Fem saker du bör känna till innan du röstar i valet 2018

publicerad 7 september 2018
- av NewsVoice
Torbjörn Carlsson, selfie
Torbjörn Carlsson, selfie

DEBATT. Torbjörn Carlsson listar fem känsliga områden som politikerna inte vill adressera trots att de är av görande betydelse för Sveriges framtid. Oinsatta skeptiker menar att frågorna är ickefrågor, men insatta experter menar ofta motsatsen, anser Carlsson. De känsliga områdena är: bankernas skapande av pengar ur intet, odemokratiska toppmöten, anledningen till kriget mot terrorismen, oreglerad 5G och sanningar om klimatförändringarna. 

1. Nästan allt betalningsmedel skapas av privata banker ur ingenting

När en komersiell bank utfärdar ett lån knappar de helt enkelt in några siffror på låntagarens bankkonto. D.v.s. Saldot på låntagarens bankkonto ökas i denna stund med ett belopp skapat ur ingenting. Enligt ett dokument från Bank of England är 97% av den totala valutan “bank deposits” (bankinsättningar) och dessa “bank deposits” är till största delen skapade av bankerna själva (1).

Men vad har det här för betydelse? Om politiker inte tar hänsyn till att privata intressen har direkt kontroll över penningmängden och därmed dess värde, hur pålitliga blir då deras budgetar eller ekonomiska politik?

Men det finns ytterligare en hake med att bankerna skapar vårt betalningsmedel; de begär att lånet amorteras (betalas tillbaka) + ränta. Det betalningsmedel som behövs för att betala räntan på ett lån skapades aldrig när lånet skapades. Alltså är jag beroende av att någon misslyckas att amortera sitt lån för att jag ska kunna amortera mitt lån. Det existerar helt enkelt inte tillräckligt mycket betalningsmedel för att täcka alla skulder.

2. Svenska toppolitiker deltar i hemliga möten

Nästan alla svenska statsministrar och ett flertal andra toppolitiker har deltagit på hemliga möten bakom stängda dörrar med flera av världens inflytelserikaste inom finans, näringsliv, politik och media. Flera blivande statsministrar har först varit på detta Bilderbergmöte innan de blev statsministrar (2)(3).

År 2017 Var Annie Lööf där, är hon Sveriges nästa statsminister? Är det förenligt med en “öppen demokrati”?

3. Kriget mot terrorismen är byggd på lögn

Ett dokument som direkt kan kopplas till den briefing som fick NATO att aktivera sin artikel fem (som säger att en attack mot en av medlemsländerna ska räknas som en attack mot alla) och därmed blev involverade i kriget i Afghanistan och kriget mot terrorismen, har nyligen kommit till allmän kännedom (4). I detta dokument kan man se att de “bevis” som dåvarande generalsekreterare för NATO kallade “tydliga och övertygande” visat sig vara innehållslösa. James Corbett har gjort ett avsnitt om detta dokument, se gärna det (5).

Bristen på bevis kan verka överraskande men sunt förnuft säger att en operation i storleksordningen av invasionen av Afghanistan omöjligt kan planeras på mindre än en månad. 9/11 var alltså ett svepskäl.

För att kunna lösa vår “flyktingkris” måste vi först inse och ta vårt ansvar för att det faktiskt är vi som tillhör terrorist-laget på den geopolitiska spelplanen. Inte minst har svenska styrkor aktivt bidragit till krig och elände i Afghanistan och Libyen, det senare landet har vi bombat tillbaka till öppet slaveri (6).

4. 5G rullas ut helt otestat

5G, som mer än 220 forskare från över 40 länder har uttryckt sin allvarliga oro över (7), är på väg att rullas ut i Sverige.

Det är bråttom, så bråttom att ingen tid finns till utredningar eller regleringar. Tom Wheeler, dåvarende orförande för FCC (USA:s statliga myndighet som bl.a. ansvarar för strålsäkerhetsfrågor) gjorde detta helt klart i ett tal ifjol; den tekniska utvecklingen är viktigare än att vänta på utredningar och regleringar (8).

5. Datan bakom “global uppvärmning” eller “klimatförändringar” är inte så solklar som de flesta tror

När det står i media att den “globala medeltemperaturen” har stigit med si och så många tiondels grad så är detta påstående baserat på en modellberäkning och inte på ren mätdata.

I klartext betyder det att forskarnas klimatmodell har kalibrerats till att visa en ökning av den globala medeltemperaturen med si och så mycket.

Den som börjar att fundera på hur det skulle gå till rent praktiskt att mäta global medeltemperatur förstår snart att det är ganska komplicerat. Hur många mätstationer behövs egentligen, Var ska dessa placeras (städer, berg, dalar, skogar, fält…?), på vilken höjd över marken ska temperaturen mätas, vid vilken tidpunkt på dygnet? O.s.v. Det är alltså inte helt enkelt att “bara mäta” en global medeltemperatur.

Om man sedan betänker faktorer som förändringar av lokalklimat genom t.ex. urbanisering eller påverkan av att andelen mätstationer i ett visst lokalklimat förändras jämfört med ett annat lokalklimat så inser man snabbt att all mätdata måste viktas mot varandra på något vis. Och för att kunna göra detta så måste den som kalibrerar modellen redan ha en viss uppfattning om slutresultatet som modellen ska ge. Alltså är det oundvikligt att modellen i alla fall till viss del kalibreras efter forskarens förutfattade meningar.

Se James Corbetts avsnitt om global medeltemperatur för en mer ingående och bättre förklaring (9). Se också gärna hans avsnitt där han påvisar till synes klåfingriga mixtringar med temperaturdatan (10).

Det finns alltså grova frågetecken när det gäller denna “klimatfråga”, som av någon anledning har proklamerats till valets viktigaste fråga.

En varning

Vad jag vet vill inget riksdagsparti röra vid dessa grundläggande frågor. Hur ska vi kunna lösa någonting om ingen vill kännas vid de grundläggande problemen? Jag har definitivt inte alla lösningar men att ge sitt förtroende till en politiker eller till ett parti som sopar dessa viktiga frågor under mattan kommer endast att öka våra problems mängd och svårighetsgrad.

Text: Torbjörn Carlsson (“Tobbe C” i kommentarerna)

Källor

 1. “Money creation in reality” sid 15 – 16 (Google-översättning)
 2. Kalle Hellbergs artikel: https://newsvoice.se/2018/08/bilderberggruppen-wallenberg-svenska-regeringar/
 3. Bilderberggruppens gästlistor 
 4. Intelfiles.egoplex.com: Document
 5. Corbett Report: Episode 345 – The Secret Lie That Started the Afghan War (Google-översättning)
 6. CNN: Migrants being sold as slaves in Libya
 7. Strålskyddsstiftelsen: 5G-appellen
 8. Tom Wheeler om hur 5G ska rullas ut utan reglering: FCC Chair Tom Wheeler speaks at The National Press Club – June 20, 2016
 9. Corbett Report: What Is The Average Global Temperature?
 10. Corbett Report: Orwell’s Nightmare: Temperature Adjustments and Climate Change


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Ni som funderar på att rösta på Centern bör läsa detta:

  “IV. Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar”.

  https://snd.gu.se/sv/vivill/party/c/program/1933

  [Källa: Bondeförbundets grundprogram. Antaget vid 1933 års förbundsstämma]

 • Han rösta på Enhet, Folkhemmet Sverige har alltid funnits som huvudalternativ, men la min förtidsröst på Enhet då dem teoretisk har större chans, i detta val.

 • Nordea gav 7-klövern draghjälp genom att till synes hota regeringen för att dom betalat av statsskulden för mycket… Högre skuldsättning vore bättre enligt mainstreamekonomen som kommenterade. Om det inte vore för att inslaget kom just före valdagen vore det ett öppet erkännande av bankernas fördärvliga roll.

 • Jag och min fru konstaterar att överallt där vi åker i norrort och centralt i Stockholm är SD:s valaffischer spårlöst försvunna. Jag har hittat några sönderrivna SD-affischer i Hässelby, men det var allt.

  Även om SD inte är mitt parti tycker jag det är allvarligt att demokratin inte tillåts fungera i det land som utåt ofta och gärna skryter om att Sverige är en högstående demokratisk stat.

  Jag misstänker att det är aktivister från ungdomsförbunden inom vänstern-centern-liberalerna som gör nattliga räder mot affischerna.

 • SD håller på att bli ett etablerat parti. SD jobbar med politik och vill därför komma med i branschorganisationen där det redan finns sju medlemmar. Dessa medlemmar vill helst inte släppa in ytterligare en medlem men huvudfrågan är kan man lita på SD hur ser Bilderbergarna på SD? Vad händer om SD initieras i all den skit vi hållit på med? Kan de också hålla käften och dölja det för väljarna? Kan man lita på att SD förstår att riksdagspolitik är bara ett jobb och har inget med politisk ideologi att göra? Tänk om de sabbar vårt upplägg med storfinansen? När dessa frågor är utredda kommer SD att kunna ingå i en regering eller delta i oppositionen. Regering eller opposition vad har det för betydelse det är ju ändå bara en teater? En teater som våra politiker bjuder dårarna som betalar för showen, folket som betalar kalaset och går och röstar för att de tror att teatern är på riktigt.

 • Några kommentarer/frågor kring en del av dina punkter ovan:

  1. Enligt min syn på den frågan så feltolkar du konsekvenserna av bankernas “pengaskapande”. Därmed inte sagt att det inte behövs hårdare kontroll av bankernas affärer. Instämmer istället med Jens Jerndals beskrivning ovan.

  2. Att svenska politiker för de stora partierna blir inbjudna till internationella möten är väl inget konstigt. Sen kanske man kan ha synpunkter på att det skulle bjudas in en större bredd av politiker från utvecklingsländer mm. Mötena kan väl knappast beskrivas som hemliga heller, förrutom att det inte finns tillgång till protokoll.
  Så om Annie Lööf inte blir statsminister så kan man tolka det som ett bevis för att “de” INTE påverkar den svenska regeringsbildningen?

  5. Fråga; menar du att du inte tror att människan har påverkat klimatet sen industrialiserings start? Eller vill du bara belysa att det finns osäkerhet kring viss data som försöker fastställa klimatförändringens storlek?
  Att källhänvisa till James Corbett report känns tunt, mestadels åsikter och teorier i de flesta av hans videos. Han kan säkert ha en del rätt ibland men kan knappast betraktas som generell fakta.

  Övrigt: Om man inte vill rösta på något parti tycker jag att man ska rösta blankt. Då berättar man att man inte tycker att något parti är värt ens röst. Att strunta i valet kan lika gärna bero på att man är för lat, sjuk eller misslyckades…
  Det kommer aldrig i världshistorien finnas ett parti som man håller med helt i alla politiska frågor, sannolikheten är försumbar. Däremot kan man rösta på ett parti som man tycker är ganska bra, ett som man tror kan föra Sverige eller världen i rätt riktning. Det är inte samma sak som minst dåligt.

  • 1. Se mitt svar till Jens Jerndal.

   2. Bara utvalda gäster får delta, inga journalister, inget protokoll, inga kommentarer från mötets deltagare om innehållet. Är inte är detta då ett möte med hemligt innehåll?

   5. Jag vill belysa att det som propageras som självklara fakta i själva verket är dogmer baserade på mycket dåligt underbyggda antaganden. Det går inte att dra sådana slutsatser om klimat och koldioxid av den data som har presenterats, det är inte rimligt eller trovärdigt.

   Vad är inte åsikter och teorier? När någon gör ett urval av vad som ska stå med i en text (eller sägas i en video) eller ej så gör denne en subjektiv bedömning, d.v.s. uttrycker sin åsikt. Det kommer du inte runt oavsett om källan är SVT, Nationalencyklopedin, Wikipedia, någon statlig myndighet, etc.

   Så hur definierar du generella fakta?

   James Corbett är en av de absolut bästa på att sammanställa källor så att folk kan göra sin egen bedömning. Det är allt han (eller jag) kan göra; visa en av kaninhålets öppningar. Vill du gräva djupare så får du göra det själv.

   Det finns många andra (och bättre) sätt att göra sin röst hörd än att rösta. Den som lägger en blankröst godkänner systemet som det är.

 • Jag är lite orolig för att den dagens närmar sig då det kommer ett brev på posten som säger “du har inga siffror noterade i vår bank” eller att “banken har beslutat sig för att konfiskera”. Vi har i nuläget inget betalningsmedel som är tryggt och som kan ersätta kontanter.

  • Tyvärr anser jag inte att din farhåga är obefogad. Globalisternas strategi för att nå sitt syfte kan mycket väl leda till att ett sådant brev dimper ner i brevlådan inom kort.

   Därför måste vi “rösta bort” globalisterna. M.a.o. 7-klövern.

 • Mycket bra Tobbe C.
  Mer av den varan på Newsvoice. Dvs först fakta – sedan åsikter och värderingar,
  Inge,ar Ljungqvist , chefred på 2000-Talets AlmaNova som f.ö var den förste skrivande journalist att intervjua Niels Harrit, kemiexperten som påvisade nanotermit vid WTC efter den 11 / 9

 • Det är bra ju fler som kan presentera en klarsyn på aktuella frågor som politikerna blundar för. Bravo Tobbe C!
  Det går att skriva mer initierat klargörande om var och en av dessa frågor. Men som en uppmaning att på egen hand leta vidare efter korrekt information räcker det långt.

  • Tack!
   Ja, det är ju hela meningen med det här inlägget. Hur många hade läst om jag hade skrivit en hel avhandling? 🙂

 • Den nationalsocialistiska propagandacentralen SR/SvT är den största orsaken till Sveriges undergång näst efter skatteplundringen av enskilda medborgarna.
  Vi har ju inte ens en “GRUNDLAG” som försvarar den enskilde medborgarens LIV och EGENDOM mot kränkningar och övergrepp från politiker!!!
  Politikerna själva tror inte på allas lika värde, vad det nu är för något!

 • Det tämligen okända lilla partiet “Folkhemmet Sverige” har ett partiprogram av vilket det klart framgår att man har genomskådat det nuvarande systemet. Man vill bygga ett samhälle baserat på en ny grundlag, utträde ur EU, att Sverige är självförsörjande, att bankernas, de multinationella bolagens och statens inflytande begränsas, mm. Mycket intressant men partiet är för litet för att komma in i riksdagen i detta val.
  http://folkhemmetsverige.se/

  Hela partiprogrammet finns här:
  http://folkhemmetsverige.se/wp-content/uploads/2017/10/Folkhemmet_Sverige_171027.pdf

  Åtminstone tre av punkterna i Torbjörn Carlssons artikel ovan adresseras tydligt i partiprogrammet:
  Punkt 1 (hur bankerna skapar betalningsmedel): Adresseras direkt på sid 17.
  Punk 3 (kriget mot terrorismen): Hela den globala krigsteatern tas upp på sid 9-11.
  Punkt 5 (klimathotshetsen): Tas upp på sid 39.

 • 1. Vetenskapliga partiet vill att privatbankerna måste ansöka om krediter från centralbanken, samt införa kontroller så att krediter inte ges till låntagare för lättvindigt.

  Bankerna skapar krediter ur tomma luften, vilket inte borde vara tillåtet, men centralbanken har ensamrätten att ge ut sedlar och att prägla mynt. (penningmängden)

  Lånet amorteras + ränta. Du måste alltså betala tillbaka mer än du lånat. För att göra detta måste du arbeta åt banken. Banken livnär sig själv och sina anställda på detta extraarbete som du utför, ett arbete som du går med på, eftersom du går och lånar pengar av dem, eftersom du är fast i ett överkonsumerande beteende och inte kan vänta med att konsumera tills du besitter pengar att konsumera för.

  Vetenskapliga partiet är därför starkt för att minska möjligheterna för människor att låna till överkonsumtion och istället styra om samhället till att bli allt mer ekologiskt hållbart.

  2. Korrekt. Detta är klandervärt och bör inte vara lagligt för folkvalda representanter. Vetenskapliga partiet fördömer det och kommer inte delta på hemliga möten med bankirer och mediemoguler.

  3. Korrekt. Vetenskapliga partiet är emot Sveriges och västs agerande i världen och verkar aktivt för Ut ur EU och Ur ur Nato och för fred.

  4. Vetenskapliga partiet gör allt för att minimera skadorna på människorna genom att informera om forskning, samt olika metoder att skydda sig. 5G tycks vara värre än 3G och 4G så Vetenskapliga partiet håller garanterat med dig i att det inte bör rullas ut i Sverige. Denna teknologi behövs heller inte. Vi bör snarare lägga trådlöst på säkrare frekvenser.

  5. Vetenskapliga partiet är på din linje. Vi har inte vilseletts av klimatbluffen, däremot leder vår politik en mer ekologikt hållbar politik, vilket kommer minska CO2-utsläppen. Det beror på att vi vill trygga resurser för framtidens generationer.

 • Jag röstar inte. Jag vill inte delta i sånt här humbug. Om fler gjorde som jag skulle det bli en debatt om varför så få röstar. Då kanske det skulle komma fram de frågor ovan. Hur gör ni som skriver här på Newsvoice ?

  • Jag tror inte att du har rätt där. Om en riktigt stor skara skulle avstå att rösta skulle knappast sittande partier bry sig ett dugg. De är bara ute efter makt och pengar.

  • Maj Rehnberg, jag har kommit till slutsatsen att det sannolikt är dina vänstersympatier som utlöser din personliga frustration betr vad du skall rösta på vid söndagens val.

   Du ser tydligt hur dåligt samhällsutvecklingen går och att samhällets förfall pågått under många år. Du inser sannolikt också att det är dina vänstersympatier som åstadkommit denna utveckling och att du därmed är medskyldig som så många andra av alla hjärntvättade svenskar.

   Det är aldrig kul och inse att man haft fel under många år, än värre att behöva bekräfta detta genom att flytta sina partisympatier från vänsterhåll till något av de andra partierna inom 7-klövern. Att rösta på SD och AfS är ju för dig detsamma som att begå långsam harakiri och öppet erkänna att ditt förnuft och dina känslor i kombination skapar frustration.

   Att då göra ett nummer av att allt är “humbug” är detsamma som att försöka hävda att du genom att inte rösta sänker dig från dina höga vänsterhästar. Du föraktar också de vilka utnyttjar sin demokratiska rätt att rösta. Så ser det ut i huvudet på en frustrerad vänstermänniska.

   • @Maj Rehnberg: Nej, jag har inte heller röstat. Varför rösta om det bara finns mer eller mindre dåliga alternativ? Att välja det minst dåliga alternativet är ju fortfarande att välja ett dåligt alternativ! Hur ska vi någonsin kunna bygga någonting bra genom att om och om igen välja något dåligt?

    @Öystein Rönne: Glöm inte bort att det finns många andra (och bättre) sätt att göra sin röst hörd än att lägga en lapp i en låda vart fjärde år. Om röstdeltagandet är lågt och politiker därefter blir friskt uppvaktade och personligen ifrågasatta (viktigt att skippa titlarna, addressera människan bakom) så fort de beslutar om något dumt så skulle de definitivt bry sig…

    @Jan Norberg, kan vi hålla en saklig ton utan grundlösa antagaganden om varandra? Nu är det ju du som sprider ditt förakt mot de som väljer att utnyttja sin “demokratiska rätt” att inte rösta.

    Jag delar Majs uppfattning att allt bara är ett skådespel, en distraktion. Allt vi lyckas åstadkomma är att välja färg på gardinerna i riksdagshuset. Agendan sätts inte av oss.

    • Har du samma råd till människor som lever i diktaturer?? Exempelvis Nordkorea…

     Med tanke på hur många “småpartier” som idag finns att tillgå så vore det ju oerhört märkligt om man inte skulle hitta något som i stort passar.

     Jag tror att det för många i stället handlar om lathet. Man ids inte sätta sig in i de olika partiernas program. Då kan det vara enkelt att bara säga att inget passar.

     Men samtidigt visar man då ett oerhört förakt för vår demokratiska rätt att rösta. Kanske vore det enklare om vi bara hade ett parti att tillgå? Eller???…

     • Ja, samma principer gäller givetvis i Nordkorea som på alla andra ställen. Eller menar du att Nordoreas folk skulle bli hjälpt av att rösta på det enda partiet?

      Det finns en mer grundläggande anledning att inte rösta som jag inte tog upp i debattinlägget (eftersom jag ville hålla fokus på att introducera problematiken i ovan ämnen och ingenting annat) och det beror på att ingen stat vilar på någon moralisk grund.

      Vad är en stat? Det är en samling människor, var och en precis som du och jag. Om man som jag hävdar att alla (iaf alla vuxna) människor har samma rättigheter och skyldigheter så inser man snart att en grupp människor, oavsett storlek, inte kan ha några fler eller andra rättigheter än vad de var och en har som individer.

      Att tvinga folk att betala skatt eller lyda godtyckliga lagar är alltså ingen rättighet som någon grupp människor har och därmed heller ingen stat. Vi har moraliska skyldiheter att inte inskränka på varandras friheter, allt annat behöver byggas på frivilliga överenskommelser.

      Anarkister har en poäng när de likställer att rösta med att erkänna sig som en slav…

      Oavsett anledning (om det så beror på lathet…) är att inte rösta även det ett politiskt ställningstagande som behöver respekteras och likställas med alla andra politiska ställningstaganden om vi ska behandla varandra som vuxna jämställda människor.

 • Mycket viktiga frågor att dra fram i ljuset. Tack för det, Torbjörn Carlsson!
  Dock menar jag att det ofta hörda påståendet att amorteringar och räntor är ett problem, därför att medel/kontanter/pengar att betala räntan med inte skapades samtidigt med lånet, är felaktigt och bygger på en missuppfattning. Pengar har inget värde i sig. De är bara en symbol eller ett bevis på ett tillgodohavande att bytas mot ett realvärde i form av en materiell tillgång eller en tjänst/ arbetsprestation. När bankerna “skapar” pengar ur intet genom att bevilja ett lån, så betyder det bara att de möjliggör för någon att investera eller köpa något, men på villkor att hen betalar tillbaka samma belopp plus en del av den vinst hen förmodas göra på sin investering i t.ex. en ny byggnad, fabrik eller verksamhet. De belopp – siffror i bankens dator – som låntagaren betalar i ränta bör alltså motsvara en del av den värdeökning hans verksamhet nyskapat. Och banken är skyldig att redovisa att lånet återbetalats till dem, och det är inte bankens egendom. Bara räntan eller avgifter för bankens tjänster blir bankens egna inkomster. Före avregleringen på 1980-talet kunde bankerna inte använda sina klienters pengar, eller låna ut till sig själva, men i och med avregleringen har de fått fria händer, vilket lett till många fall av grov svindel från banker. Bland annat kan de numera använda klienternas depositioner till egna spekulationer, vilket var en av orsakerna till finanskrisen 2008. Detta behöver givetvis saneras genom en lagändring och strikt kontroll av bankernas verksamhet. Det bör vara Riksbanken, strängt kontrollerad av Riksdagen och politiskt oberoende revisorer, som ansvarar för den cirkulerande penningmängden storlek och för emission av nya betalningsmedel.

  • Hmm… Enhet har fått min röst. Men jag börjar fundera när du skriver som du gör. Ränta är ju skapad av Kabalen för att göra de rikare rikare och de fattigare fattigare. The sheeple är ju stendumma i huvudet tillika lättlurade, därför det fungerar. Det är ju bankerna som “styr oss”. Stäng alla banker.

   När ska någon inse att vi alla är EN? Då behöver vi inga substitut som banker. Sälja snö till en eskimå eller sand till en beduin? Va?

   (Sedan en off topic sak – använd Lahiri Ayanamsa. Den västerländska astrologin p.g.a. de stupida grekerna ligger nästan ett helt tecken fel framåt för att de inte korrigerat för Moder Jords precession. Det är som att stå i Montréal med en karta över Paris och tro att du är i Paris bara för att det står på franska.)

  • Glömde ju det viktigaste av allt, lästips till ALLA: “Ekonomi utan ränta och inflation” av Margrit Kennedy!

  • @Jens Jerndal: Ja, pengar är en fikton. Eller en religion, det är endast den kollektiva tron på pengar som gör dem verkliga…

   Men jag kan inte se hur ditt resonemang motsäger mitt, båda kan vara sant på en gång. Det som faktiskt händer när låntagaren gör en vinst med sin investering är att denne samlar bankens fiktiva siffror från någon annan. Låntagaren skapar inte själv några siffror när denne gör en vinst. För att låntagaren ska få fler siffror så måste alltså någon annan få färre.

   Siffrorna skapas med krav om ränta. Siffrorna förstörs när de amorteras. Det är enkel matematik att det går åt fler siffror för att amortera än de som skapas.

 • “Det betalningsmedel som behövs för att betala räntan på ett lån skapades aldrig när lånet skapades. Alltså är jag beroende av att någon misslyckas att amortera sitt lån för att jag ska kunna amortera mitt lån.”

  Detta förstår jag inte alls! Kan någon förklara?

  • Om du lånar 60 stolar till en fest fast med vilkoret att du måste lämna tillbaka 66 stolar. Då behöver du skaffa 6 stolar på något annat vis, eller hur?

   Ponera att det är absolut förbjudet att själv äga eller snickra ihop egna stolar, det får endast banker göra.

   Det enda sättet för dig att få tag på de sex extra stolarna är att antingen låna dem från en annan bank (men som då själv vill ha en extra stol för besväret), eller att du byter till dig de extra stolarna från någon annan som i sin tur har lovat sin bank att lämna tillbaka fler stolar än vad de har hämtat ut.

   Varifrån ska alla extra stolar komma?

 • @Conny Lundberg: Ok, men tar SD mina listade punkter ovan på allvar? Knappast!

  Om det inte finns något parti som man kan ställa sig bakom till hundra procent så är det bättre att inte rösta alls. Att rösta på det “minst dåliga” alternativet är fortfarande en röst på ett dåligt alternativ. Hur ska vi någonsin kunna bygga något bra genom att stödja något dåligt?

  Hur röstar vi bäst för kontanternas bevarande då? Jo genom att använda kontanter! Och om ett ställe inte tar emot kontanter så begär faktura eller handla någon annanstans…

 • @Mayne Sundewall Hopkins: Jag säger inte att detta är de enda fem frågorna som är av stor betydelse.

  Visst skulle också kontanternas försvinnande kunnat ha platsat på listan då detta tillsammans med övervakningssystemet (genom 5G och IoT) samt AI-utdelade poäng för uppförande (social crediting) är hörnstenarna för det planerade totalitära teknokratiska samhället av Orwelliska proportioner.

  Men någonstans är det också lagom att sätta punkt för ett debattinlägg. Och jag har skrivit det här inlägget med en intention att hålla budskapet kort och enkelt så att det förhoppningsvis ska nå några fler än de redan insatta och mest inbitna Newsvoice-rävarna…

  Om du tycker att det fattas ett inlägg om kontanternas försvinnande här på Newavoice så skulle jag tro att det är fritt fram för dig att skriva ett. 🙂

  @Ingvar Kullberg, tack!

 • Stor applåd!
  Klart bästa artikeln om valet 2018!
  Kontanternas försvinnande är direkt kopplat till första punkten. Folket i valstugorna säger öppet att kontanta pengar inte finns på deras partiprogram ..

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *