Åttiotalet var ett decennium när undersökande journalistik fortfarande existerade till skillnad från dagens “faktacheckade” journalistik där inget av något större djup som förklarar något i egentlig mening publiceras. Peter Larsson har på bloggen Civilkurage.org sammanställt pressklipp från Aftonbladets artikelserie om frimurarna. 

Text: Peter Larsson | Texten är återpublicerad med tillstånd av Civilkurage.org

För 33 år sedan publicerades Aftonbladet en artikelserie om frimurarna som fick stor uppmärksamhet. Göran Skytte var då skribent på Aftonbladet och författaren av dessa artiklar. Frimurarnas ritualer och inflyttande inom politik, massmedia och rättsväsende avslöjades i dessa artiklar, men det som fick störst uppmärksamhet var bilderna från frimurarnas stamhus på Blasieholmen i Stockholm.

Under ett renoveringsarbete skall ett håll i en källarvägg uppkommit och en av byggnadsarbetarna tog kort på de inmurade dödskallarna och skelettdelarna som fanns bakom väggen. Efter detta blev frimurarna omdiskuterade i de flesta tidningar runt om i landet.

Flera avhoppade frimurare vittnade i intervjuer om de fasansfulla eder de tvingas avlägga. Insändare emot frimurarna fanns med i ett flertal tidningar långt efter detta. Ett statsministermord som skulle skaka hela Sverige gjorde att granskningen av frimurarna plötsligt avstannade. Starka påtryckningar på Aftonbladet gjorde att Göran Skytte blev flyttad till Malmö, där han fick en lägre befattning.

Text: Peter Larsson

För att se alla tidningsklippen besök Civilkurage.org

Aftonbladet 15 januari 1985 - Artikel om frimurarna
Aftonbladet 15 januari 1985 – Artikel om frimurarna

9 KOMMENTARER

 1. Frimurarorden är precis som mc-gängen minus väst och motorcykel. Via medlemskap kan små mediokra grå ingenting bli någonting de omöjligen kunde blivit helt på egen hand. Denna lilla grupprunkarklubb är den bakomliggande förklaringen till en massa konstiga domslut, polisens allt mer udda beteende som politikers rent sinnessjuka beslut. En svensk frimurare känner större lojalitet till en ordensbroder från Ulan Bator än vad han känner samhörighet med svensk icke-medlem i Sverige. Tittar man sen på “Ordo ab Chao”-samhällsutvecklingen så verkar det som om bröderna lagt in en högre växel.

 2. Mycket bra komplement till faktainsamligen som syftar till att förstå vad/vem som ligger bakom mycket av dagens “problembild”.

  En som jag tycker berättigad fråga blir: Varför lyfter inte Skytte fram detta idag?…

 3. Frimurarna och andra hemliga sällskap arbetar för MWO – världsregering och global diktatur med förslavade människor.

 4. det kan finnas en parallell till övertagandet av frimurarnas organisation på 1700-talet till vår svenska partibildning faktiskt. Tekniken är den att man infiltrerar en existerande organisation, eftersom man då slipper starta från 0. Sen tar man över ledarskiktet och låter underskiktet stå för fiolerna.
  Är det inte likt vårt system med partistöden??

 5. 1985 var innan ägarförhållandena i Aftonbladet gjorde sådana undersökningar helt omöjliga.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Aftonbladet#LO_och_Schibsted

  Schibsted ägs numera till mer än 30% av utländska banker.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Schibsted

  ,,,men för den som vill veta mer om vad den här lustiga lilla sekten håller på med, kan alltid finna en hel del lustigheter. Faktiskt mycket komiskt vad vuxna människor nedlåter sig till år 2018, men det är ju inte den enda makabra sekten som finns heller.

  Imagine no religion!

 6. Som tur minskar frimurarnas medlemmar år efter år har flera tusen frimurare slutat eller dött och nyrekrytering går inte så bra, de yngre männen är inte intresserade av hemliga föreningar.

 7. Artiklarna i Aftonbladet finns på mikrofilm på KB i Sthlm (Humlegården) och på Universitetsbiblioteket i Göteborg, tillgängliga för allmänheten.

 8. Att det inte exponeras i större utsträckning att Frimurarna låg bakom 9/11 tyder på deras stora inflytande över medierna.

  http://911thology.com finns boken “The Third Truth about 9/11” av Dimitri Khalezov att ladda ner, boken redogör i detalj hur Frimurarna genomförde 9/11 och mycket annat.
  Direktlänk till boken om sidan skulle tas ner: http://www.mediafire.com/download/i5qvsnpdvl3ivur/9-11thology-third_truth_v4_full.zip

  Intervju med Dimitri Khalezov hur Tvillingtornen demolerades med hjälp av underjordiska nukleära laddningar: http://www.youtube.com/watch?v=cUnjbCxhXh4

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here