Tarmproblem hänger ofta samman med kronisk sjukdom – Dr Erik Enby

publicerad 2 november 2018
- TV Hälsa
Dr Erik Enby - 2016 - Foto: Anna Böhlmark
Dr Erik Enby - 2016 - Foto: Anna Böhlmark
Dr Erik Enby – 2016 – Foto: Anna Böhlmark

Dr Erik Enby sammanställer upptäckten av att kroniska sjukdomar beror på invasion av främmande mikroorganismer som tillväxer i blod och annan kroppsvätska. Även tarmproblem är en nyckelfaktor. Genom att utgå från att kroniska sjukdomar börjar som infektioner har Enby kunnat hjälpa många av sina patienter att bli friska.

Text: Erik Enby

Själv har jag sedan länge blivit mer och mer övertygad om att organismens normala mikrobiom är kontaminerat med för organismen främmande och för vävnaderna på olika sätt skadlig växt, då olika former av kronicitet pågår.


Jag har på senare tid funnit att olika former av tumörsubstans är massivt genomsatt av olika former av mikrobiologisk växtlighet, vilken även är närvarande i den sjukes kroppsvätskor och vävnader.


Jag blev alltmer övertygad om att jag med min mikroskoperingsundersökning var på väg att visa på något som skulle kunna förklara varför olika kroniska sjukdomstillstånd långsamt smyger sig på och under åratal kan pågå i en organism med successivt ökande sjukdomskänsla i släptåg.

För att ytterligare bekräfta min hypotes att kronisk sjukdom hänger samman med och orsakas av den främmande mikrobiologiska växten, var det nödvändigt att börja behandla all kronisk sjukdom med infektionshämmande terapier för att se om detta ledde till förbättringar av de kroniskt sjuka.

Tarmproblem

Kroniskt sjuka kan besväras av orolig mage med diarréer, hård avföring och varierande grad av gasbildning dvs tarmproblem. Den sjuke märker ibland även att tjocktarmsinnehållet inte luktar som det skall. Det kan bero på att även mikrobiomet i detta har blivit kontaminerat med den för organismen främmande och skadliga mikrobiologiska växten.

Läs hela artikeln i TV Helse


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Erik Enby
Stöd NewsVoice 2024
 • wow Per, en fascinerande uppvisning i bajslänkar (när argumenten tryter?)

  men ok, det verkar helt enkelt som att bajsets väg är din att gå. får man fråga om det är genom näsan eller genom baken du har tänkt inta en främmandes avföring? näsan låter ju smartare i mina öron, då jag tänker att även tunntarmen blir inblandad, vilket inte kan vara fallet då man matar bakifrån? iaf, hoppas att dom trivs och att allt går bra! dock tycker jag du ska överväga kostens betydelse för en hälsosam tarmmiljö.

  • att du har mage att påstå att tarmfloran är “förlorad” och inte kan återfås med hjälp av rätt kost, säger en hel del om dig Per. får man fråga vad för kost du har prövat? dela med dig lite av dina grundkunskaper?

   naturligtvis är det viktigt att inte krampaktigt hålla fast vid “tankemönster” som inte kan ge hela förklaringen till problemet, varför jag tror att du kommer ha stor nytta av att studera Robert Morse’s metoder, då tarmfloran uppenbarligen inte är problemets orsak. problemet är större än så.

 • En eloge till Dr Enby som utstått så mycket (sk*t!) från bl a oansvariga myndigheter under åren utan att ge upp. Bra kämpat!

  Personligen har jag läkt (bl a) min IBS med hjälp av homeopatisk medicin, örtmedicin, kosttillägg, olika alternativa behandlingar (t.ex. akupunktur, kiropraktik etc.), rent vatten och ekolgisk kost och ‘allt’ annat i hushållet. Hälsa bygges!

 • Jag börjar undra om det inte är så att herrarna PER och KARL har occuperat den här ‘tråden’ för att vi som har intresse av tarm-hälsa inte ska ge oss in i debatten. Jag, som läst artikeln plus era, rent ut sagt, tjatiga kommentarer har fått nog. DET RÄCKER MED SK*TSNACK NU!

 • ärligt talat, jag tycker det här börjar bli ganska löjligt. tarmfloran kan naturligtvis återställas utan att stoppa i sig någon annans bajs. titta på videon och lär dig lite, och återkom sedan med frågor, om du har några, är mitt förslag. mvh.

   • kanske du kan förklara för mig hur en person som helt saknar “livsnödvändiga organismer” kan leva överhuvudtaget?

    naturligtvis är organismerna inte helt och hållet utraderade, snarare decimerade.

 • nej, det var Athena som berättade att hon hade varit desperat nog att ägna sig åt denna styggelse. inget hon tillskrev någon nytta. förstår inte varför du inte bara tittar på videon själv istället för att göra bort dig så här, Per.

  • jag tittar på det nu. bra grejer.

   det handlar inte om stimulans sa jag ju. det handlar om att förstå lymfsystemets roll i kroppen, och vad som orsakar dess stagnation.

   • jag ser fram emot att du tar dig ur det anala stadiet.

    tittade just färdigt på videon, och det visade sig att hon faktiskt också hade ägnat sig åt fekala transplantationer. tyckte jag var lite roligt. så det är definitivt nåt för dig.

 • Per du är oförskämd. Att du ens vågar att ifrågasätta Erik.
  Erik har hundratal människor bakom sig som blivit friska från allvarliga sjukdomar. En av dem är jag Pamela Toutparfait.

  Han har forskat i många många år.
  http://www.enby.se/svenska/samfatt.htm

  Nu när det kommer ut en artikel om Erik och folk har möjlighet här i Sverige att se vem han är börjar du diskutera med “el maestro”.
  Det är så det är här i Sverige. Här finns ingen respekt för folk som ägnar ett liv åt forskning. Vem som helst kan säga vad som helst om vem som helst. Det är kanske därför han inte är känd och erkänd här. Det är kanske därför han är stor känd i resten av världen men inte här.
  Per jag tycker verkligen synd om dig!!!

 • lymfsystemet omger varje levande cell i kroppen, eftersom varje cell producerar avfall, som lymfsystemet måste ta hand om. detta innefattar även slemhinnor.

  genomslaget har blivit stort i dig kanske.

  jo det finns smakfullare sätt att återställa ett skadat tarmsystem. du behöver lära dig lite mer om lymfsystemet och kroppens förmåga att läka sig själv, och kostens betydelse för detta. men föredrar du att kladda med bajs så är det ju upp till dig.

   • ok, om du inte ens kan bemöda dig att söka själv, så länkar jag första bästa youtubeklippet på temat jag hittar, där en fancy dam som haft liknande (eller samma?) problem berättar om detta tillsammans med mr Morse. nu har jag ej hunnit kolla igenom den helt, men tror ändå att det kan vara ett bra ställe att starta på, för att se om det är nåt för dig:

    https://youtu.be/QCO1deNVH5c

 • lymfsystemet genomsyrar hela kroppen. varje cell omges av lymfvätska.

  så ett barn som föds genom kejsarsnitt saknar livsnödvändiga organismer??

  ja men det intressanta är väl varför denna obalans isåfall uppstått? gör man inget åt orsaken borde väl samma obalans uppstå igen om man för in en flora utifrån?

  • vet inte vad du menar när du pratar om insida och utsida. lymfsystemet är överallt. capisce?

   en direkt åverkan på tarmfloran? vet inte heller vad du menar där.

   men det verkar vara ett ständigt fokus på bajs och sekret i den här filosofin. tycker det hela verkar högst sketchy. tror det kommer blir svårt att få något större genomslag. men om du inte har några problem med att bokstavligen stoppa upp någon annans bajs kan jag bara önska dig lycka till, även om det framstår som en smula desperat. kom gärna tillbaka och berätta om dina erfarenheter.

   det finns mer smakfulla sätta att hantera det hela på dock. det var allt jag ville säga.

   • Lymfsystemet sitter skyddat innanför hud och slemhinnor, som tarmslemhinnan, och skyddas av tarmens immunförsvar som består av 2-3 kilo bakterier.

    En direkt åverkan på tarmfloran betyder att någonting, till exempel antibiotika, mer eller mindre dödar de bakterier som utgör tarmfloran/tarmens immunsystem.

    Genomslaget har redan blivit stort eftersom ingreppet, i och med sin grundläggande funktion i sammanhanget, är så effektivt.

    Det finns ingen smakfullare hantering som fungerar, så ligger det faktiskt till. Glöm stimulering av lymfan om tarmfloran är förstörd. I och för sig vet jag åtminstone ett företag i England som renar donationen från patogener före själva införandet i tarmen, men principen är ändå densamma.

   • Kanske kan vi enas i att:

    1. Näring är bra för kroppen (Källa: Nutrition in health and disease), utom kanske då näringen gynnar skadliga opportunister, då ev. fasta en kortare tid kanske kan vara nyttigt.

    2. Antibiotika kan slå ut frisk tarmflora och bör därför oftast undvikas.

    3. En frisk tarmflora är bra för kroppen och kan återinföras relativt enkelt, om man nu vill det.

    4. Probiotikum är bra. Typ bifidus, proviva och andra dokumenterat nyttiga bakteriestammar.

    5. Skadliga opportunister kan komma ut i blodet om tarmväggen läcker eller går sönder. Dessa opportunister kan oberveras i mikroskop, t.o.m. ibland artbestämmas, vilket Dr Enby gjort.

 • det intressanta är väl varför tarmfloran blivit “dålig”?

  det lymfatiska systemet är kroppens avloppssystem. det tar hand om avfallet från varje cell i kroppen. fungerar inte detta som det ska blir följden att avfall ansamlas i kroppen. för att göra en lång historia kort så leder detta till slut till underfunktionella organ och körtlar. en oförmåga att bryta ner och tillgodogöra sig det man stoppar i sig (speciellt om detta är mestadels skräp) blir då en naturlig följd. då kroppen ej själv kan bryta ner tarminnehållet bjuds allehanda mikroorganismer och parasiter in för att sköta detta jobb. fixar du ditt lymfsystem, och därmed kroppens naturliga funktioner, finns det inte längre någon plats för dessa oönskade organismer.

  • lymfsystemet utgör ju kroppens immunförsvar.

   tja, hur kom dessa livsnödvändiga organismer dit från början? och om dom är “livsnödvändiga” kanske dom inte är helt utraderade ändå?

   annars får du vara lite mer specifik i din fråga, om du vill ha ett mer specifikt svar; vilka livsnödvändiga organismer syftar du på?

 • fekal transplantation? herregud. jag rekommenderar att istället kolla upp Robert Morse, som med stor framgång driver en klinik i Florida där han botar patienter med allehanda problem (“cancer” bl.a) med frukt och örter. tricket är att få igång ett stagnerat lymfsystem så att kroppens avloppsystem börjar fungera som det ska.
  “mikrobiom” är där för att bryta ned det kroppen inte själv kan bryta ner, och är knappast orsaken till problemet.

  • ok, lille per. lycka till med dina fekala transplantationer. fixar du dock inte ditt lymfatiska system så kan du kyssa din hälsa adjö, och det inkluderar naturligtvis din tarmflora. när du börjar äta mat som hjälper lymfsystemet kommer denna på naturlig väg återställa sig. som sagt, tarmfloran är inte orsaken, utan ett symptom.

 • Iofs har jag personligen försökt ta del av Erik Enbys hypoteser och till den del jag på ett intellektuellt plan förmår ta dem till mig så kan jag bara instämma att det vore på sin plats att öka forskningen på detta område.

  Men då av till Big Pharma fristående forskning, men var finns den egentligen??

  Inför min canceroperation för ca 4 år sedan lät jag därför mikroskopera mitt blod, och visst kunde jag med egna ögon från min lekmannahorisont se hur det “simmade omkring” en hel del “klumpar” i mitt blod. Jag vidtog därför en hel del åtgärder för att försöka reducera detta, och se efter bara några månader var min blodbild under mikroskopering radikalt förändrad.

  Jag kände mig snabbt mycket piggare och kunde som en bonus också gå ner i vikt rejält, de ca 20 kilo som jag blev av med på mindre än ett halvår gjorde mig ju mer förberedd på den robotassisterade operation som då snart skulle ske.

  Att mina blodvärden på alla håll snabbt blev mycket bättre var ju ändå ingenting mot den överraskande nedgång av PSA-värdet som närmast chockade de läkare jag träffade vid Karolinska. Jag hade, utan att ta preparat som tex Finasterid, sänkt mitt ständigt stigande PSA-värde till ca 3 som är ett gränsvärde för vidare undersökningar av prostatacancer.

  Jag vill väl inte helt tillskriva denna helt annorlunda terapi som enda förklaring till min förbättring, men i kombination med en omläggning av diet och livsstil hade det i mitt fall positiva effekter.

  På köpet fick jag ju upp ögonen för alternativ medicin, något som jag diskuterade flitigt med alla inom sjukvården när de undrade hur jag burit mig åt för att vara i så bra form inför min operation.

  Problemet med alternativ medicin är ju det massiva motstånd man har mot detta inom den traditionella sjukvården, det finns därför anledning att debattera varför man tagit Erik Enbys läkarlegitimation. Det Erik ju säger är att hans upptäckter egentligen är ett återfinnande av gamla och erkända tankegångar som han nu helt objektivt med moderna resurser till förfogande vill pröva.

  Varför skulle man inte förutsättningslöst kunna ägna Eriks hypoteser mer forskningsanslag?

  Vi bör alla hjälpa till så att Erik Enby får upprättelse och sin läkarlegitimation tillbaka, där skall min ständige antagonist Börje Peratt mfl ha en stor eloge för sitt aktiva arbete med detta.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *