Teknosignaturer är nyckeln till att finna andra civilisationer enligt NASA

publicerad 26 september 2018
- av Torbjörn Sassersson red.
Green Planet. Licens: CC0. Bild: Billion Photos, Wallpaper.wiki

NASA har annonserat att de ska försöka finna intelligens i universum genom att söka efter teknosignaturer, tecken på andra civilisationers aktiviteter på och runt exoplaneter i andra solsystem, skriver NewsWeek.

Människan har sedan vi uppfann radion för drygt 100 år sedan oavsiktligt sänt signaler ut i rymden som visar att vi börjat utveckla kommunikationsteknologier. Andra civilisationer kan hypotetiskt ha uppmärksammat dessa som teknosignaturer. På samma sätt borde vi på jorden kunna plocka upp teknosignaturer från andra planeter, resonerar NASA.

Bara i vår egen galax Vintergatan beräknas det existera 40 miljarder (40 billion Earth-sized planets) jordliknande exoplaneter inom den zon som möjliggör flytande vatten, dvs förutsättningen för samma typ av livsutveckling som på jorden. Vintergatan är sedan bara en av 100 miljarder galaxer.

Nu söker NASA ett godkännande från den amerikanska kongressen för att starta ett projekt som ska finna "advanced alien life-forms" alltså avancerade främmande livsformer ute i vår egen galax. Tanken är att NASA ska samarbeta med privata företag för att finna dessa planeter med civilisationer liknande vår, andra världar i en tidigare eller senare grad av utveckling.

Vad som sedan ska ta form är det nog ingen som vet, men NASA verkar åtminstone vara trötta på att bara söka efter bakterier (red anm).

Text: Torbjörn Sassersson | Illustration: Billion Photos. Licens: CC0. Wallpaper.wiki

Källa