Ytterst tveksam rapport om 15000 organiserade brottslingar – Svenska polisen

6
Svenska polisen möter media. Pressfoto: Polisen.se
Svenska polisen möter media. Pressfoto: Polisen.se pressbilder
Börje Carlsson - Pressfoto: Magasinetparagraf.se
Börje Carlsson – Pressfoto: Magasinetparagraf.se

Bristen på poliser är oftast den stora och mest spridda uppfattningen om varför poliserna inte räcker till. Jag har under flera år hävdat att bristen på polisen är en chimär som polismyndigheten skapat för att försvara en impotent organisation som kan svälja hur många administratörer och olika polischefer som helst. Det är dessutom ett verkningsfullt krav för en ökad budget i tron om att teknik löser allt.

Text: Börje Carlsson | Denna krönika kommer från Magasinet Paragraf och återpubliceras med tillstånd i NewsVoice. | Krönikans ställningstaganden är skribentens.

Jag har skrivit öppna brev och olika artiklar där jag begärt att den polisiära organisationen skall ses över. När inte ens hälften av landets poliser arbetar som poliser så måste det vara ett fel någonstans.

Dan Eliassons sista målsättning, inom polisen, var att försöka få minst hälften av poliserna att arbeta som poliser i lokalpolisområdena. Nu blev han, Gud ske pris, förflyttad till MSB innan han hann genomföra det enda vettiga beslut han kommit med.

Brottsligheten, organiserad eller ej, sker till största delen lokalt av lokala brottslingar och lokala brottsobjekt. Det enda som saknas lokalt är poliser.

Nu har Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) gjort en utvärdering som enligt text-TV ser ut så här:

Nio av tio poliser kvar i tjänsten. Bristen på lärare, sjuksköterskor och poliser är omtalad. Men det betyder inte att andelarna som bytt bransch har ökat dramatiskt, enligt Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau).

Mellan 85 och 90 procent av de utbildade är kvar inom sin profession och så har det sett ut de senaste 20 åren, visar en ny rapport från Ifau som granskat de olika yrkesrollerna mellan 1985 och 2016.

Däremot har andelen som blivit administratörer eller chefer ökat markant under de senaste åren. 

Här skapas således den största delen av polisbristen som visar att bara tio procent av de poliser som säger upp sig byter arbetsgivare. Ge denna polisiära organisation några år till och poliser som arbetar som poliser blir ännu mer sällsynta.

Nu ska brottsanmälningarna administrateras bort och poliser med polisarbete kommer att vara långt färre än antalet organiserade brottslingar som nu påstås vara är uppe i 15 244 individer.

15 244 individer förresten, vet forskarna att det handlar om drygt 15 000 unika individer eller är de utlämnade till polisens uppgifter? Polisen har ju ingen anledning att hålla nere siffrorna eftersom dessa kan utgöra en förklaring till polisens tillkortakommanden och ett incitament till fler poliser och mer pengar till myndigheten.

Polisen har dessutom en faiblesse för att skapa de siffror som gynnar dem och förklarar olika tillkortakommanden.

Drygt 15 000 individer är en intressant siffra som väcker min nyfikenhet. Hur har denna siffra kommit till? Har forskarna tagit del av några medlemsregister eller är det grundat på polisens uppfattning eller har den kommit till på samma sätt som när Uppsalapolisen redovisade sina gäng och antalet gripanden?

Med Uppsalamodellen är siffran med stor sannolikhet 35–40% för hög vilket berodde på att flera gangsters greps flera gånger.

Kanske har gängen förändrats men den organiserade brottslighet som jag lärde känna under min tid som polis bestod oftast av väldigt löst sammansatta gäng som skapades för stunden och för det tilltänkta brottet.

Inte en enda gång hörde jag talas om några riktigt slutna och enhetliga gäng om man bortser från Hells Angels där besättningen var enhetlig och sluten.

Dessutom framgår av rapporten att drygt tio procent av de organiserade gängbrottslingarna inte förekommer i misstankeregistret.

Här uppstår direkt frågan om vad som avses med misstankeregistret? Och hur hamnar man i denna statistik över organiserade brottslingar? Så som misstankeregistret omnämns i denna rapport sätter jag likhetstecken mellan misstankeregister och belastningsregister och då blir nog frågan ännu mer berättigad.

Räkna bort de felkällor jag redan nu angivit är plötsligt antalet organiserade brottslingar är ner i 6–7 000 individer. Också denna siffra anar jag är alldeles för hög.

Hur har man knutit dessa organiserade gangsters till en fjärdedel av alla inträffade brott. Är det också en uppskattning hämtat från polisens outsinliga källa av kunskaper?

Med forskarnas rapport i bakhuvudet uppstår tre frågor:

  • Hur i hela världen ska de riktiga poliserna hinna med?
  • Hur kunde det få bli så här?
  • Till Anders Thornberg och Mats Löfving – vad tänker ni göra åt det?

Text: Börje Carlsson 

Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef med ett 40-tal medarbetare och åren 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån. Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast: “En gång snut – alltid snut”.

 

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ale
Ale
19 november 2018 kl 09:28

Börja, det kan hända att du har rätt.

LARS WILDERÄNG, har åtskilliga gånger skrivit om livsstilskriminella och det var förra året som polisen gick ut med att det för närvarande finns runt: 200 kriminella nätverk med 5 000 kriminella individer, vilka alla ser fängelsestraff som en sorts semester – all inclucive – en möjlighet att träna och träffa bekanta att planera nya brott. Den siffran ligger betydligt närmare den du anger. Undrar också var de fått de 15 000 ifrån.

Källa: https://cornucopia.cornubot.se/2017/06/fler-organiserade-kriminella.html

Birgit Sjölander
Birgit Sjölander
Gäst
18 november 2018 kl 22:30

Känner man en myndighet så finns det bestickande paralleller vid andra myndigheter som t.ex landstinget och deras sjukhus. De senaste 40 år har antalet administratörer 10 dubblats inom sjukvården och antalet läkare är ungefär lika som för 40 år sedan. Nu är bara skillnad att för 40 år sedan hade man ingen eller ytterst sällan komp.tid och schemaläggning var i princip obefintligt. Idag kan dessutom doktorer inte längre jobbar med patienter i den utsträckning de är utbildat till, då de måste administrerar sitt arbete själv, då man, p.g.a. datorisering (som skulle vara enkel) har avskaffat de flesta sekreterare. Det finns inga enhetliga datorprogram så att kommunikationen med andra enheter måste fortfarande ske via papper och brev. Den dåliga organisationen inom sjukvård skapar rundgång för patienter och alstrar mer väntetider vilket ger intryck av brist på personal. Liknar ganska mycket hur det ser ut hos polisen.

Leif Bengtsson
Leif Bengtsson
Gäst
17 november 2018 kl 03:10

Tack för en träffsäker tankebrottning.
Säkert har man kollat vilka som stöder NMR eller AFS och räknat in dessa som potentiella våldsverkare.
Kollar man AFA o liknande organisationer skryter dom också med stort engagemang bland folket.
Då hamnar man säkert på runt 15000 kriminella i organiserad brottslighet.
I flera länder anses Muslimska brödraskapet som kriminella o förbjudna.Kanske har även dessa räknats in.
Så länge som det inte är offentligt hur man räknar är det bara fantasin o PK-agendan som sätter stopp.

LeifB

Leif
Leif
Gäst
17 november 2018 kl 01:50

Jag skulle vilja uttrycka det annorlunda. Det är inge brist på poliser, det är istället en tidvattenvåg av brottslighet. Dessutom är polisen hämmad av alltför stränga regler och restriktioner, och dom stöds inte av domstolarna. Invandrade vanebrottsling eller grova brottslingar borde häktas, få sitt medborgarskap indraget och utvisas, allt inom ett par veckor. Dessutom borde dom bättre biometriskt registreras så dom kan identifieras om dom återvänder.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Leif
17 november 2018 kl 08:02

Håller med dig Leif!

Trevligt iaf med en polis från verkligheten som tar bladet från munnen. Givetvis pga att han nu är pensionär. De som fortfarande arbetar aktivt tiger som muren om verkligheten.

Det säger en del om den s.k. yttrandefriheten och politikers möjlighet att måla upp en förskönande blid. En bild som folket då sväljer med hull och hår.

Andreas
Andreas
Gäst
16 november 2018 kl 20:09

Det borde vara 60.000 poliser inte: 19.000 som det är arbetsbördan offentligt mycket mera än det skulle vara med 40.000 extra poliser.

Dubblera tullpolisen och ge dem befogenhet att gripa och häkta kriminella, smugglare osv.. Här kommer vi spara in miljonbelopp.

Tillbaka med närpoliser i alla större stadsdelar dygnet runt bemanning.