Mats Sederholm: ”Extraval ingen lösning – nu måste grundlagen ändras”

publicerad 5 november 2018
- Mats Sederholm
Mats Sederholm, pressfoto
Mats Sederholm, pressfoto

Ett extraval är ingen lösning på det låsta parlamentariska läget i Sverige. En ändring av grundlagen krävs för att sätta större press på politikerna att ta sitt ansvar, skriver läsaren Mats Sederholm.

Med stenhårda blockeringar och låsningar mellan allianser och partier pekar allt mer mot ett extraval. Vad skulle då meningen vara med detta?

Det är inte väljarna som ska göra om och göra rätt, utan politikerna. En ändring i grundlagen skulle behövas som tvingar politikerna att ta sitt ansvar.

Snart har det gått två månader efter valet och den parlamentariska utvecklingen står helt still. Inget parti ger vika i uppgörelsen om makten.

Om det skulle bli ett extraval ber parlamentarikerna svenska folket om stöd, råd och förtydligande. Men har de inte redan fått ett besked? Vad ska vi som väljare säga? Vi kan väl inte lösa parlamentarikernas jobb. De måste lösa detta själva och som det står i grundlagen, utgå från folket.


Problemet är att politikerna ges alldeles för stor frihet när det gäller att forma en regering och en politik som överlever riksdagen. De mäktar inte med att bära ansvaret. De går in i en omöjlig idealism, blir självupptagna och tar inte sitt uppdrag på tillräckligt allvar.


Det tredje största partiet, Sverigedemokraterna, med över en miljon väljare bakom sig kan med denna ordning uteslutas eller rättare sagt med ”demokratiska” medel tillintetgöras. Vänsterpartiet ligger inte långt efter i osynlighet. Tillsammans röstade var fjärde väljare på något av dessa två partier, men förgäves – inte för att de är för små, utan för att de inte tillåts ha inflytande.

Mittenpolitikerna har fått ett demokratiskt tolkningsföreträde. Även analytiker och medier tycks ha accepterat situationen och följer politikernas praxis: ”Nämn inte de andra, vi gillar inte dem och alltså behöver de inte representeras”.

Medierna borde i stället sätta press på politikernas sätt att agera ur ett folkligt demokratiskt perspektiv. Någonting i grundlagen måste göras om som tvingar politikerna att krackelera, någonting som gör att en väljare vet att vad man än röstar på så kommer en regering skapas som följer mitt önskemål.

Det får göra hur ont som helst i parlamentarikernas magar, de må vara så stolta och principfasta att de spricker, men de måste lära sig att för en stund bortse från den politiska kontexten. Jag tror de måste ställas inför alternativet att de riskerar att förlora makt och inflytande och makt om de inte klarar av att lösa situationen.

Talmannen ska inte behöva bjuda in på kafferep varannan vecka. Vad ska han säga? Prata dem till sans likt en rastvakt på skolgården? Först avvaktande i förhoppning att de själva kan göra upp och när detta inte går tar han ungarna var och en åt sidan för allvarliga samtal – och när detta inte går så kontaktar man föräldrarna. Men i det här fallet finns ju inga föräldrar.

En instiftad process skulle kunna bli den auktoritet som saknas.

Nu väntas kanske nyval och då kommer politikerna till dig och frågar:

”Snälla vi har så svårt att komma överens, vad var det nu igen för parti du ville ska få inflytande?”

Och jag misstänker att många skulle svara:

”Jag är faktiskt inte längre så säker på att ni verkligen är intresserade.”

Text: Mats Sederholm | Artikeln publicerades tidigare den 2 november på DN Åsikt


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Du avviker från ämnet Prillige Per!!!

  Denna artikel handlar om extraval, etc INTE om vilka skönhetsoperationer Annie Lööf eventuellt har gjort.

  Men å andra sidan kanske du i din ringa ålder bedömer politiska företrädare efter hur du bedömer deras utseende, detta var ett lågvattenmärke som blir svårt att slå.

  Har du inget jobb att sköta, du verkar ju gå på något preparat som gör dig hyperaktiv om man bedömer din aktivitet dag och natt här på Newsvoice.

  Ta du lite fekalier genom näsan skall du se att du lugnar ned dig en smula.

 • #Samuel af Ugglas 2018-11-05 at 17:37
  Du är något på spåren i det du säger.
  Men för att krångla till det ytterligare kan jag tänka mej att även låta slumpen sortera fram
  personer ur den kvinnliga delen av befolkningen.
  Eventuellt skulle man kunna låta juridiska individer verksamma på landsbygden kunna vara med i lottningen.

  Förr i tiden fanns det regler för om man skulle få någon “motbok” för att få inhandla varor på systemet.
  Är det något sådant du tänker på då du deklarerar “redige svenske” som förutsättning för urvalskriterierna?

  LeifB

  • @LeifB
   För att Ugglas ska få ett meddelande om att du besvarat honom så tror jag att du måste klicka på svarslänken under hans kommentar. Själv har jag ingen aning om vem som besvarar mina kommentarer på Newsvoice. WordPress-funktionen, som ex. Lars Bern har, fungerar inte på Newsvoice, av någon anledning, fastän hela 32% av nätet drivs med WordPress.

 • Väljarna har ingen möjlighet att sparka representanter (riksdagsmän/ombud) som missbrukar väljarnas förtroende.
  Det är det som är problemet.
  Plocka fram “slumpgeneratorn” och tillsätt rediga svenske män hämtade ur “folkregistret” på ministerierna så slipper vi det socialistiska barndagiset.

 • När jag grundade Aktiv Demokrati (idag heter det Direktdemokraterna) ihop med fyra andra personer så var naturligtvis känslan av ansvar viktig. Det var samma känsla av ansvar som gjorde att jag gick ur Direktdemokraterna när infiltratörer styrde in partiet i en potenitellt shadowbannad svart låda utan yttre insyn och gjorde omröstningarna overifierbara.

  Trots det missödet så utgår makten från folket på riktigt i en demokrati. Om demokratin är representativ så ska folkviljan representeras. Det ÄR folket som har anvaret för den här situationen. Varje medborgare, vare sig de valt att rösta på något av de käbblande politikerna, eller ej, så har de ansvaret för Sverige. Endast folket kan således lösa det här!!!

  Samtidigt finns det ett fulspel från de som lever på konflikt, d.v.s. bankirer, mediemoguler och de fulmedier de använder för att söndra folkets enhet, samt skapa de krig som de profiterar på. De ger därför uppmärksamhet till makabra argumentationsfel, hets och raljerande mellan parterna, medan positivitet och konstruktivitet som är balanserad, upplyst och i folkets verkliga intresse mörkas systematiskt.

  Allt som vilseleder, förvillar eller skapar konflikt i vår demokrati är i de anti-demokratiska monopolkapitalisternas intresse, De norpar till sig makten genom allt mer frånvaro av demokratiskt inflytande på deras frihandels-“race to the bottom”. Sök på begreppet!

  Segregation, “mångkultur”, ojämlikhet, EU, Nato, arbetslöshet, alltså allt som skapar konflikter vill de gynna. Idag känns det som om folket inte känner sitt eget ansvar, inte ens skribenterna på Newsvoice eller ens kommentatorerna här. Folk skyller blott på de obalanserade politiker som de valt, men ser inte sin egen del i problemet. Stöd en förståndig politiker eller bli en!

 • Instämmer med Ulf ovan.

  Bra om Sverige inte har en regering alls som kan förstöra Sverige ännu mer, inga nya idiotiska lagar och regler, inga fler parasitiska skattehöjningar. Belgien klarade sig utmärkt utan regering och det kommer Sverige också att göra.

 • Mats Sederholm, din klagan på sjuklöverns respektlösa inställning till SD är naturligtvis berättigad. Demokrati utan respekt för motståndarsidan, är inte demokrati. Men Mats, du är naiv: Vi svenskar lever sedan 11.9.2001 inte längre i en demokrati. Vi är numera en bolsjevik-diktatur. Demokratin blev vi i Västvärlden bestulna på just denna ytterst ödesmättade dag, då allt förändrades. Det var Väst Elitens “Shadow Government” som beordrade det hela. Denna dags terrorattacker var ju ett verk av, i främsta rummet, av Mossad och CIA samt saudiska patsies. Det var likaså en lyckad Coup d’Etat i USA, följd av ett proklamerande av “Continuity of Government”, samt framplockande av färdigskrivna krislagar, typ “Patriot” lagen. Inom EU skedde något liknande.
  Vad som hänt de senaste dryga 17 åren är välkänt: Krig, terror, mass migration och FAKE NEWS. Inte ens riksdagspolitikerna tror jag begriper särskilt mycket, eftersom partiledningarna ljuger för sitt “fotfolk”.
  Svenska Eliten hade sisådär 1998 kommit överens via Bilderbergsgruppen (Wallenbergs bl a) och Tri-Laterala Kommissionen (Carl Bildt, David Rockefeller) att tiden nu (äntligen) var mogen för The New World Order. Först behövdes en tändande gnista, “a New Pearl Harbor,” sa’ planerarna. Ett år senare kom den!
  P. S: En ordning där privatmedia till största delen ägs av en särskilt rik folkgrupp, men som dessutom uppbär chefspositioner i statliga media och som utnyttjar den för sina egna intressen, kan på goda (historiska) grunder betecknas som en bolsjevik-diktatur!

 • Jag ska erkänna att jag inte är något större fan av vad du skrivit här på NV tidigare Mats, men denna artikel var riktigt bra! Här håller jag med dig till 99,9%.

  Det är verkligen dags att avkräva politikerna deras ansvar i den politiska processen. De har hittills kommit alldeles för lindrigt undan.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *