Nationalmuseum är en del av den ryska infrastrukturen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 november 2018
- NewsVoice redaktion

KULTURDEBATT. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har engagerat en grupp på fyra personer och förelagt dem uppgiften att spåra upp alternativa medier som anses ge en realistisk bild av Ryssland.

Text: Hans Myrebro

En realistisk bild av Ryssland kan naturligtvis inte bli annat än positiv. Det landet har tagit sig igenom ett årtionde (1990-talet) av grova våldtäktsförsök från amerikanskt håll, internationella kränkningar som kostade sex miljoner ryska liv och nära nog utplånade dess råvarutillgångar.

Från det att CIA satte Boris Jeltsin på tronen till dess att Putins KGB nio år senare förklarade för fulle-Boris att du går frivilligt eller vi flyttar på dej, så hade per capita inkomsten i landet sjunkit med 40%. Det är mer än vad som hände i USA under den stora depressionen. Sedan Putin kom till makten har levnadsstandarden stigit med 116%. Detta har skett trotts en ekonomisk krigföring under flera år från västerländska ”demokratiernas” sida.

Man har från massmedialt och politiskt håll som ett mantra mumlat om rysk aggression, men hittills har man inte kunnat exemplifiera detta våld. Uppenbarligen har man använt detta mantra som en ridå för att dölja den massiva och dödliga aggression som ett flertal NATO-länder kan stoltsera över. Det rör sig då om tiotals miljoner döda och lemlästade i främst Mellanöstern – proxykrig som massmedierna försökt omvandla till inbördeskrig.


Men att ge en positiv bild av vårt grannland Ryssland anser MSB som statlig myndighet är skadligt för vårt starka och hängivna försvar. Ändå gör man från statligt håll sitt bästa för att försköna bilden av Ryssland!


På Nationalmuseum hänger nämligen på bästa plats ett stort antal ryska ikoner och fler av dem finns i arkivet. Det är ikoner som visar upp en mycket vacker bild av det genuint ryska religiösa och sociala livet, den ryska folksjälen. En religiöst folkloristisk infrastruktur, genuin och oemotståndlig, men det finns en hake! Alltsammans är stöld och hälerigods.

En statskupp tog 1917 en kommunistisk terrorgrupp till makten och möjliggjorde en politisk och kulturell våldtäkt av Ryssland. Politiskt genom ett slaktande av en spirande demokrati. Kulturellt genom att främst kyrkor och kloster skövlades och förstördes. Vid slutet av 1919 hade c:a 60 000 präster och munkar mördats.

Mördarna trängde in i kyrkorna och stal en viktig del av Rysslands folksjäl i form av ikoner och dyrbart kyrksilver som sedan hamnade på bland annat torget i Moskva. Där kunde sedan den svenske bankmannen Olof Aschberg för en spottstyver köpa upp klenoderna som han självklart måste ha förstått vara stöldgods, för att sedan försäkra sig om evig ära genom att med högburet huvud leverera en stor samling av dem till Nationalmuseet, som skamligt nog undvek att fråga efter ursprunget.

Författaren Gunnel Wahlström beskriver Aschbergs förfarande på följande vis:

”Med en västerlännings uppfattning av begreppet äganderätt vill jag påstå att ikoner av den storlek och kvalitet som Ashberg överlämnade till Nationalmuseet måste ha utsatts för brottshantering innan de friställdes och hamnade på marknaden. Ordet häleri torde vara adekvat i sammanhanget”.


Det är alltså så att det vackraste vi kan visa upp av en geografisk grannes liv och kultur, dess kulturella infrastruktur, det är stulet från sagda grannen.


Men i stället för att självklart återlämna dessa konstverk till den rättmätige ägaren, den Rysk-Ortodoxa kyrkan, så belönar och uppmuntrar man dem som producerar förakt mot det stora landet i öster. Omvänt, de som vill ge en positiv bild av Ryssland misstänkliggörs. Där har vi den statligt understödda infrastrukturen.

Etablisemangets inställning till stöldgods är dock inte homogent. Återställandet av stöldgods som försvann under andra världskriget äger prioritet och uppmuntras. Det finns tydligen många sätt att uttrycka en underliggande rasism på.

Text: Hans Myrebro

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Håller med Erik. Ryssland bör i samma veva återbetala det de stulit från det tyska folket och genast avträda Königsburg (Kaliningrad).

 • Bra Hans att du tar upp detta, ett av alla svenska skamhistorier som aldrig lärs ut i skolor eller tas upp i MSM.

  Självklart borde detta “tjuvgods” lämnas tillbaka till Ryssland. Olof Aschbergs handling är inget annat är en stor skamfläck i den svenska historien.

  Nu levande journalisten Robert Aschberg borde ägna sin journalistiska och släktmässiga (sonson) koppling till detta förfärliga rån av ett helt lands religions artefakter till att tvätta denna byk, i stället för att sitta i Aftonbladets TV-studio och ducka för detta. På Wikipedia kan man läsa följande om Olof Aschberg:

  ..//.. Genom kontakterna tog han emot runt 500 ton stulet guld från Rysslands statskassa under åren 1917–1921. Det smältes om i Stockholm, varvid de tsarryska insignierna ersattes med svenska, vilket omöjliggjorde spårning och inte kunde återgå till ryska folkets ägor. Han deltog även i försäljningen av tsarryska juveler införskaffade genom rånmord.[8] Genom sina goda affärsförbindelser med Sovjetunionen grundade han Ryska handelsbanken i Moskva 1921. Åren 1922-1924 var han chef för den sovjetiska banken Ruskombank…//..

  Nationalmuseum borde omedelbart med en rejäl ursäkt återlämna dessa föremål till Ryssland i stället för att framstå som en hälericentral.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *