sture B
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson
26 oktober 2018 kl 00:51

Sanningens vita hål håller på att sluka ett svart medieuniversum. Bonnierfamiljen har ju tänkt ge sig in i fastighetsmarknaden innan mediecirkusen imploderar i en insolvent olönsam liten vit dvärgstjärna. Det finns väl ett passande talesätt om gnagare och skepp…

Ale
Ale
8 september 2018 kl 11:18

Erik Wiklund: Einstein levde isolerad i sin egen bubbla och pysslade enbart med tankeexperiment baserad på klassisk fysik; egentligen bara en utvidgning av Newtons mossiga gamla gravitations lagar, men utvecklade relativitetsteorierna. Tror han var helt omedveten om experimenten kring kvantfysiken (som egentligen är partikelfysik som ligger till grund för kvantmekaniken) som föregick under hans levnad. Han var en insnöad nörd, troligen med asperger också.

Erik Wiklund, släpp och gå vidare!

Ale
Ale
8 september 2018 kl 10:56

Anders Ankartjärn: Bra, enkelt och tydligt redogjort. Det som möjligen skapar en grund för Illustrerad Vetenskap ständig spekulationer är vad som sker vid händelsehorisonten kring kvantfluktuationer som uppstår vid dess rand? Att alltså att en del av dessa så kallade virtuella partiklar “sugs in” i singularitet och dess antipartikel inte gör det. Som du väl känner till avger svarta hål mer energi än vad de suger åt sig och därför kommer alla svarta hål med tiden vaporiseras bort. Ett annat sätt att säga det på är att vad som till synes kommer ut ur ett svart hål, måste då färdas snabbare än ljusets hastighet då inte ens ljus kan sippra ut. Det betyder i sin tur att tiden här går baklänges, då inte kan färdas snabbare än ljuset hastighet, med mindre än att dels tiden står still till att tidsriktningen går baklänges. Det kan i sin tur betyda att nya universum skapas runt oss hela tiden. Så nog finns det skäl till spekulationer kring svara hål alltid.

Johan
Johan
Gäst
6 september 2018 kl 17:58

Gillar det du skrev Erik Wiklund.

Många rymd entusiaster verkar mest kasta upp det som en gång förtärts.

Att hela vår existens har en tanke bakom sig verkar irritera vissa vetenskaps fanatiker. ”Det började med en smäll”

Vi vet så lite, kan bara se en liten procent av det väldiga spektrum som erbjuds. Vet vi ens vad elektricitet är?

Triljarder läggs på ”rymdresor” eller atom kollisioner men att blicka inåt är tabu eller ”flum”

Att sitta i stillhet är att sitta med universum. Kostar gratis

Denna dokumentär resonerar med mig;

https://m.youtube.com/watch?v=p5plpGS7t0U

Max Planck, Nicola Tesla, Karl Jung, David Bohm

Fritänkare

Erik Wiklund
Erik Wiklund
Gäst
Reply to  Johan
7 september 2018 kl 11:21

Tack Johan !

– Jo, jag håller med om mycket av det som sägs i den här videon- och att världen är en lömsk plats där det är upp till var och en av oss att vara vaken och ha urskillningsförmåga och själv avgöra vad som är sant och vad som är falskt och att själv finna sanningen – för ingen annan kommer att göra det åt oss.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Erik Wiklund
7 september 2018 kl 17:59

Kloka ord från en klok man 🙂

Ale
Ale
Gäst
6 september 2018 kl 13:29

Erik Wiklund: “I mikrouniversumet rör sig elektronerna så snabbt runt atomkärnan att vi, i vårt mellan-universum, i vår långsammare värld/…Om man ser på världen/universum ur ett mikrouniversum-perspektiv då går allting i en mycket långsammare takt – där går vår jord (elektronen) runt solen (atomkärnan) med hjälp av gravitationskrafterna” Jag kan inte mycket om fysik och än mindre om partikelfysik, men så pass mycket vet jag att man inte kan jämföra en elektron med gravitation. Vi vet inte hur snabbt en elektronen snurrar (om nu den ens gör det? …) runt sin atomkärna. Orsaken är att först måste vi fastställa en elektronen position, innan vi kan räkna ut dess hastighet och omvänt räkna ut dess hastighet för att fastställa dess position. “Nobelpristagaren och professorn Max Planck säger att det är sinnet/medvetandet som formar och upprätthåller materien. Vetenskapliga studier har också visat att när forskarna observerar den fysiska materiens minsta beståndsdelar då förändrar den sig i takt med att forskarens mentala fokus skiftar, (Heisenbergs osäkerhetsprincip). Med andra ord så formas/förändras materien av människans medvetande”. Max Planck säger många konstiga saker. Det är inte alls så att observatören skapar materien, som vissa hävdar bland annat solipsistiska filosofer, som vill få oss att tro detta. Det är en trosföreställning som är falsk, som dessutom saluförs som sann. Det sorgliga med kvantfysiken är att forskare sprider konstiga tankar om den. Den här videon förklarar en del https://www.youtube.com/watch?v=SzAQ36b9dzs Inom vetenskap skiljer man mellan hur ett tillstånd är: att beskriva något i en begreppsvärld hämtad från en tidigare erövrad begreppsvärld man redan behärskar. Varför hör inte hemma i vetenskapliga sammanhang utan i trosföreställningarnas värld. Orsaken är att “varför” är en för ofullständigt fråga för att kunna replikeras rationellt. För att klara av att besvara en fråga om “varför”, så tvingas den ställas i ett enhetlig sammanhang där varje svar antingen är sant eller falskt. Eljest hamnar man i en obegränsad tillbakagång/rundgång, där varje svar omdirigeras till nya frågor i all oändlighet, och då har man lämnat tillståndet varande och gått över till trosföreställningen fantasivärld där allt är möjligt eller omöjligt. Dessvärre leder standardtolkningen av Heisenbergs osäkerhetsprincip till tokerier som att det bara är betraktare själv som upplever tiden linjärt, samtidigt som resten av kosmos tvingas bestå och befolkas av konstiga varelser som lever konstiga liv i superpositionens: “vara och icke vara på en och samma gång” och blir till först när dem beskådas av dig? Till slut… Read more »

Erik Wiklund
Erik Wiklund
Gäst
Reply to  Ale
7 september 2018 kl 11:13

Ale – Du säger: “Jag kan inte mycket om fysik och än mindre om partikelfysik, men så pass mycket vet jag att man inte kan jämföra en elektron med gravitation”.

– Jo, jag anser att man kan dra en jämförelse mellan gravitationskrafterna som finns i ett solsystem och de elektromagnetiska krafter som finns i en atom – det finns inget motsägelsefull i detta resonemang.

– Jasså, ska vi nu plötsligt inte lita på Heisenbergs osäkerhetsprincip som ju är allmänt accepterad inom vetenskapen och inte heller ska vi tro på en så framstående forskare som Max Plank – nä, men OK, det finns säkert andra teorier att tro på, det är ju upp till var och en.

Du skriver: – Varför hör inte hemma i vetenskapliga sammanhang utan i trosföreställningarnas värld.
Men jag säger – en forskare som söker svaret på en fråga börjar alltid med ett Varför – och han chansar, han kastar ut krokar till höger och vänster och ser om han får napp – och om han inte får napp så kvarstår ju frågan Varför, som en naturlig del av hans forskning. Och då är det tillåtet för forskaren eller den forskande amatören att ställa sig frågor och anta, gissa och tro på nya teorier. Så, jag anser att det absolut ingår i en forskares arbete att tro på obevisade teorier, för det är just det som driver honom vidare. T.o.m. Albert Einstein lär ha sagt: ”Varje allvarligt sökande vetenskapsman kommer att bli övertygad om att en andlig kraft verkar inom universums lagar, en andlig kraft som är vida överlägsen människans”. Alltså, han trodde på en obevisad andlig kraft – och detta är absolut någonting att ta till sig – och som definitivt bör ingå i den vetenskapliga forskningen, anser jag.

Du för fram så mycket kritik till mig och du snackar så mycket om forskning hit och dit, men du själv verkar inte ha någon egen genuin förklaringsmodell att bjuda på. Jag trodde, i början av ditt brev, att du själv hade en intelligent förklaring till hur livet på jorden är uppbyggt, men du har ju bara en massa vetenskapliga lösa trådar som inte kan kopplas ihop till någon helhet.

Lars L
Lars L
Gäst
6 september 2018 kl 09:12

Sex magic..

Frank
Frank
Gäst
6 september 2018 kl 01:23

Astronomin är nog lika förljugen som världshistorien och människans ursprung. Allting har försvunnit ned i ett teoretiskt svart hål.

Ingemar Wärnström
Gäst
5 september 2018 kl 22:02

Din sista undran i artikeln är Vem vet hur fel vi har nu?
Jag tar fasta på den och hävdar: förmodligen 100%!
Jag är övertygad om att universum och dess materiella skapelse, inte har kommit till av en slump, utan är resultatet av en tankeverksamhet utförd av Universums innersta och eviga egenskap dess medvetande.
Världen är alltså tänkt till och någon Big Bang har inte funnits, däremot är allt som finns i universum levande, med varierande grad av medvetenhet.
Jag har utvecklat detta bl.a. i min färska artikel här i NV.

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Ingemar Wärnström
6 juni 2019 kl 10:28

En jesuit stod bakom Big Bang-teorin:

“Since Georges Lemaître first noted in 1927 that an expanding universe could be traced back in time to an originating single point, scientists have built on his idea of cosmic expansion. ”
https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Bang

“Georges Henri Joseph Édouard Lemaître, RAS Associate[1] (French: [ʒɔʁʒᵊ ləmɛ:tʁᵊ] (About this soundlisten); 17 July 1894 – 20 June 1966) was a Jesuit trained Belgian Roman Catholic priest, mathematician, astronomer, and professor of physics at the Catholic University of Louvain.”
https://en.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtre

Anders Ankartjärn
Anders Ankartjärn
Gäst
5 september 2018 kl 17:44

För lite drygt 100 år sedan upplevde man en fantastisk högsäsong inom matematiken och den teoretiska fysiken, och många kloka huvuden arbetade på att kläcka teorier som kunde bevisas med matematik och logik. En ung man vid namn Albert var en av de mest framstående, och han räknade och räknade – och till slut hade han räknat ner oss i ett hål… Detta är ett gammalt skämt, men faktum var att i slutänden av Albert Einsteins funderingar kring detta med gravitation så är det mest extrema exemplet på att tyngdkraften har gått bärsärk just det svarta hålet. Så vad är då ett svart hål? Är det där vår statsskuld försvinner? Nej, skämt åsido så är ett svart hål en stor stjärna som har brunnit ut och ”dött”, eller snarare det som finns kvar av stjärnan efter att den eldat upp allt sitt bränsle. Hur det sedan går till när en stjärna avslutar sin lysande karriär beror först och främst på hur stor den är från början. Vår egen sol, som är av ganska ”normal” storlek, kommer inte att räcka till för att skapa ett sådant monster som ett svart hål. Den kommer istället att sluta sina dagar som en så kallad vit dvärg, men vi har gott om tid innan det händer – eller cirka 5 miljarder år. Sådana vita dvärgar har visat sig vara mycket vanliga i vår galax, och även runtom den. Så vanliga faktiskt att vissa astronomer hävdar att de kan utgöra en stor del av den massa som verkar ”saknas” för att Vintergatan skall kunna hålla ihop som den gör. En stjärna som är cirka en och en halv gånger så stor som vår sol men inte mer än tre gånger så stor slutar sitt liv med en stor smäll, en så kallad nova. Även dessa stjärnor är vanliga, väl inom ”normalkategorin” om man vill kalla det för det, och när de slutar sina brinnande resor rasar de ihop till en mycket massiv rest som består av enbart neutroner. Massan och gravitationen är då så stor att alla elektroner tvingas in i atomkärnan som då ”förvandlas” till att bestå av bara neutroner, och så blir det då rakt igenom hela stjärnresten – man kallar följaktligen denna himmelskropp för en Neutronstjärna. En bit av materian från en Neutronstjärna stor som en hink skulle här på jorden väga lika mycket som hela Mount Everest, så det rör sig… Read more »

Frank
Frank
Gäst
5 september 2018 kl 14:00

Kanske de försöker avleda från något skitviktigt som håller på att ske i brunhålet EU?

Erik Wiklund
Erik Wiklund
Gäst
5 september 2018 kl 10:32

Jag tror att Illustrerad Vetenskap inte kan sluta skriva om detta ämne därför att det är så intressant och den här frågan har ju ännu inte blivit löst än. Så forskarna får väl fortsätta ett tag till antar jag. Men om man nu inte hittar svaret på det man söker medan tiden bara går och går och man står kvar och stampar på samma ställe utan att komma någon vart då måste man ju byta taktik och tänka utanför boxen och försöka tänka nytt – ja, man måste vara lite “tokig” och tänka det otänkbara. Och då kan det hända att man kommer in på ovetenskapliga tankegångar och man kan därmed bli klassad som flummig, men jag anser att det är bättre att försöka förstå hur livet är uppbyggt än att avstå från att ha en uppfattning. Det här är ett ämne som fascinerar många – så även mig – och jag har en teori, även om den till stora delar är tagen från annat håll så har jag skaffat mig en förståelse omkring vad svarta hål består av. Här är den teorin: Jag tror att vi lurar oss själva när vi tror att den fysiska världen är en solid verklighet, för den fysiska världen är bara en illusion – det är endast vår upplevelse av den fysiska världen som är verklig ! Så, vad består då det fysiska av ? – För att förstå hur den fysiska 3D-världen är uppbyggd så behöver man gå ner i fysikens minsta beståndsdelar – atomerna – vilka är grunden för all materia i universum. Alla atomer befinner sig ständigt i rörelse, där all materia i universum vibrerar vid en viss frekvens, beroende av rörelsehastigheten i dess grundläggande struktur. Eftersom all fysisk materia består av atomer, atomkärnor med elektroner i omloppsbana, där den överlägset största delen, mer än 99.999 %, består av tomrum eller av elektromagnetiska energier – och eftersom atomkärnan och elektronerna möjligtvis har samma uppbyggnad så återstår ”ingenting” ! I mikrouniversumet rör sig elektronerna så snabbt runt atomkärnan att vi, i vårt mellan-universum, i vår långsammare värld, i vårt tröga 3D-medvetande, upplever detta tomrum, dessa elektromagnetiska energier, som fysiska ting. (Där tätheten hos de fysiska tingen beror på hur många elektroner som finns i omloppsbanan). Om man ser på världen/universum ur ett mikrouniversum-perspektiv då går allting i en mycket långsammare takt – där går vår jord (elektronen) runt solen (atomkärnan) med hjälp… Read more »

Ale
Ale
5 september 2018 kl 07:26

Vem läser Illustrerad Vetenskap? Möjligen bläddras tidningen förstrött igenom i hårfrisörskans väntrum eller att någon pensionär, som väntar på bussen, inte har annat för sig. Läs Forskning och Framsteg istället. Ett snäpp bättre, och ägs inte av Bonnier.

Andreas
Andreas
Gäst
5 september 2018 kl 01:11

Säkert för att det är fantasieggande. Vore intressant att veta var forskningsmedlen kommer från när det gäller teorin om det mekanistiska Universumet och gravitationen som sammanhållande kraft. Hur många miljarder har inte lagts på detta i form av tex Cern? Skulle inte vara förvånande om det är samma krafter som håller i taktpinnen kring klimatforskningen. Hade samma medel istället lagts på plasmaforskning hade det nog lett fram till att vi i dagsläget haft en ”hållbar” modell av Universum, styrkt av praktiska experiment, som fungerar utan sk fudge factors som mörk materia och energi.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
5 september 2018 kl 00:34

Bonnier-medias monopolkapitalistiska ägare är kanske facinerade av stora saker som egoistiskt suger i sig allt runt omkring, samtidigt som de verkar utan att riktigt synas?

Kanske är det något stort monopolkapitalistiskt Bonnier-familj-bröllop på gång, i vilket brudparen skall liknas med två stora svarta hål?