Övermedicineringen inom äldreosorgen fortsätter – Döende åldring piggnade till utan mediciner

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 september 2018
- NewsVoice redaktion

ÄLDREVÅRD. Dagens Medicin skriver att 76,000 äldre som bor kvar hemma i Norge fick minst 15 olika läkemedel. Det kan vara toppen av ett isberg. Eventuellt får ännu fler 13-14 olika sorters läkemedel och 570,000 äldre fick fem eller flera olika receptbelagda mediciner 2017, enligt statistik från norska Folkhälsoinstitutet.

Text: Birthe Storaker, “Utbredt overmedisinering av eldre” TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman för TV Helse Sverige

Pernille Bruusgaard, överläkare. Foto: Kristin Rosmo
Pernille Bruusgaard, överläkare. Foto: Kristin Rosmo

Patienter på vårdhem och sjukhus ingår inte i sammanställningen och det är inte säkert att statistiken ser bättre ut där. Överläkaren Pernille Bruusgaard på Bekkelagshemmet i Oslo anser att vi har en övertro på att läkemedel ska vara lösningen på människors hälsoproblem. Hon anser att det är övermedicinering som är det största problemet idag.

Ett annat allvarligt problem är att många människor drabbas av biverkningar, även allvarliga och att läkare tar livet av människor med den här typen av övermedicinering. Det finns liten kunskap om hur olika kombinationer av mediciner påverkar patienterna och biverkningarna är underrapporterade, säger Bruusgaard.

Överläkaren anser också att en attitydförändring bland läkarna är nödvändig. De måste inse att det handlar om ren och skär försöksmedicinering. Hon påpekar att det inte finns forskning på hur läkemedel påverkar äldre människor, eller personer med komplexa sjukdomar och demens.

Läs hela artikeln i TV Helse | Mediasamarbete med NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq