Tarmproblem hänger ofta samman med kronisk sjukdom – Dr Erik Enby

64
Dr Erik Enby - 2016 - Foto: Anna Böhlmark
Dr Erik Enby – 2016 – Foto: Anna Böhlmark

Dr Erik Enby sammanställer upptäckten av att kroniska sjukdomar beror på invasion av främmande mikroorganismer som tillväxer i blod och annan kroppsvätska. Även tarmproblem är en nyckelfaktor. Genom att utgå från att kroniska sjukdomar börjar som infektioner har Enby kunnat hjälpa många av sina patienter att bli friska.

Text: Erik Enby

Själv har jag sedan länge blivit mer och mer övertygad om att organismens normala mikrobiom är kontaminerat med för organismen främmande och för vävnaderna på olika sätt skadlig växt, då olika former av kronicitet pågår.


Jag har på senare tid funnit att olika former av tumörsubstans är massivt genomsatt av olika former av mikrobiologisk växtlighet, vilken även är närvarande i den sjukes kroppsvätskor och vävnader.


Jag blev alltmer övertygad om att jag med min mikroskoperingsundersökning var på väg att visa på något som skulle kunna förklara varför olika kroniska sjukdomstillstånd långsamt smyger sig på och under åratal kan pågå i en organism med successivt ökande sjukdomskänsla i släptåg.

För att ytterligare bekräfta min hypotes att kronisk sjukdom hänger samman med och orsakas av den främmande mikrobiologiska växten, var det nödvändigt att börja behandla all kronisk sjukdom med infektionshämmande terapier för att se om detta ledde till förbättringar av de kroniskt sjuka.

Tarmproblem

Kroniskt sjuka kan besväras av orolig mage med diarréer, hård avföring och varierande grad av gasbildning dvs tarmproblem. Den sjuke märker ibland även att tjocktarmsinnehållet inte luktar som det skall. Det kan bero på att även mikrobiomet i detta har blivit kontaminerat med den för organismen främmande och skadliga mikrobiologiska växten.

Läs hela artikeln i TV Helse


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten

I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.

Prenumerera
Notify of
guest
64 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
per
per
Gäst
7 november 2018 kl 20:07

Karl 2018-11-07 at 19:37

Börja redan idag.

Erik Enby
Gäst
7 november 2018 kl 14:30

Han är rolig den där Karl!

Karl
Karl
Gäst
7 november 2018 kl 10:39

wow Per, en fascinerande uppvisning i bajslänkar (när argumenten tryter?)

men ok, det verkar helt enkelt som att bajsets väg är din att gå. får man fråga om det är genom näsan eller genom baken du har tänkt inta en främmandes avföring? näsan låter ju smartare i mina öron, då jag tänker att även tunntarmen blir inblandad, vilket inte kan vara fallet då man matar bakifrån? iaf, hoppas att dom trivs och att allt går bra! dock tycker jag du ska överväga kostens betydelse för en hälsosam tarmmiljö.

per
per
Gäst
Reply to  Karl
7 november 2018 kl 15:09

Frågetecknet som du sätter ut efter “när argumenten tryter” är representativt för ditt bidrag till den här diskussionen, Karl: Du är helt enkelt inte det minsta insatt i ämnet, vilket dina kommenterar avslöjar – varje gång.

per
per
Gäst
Reply to  Karl
7 november 2018 kl 15:14

Bra att jag trots allt har lyckats hjärntvätta dig en liten smula, ditt resonemang “näsan låter ju smartare i mina öron, då jag tänker att även tunntarmen blir inblandad, vilket inte kan vara fallet då man matar bakifrån?” visar, att med rätt lärare kan vem som helst få igång tankeverksamheten mer eller mindre och börja ställa frågor. I ditt fall mindre, men det är ändå glädjande när även en blind höna hittar ett korn.

per
per
Gäst
Reply to  per
7 november 2018 kl 15:22

Ja, visst är det fascinerande att en sådan enkel lösning har förbättrat hälsan för så många.

FMT är de personers väg att gå vars tarmflora är förlorad och inte kan balanseras med en hälsobringande kost.

Forskningen har mest varit inriktad på dysbios i tjocktarmen. Med problem i den regionen verkar det inte spela någon roll om man gör transplantationen in i ändan eller via slangar genom näsan direkt ner i tunntarmen.

Däremot misstänker jag starkt att till exempel SIBO, som också är vanligt, bättre åtgärdas med hjälp av transplantation in i tunntarmen.

Jag är mer insatt är förmodligen 99.9 procent av befolkningen i kostens betydelse för tarmens hälsa, de grundkunskaperna har lett mig vidare till att studera FMT. Det är viktigt att kunna släppa ett tankemönster som inte ger hela förklaringen till ett problems orsaker.

Karl
Karl
Gäst
Reply to  per
7 november 2018 kl 17:24

att du har mage att påstå att tarmfloran är “förlorad” och inte kan återfås med hjälp av rätt kost, säger en hel del om dig Per. får man fråga vad för kost du har prövat? dela med dig lite av dina grundkunskaper?

naturligtvis är det viktigt att inte krampaktigt hålla fast vid “tankemönster” som inte kan ge hela förklaringen till problemet, varför jag tror att du kommer ha stor nytta av att studera Robert Morse’s metoder, då tarmfloran uppenbarligen inte är problemets orsak. problemet är större än så.

per
per
Gäst
Reply to  Karl
7 november 2018 kl 18:03

Kan det bli större.

Karl
Karl
Gäst
Reply to  Karl
7 november 2018 kl 19:37

ooh, det finns mycket att lära.

per
per
Gäst
6 november 2018 kl 21:34
per
per
Gäst
6 november 2018 kl 21:25
per
per
Gäst
6 november 2018 kl 21:23
per
per
Gäst
6 november 2018 kl 21:23
per
per
Gäst
6 november 2018 kl 21:22
per
per
Gäst
6 november 2018 kl 21:09
per
per
Gäst
6 november 2018 kl 00:02

Notera gärna att Erik Enby skriver:

“Att tömma tjocktarmen på sjukt innehåll och via fekaltransplantation fylla den med tjocktarmsinnehåll från ”friska” leder till att den kroniskt sjuke erhåller ett normalt mikrobiom i sin tjocktarm, vilket kan bidraga till förbättringen av den kroniskt sjuke.”

Hälsa är svår att bygga om tarmens bakterieflora är förstörd bortom reparation. Det går bra att självbelåtet snacka om akupunktur, homeopati och andra i och för sig trevliga behandlingsformer, men det finns i dessa antibiotikatider sjukdomsfall som sådant inte biter på.

Mayne Sundewall Hopkins
Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
5 november 2018 kl 22:14

En eloge till Dr Enby som utstått så mycket (sk*t!) från bl a oansvariga myndigheter under åren utan att ge upp. Bra kämpat!

Personligen har jag läkt (bl a) min IBS med hjälp av homeopatisk medicin, örtmedicin, kosttillägg, olika alternativa behandlingar (t.ex. akupunktur, kiropraktik etc.), rent vatten och ekolgisk kost och ‘allt’ annat i hushållet. Hälsa bygges!

Mayne Sundewall Hopkins
Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
5 november 2018 kl 22:04

Jag börjar undra om det inte är så att herrarna PER och KARL har occuperat den här ‘tråden’ för att vi som har intresse av tarm-hälsa inte ska ge oss in i debatten. Jag, som läst artikeln plus era, rent ut sagt, tjatiga kommentarer har fått nog. DET RÄCKER MED SK*TSNACK NU!

per
per
Gäst
Reply to  Mayne Sundewall Hopkins
5 november 2018 kl 23:50

På fråga A svarar jag:

Jag har inte hindrat dig från att yttra dig i den här tråden, Mayne Sundewall Hopkins. Låste sig ditt tangentbord på grund av mina kommentarer eller vad?

På påstående A svarar jag:

Jo, det blev rätt tjatigt, eftersom Karl framhärdade i sina vilseledande missuppfattningar eller medvetna desinformation.

På påstående B svarar jag:

Det är knappast din uppgift att avgöra hur många kommentarer var och en får skriva här på NewsVoice, .

Precisera gärna varför du bryter ut i ogrundade resonemang och kategoriserar mina kommentarer som skitsnack, då kanske vi kan få oss en riktigt lång och tjatig debatt, du och jag.

per
per
Gäst
5 november 2018 kl 18:53

Karl 2018-11-05 at 18:43

Du har redan gått i din egen fälla för länge sedan, Karl.

Poäng:

Förklara hur uppstarten av ett lymfatiskt system kan återställa en antibiotika-förstörd tarmflora.

Karl
Karl
Gäst
Reply to  per
5 november 2018 kl 19:02

ärligt talat, jag tycker det här börjar bli ganska löjligt. tarmfloran kan naturligtvis återställas utan att stoppa i sig någon annans bajs. titta på videon och lär dig lite, och återkom sedan med frågor, om du har några, är mitt förslag. mvh.

per
per
Gäst
Reply to  Karl
5 november 2018 kl 19:19

Det löjliga består i att du inte kan bevisa ditt påstående om, att en antibiotika-förstörd tarmflora kan återställas medelst frukt och örter som skall få igång det lymfatiska systemet.

Var snäll och förklara hur en sådan behandling kan återge tarmen en bakterieflora som inte längre finns kvar i kroppen, eftersom den efter avdödandet med antibiotika har försvunnit ut i toalettstolen.

Karl
Karl
Gäst
Reply to  per
6 november 2018 kl 10:18

jo det fungerar som så att tarmfloran återställer sig själv när du ger den en passande miljö att trivas i.

per
per
Gäst
Reply to  Karl
6 november 2018 kl 12:39

Karl 2018-11-06 at 10:18

Var snäll och förklara, Karl, hur en tarmflora som inte längre existerar kan ges “en passande miljö att leva i”?

Karl
Karl
Gäst
Reply to  Karl
6 november 2018 kl 20:07

kanske du kan förklara för mig hur en person som helt saknar “livsnödvändiga organismer” kan leva överhuvudtaget?

naturligtvis är organismerna inte helt och hållet utraderade, snarare decimerade.

per
per
Gäst
Reply to  Karl
5 november 2018 kl 20:05

Karl 2018-11-05 at 19:02

Det finns ingen anledning att jag skall ställa dig frågor i det här ämnet. Som jag så riktigt skrev redan tidigt i den här tråden [per 2018-11-02 at 22:30]:

“Förlåt en yngling, men av dina påståenden kan man utläsa att du inte är jätteinsatt i den här frågan, Karl.”

per
per
Gäst
5 november 2018 kl 18:47

Karl 2018-11-05 at 18:27

Nej, det är inte möjligt, pratar den allsmäktige Robert Morse trots allt om fekal transplantation i sitt program? Tycket han möjligen om att kladda med det ena och det andra och är kvar i den anala fasen?

Trots din ända ifrån början självsäkra och nedlåtande attityd i den här kommentarstråden, Karl, kan vi med facit i hand konstatera att du hela tiden var ute och cyklade. VSB.

Karl
Karl
Gäst
Reply to  per
5 november 2018 kl 18:56

nej, det var Athena som berättade att hon hade varit desperat nog att ägna sig åt denna styggelse. inget hon tillskrev någon nytta. förstår inte varför du inte bara tittar på videon själv istället för att göra bort dig så här, Per.

per
per
Gäst
Reply to  Karl
5 november 2018 kl 19:22

På tal om att göra bort sig, Karl…

Kom ihåg att dina kommentarer här finns kvar till allmän beskådan under obestämd tid.

Karl
Karl
Gäst
Reply to  per
6 november 2018 kl 11:06

det är du som kommer få äta upp ditt bajsvurmande.

per
per
Gäst
Reply to  Karl
6 november 2018 kl 12:50

Om du får processa den här informationen under tillräckligt lång tid, Karl, så kommer du förr eller senare att förstå hur sanslöst dåligt ditt bidrag till den här diskussionen har varit. Ingen människa kan ju trots allt vara fullständigt renons på förmåga till logiskt tänkande. Eller?

Karl
Karl
Gäst
Reply to  Karl
6 november 2018 kl 20:12

skippa skitsnacket, snälla.

per
per
Gäst
5 november 2018 kl 16:53

Pamela Toutparfait 2018-11-05 at 13:35

Goddag yxskaft. Var har jag ifrågasatt Erik Enby?

Det här blev väl inte alls helt perfekt. Har du ens läst vad jag har skrivit?

Varför får man för övrigt inte våga ifrågasätta vissa personer? Ett märkvärdigt uttalande i sig, som i och för sig inte hör hit.

per
per
Gäst
5 november 2018 kl 15:47

Karl 2018-11-05 at 12:42

Tack för länken, Karl.

Jag är medveten om inspelningen Athena and Dr. Morse – Healing Testimonial on Gut Issues, Ulcerative Colitis, and Crohn’s förekomst på YouTubel, men varför skall jag titta på den i sin helhet på över 80 minuter, när inte ens du själv kan säga huruvida ditt kategoriska påstående ovan om stimulans av det lymfatiska systemets och rätt mats inverkan på en förstörd tarmflora, bekräftas där?

Fantastiska påståenden kräver fantastiska bevis, vilket inte är detsamma som “så länkar jag första bästa youtubeklippet på temat jag hittar”, “nu har jag ej hunnit kolla igenom den helt”, “tror ändå att det kan vara ett bra ställe att starta på”, “för att se om det är nåt för dig”.

Med vänlig hälsning

Per

Karl
Karl
Gäst
Reply to  per
5 november 2018 kl 17:02

varför skulle du inte, Per?

det handlar inte om stimulans av lymfsystemet. snarare om förståelse.

per
per
Gäst
Reply to  Karl
5 november 2018 kl 17:14

Förståelse av vad då, du vet ju själv inte ens vad YouTube-klippet innehåller.

Om man gör ett påstående, så är det lämpligt att man kan underbygga detta med fakta, vilket du så här långt har misslyckats kapitalt med.

Undervisa mig i hur man återställer en förstörd tarmflora medelst stimulans av det lymfatiska systemet och rätt kost, Karl, vilket du hävdar ovan är fullt möjligt. Jag är idel ögon.

Karl
Karl
Gäst
Reply to  per
5 november 2018 kl 17:25

jag tittar på det nu. bra grejer.

det handlar inte om stimulans sa jag ju. det handlar om att förstå lymfsystemets roll i kroppen, och vad som orsakar dess stagnation.

per
per
Gäst
Reply to  Karl
5 november 2018 kl 18:08

Jag ser fram emot att du styrker dina påståenden, om att stimulans av det lymfatiska systemet och rätt kost kan återställa en förstörd tarmflora, när du har tittat färdigt på dessa “bra grejer”.

Karl
Karl
Gäst
Reply to  Karl
5 november 2018 kl 18:27

jag ser fram emot att du tar dig ur det anala stadiet.

tittade just färdigt på videon, och det visade sig att hon faktiskt också hade ägnat sig åt fekala transplantationer. tyckte jag var lite roligt. så det är definitivt nåt för dig.

per
per
Gäst
Reply to  Karl
5 november 2018 kl 18:35

Karl 2018-11-05 at 17:25

Du skriver ovan [Karl 2018-11-02 at 19:22]:

“fekal transplantation? herregud. jag rekommenderar att istället kolla upp Robert Morse”

“tricket är att få igång ett stagnerat lymfsystem så att kroppens avloppsystem börjar fungera som det ska”.

Detta anser du i samma kommentar skall göras “med frukt och örter”

Har du ändrat dig på de punkterna?

Karl
Karl
Gäst
Reply to  Karl
5 november 2018 kl 18:43

försöker du gillra en fälla för mig, Per?

kom snälla till poängen istället, jag står vid mina ord.

per
per
Gäst
4 november 2018 kl 14:38

Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet 2018-11-04 at 11:51

2. Det finns så gott som alltid biverkningsfria alternativ till antibiotika.

Om antibiotika trots allt används så behöver man inta en högkvalitativ kost som främjar en god bakterieflora samt en bra probiotika-produkt i rätt intervaller under dagen i förhållande till antibiotikadoseringen. Detta bör man fortsätta med i åtminstone ett halvår, för att minimera åverkan från antibiotikan på tarmens bakterieflora.

4. Drycken Proviva innehåller alldeles för mycket socker av olika slag och är av den orsaken rent onyttig.

Pamela Toutparfait
Pamela Toutparfait
Gäst
Reply to  per
5 november 2018 kl 13:35

Per du är oförskämd. Att du ens vågar att ifrågasätta Erik.
Erik har hundratal människor bakom sig som blivit friska från allvarliga sjukdomar. En av dem är jag Pamela Toutparfait.

Han har forskat i många många år.
http://www.enby.se/svenska/samfatt.htm

Nu när det kommer ut en artikel om Erik och folk har möjlighet här i Sverige att se vem han är börjar du diskutera med “el maestro”.
Det är så det är här i Sverige. Här finns ingen respekt för folk som ägnar ett liv åt forskning. Vem som helst kan säga vad som helst om vem som helst. Det är kanske därför han inte är känd och erkänd här. Det är kanske därför han är stor känd i resten av världen men inte här.
Per jag tycker verkligen synd om dig!!!

Karl
Karl
Gäst
4 november 2018 kl 11:43

lymfsystemet omger varje levande cell i kroppen, eftersom varje cell producerar avfall, som lymfsystemet måste ta hand om. detta innefattar även slemhinnor.

genomslaget har blivit stort i dig kanske.

jo det finns smakfullare sätt att återställa ett skadat tarmsystem. du behöver lära dig lite mer om lymfsystemet och kroppens förmåga att läka sig själv, och kostens betydelse för detta. men föredrar du att kladda med bajs så är det ju upp till dig.

per
per
Gäst
Reply to  Karl
4 november 2018 kl 14:18

Karl 2018-11-04 at 11:43

Behandling av lymfsystemet kan inte återställa en förstörd tarmflora. Om du fortfarande anser att så är fallet, beskriv då gärna, om du själv vill, hur detta går till.

Kroppen kan inte läka sig själv när tarmfloran är förstörd, eftersom tarmfloran i sig är en förutsättning för läkning. Dock kan en tarmflora som är bringad i obalans på grund av ett osunt leverne fås i balans igen med hjälp av ett sunt leverne, men det är en helt annan sak.

Det spelar inte roll hur bra kosthållningen är om tarmfloran har blivit förstörd med till exempel antibiotika, eftersom en kropp med en tarm vars bakteriekultur är förstörd inte i tillräckligt stor utsträckning kan tillgodogöra sig matens nyttigheter. Ibland är det så illa att kroppen inte kan ta upp någon näring överhuvudtaget, eftersom maten rinner helt obearbetad genom kroppen.

Jag tar gladeligen emot information ifrån dig om hur man återställer en antibiotikaförstörd tarmflora genom behandling av lymfsystemet och rätt kosthållning. Om du vet mer än jag i den här frågan så är det inte något problem för mig, grejen är att det du påstår saknar logik och förankring i verkligheten.

Karl
Karl
Gäst
Reply to  per
4 november 2018 kl 21:02

var inte så anal och kolla upp Robert Morse.

per
per
Gäst
Reply to  Karl
4 november 2018 kl 22:38

Karl 2018-11-04 at 21:02

Med tanke på hur du har fört dig hittills i den här tråden, så betvivlar jag att du ens vet vad anal betyder.

Lägg in den eller de länkar som leder till Robert Morse information om hur man återställer en förstörd tarmflora medelst behandling av det lymfatiska systemet, så skall jag kolla in de påståendena.

Karl
Karl
Gäst
Reply to  per
5 november 2018 kl 12:42

ok, om du inte ens kan bemöda dig att söka själv, så länkar jag första bästa youtubeklippet på temat jag hittar, där en fancy dam som haft liknande (eller samma?) problem berättar om detta tillsammans med mr Morse. nu har jag ej hunnit kolla igenom den helt, men tror ändå att det kan vara ett bra ställe att starta på, för att se om det är nåt för dig:

https://youtu.be/QCO1deNVH5c

per
per
Gäst
3 november 2018 kl 17:55

Lymfsystemet utgör en del av kroppens inre immunförsvar. Detta skyddas av det yttre immunförsvaret bestående främst av mag-tarmfloran.

De livsnödvändiga organismer som människan normalt har i mag-tarmkanalen överförs till barnet i och med att det vid förlossningen får i sig moderns, för det aktuella tillfället, modifierade bakterieflora i slidkanalen, samt inte sällan hennes avföring.

Denna bakterieflora, som hos en frisk kvinna består av en komplett uppsättning mikrober i balans, växer under barnets första halvår till sig så pass mycket, att barnet därefter är redo att försiktigt börja inta annan mat än bröstmjölk, det vill säga fast föda.

Under månaderna som följer fortsätter bakteriefloran att utvecklas ifråga om volym och komplexitet genom att den äter av maten som barnet får i sig.

De livsnödvändiga organismer som jag syftar på är alltså den individuella bakterieflora som är ett måste för att människan skall kunna tillgodogöra sig näringen i maten.

Vi kan inte leva utan en bakteriefloran i tarmen och om denna bringas i kronisk obalans blir följden oundvikligen olika former av hälsoproblem.

Karl
Karl
Gäst
Reply to  per
3 november 2018 kl 18:40

lymfsystemet genomsyrar hela kroppen. varje cell omges av lymfvätska.

så ett barn som föds genom kejsarsnitt saknar livsnödvändiga organismer??

ja men det intressanta är väl varför denna obalans isåfall uppstått? gör man inget åt orsaken borde väl samma obalans uppstå igen om man för in en flora utifrån?

per
per
Gäst
Reply to  Karl
3 november 2018 kl 19:52

Lymfsystemet befinner sig trots att det genomsyrar hela kroppen ändå på insidan.

Barn som föds med kejsarsnitt har större problem med allergier på grund av dysfunktionell tarmflora än barn som föds normalt. De drabbas också i större utsträckning av sjukdomar generellt under livet.

Idag har man på sina ställen inom sjukvården med några få stapplande steg börjat ta till sig denna kunskap. De förlossningsavdelningar som är uppdaterade på tarmflorans roll för människans hälsa ser av den anledningen till att genast föra slidsekret från den nyförlösta modern in i barnets mun.

Ett barn som förlöses med kejsarsnitt får i sig bakterier från mammans bröstmjölk och från hennes hud, men detta kan absolut inte ersätta den flora som finns i den förlösande moderns slidkanal.

Det är intressant att veta varför en obalans i tarmfloran har uppstått. Oftast kommer den sig av en direkt åverkan på själva tarmfloran, vilken i sin tur leder till sjukdom.

En liten andel av de som får en fekal transplantation blir, precis som du skriver, Karl, inte bättre, eller åtminstone inte helt återställda, tarmproblemen kommer mer eller mindre tillbaks. Detta kan ha olika orsaker, till exempel en kvarvarande parasit eller irriterad vävnad i mag-tarmkanalen, eller blockeringar av signalöverföringen från det centrala nervsystemet till mage/tarm.

Karl
Karl
Gäst
Reply to  per
3 november 2018 kl 20:13

vet inte vad du menar när du pratar om insida och utsida. lymfsystemet är överallt. capisce?

en direkt åverkan på tarmfloran? vet inte heller vad du menar där.

men det verkar vara ett ständigt fokus på bajs och sekret i den här filosofin. tycker det hela verkar högst sketchy. tror det kommer blir svårt att få något större genomslag. men om du inte har några problem med att bokstavligen stoppa upp någon annans bajs kan jag bara önska dig lycka till, även om det framstår som en smula desperat. kom gärna tillbaka och berätta om dina erfarenheter.

det finns mer smakfulla sätta att hantera det hela på dock. det var allt jag ville säga.

per
per
Gäst
Reply to  Karl
3 november 2018 kl 20:42

Lymfsystemet sitter skyddat innanför hud och slemhinnor, som tarmslemhinnan, och skyddas av tarmens immunförsvar som består av 2-3 kilo bakterier.

En direkt åverkan på tarmfloran betyder att någonting, till exempel antibiotika, mer eller mindre dödar de bakterier som utgör tarmfloran/tarmens immunsystem.

Genomslaget har redan blivit stort eftersom ingreppet, i och med sin grundläggande funktion i sammanhanget, är så effektivt.

Det finns ingen smakfullare hantering som fungerar, så ligger det faktiskt till. Glöm stimulering av lymfan om tarmfloran är förstörd. I och för sig vet jag åtminstone ett företag i England som renar donationen från patogener före själva införandet i tarmen, men principen är ändå densamma.

per
per
Gäst
Reply to  Karl
3 november 2018 kl 21:58

Det finns tyvärr inte några smakfullare sätt att hantera det hela på än fekal transplantation. Att försöka återställa en skadad tarmflora medelst stimulans av det lymfatiska systemet är och förblir dömt att misslyckas.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  Karl
4 november 2018 kl 11:51

Kanske kan vi enas i att:

1. Näring är bra för kroppen (Källa: Nutrition in health and disease), utom kanske då näringen gynnar skadliga opportunister, då ev. fasta en kortare tid kanske kan vara nyttigt.

2. Antibiotika kan slå ut frisk tarmflora och bör därför oftast undvikas.

3. En frisk tarmflora är bra för kroppen och kan återinföras relativt enkelt, om man nu vill det.

4. Probiotikum är bra. Typ bifidus, proviva och andra dokumenterat nyttiga bakteriestammar.

5. Skadliga opportunister kan komma ut i blodet om tarmväggen läcker eller går sönder. Dessa opportunister kan oberveras i mikroskop, t.o.m. ibland artbestämmas, vilket Dr Enby gjort.

per
per
Gäst
3 november 2018 kl 10:53

Nej, Karl, dålig tarmflora är inte nödvändigtvis ett symptom på andra störningar i kroppen, utan tvärtom mycket ofta i sig den grundläggande orsaken till sjukdom.

Vill du förklara hur det lymfatiska systemet går till väga när det återställer en antibiotika-utraderad tarmflora?

Karl
Karl
Gäst
Reply to  per
3 november 2018 kl 11:35

det intressanta är väl varför tarmfloran blivit “dålig”?

det lymfatiska systemet är kroppens avloppssystem. det tar hand om avfallet från varje cell i kroppen. fungerar inte detta som det ska blir följden att avfall ansamlas i kroppen. för att göra en lång historia kort så leder detta till slut till underfunktionella organ och körtlar. en oförmåga att bryta ner och tillgodogöra sig det man stoppar i sig (speciellt om detta är mestadels skräp) blir då en naturlig följd. då kroppen ej själv kan bryta ner tarminnehållet bjuds allehanda mikroorganismer och parasiter in för att sköta detta jobb. fixar du ditt lymfsystem, och därmed kroppens naturliga funktioner, finns det inte längre någon plats för dessa oönskade organismer.

per
per
Gäst
Reply to  Karl
3 november 2018 kl 12:35

Karl, om en tarmflora har förstörts med till exempel antibiotika, det vill säga mag-tarmkanalens naturliga immunförsvar har utraderats och finns inte längre kvar i kroppen, hur kan då det att du “fixar” “ditt lymfsystem” leda till att ett lämpligt komplex av hundratusentals mikrober, som sammantaget normalt väger flera kilo, återkoloniserar tarmen?

Varifrån hämtar lymfsystemet dessa livsnödvändiga organismer som inte finns kvar inuti den drabbade personen?

Karl
Karl
Gäst
Reply to  per
3 november 2018 kl 16:42

lymfsystemet utgör ju kroppens immunförsvar.

tja, hur kom dessa livsnödvändiga organismer dit från början? och om dom är “livsnödvändiga” kanske dom inte är helt utraderade ändå?

annars får du vara lite mer specifik i din fråga, om du vill ha ett mer specifikt svar; vilka livsnödvändiga organismer syftar du på?

Karl
Karl
Gäst
2 november 2018 kl 19:22

fekal transplantation? herregud. jag rekommenderar att istället kolla upp Robert Morse, som med stor framgång driver en klinik i Florida där han botar patienter med allehanda problem (“cancer” bl.a) med frukt och örter. tricket är att få igång ett stagnerat lymfsystem så att kroppens avloppsystem börjar fungera som det ska.
“mikrobiom” är där för att bryta ned det kroppen inte själv kan bryta ner, och är knappast orsaken till problemet.

per
per
Gäst
Reply to  Karl
2 november 2018 kl 22:30

En bortom reparation skadad eller utraderad tarmflora måste ersättas med en ny för att den drabbade skall kunna återfå sin hälsa.. Uppstart av ett stagnerat lymfsystem kan aldrig åstadkomma detta. Personen ifråga kommer dessutom sannolikt inte att tåla vare sig frukten eller örterna.

Antibiotika bär ofta en stor del av skulden till problemet. Andra faktorer är elektromagnetiska frekvenser från dagens informationsteknologi, det vill säga mobiltelefonstrålning, Wi-Fi ochj så vidare, bekämpningsmedel i maten, som Round-Up, samt vacciner och andra läkemedelsindustripreparat.

Förlåt en yngling, men av dina påståenden kan man utläsa att du inte är jätteinsatt i den här frågan, Karl.

Karl
Karl
Gäst
Reply to  per
3 november 2018 kl 10:22

ok, lille per. lycka till med dina fekala transplantationer. fixar du dock inte ditt lymfatiska system så kan du kyssa din hälsa adjö, och det inkluderar naturligtvis din tarmflora. när du börjar äta mat som hjälper lymfsystemet kommer denna på naturlig väg återställa sig. som sagt, tarmfloran är inte orsaken, utan ett symptom.

per
per
Gäst
2 november 2018 kl 18:56

Anser du, Erik, att tjocktarmens hela mikrobiom måste utplånas före den fekala transplantationen för ett lyckat behandlingsresultat?

Jan Norberg
2 november 2018 kl 13:19

Iofs har jag personligen försökt ta del av Erik Enbys hypoteser och till den del jag på ett intellektuellt plan förmår ta dem till mig så kan jag bara instämma att det vore på sin plats att öka forskningen på detta område.

Men då av till Big Pharma fristående forskning, men var finns den egentligen??

Inför min canceroperation för ca 4 år sedan lät jag därför mikroskopera mitt blod, och visst kunde jag med egna ögon från min lekmannahorisont se hur det “simmade omkring” en hel del “klumpar” i mitt blod. Jag vidtog därför en hel del åtgärder för att försöka reducera detta, och se efter bara några månader var min blodbild under mikroskopering radikalt förändrad.

Jag kände mig snabbt mycket piggare och kunde som en bonus också gå ner i vikt rejält, de ca 20 kilo som jag blev av med på mindre än ett halvår gjorde mig ju mer förberedd på den robotassisterade operation som då snart skulle ske.

Att mina blodvärden på alla håll snabbt blev mycket bättre var ju ändå ingenting mot den överraskande nedgång av PSA-värdet som närmast chockade de läkare jag träffade vid Karolinska. Jag hade, utan att ta preparat som tex Finasterid, sänkt mitt ständigt stigande PSA-värde till ca 3 som är ett gränsvärde för vidare undersökningar av prostatacancer.

Jag vill väl inte helt tillskriva denna helt annorlunda terapi som enda förklaring till min förbättring, men i kombination med en omläggning av diet och livsstil hade det i mitt fall positiva effekter.

På köpet fick jag ju upp ögonen för alternativ medicin, något som jag diskuterade flitigt med alla inom sjukvården när de undrade hur jag burit mig åt för att vara i så bra form inför min operation.

Problemet med alternativ medicin är ju det massiva motstånd man har mot detta inom den traditionella sjukvården, det finns därför anledning att debattera varför man tagit Erik Enbys läkarlegitimation. Det Erik ju säger är att hans upptäckter egentligen är ett återfinnande av gamla och erkända tankegångar som han nu helt objektivt med moderna resurser till förfogande vill pröva.

Varför skulle man inte förutsättningslöst kunna ägna Eriks hypoteser mer forskningsanslag?

Vi bör alla hjälpa till så att Erik Enby får upprättelse och sin läkarlegitimation tillbaka, där skall min ständige antagonist Börje Peratt mfl ha en stor eloge för sitt aktiva arbete med detta.